Top 10: Nejočekávanější filmy roku 2012 (1/4)

Vydáno: 22.01.2012 14:24 - Martin Bubrín | foto: Warner Bros. Pictures

V rámci první části našeho speciálu o nejočekávanějších filmech letošního roku si probereme snímky, u kterých byste stoprocentně neměli chybět. Velké rozpočty, herecké hvězdy, nabušená audiovizuální stránka a vysoká očekávání. Seznamte se, to jsou letošní blockbustery...
Všichni jsme rádi, když navštívíme kino a není nám utracených peněz za předražené lístky líto. Ba co víc, nejraději bychom filmařům poslali ještě šek za to, jak nás dokázali na dvě hodiny zarazit do sedačky a nechali sledovat jedinečnou podívanou. V roce 2012 takových filmů bude hodně – budou velké, slibují nevšední zábavu nebo jsou tak napjatě očekávané, že už nyní se stoprocentní jistotou můžeme říci, že nás kvalitativně nezklamou.
Těžkým úkolem je však vybrat pouhou desítku z nich (nebojte se, dočkáte se v dalších částech), jelikož co do počtu titulů uvedených v naší distribuci se letos dost možná dočkáme rekordu. Týdně nás průměrně čeká 4–5 nových filmů, jež se budou zuby nehty bít o to, který z nich postoupí do dalšího týdne. My se vám nyní budeme snažit přinést desítku těch, o kterých si myslíme, že co do hlediska očekávání vydělají neskutečný balík. Žádný jeden pořádný blockbuster jako předloni (Počátek), žádné "ucházející" blockbustery jako loni (Zrození Planety opic, Thor...), ale rovnou neskutečně nabitá nadílka, kterou kina nezažila pomalu za posledních deset let. Imponuje vám snad více návrat do Středozemě, epické zakončení netopýří trilogie nebo návrat Ridleyho Scotta ke sci-fi? Máte z čeho vybírat...
John Carter: Mezi dvěma světy (Andrew Adamson)
Pokud pomineme 3D reinkarnaci Hvězdných válek, první opravdový blockbuster se vším všudy dorazí do našich kin na začátku března. A bude mít ambice jistě nejvyšší. John Carter z Marsu, jak se jmenuje původní (dokonce jedenáctidílná) knižní předloha Richarda Rice Burroughse, je v okovech žánru považována za praotce všech sci-fi příběhů. Klišé a dějová neoriginalita tak nebudou problém, pokud s nimi další z pixaráckých tvůrců Andrew Adamson (Hledá se Nemo, VALL-I) bude umět pracovat minimálně tak dobře jako Cameron ve svém dvoumiliardovém Avatarovi. Tomu by se konfederační kapitán John Carter nejspíše chtěl nejvíce podobat – objevování nového světa, začleňování se do kmenu, pravděpodobně také zuřící válka mezi civilizacemi – to vše připomíná náš oblíbený namodralý opus, jen říznutý oranžovou barvou. Nezapře se také inspirace Lucasovým univerzem, z níž přímo křičí "Georgi, my nepotřebujeme tvoje Star Wars!". Rozpočet se pohybuje někde na hranici 250 milionů, takže bychom se mohli dočkat opravdu velké porce té správné epické zábavy okořeněné prověřenou romancí. Jenom Taylor Kitsch vypadá, jako by si do filmu odskočil z vedlejší role z X-Menů. Snad výsledek utáhne...
Premiéra: 8. března (ČR) / 9. března (USA)


Hněv Titánů (Jonathan Liebesman)
Adaptace God Of War 3? Zatím ne, ale dle traileru a prvních plakátů to vypadá, že k tomu mají druzí Titáni sakra blízko. Těžko říct, zda se tvůrci poučili z chyb trestuhodné jedničky, nebo ne – je jen jisté, že všechno teď sázejí na efektnost. A upřímně, kdo jim na to do kina nepřijde? Poskakující Sam "polobůh" Worthington si to na férovku rozdává se všemožnou havětí od minotaurů, přes kyklopy až po cosi dvojhlavého, co neumím pojmenovat, 3Dčko nám zase obřími nápisy bije do očí, že bychom ho tentokrát neměli minout, ale vůbec celé to zkrátka vypadá jako poctivá popcornovka, která si nehraje na vyšší cíl než pobavit diváka. Sice více "teenage-friendly" způsobem, než bychom chtěli, ale i tak. Jonathan Liebesman navíc už ve Světové invazi předvedl, že prvotřídní technická stránka a akce mu nejsou cizí, tak se snad něco otiskne i do tohoto očekávaného sequelu, ale s minimem odporně patetických scén. Zápletka v tomto případě není vůbec důležitá a pravděpodobně bude odolávat náporu trikové exhibice, která bude jistě chtít diváky nasytit touhou po dalším pokračování. Když už se tvůrci nemusejí držet vyjetých kolejí daných originálem, mají možnost přijít téměř se vším – nebude tedy záhadou, proč náhle vzroste počet hromadných sebevražd příznivců Petiškových Starých řeckých bájí a pověstí.
Premiéra: 29. března (ČR) / 30. března (USA)


Bitevní loď (Peter Berg)
Toto vůbec nejsou Transformers 4. Toto je jenom film, kde si to americká námořní flotila rozdává s obřími křižníky z vesmíru. Která bitevní loď ale vyhraje? To se vám po vzoru hesel "D5-zásah-potopena" pokusí objasnit Peter Berg, který si na rozlehlé ploše oceánu kutí svou vlastní verzi mimozemské invaze zkřížené z libovolnou "bayovinou". A není to jen těmi ukájejícími se záběry na americkou armádní techniku. Toto totiž bude destrukce, které nezabrání ani kapitán lodi Liam Neeson, natož Alexander Skarsgård (sexsymbol z Pravé krve) nebo Taylor Kitsch, z něhož chce Hollywood letos nejspíše udělat novou akční hvězdu. Výbuchy, eye-candy zpomalovačky, trikové orgie, roboti, Brooklyn Decker v plavkách, Rihanna s kulometem... to je zhruba výčet věcí, který by vás měly přimět k zamyšlení, zda se do kina vůbec vydat. Pokud vás ale alespoň jedna z nich zajímá (a není to jen položka číslo pět) a jste si plně vědomi toho, že si neodnesete ze sálu hlubokomyslné humanistické poselství, mohla by Bitevní loď silně zabodovat ve vašem osobním žebříčku sympatií. Snad se Bergovi návrat do mainstreamových vod vydaří. Vypnutí mozku a chroupání popcornu nikdy nebylo trestné.
Premiéra 19. dubna (ČR) / 18. května (USA)

Český trailer filmu Bitevní loď

Avengers (Joss Whedon)
Uff, tak Mstitelé nakonec nedorazí. Největší crossover v dějinách kinematografie ale ano. Avengers, vlhký splněný sen komiksových fanoušků, konečně dorazí do kin, a co je lepší – pod vedením největšího geeka v Hollywoodu Josse Whedona. Seriálový guru a tvůrce kultovní Buffy, Firefly nebo Domu loutek ve svých počinech ukázal, že zná všechna klišé a umí si s nimi originálně pohrávat. Kdo si vzpomene na jeho jediný celovečerní film Serenity, dá mi za pravdu, že i na malém prostoru s malým rozpočtem dokázal vykouzlit obdivuhodnou podívanou. Teď bude mít rozpočet přibližně desetkrát větší a k dispozici nejzářivější hvězdy hollywoodského nebe. Pamatujete snad film, kde by se sešli herci jako Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson nebo Jeremy Renner? V Expendables byla polovina hvězd zhaslých, tady všechny svítí jako o život... A snad jim to společně půjde minimálně stejně dobře jako v Millarově komiksové sérii Ultimates, ze které film údajně vychází. Captain America, Thor, Iron Man, Hulk, Black Widow a Hawkeye by se prý měli utkat nejen se zákeřným Lokim, ale i s mimozemskou rasou Skrullů, která dokáže měnit svou podobu. V trailerech jsme ji však ještě neviděli – že by nás čekalo překvapení až v kině? Pokud se zkrátka Whedonovi podaří alespoň z půlky zachytit atmosféru komiksové předlohy, máme se na co těšit... (Malá informace na závěr – film prý bude vyprávěn z perspektivy Captaina Americy.)
Premiéra: 3. května (ČR) / 4. května (USA)

Český trailer filmu Avengers

Prometheus (Ridley Scott)
Kdo bude následovat stopy vetřelčí DNA, ten možná v červnu dojde do kina na Promethea. Dlouho očekávaný prequel slavné ságy nejznámějšího xenomorfa ve vesmíru si do parády vezme muž, který v sedmdesátých letech redefinoval sci-fi žánr. Spojení jména Ridley Scott a termínu science-fiction automaticky znamená něco, čemu bychom měli věnovat pozornost. A sakra velkou pozornost. Název filmu Prometheus však neznamená jen jméno lodi, v níž bude cestovat posádka výzkumníků, z řecké mytologie víme, že šlo o stvořitele člověka, který lidstvu přinesl oheň. Tímto tématem se hlavně bude zabývat i Scottova novinka, v níž budeme sledovat osudy vědců, kteří se snaží odhalit počátky života na Zemi. Známé lokace (ztroskotaná loď z Vetřelce), známý styl, brilantní vizuální stránku a mnoho dalších větších či menších pojítek si na nás nachystal i první teaser, který se co do atmosféričnosti a "spadlých čelistí na podlaze" rovnal k těm nejlepším upoutávkám roku. Takové temné sci-fi prostě poslední dobou v kinech zoufale schází a není nikdo jiný, kdo by mu mohl vrátit zašlou slávu lépe, než právě Scott, který v rozhovorech slibuje, že se bude snažit dnešním divákům připravit stejný šok, jakým bylo prokousáni se vetřelce hrudním košem v roce 1979. Zkrátka nevidím jediný důvod, proč bychom měli věřit, že se to nevyvede.
Premiéra: 7. června (ČR) / 8. června (USA)


Amazing Spider-Man (Marc Webb)
The Untold Story. A jedeme odznova. Peter Parker se sice v Raimiho rukou nakonec změnil v absurdní karikaturu sebe sama, ale vydělal nehorázné peníze, takže je logické, že studio Sony sáhlo po restartu. Dvě věci jsou jisté – tentokrát bude vše temnější a realističtější. Novými nástrahami dospívání i pavoučího života nás provede Andrew Garfield a vypadá to, že si s ním pořádně ve 3D zalítáme mezi mrakodrapy. Spousta věcí ve scénáři bude úplně jinak, takže bude nejspíše lepší, když budeme předešlou trilogii rovnou ignorovat – uvidíme se znovu s tetičkou May a strýčkem Benem (Martin Sheen), Mary Jane vystřídá stoprocentní blondýna Gwen Stacy s tváří roztomilé Emmy Stone a přikládat polínka do krbu bude tentokrát Dr. Curt Connors (Rhys Ifans), který se občas promění v obřího ještěra prohánějícího se po kanalizacích. Na hodně změn ve známém světě se nás pokusí připravit blockbusterový debutant Marc Webb, který dosud natočil jen vynalézavou romantickou komedii 500 dní se Summer. Bude nás objevování pavoučích schopností bavit i podruhé? Toť těžká otázka, jelikož byl zatím vypuštěn jen teaser, který se skládal z několika dialogových scén. Kdo ho ale viděl v Imaxu, dá mi za pravdu, že to poletování nad domy v první osobě mělo něco do sebe. Nechme se (snad příjemně) překvapit.
Premiéra: 5. července (ČR) / 3. července (USA)

Český trailer filmu Amazing Spider-Man

Temný rytíř povstal (Christopher Nolan)
Na konci července nás čeká epické zakončení příběhu o Temném rytíři. Není důvod, proč těmto velkohubým slovům nevěřit. Christopher Nolan totiž špatné filmy netočí a v případě "batmanovské" frančízy to platí dvojnásob. Zatímco předchozí díl redefinoval pojetí komiksu ve filmu, závěrečný díl trilogie už v době propagačních kampaní přichází internetovými ohlasy kolem hlavního padoucha Banea (Tom Hardy), jenž se nejspíše stane vůbec prvním záporákem ve vysokorozpočtovém blockbusteru, kterému nejde rozumět. Jak už trailer naznačuje, půjde o velkolepý, atmosférický a osudový střet dobra se zlem, který možná nebude mít šťastný konec, jak již naznačuje plakát s taglinem "The Legend Ends". Jisté je, že dojde na hodně akce (neplést s trikovou exhibicí), hodně nových postav (že by Joseph Gordon-Levitta Marion Cotillard stále ještě snili?), vězeňské povstání, Batwing a jednu Catwoman, která s Batmanem sdílí vášeň pro stejné motorky. Nolan to má zkrátka pohlídané a už teď je jasné, že se jeho film bude počítat k nejúspěšnějším filmům roku. Tuším, že půlnoční projekce si zase jednou trhnou svůj rekord. Nutno také připomenout, že děj filmu se bude odehrávat osm let po událostech Temného rytíře.
Premiéra: 27. července (ČR) / 20. července (USA)


G. I. Joe: Odveta (Jon Chu)
Jednotka G. I. Joe vrací úder. Další film podle hraček od Hasbra nemá sice roboty transformující se do dopravních prostředků, ale zato disponuje slušnou dávkou neohrožených vojáků, kteří ovládají všechna bojová umění od východu po západ. A přitom střílejí z pušky. Obouruč. Při jízdě na motorce. Proč to nepřiznat – první G. I. Joe byla blbost... Ale blbost nadmíru zábavná a podaná s nadhledem, že si automaticky zadělávala na ultimátní guilty pleasure. Průměrné efekty, cheesy hlášky a šílená zápletka – tyto věci můžeme zhruba očekávat i od dvojky, kde se banda přeživších vojáků pujde někomu hodně brutálně pomstít. Více vědět nepotřebujeme. Stačí se podívat na Rockovy bicepsy, videoherní stylizaci, působivou choreografii soubojů a hned je jasné, že pojem "film jako zábava" nabyl znovu svého původního významu. Zatím straší jen jméno režiséra Jona Chu, který dosud světu nabídl "pecky" jako Let's Dance 3D nebo dokument s Justinem Bieberem. Snad hvězda jeho posledního filmu nebude mít cameo. Kdo se naopak jistě objeví, je Bruce Willis jako titulní G. I. Joe, který umí stejně dobře střílet jako si dělat srandu ze svého stáří. Vstup do kinosálu jen s velkým balením popcornu.
Premiéra: 9. srpna (ČR) / 28. července (USA)

Český trailer filmu G.I. Joe: Odveta

Skyfall (Sam Mendes)
Třiadvacátá bondovka slibuje po realistických a dynamických napodobeninách Bournea (především Quantum Of Solace) návrat ke kořenům série. Dle slov tvůrců máme čekat nadnesený feeling 60. let a spíše šarmantní "conneryovku" než další artový flák. Tomu svědčí také návrat osvědčených starých známých – vrátí se vynálezce Q s tváří Bena Whishawa a Moneypenny pod vedením Naomie Harris, kteří se stali nezanedbatelnou částí bondovského univerza. Čekají nás tedy další šílené vynálezy a milostné intriky? To snad ví jen režisér Sam Mendes, který natáčel v Indii, Turecku, Anglii a Jihoafrické republice a zápletka jeho filmu se má tentokrát točit okolo záhadné (a nepěkné) minulosti M. Záporáky si vystřihnou Javier Bardem a Ralph Fiennes, ale ještě není potvrzeno, zda budou sídlit v jádru sopky s tajnou laboratoří. Jakým směrem se série vydá, by nám měl napovědět až první teaser, který nám snad odhalí vice než první oficiální fotografie, na které je polonahý Daniel Craig u bazénu. Snad se nám v kinech dostane toho pravého bondovského nabuzení uvozeného perfektní úvodní znělkou, zkrášleného sličnými bond-girl, nezničitelnými auty a nezdolným šarmem, tak jak to máme od nejslavnějšího agenta rádi. A kdo se nemůže dočkat, může si předešlou "dvaadvacítku" projet na Blu-rayi.
Premiéra: 25. října (ČR) / 9. října (USA)
The Hobbit: An Unexpected Journey (Peter Jackson)
Vánoce budou ve znamení Hobita. Nic jiného jakoby neexistovalo. Právními spory a neustálými produkčními problémy pronásledované natáčení dvoudílného prequelu Pána prstenů konečně započalo a jen stěží se dá uvěřit, že už je venku i první teaser. Peter Jackson zkrátka ví, jak své věrné fanoušky navnadit a dát jim přesně to, co chtějí. A nejsou to jen prvotřídní videodeníky. Nostalgická atmosféra Středozemě prostě vyhrává na celé čáře, stejně jako procházky známými lokacemi se známými hrdiny. Adaptace Tolkienovy pohádky však bude čerpat i z Nedokončených příběhů či Silmarillionu, takže se snáze propojí s původní trilogií. A co nás v ní vlastně čeká? Trpaslíci, draci, pavouci, bitvy, hádanky, hobiti, zlobři, však už to znáte. Důležitější je, že naším průvodcem bude znovu Jackson (na rozdíl od Guillerma del Tora, který se kvůli dlouhé preprodukci od filmu distancoval) a připraví nám další "neočekávanou cestu", která se nezapomíná. Zároveň je zde také příslib, že bude z původně dětsky naivní knížky udělána trochu temnější fantasy. Přesně tak, Petere! V prosinci bude kinosály znít: "Over the misty mountains cold..."
Premiéra: 13. prosince (ČR) / 14. prosince (USA)


ANKETA

Na jaký blockbuster se v roce 2012 nejvíce těšíte?













Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Veronika Hajšmanová, 15.10.2012 23:03) Reagovat

    Nejvíc jsem zvědavá na Atlas mraků....

  • (Robin Bičva Bačíík, 26.10.2012 20:16) Reagovat

    nic tu nemate :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY