Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rozchod Nadera a Simin

Za horizontem: Rozchod Nadera a Simin

Vydáno: 11.01.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jana Bébarová | foto: Memento Films International

Největší festivalový hit loňského roku se vrací na česká plátna. Snímek o svízelné situaci jednoho manželského páru, který zasáhl divácké publikum na celém světě, slavnostně zahajuje pražský Festival íránských filmů. A poté zamíří i do klasické distribuce.

Rozchod Nadera a SiminRecenzoval/a Jana Bébarová dne 11.01.2012 13:00. Největší festivalový hit loňského roku se vrací na česká plátna. Snímek o svízelné situaci jednoho manželského páru, který zasáhl divácké publikum na celém světě, slavnostně zahajuje pražský Festival íránských filmů. A poté zamíří i do klasické distribuce. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rozchod Nadera a Simin je bezpochyby nejdiskutovanější íránský film poslední doby. Od jeho úspěchu na loňském Berlinale, kde zvítězil v soutěži a kromě jiného získal Stříbrné medvědy pro mužské i ženské herecké představitele, se mu ocenění z festivalových přehlídek ze všech koutů světa jen hrnou. Rovněž nelze pochybovat o tom, že by vyšel na prázdno z blížících se udílení Zlatých glóbů a Oscarů.
I když asijskou kinematografii zrovna nemáte v oblibě a příčí se vám osudy odvážných a trpících dětí, které se na jistou dobu staly určitým trademarkem íránských festivalových hitů, odsuňte v případě Rozchodu Nadera a Simin předsudky stranou a nechte se osobně přesvědčit, v čem tkví jeho výjimečnost. Obzvlášť, když se snímek po červencovém uvedení na festivalu v Karlových Varech opět vrací na česká plátna. Jako svůj největší divácký tahák jej 11. ledna v rámci slavnostního zahájení promítá pražský Festival íránských filmů a posléze jej od 9. února do české distribuce uvádí společnost Artcam.
Jedním z důvodů, proč Rozchod Nadera a Simin masově oslovil (a stále oslovuje) tolik diváků po celém světě, je bezpochyby to, že nastoluje zcela univerzální mezilidský konflikt, kterému lze porozumět i bez znalosti společensko-politického kontextu země, v níž byl snímek natočen. Spor rozcházejícího se manželského páru (Leila Hatami a Peyman Moaadi) o budoucnost jejich dítěte, který nabere na intenzitě po vražedném incidentu, do kterého se manžel nechtěně zaplete, by s menšími obměnami bylo možné přenést prakticky do jakéhokoli prostředí (islámskou víru, která ve sporu všech zúčastněných hraje podstatnou roli, by snadno nahradilo jiné paradigma).
Asghar Farhadi se ve všech svých dosud natočených snímcích prezentuje jako zásadně apolitický tvůrce, jehož zájem o mezilidské vztahy obecně vychází z předpokladu, že mohou být téměř stejné všude na světě i navzdory politickým systémům.
"Uvažovat o mém díle jako o politickém se mi hnusí. Moje filmy nejsou encyklopedií Íránu, netočím je proto, abych lidem v cizině vysvětloval, co se v Íránu děje. Pokud se o Íránu chcete něco dozvědět, navštivte jej, čtěte noviny a sledujte zprávy. Sledováním mých filmů si můžete maximálně udělat obrázek o současné společnosti, nicméně sociální kritika není mým hlavním záměrem,“ vyjádřil se v jednom z rozhovorů (dostupný zde).
Psát tedy ve spojitosti s Farhadiho filmem o obrazu každodenního života v Íránu je poměrně zavádějící. Scenárista a režisér v jedné osobě své snímky sice konstruuje kolem určité situace vyplývající z relativně všedních problémů, nicméně tyto situace by se snadno mohly stát (a stávají) komukoliv a kdekoliv. S ohledem na zmiňovanou univerzálnost těchto konfliktů, před které jsou jeho hrdinové stavěni, přináší Asghar Farhadi vcelku odlišný pohled na realitu v Íránu, než jeho tamní režisérští kolegové.
Tak jako ve všech svých předešlých filmech staví tvůrce do centra onoho konfliktu ženské hrdinky, které svým aktivním jednáním zastiňují pasivnější mužské protějšky bránící tradiční jistoty spjaté s rodinou a domovem. Zejména západním divákům tak Farhadi nabourává univerzální a relativně zkreslenou představu o obrazu islámských žen coby utlačovaných trpitelek nutně se podřizujících mužské autoritě.
Síla Rozchodu jednoduše spočívá v sevřenosti dané situace spojující dohromady úzkou skupinu postav, jejichž vzájemné vztahy se postupně vyostřují. Obdobně jako hrdinové Chaharshanbe-soori (Fireworks Wednesday) a O Elly manipulují všechny zainteresované postavy s pravdou ve snaze zabránit dalšímu konfliktu a přitom se postupně zamotávají do spletité sítě lží, čímž počáteční spor paradoxně jen více prohlubují.
Všechny zmíněné režisérovy filmy navíc umně využívají konvence žánrového filmu. Pro funkčnost zápletky (nejen) Rozchodu Nadera a Simin je totiž velmi důležité načasování v odhalování pro příběh podstatných informací, které nám nekomunikativní narace zatajuje a udržuje nás tak ve skličující pozici. Tu rovněž umocňuje skutečnost, že žádná z postav není bez viny či charakterové vady. Byť při svém jednání nesporně myslí na druhé, v jádru zůstávají sobecké a jen těžko hledají společný kompromis. Proto se také konečné vyřešení dané situace jeví jako zdánlivé. Farhadi důvěřuje v divákovu inteligenci a nechává pouze na jeho úsudku, co bude s postavami dál.
Na závěr lze snad jen dodat, že očekávání dalšího Farhadiho snímku jsou již nyní veliká a Rozchodem nastavená laťka se bude nesnadno překonávat. Když však vezmeme v úvahu skutečnost, že kvalita jeho produkce stoupá od snímku ke snímku, máme se vskutku na co těšit.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Diana Spencer má srdce na dlani (19.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Všichni už vědí, že při útěku z Atén dívka v pavoučí síti uvízla v duně (06.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Všichni vědí, jak mít nabito a vycvičit draka (20.02.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Všichni to vědí: film z Varů míří do kin (15.11.2018 19:37 v Novinky | Trailery)
- Everybody Knows: otvírák letošního Cannes v traileru (05.04.2018 18:33 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Klient král Artuš se ocitá na mléčné dráze (10.05.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2017: Nejlepší zahraniční a animovaný film (06.02.2017 17:00 v Články | Publicistika)
- Filmem roku podle amerických kritiků je Manchester by the Sea (29.11.2016 21:10 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel íránský režisér Abbas Kiarostami (05.07.2016 16:30 v Novinky | Zprávy)
- Cannes 2016: porota vyhlásila nejlepší snímky festivalu (22.05.2016 21:12 v Novinky | Zprávy)
- Camp X-Ray: Bachařka Bella stráží Guantanamo v traileru (07.10.2014 07:00 v Novinky | Trailery)
- Festivalové ozvěny: Friedkin ve Varech a porota v Cannes (01.05.2014 13:59 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: Skončil íránský festival, začíná Sundance (15.01.2014 09:01 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: Těšte se na íránské a španělské filmy (01.01.2014 12:00 v Články | Festivaly)
- Za horizontem: Komplikovaná a nejednoznačná Minulost (21.12.2013 19:00 v Recenze | Za horizontem)
- Hon za Oscarem v zahraniční kategorii: užší nominace (21.12.2013 18:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu