Preview: Stud

Vydáno: 18.01.2012 09:18 - Petra Janků | foto: Asociace českých filmových klubů

Brandon je pohledný muž žijící život úspěšného třicátníka. Má byt, peníze a neutuchající přízeň žen. Brandon má ženy rád. Respektive, má rád sex. A to až do té míry, že se mu jeho sexuální apetit vymkne z rukou...
Režisér a scénárista Steve McQueen rád točí dramata. Zatímco jeho první film Hunger vyprávěl o uvězněném muži, který si i v žaláři uchová svobodného ducha a na protest proti krutým dozorcům drží hladovku, jeho druhý snímek Stud vypráví o svobodném muži žijícím v přepychu a materiální jistotě, ale který je uvězněný ve svém vlastním těle a ovládaný chtíčem.
Téma sexuální závislosti je na západě, a obzvláště v USA, mnohem více diskutovaným problémem než u nás. Je to dáno zejména tím, že je to téma stále tabuizované a mnoho lidí o této formě závislosti nikdy neslyšelo. (Schválně, kolik vašich přátel by se vám vysmálo, kdyby jste za nimi přišli s tím, že chodíte k anonymní skupině Závislý na sexu?).
Závislý na sexu se zjednodušeně řečeno pozná tak, že je své touze zcela oddán, vyhledává ji všude a non-stop a do až té míry, že zanedbává své přátele, práci, rodinu, koníčky a nakonec i sám sebe. Jde o nutkavé myšlení na sex, které je všudypřítomné a neovladatelné. Zdroj závislosti může být různý, ale většinou jde o jakousi formu vynahrazování si citové frustrace. Toliko výlet do terminologie, a teď zpět k filmu.
Sexuální závislost se podle režiséra filmu ignoruje a mnoho lidí v tom nevidí problém. Snímek Stud má ukázat, že je třeba se někdy podívat pravdě do očí a přiznat si, že není vše v pořádku. Steve McQueen je režisérem precizním, před natáčením filmu si problém závislosti na sexu nastudoval, diskutoval s odborníky i se samotnými závislými. To dává alespoň malou naději, že scénář bude uvěřitelný. Rizikem však může být nenápadné moralizování, kterému se však při podobných tématech jen těžko vyhýbá.
V hlavní roli uvidíme Michaela Fassbendera (X-Men: První třída, Jana Eyrová), který za tuto roli dostal na osmašedesátém ročníku Benátského filmového festivalu cenu pro nejlepšího herce v hlavní roli. Michaela Fassbendera letos můžeme vidět ještě v jednom filmu se sexuální tematikou, a to snímku Nebezpečná metoda, kde ztvárnil postavu jednoho z nejvlivnějších moderních psychologů C. G. Junga.
Michael Fassbender ve filmu Stud hraje postavu Brandona, který není schopný kontrolovat svůj sexuální život, a když se jeho sestra Sissy (Carey Mulligan) vrátí po letech zpět do jeho života, uvědomí si, jak normální by mohl vést běžný všední život, ale jak je návrat do něj obtížný.
Dětství Brandona a Sissy není ve filmu explicitně vyjádřeno, ale herci i filmaři pracovali s tím, že se kdysi odehrálo něco, s čím se sourozenci vypořádávají po svém - Sissy se stala ženou extrovertní a velmi emocionální, zatímco Brandon je spíše introvert, který není schopný emocionálního kontaktu a vynahrazuje si tuto prázdnotu sexem.

Film Stud, který obráží všechny malé i velké filmové festivaly zavítá do českých kin už 16. února 2012.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY