Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2012: Hudební kategorie

Oscar 2012: Hudební kategorie

Vydáno: 05.02.2012 22:00 v sekci Články | Publicistika - Amaya Tomanová | foto: HelloAnnyong / GFDL, CC-BY-SA-3.0

V letošní pětici nominovaných za nejlepší filmovou hudbu figuruje hned dvakrát John Williams, o zlatou sošku se uchází i Ludovic Bource za němý snímek The Artist či minimalistický Tinker, Tailor, Soldier, Spy Alberta Iglesiase. Pojďme se na kandidáty podívat blíže...

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hudba v sobě schovává mnoho radosti, smutku, napětí, strachu, ale i spoustu jiných emocí a žádný film by bez ní nebyl úplný. Hudební Oscaři se tradičně udělují ve dvou kategoriích - nejlepší původní hudba a nejlepší původní píseň. Pojďme se tedy podívat, kteří skladatelé a která jejich díla z minulého roku zaujaly akademiky nejvíc a dostali se mezi pětici (respektive čtveřici) vyvolených.
NEJLEPŠÍ HUDBA:
Howard Shore (Hugo a jeho velký objev)
Kanadský rodák a dlouholetý Scorseseho spolupracovník (složil hudbu k filmům Letec, Gangy New Yorku či Skrytá identita) má na kontě velmi pestrou sbírku soundtracků - Fincherův Úkryt nebo Cronenbergovy Dějiny násilí mají do pohádky velmi daleko, o něco více byla na dětské publikum zaměřená hudba k Zatmění. Mezi jeho nejvýraznější díla patří doprovod k Pánovi prstenů. Letošní oscarovou nominaci si vysloužil jeho soundtrack k Hugovi. Hugo OST je typicky "pohádkovým", klasickým soundtrackem, který se nepokouší o žádné experimenty. Najdeme v něm charakteristické kouzelné smyčce i kolovrátkové, šansonově znějící melodie. Jednotlivé skladby jsou zkomponovány tak, aby každá z nich představovala jednu "kapitolu" Hugova příběhu.
John Williams (Tintinova dobrodružství)
Pětinásobný držitel zlatého plešouna má letos v oscarovém ohni hned dvě želízka. Dobrodružné a dramatické soundtracky nejsou skladateli rozhodně cizí, stejně jako spolupráce se Stevenem Spielbergem (například na filmech Chyť mě, když to dokážeš, Ztracený svět: Jurský park nebo Schindlerův seznam). Hudba k Tintinovi se vyznačuje především variabilitou a pestrostí - od rozpustilého pseudojazzu přes roztančené flétnovo-smyčcové kouzlení či zběsilé dechové duety až po rozvážnější klavírní a houslové skladby. V pětici nominovaných je po zvukové i kompoziční stránce nejblíže prvně jmenovanému soundtracku k Hugovi.
Ludovic Bource (The Artist)
Hudební doprovod k němému, nepříliš obvyklému snímku The Artist stihl již získat tři nominace. Jedná se o instrumentální, velice klasický, velice francouzský soundtrack. Obsahuje valčíkové melodie i čistokrevnou scénickou hudbu, setkáte se v něm s romantickými smyčci, hravým piánem i dobově znějícím zpěvem. Dílo Ludovica Bource bylo i přes svou nenápadnost a neokázalost oceněno letos Zlatým glóbem. Bude se úspěch opakovat i v případě cen Akademie?
John Williams (Válečný kůň)
Hudba k filmu Válečný kůň je druhým počinem, se kterým se skladatel pouští do boje o Oscary - a diametrálně odlišným. Instrumentálně bohatý, velkolepý - romantické momenty se v něm střídají s dramatickými mezihrami a melancholickými pasážemi. Čistě orchestrální hudba, kde dominují smyčce a dechy, na první poslech ničím nepřekvapí, je ovšem vynikající ukázkou profesionálně odvedeného soundtracku. Vzhledem ke své bohatosti a klasické kompozici má na zlatou sošku poměrně velkou šanci.
Alberto Iglesias (Jeden musí z kola ven)
Alberto Iglesias je jedním z nejznámějších španělských skladatelů filmové hudby, častý spolupracovník Pedra Almodóvara. Na kontě již má oscarové nominace za hudbu k filmům - kromě letošního Jeden musí z kola ven se jednalo o Lovce draků v roce 2007 a Nepohodlného z roku 2005. Hudební doprovod k Tinker, Tailor, Soldier, Spy je jemná, subtilní, vážněji laděná, nenápadná. Převažuje klavír, nechybí elektronický rytmický podkres. Iglesias v tomto melodicky i instrumentálně neokázalém soundtracku použil pro dokreslení dramatičnosti smyčce, atmosféru neustále obohacuje saxofon, trubka či klarinet. I komorněji laděná filmová hudba však může být oceněna, důkazem budiž loňský úspěch podobně nenápadné, i když instrumentálně odlišné hudby k filmu Králova řeč na předávání cen BAFTA.
Šance podle filmserveru (bude doplněno):
  • 35 % Howard Shore (Hugo a jeho velký objev)
  • 20 % John Williams (Tintinova dobrodružství)
  • 20 % Ludovic Bource (The Artist)
  • 15 % Alberto Iglesias (Jeden musí z kola ven)
  • 10 % John Williams (Válečný kůň)

  • ANKETA

    Kdo získá Oscara v kategorii Nejlepší hudba?









    Podívat se na výsledky



    NEJLEPŠÍ PÍSEŇ:
    Man or Muppet (Muppeti)
    V "baladě" Man or Muppet za doprovodu tklivé muziky a procítěných muppetovských vokálů se Gary hlasem Jasona Segela ptá, zda je člověkem či Muppetem - a posluchač si klade otázku, které vesmírné síly mají na svědomí ten prazvláštní paradox, že ironické a humorné "takybalady" bývají po hudební a často i textové stránce mnohem geniálnější než ty, které to myslí vážně. Mnoho bodů navíc za Sheldona Coopera ve videu. Go for it, Muppets!

    Real in Rio (Rio)
    Ptačí samba Real in Rio nešetří sborovým zpěvem, charakteristickým bubnováním a vtíravým "lá-lá-lá" (a "kako wera kinga kinga". A "hot winga, hota winga". A "lá-lá-lá...). Oproti konkurenční Man or Muppet je výraznější, rytmus samby je opravdu povedený a sbory znějí přinejmenším dobře. Zvítězí profesionalita, nebo recese?

    Šance podle filmserveru (bude doplněno):
  • 60 % Man or Muppet (Muppeti)
  • 40 % Real in Rio (Rio)

  • ANKETA

    Která skladba získá Oscara v kategorii Nejlepší píseň?






    Podívat se na výsledky



    NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
    TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
    Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    Kinopremiéry: 13. týden
    Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
    Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    Top 20 ČR: 12. týden
    Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
    Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
    0
    Box office: 12. víkend
    Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
    Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
    0
    TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
    TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
    Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
    - Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
    - TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
    - Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
    - Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
    - Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
    - Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
    - Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
    - Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
    - Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
    - TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
    - Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
    - Scorsese chystá dalšího Ježíše (30.05.2023 07:45 v Novinky | Zprávy)
    - Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
    - Trailer: Killers of the Flower Moon (19.05.2023 08:32 v Novinky | Trailery)

    PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

    Duna: Část druhá
    8/10

    Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

    AKTUÁLNĚ V KINECH

    Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

    TV TIPY

    NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    filmserver.cz - o filmech víme vše
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu