Festivalové ozvěny: 3. týden

Vydáno: 17.01.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Falcon

Česko-slovenský snímek Dům režisérky Zuzany Liové získal prestižní cenu na právě skončeném festivalu v Palm Springs. Začíná festival v Sundance, kde bude soutěžit novinka Bohdana Slámy. Praha chystá Festival krátkých filmů a Festival japonských filmů.
MFF PALM SPRINGS
Kanadská komedie Starbuck o dárcovství spermatu v režii Kena Scotta získala cenu diváků v kategorii o nejlepší hraný snímek na právě skončeném festivalu v Palm Springs. Diváckou cenu pro nejlepší dokument si rozdělily biografické snímky The Girls in the Band o jazzových muzikantkách a Wish Me Away o písničkářce Chely Wright.
Česko-slovenský snímek Dům zvítězil v sekci The New Voices / New Visions, jež je určena novým zahraničním talentům, jejichž film zatím není v distribuci Spojených států. Snímek Zuzany Liové už v roce 2007 získal Cenu Krzysztofa Kieslowského v scenáristické soutěži ScripTeast v Cannes. Loni si ze slovenského Art Film Festu odvezli cenu za hlavní roli herci Miroslav Krobot a Judit Bárdos. Na rumunském festivalu Anonimul získal cenu diváků a v Karlových Varech byl vybrán do sekce Variety - 10 European Directors To Watch.
Cena FIPRESCI pro nejlepší zahraniční film roku putovala do Maďarska - pro Bélu Tarra za Turínského koně. Ceny FIPRESCI pro nejlepší herce získal v mužské kategorii Matthias Schoenaerts za roli v belgickém dramatu Rundskop a v ženské byl udělen ansámblu z íránského snímku Rozchod Nadera a Simin, Leile Hatami, Sareh Bayat a Sarině Farhadi. Cenu Johna Schlesingera pro debutujícího dokumentaristu získala Tatiana Huezo Sanchez za mexický snímek The Tiniest Place.
Již 23. ročník festivalu v Palm Springs uvedl téměř dvě stovky snímků a navštívilo jej okolo 130 tisíc diváků. Přehled vítězů naleznete na oficiálních stránkách festivalu.

SUNDANCE
Již tento čtvrtek začíná v Utahu prestižní festival nezávislého filmu Sundance, který až do neděle 29. ledna divákům nabídne 117 celovečerních filmů ze 30 zemí světa a představí 45 debutujících filmařů, z toho hned 24 v rámci soutěžních sekcí. Letos organizátoři vybírali ze 4 042 přihlášených filmů (2 059 amerických, 1 983 mezinárodních). Necelou stovku snímků festival uvede ve světové premiéře.
V sekci světových hraných filmů bude soutěžit i český snímek Čtyři slunce Bohdana Slámy (o jeho účasti na festivalu jsme psali již zde). O promítaných filmech v nesoutěžních kategoriích si pak můžete přečíst tady.
Více informací najdete na webových stránkách festivalu.

FESTIVAL KRÁTKÝCH FILMŮ
Již 18. ledna začne v pražském kině Světozor sedmý ročník Festivalu krátkých filmů, organizovaného týmem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. O hlavní cenu s finanční odměnou pět tisíc eur a dvě zvláštní uznání poroty se v mezinárodní soutěži utká dvacet filmů z patnácti zemí světa. Akce potrvá do neděle 22. ledna.
"Letos byly vybrány z více než jednoho tisíce přihlášených snímků, přičemž nejpočetněji je samozřejmě zastoupena evropská produkce, ale své zástupce mají i vzdálenější teritoria jako Jižní Korea, Kanada nebo Austrálie. Jsme potěšeni, že po několikaleté pauze má ve snímku O-ring Ondřeje Hudečka svého zástupce v mezinárodní soutěži také Česká republika," uvedl programový ředitel festivalu Karel Spěšný.
Sedmý ročník Festivalu krátkých filmů mj. představí krátkometrážní tvorbu režiséra Spikea Jonzeho, autora řady hudebních videoklipů a celovečerních snímků jako V kůži Johna Malkoviche, Adaptace či Where the Wild Things Are. V Praze se budou promítat tři jeho krátké snímky z poslední doby, a to Scény z předměstí, na nichž spolupracoval s kanadskou skupinou Arcade Fire, dále Já jsem tady o osamělém životě robota z Los Angeles a Zemřít vedle tebe, v němž ožívají postavy z knih jednoho knihkupectví.
Mezi šesti snímky tematické sekce Utopie festival uvede například švédskou post-apokalyptickou vizi světa Neživí v režii Huga Lilji, která soutěžila na loňském Berlinale a byla nominována na Cenu Evropské filmové akademie, dále černou finskou komedii Rare Exports Inc. Jalmariho Helandera či morální poselství z neutěšené budoucnosti Složka: různé v režii Kanaďana Jeffa Barnabyho.
Soudobou švédskou hranou krátkometrážní tvorbu představí programová sekce Švédsko 2011 a Check the Czech uvede pět českých krátkých filmů z uplynulého roku. Krátké filmy a videoart německých režisérek uvede sekce Sorry Curator. Fanoušci pokleslých žánrů a nervydrásajících hororů si pak přijdou na své u tříhodinového pásma filmů Brutal Relax Show prováděného herečkou Simonou Babčákovou. Návštěvníci festivalu se taktéž mohou těšit na experimentální snímky, které tradičně představí sekce Labo.
Novinkou v letošním programu bude sekce Delikatesy, která představí milníky krátkometrážní tvorby. Kromě filmů, o nichž jsme již psali zde, festival uvede například Byt Jana Švankmajera, Drahý telefone Petera Greenawaye či fiktivní instruktážní video o bezpečnosti práce Řidič vysokozdvižného vozíku - první den. Další novinkou v programu bude pásmo filmů Malý velký svět určené dětem od 9 - 11 let .
Bližší informace o festivalu najdete zde.

FESTIVAL JAPONSKÝCH FILMŮ
Pátý ročník Festivalu japonských filmů bude od pátku 20. ledna do čtvrtku 26. ledna hostit pražské kino Lucerna. Značnou část programu budou tvořit snímky Takeshi Kitana Ten chlap je magor!, Říjen, 3:4, Všichni to dělají!, Ohňostroj, Kikudžiro, Loutky, Samuraj, Achilles a želva a Urážka. Sekce Archiv dále například uvede novovlnný snímek Lázně Akicu nebo Imamurovu Baladu o Narajamě.
Podrobnosti o akci najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY