Francouzským filmem roku je The Artist

Vydáno: 15.01.2012 18:20 - Jana Bébarová | foto: Facebook tvůrce

V Paříži se udělovaly Lumière Awards
Jean Dujardin ve filmu <b>Umělec</b>
Warner Bros.
Největší favorit letošních Zlatých glóbů The Artist byl při pátečním udílení Lumière Awards označen jako nejlepší francouzský film roku. Výroční ceny udělované zahraničními novináři v Paříži, které jsou ekvivalentem právě amerických Zlatých glóbů, se ve francouzském hlavním městě rozdávaly již po sedmnácté.
Černobílá komediální pocta němému filmu v režii Michela Hazanaviciuse, kterou diváci v českých kinech budou moci zhlédnout od poloviny února, obstála v souboji s Kaurismäkiho tragikomedií Le Havre, Nevěstinecem Bertranda Bonella, snímkem L'exercice de l'État (The Minister) Pierra Schoellera a komediálním dramatem Intouchables režisérské dvojice Eric Toledano - Olivier Nakache.
The Artist rovněž bodoval v ženské herecké kategorii a vynesl ocenění pro Bérénice Bejo. Jeana Dujardina v hlavní mužské herecké kategorii ovšem porazil Omar Sy v roli domovníka ve snímku Intouchables, který ve Francii silně otřásl žebříčkem návštěvnosti.
Nejlepším režisérkou byla jmenována Maïwenn Le Besco za drama Polisse, které si na loňském festivalu v Cannes vysloužilo cenu poroty. Ocenění za nejlepší scénář si odnesl snímek Roberta Guédiguiana Les neiges du Kilimandjaro (The Snows of Kilimanjaro).
Cenu pro nejslibnější herce si v mužské kategorii vydobyl Denis Menochet za roli v dramatu Les adoptés režijně debutující herečky Mélanie Laurent. Nejslibnějšími herečkami byla označena hned trojice žen, a to Alice Barnole, Adèle Haenel a Céline Sallette za ztvárnění prostitutek v Bonellově Nevěstinci.
Nejlepší frankofonním filmem natočeným mimo Francii byly jmenovány Požáry Denise Villeneuva, které byly za Kanadu vyslány také do oscarového klání.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY