Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Jak je důležité kérku míti

Téma: Jak je důležité kérku míti

Vydáno: 25.01.2012 21:46 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Tetování se stalo celosvětovým fenoménem a mnoho lidí se jím na svém těle honosí. Výjimkou pochopitelně nejsou ani známé filmové postavy, pro které mnohdy symbolizuje něco zvláštního. Projděte si s námi ty nejslavnější z nich.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tetování - věc stará více než pět tisíc let. Na úplném počátku mělo hlavně duchovní význam a osoby, které se jím mohly chlubit, byly většinou dost uznávané a mohly mít i některé zvláštní schopnosti. Posléze se objevovalo na tělech válečníků a námořníků, pro něž také mělo určitý význam. V pozdějším období se stalo výsadou zejména vězňů, kteří si ho nechávali provádět v cele a v amatérských podmínkách. Mnozí z nich ho chápali jako jedinou možnost projevu své svobody. I proto si tetování získalo špatnou pověst a ještě dnes na něho starší generace hledí trošku s despektem.
Moderní doba ale bourá veškerá tabu a tetování je v současnosti velmi lákavým a atraktivním "módním" doplňkem u mladých lidí. Ač jeho tvorba je nepochybně dost bolestivá, podstupuje ji stále více osob, protože tuší, že jde o něco atraktivního. A co si budeme povídat, mnohdy je to opravdu sexy a pohled na decentně "pomalované" tělo opačného pohlaví nemůže urazit. Je tak více než jasné, že s tímto fenoménem se setkáme také v mnoha populárních filmech, v nichž častokrát hraje důležitou roli a pro děj má zcela zásadní význam.
Drsňáci a vězni
Pochopitelně, že filmaři nemohou přecházet fakt, že nejvíce lidí si tetování spojuje právě s různými kriminálními živly a drsnými chlapy. Proto také ve snímcích, jejichž hrdiny jsou právě takové existence, najdeme spoustu vynalézavých kérek. Třeba chladnokrevný zabiják Harry Powell v podání Roberta Mitchuma se v dramatu z roku 1955 Lovcova noc snaží vetřít do rodiny svého spoluvězně. Jeho potomci by totiž měli vědět, kde se skrývá lup, o němž celý svůj pobyt za mřížemi sní. Aby všichni měli jasno, s kým mají tu čest, má Harry na prstech jedné ruky vytetováno "LOVE" (láska) a na druhé "HATE" (nenávist). Ne, Ozzy Osbourne opravdu nebyl první, kdo své prsty vyzdobil nápisem.
Podobně je na tom i právě propuštěný Max Cady (Robert De Niro) ve Scorseseho krimithrilleru Mys hrůzy, který se pokouší vetřít do přízně rodiny svého advokáta, jenž u procesu zatajil několik významných polehčujících okolností. O jeho kriminální minulosti svědčí mimo jiné i spousta tetování, z nichž rozhodně vyniká obrovský kříž přes celá záda, na jehož ramenech se houpají dvě misky vah, z nichž jedna je pravda a druhá spravedlnost.
Drsňácká tetování mají i George Clooney v hororu Od soumraku do úsvitu (přes celou ruku), Pamela Anderson v průšvihu Barb Wire (ostnatý drát na ruce), Angelina Jolie v akční pecce Wanted (pokryta většina zad, některá tetování jsou skutečně její), Julian Arahanga v dramatu Kdysi byli bojovníky (přes půlku tváře), Dwayne Johnson nejen v Rychle a zběsile 5 (na rameni), Sylvester Stallone v Expendables (horní polovina zad) nebo jedna z postav seriálu Battlestar Galactica (na ruce, připomíná logo hokejového klubu Detroit Red Wings). Hodně zajímavý obrázek ptačí hlavy nosí na ruce i zlodějíček H. I. Donnough (Nicolas Cage) v kriminální komedii Potíže s Arizonou.
Tělo jako umělecké dílo
Mít tetování je někdy fajn a svým způsobem sexy, nic se ale nemá přehánět. Následující postavy svou lásku k obrázkům namalovaným na těle poněkud přehnaly a samy se staly uměleckými díly. Pravda ale je, že někdy k tomu byly dohnány okolnostmi, jako třeba mladík Leonard v podání Guye Pearce v Nolanově thrilleru Memento. Tomu po přepadení, při němž zahynula jeho žena, už neslouží krátkodobá paměť, a jelikož u sebe stále nenosí poznámkový blok, musí si všechna důležitá fakta poznačit přímo na tělo. Není se pak co divit, že najít kousek holé kůže je zrovna u něho dost velký problém.
Obrovskou kresbu květiny má na svém těle také Maud Adams v málo známém filmu Tetování. A právě jí je posedlý místní tatér, který si ji musí za každou cenu vyfotit. Ani Dannyho Treja nemůžete ve filmech přehlédnout. Díky jeho ženě s obrovským sombrerem na hlavě, která mu zdobí celou hruď, je nezapomenutelný a filmaři této pomůcky velmi často využívají, stačí vzpomenout jen na již zmiňovaný horor Od soumraku do úsvitu, akčňák Con Air nebo nedávný Machete.
Těžkou váhou je v tomto směru také šílený vrah Francis Scott Dolarhyde (Ralph Fiennes), jenž má na svědomí už několik masakrů nebohých rodin a je tak fascinován obrazem červeného draka, po němž se film jmenuje, že ho má zpodobněný na celých zádech a často se pohledem na něj v zrcadle ukájí. Není tak žádné překvapení, že skutečný vztah s ním naváže jen slepá dívka.
Když už jsme u těch draků - toto pohádkové a mystické zvíře zdobí záda také nekonformní a drsné hackerky Lisbeth Salanderové, ať už ve švédském podání Noomi Rapace nebo v tom americkém Rooney Mary. O tom, že tato ozdoba není jen tak beze smyslu, svědčí i anglický název celého filmu (knihy) The Girl With The Dragon Tatoo (v překladu Dívka s tetováním draka). Po zhlédnutí jakékoli verze (nebo přečtení předlohy) vám tato slečna dlouho nezmizí z hlavy.
Galerií obrázků ze života je i tělo mafiána Vigga Mortensena v parádních Východních příslibech. Každý ruský gangster totiž musí mít vytetovaný svůj životní příběh, aby něco znamenal a získal si potřebný respekt. Proto je ozdoben nejrůznějšími obrázky, z nichž nejvýraznější je kostel se třemi věžemi na zádech. I tady by se znalec umění vyřádil.
A to ještě není vše - zmínit musíme Roda Steigera ve filmu podle povídek Raye Bradburyho The Illustrated Man, který musel každý den sedět v maskérně dvacet (!) hodin, aby vypadal dokonale potetovaný, nebo hrdinu úspěšného seriálu Útěk z vězení, jenž má na svém těle kompletní mapku věznice, z níž chce osvobodit svého bratra.
Neonacisté a ti ostatní
Poměrně výrazným tetováním jsou mnohdy známí i příznivci neonacistického hnutí, z nichž jde strach už sám o sobě. Ve světě filmu jím třeba je brutální Derek (Edward Norton) v kontroverzním snímku Kult hákového kříže. Ten se sice ve vězení napravil a posléze se snažil před vlivem zhoubné ideologie chránit svého bratra, zpodobněný hákový kříž nad pravým prsem mu však nikdo nesmazal.
Podobným fanatikem je skinhead a vyznavač Mein Kampfu Hando (Russell Crowe), jehož výrazným symbolem je tetování v podobě kosti táhnoucí se přes celou levou ruku, které zároveň proslavilo celý film Romper Stomper. Pochopitelně ale nejde o jediné tetování, které ho zdobí, a na první pohled zaujme ještě kříž s andělem v dolní polovině hrudi.
Ostatní už se zločineckým hnutím nemají nic společného, takže můžeme zakončit článek trošku veseleji. Tetování uvidíte i na nose Harveyho Keitela v dramatu Piano, hada na břiše skrývá také Snake Plissken alias Kurt Russell v dobrodružném sci-fi Útěk z New Yorku, decentní tři proužky na ruce značí komunitu, jejímž členem se stal i Leonardo DiCaprio v dramatu Pláž, symboly ze sedmnáctého století má na předloktí Keanu Reeves jako John Constantine a s jejich pomocí se brání útokům nadpozemských příšer, nápisy "Dude" a "Sweet" na krcích Seanna Williama Scotta a Ashtona Kutchera zakončily obrovskou pařbu v komedii Hele vole, kde mám káru? a solidní podobiznou jakési postavy táhnoucí se přes půl zad se chlubí i Val Kilmer v kriminálce Salton Sea.
To pochopitelně nejsou úplně všechna tetování, která se kdy ve filmu objevila. Tento článek slouží jen jako přehled těch nejzákladnějších a nejzajímavějších "kérek", které do značné míry charakterizují naše oblíbené a neoblíbené hrdiny. Vzhledem k tomu, že tato ozdoba je čím dál populárnější, budeme se s ní na plátně pravděpodobně potkávat stále častěji, což určitě není na škodu. Máte-li i vy nějaké oblíbené filmové tetování, na které jsme třeba zapomněli, napište nám ho do diskuze pod článkem. Budeme jedině rádi.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu