Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Hans Zimmer - Sherlock Holmes: Games Of Shadows OST

Soundtrack: Sherlock Holmes: Hra stínů

Vydáno: 10.01.2012 08:41 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: 2012 Warner Bros

Legendární detektiv podruhé v režii Guye Ritchieho na velkém plátně - na jedničku fungující herci a promakané efekty tvoří spolu s nabušeným scénářem časovanou bombu, která vás přimáčkne do sedadla. Hra stínů na magickém pozadí nejvyhledávanějšího hollywoodského skladatele současnosti - Hanse Zimmera.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hans Zimmer - Sherlock Holmes: Games Of Shadows OSTJednoduchý a chytlavý scénář, dobře vypadající herci, schopný režisér, hodně peněz a Hans Zimmer - tak by mohl vypadat návod na typický americký blockbuster. Na to, že Zimmerovo jméno nechybí v titulcích většiny větších projektů, druhých, třetích, čtvrtých pokračováních, jsme si už zvykli, a tak člověka nepřekvapí, že se ho Guy Ritchie nevzdal ani ve dvojce svého veleúspěšného dobrodružného akčňáku, který absolutně převrátil všeobecně vžitou představu Sherlocka Holmese jako staršího a obtloustlého inteligenta.
Hans Zimmer nezapomíná na melodie z jedničky, které jaksepatří modifikuje a rozvíjí, čímž vhodně spojuje oba díly. Nebojí se však ani trochu odvážnějších experimentů. Na soundtracku tak najdeme kusy tradiční romské hudby, pro které si Zimmer zajel z Ameriky až na Slovensko. Při pročítání scénáře, hledaje inspiraci pro pátý snímek letošního roku, který doprovází, narazil totiž na pasáž s cikánkou Noomi Rapace, a to ho zaujalo natolik, že se rozhodl postavit soundtrack na cikánských motivech (které sem tam vystrčily růžky už v prvním filmu).
Sebral svůj profesionální tým a Guye Ritchieho a vyhledal kousek od Bratislavy vesnici Rudňany, kde navštívil koncert romské kapely Sendreiovci & Kokavakere Lavutára. Tři hodiny je poslouchal, sem tam si ťuknul něco do klavíru a nakonec vzal celou kapelu do nahrávacího studia ve Vídni. Natáčení trvalo pět dní a výsledkem je soundtrack, jenž staví na kontrastu mezi typickým zimmerovským ohlušujícím tepáním, podle kterého je snadné ho poznat téměř v každém jeho filmu, a svěží živou etnickou hudbou, která bůhvíproč do konzervativního Londýna na milimetr zapadá.
Ale vezměme to od začátku. První z osmnácti tracků, jež tvoří bezmála hodinové album, je kratičká I See Everything, která jen za pomoci rozladěného klavíru uvádí diváka a posluchače do víru trojice skladeb Shadows 1, 2, 3 - ty odstartují Zimmerovo tradiční burácení. That Is My Course využívá kromě mocných žesťových a houslových variací také zajímavě použitý klarinet.
Jednou z nejdramatičtějších skladeb je třetí Tick Tock, která se už podle názvu v celé své osmiminutové délce drží tempa, které na pozadí udává tikající ciferník. Zimmer se zde nebojí použít ani syntezátor, ale to jen v místech, kde to nezní nijak rušivě, naopak to podporuje temnou stránku tracku. Od půlky druhé minuty sice sklouzává k lehce pirátským žesťům a na okamžik jako by se tam mihl i Jack Sparrow. Takový dojem je ale hodně rychle přehlušen dalším vodopádem nástrojů.
Pátá It’s So Overt It’s Covert přinese typické Holmesovo téma z jedničky, ovšem v trochu jiném kabátu. Harmonika, cimbál, klarinet rozvíjí melodii do téměř komické znělky, která neustále zrychluje, až se přehoupne do vyloženě cikánské fidlovačky s názvem Romanian Wind. Následuje pohřební Did You Kill My Wife?, která se nepouští romského podbarvení a při sólu na trubku skoro mrazí.
Hlavní téma se vrací ve více houslové podobě ve skladbě He’s All Me Me Me a následně ještě v trošku broukavější a méně progresivní verzi v tracku The Mycroft Suite. Zhruba v polovině tracklistu Zimmer zabrousí do klasiky a ve své úpravě naservíruje posluchači Mozartova Dona Giovanniho, Schubertovu Die Forelle a jako bonus ještě nezapomenutelnou melodii z westernu Dva mezci pro sestru Sáru od jednoho z největších filmových skladatelů všech dob - Ennia Morriconeho.
S pořadovým číslem třináct se na scéně objeví nejdominantnější skladba z celého soundtracku nesoucí název Zu Viele Fuechse Fuer Euch Haensel. Necelé dvě minuty jí stačí na to, aby za pomocí syntezátoru a širokého orchestru rozpumpovala krev každého posluchače. Výrazný kontrast přijde se skladbou Memories of Sherlock, kde jednoduché klavírní sólo způsobí husí kůži.
V sedmnáctce The End? si Zimmer neodpustí návrat k úvodní rozverné melodii, jakoby celý příběh začínal znovu. A na úplný závěr spustí remix Romani Holiday, který se ani zdaleka nepodobá podobným pokusům na jiných soundtracích. Není to překombinovaná bitka elektroniky s orchestrem. Tahle téměř šestiminutová skladba je perfektně vyvážená a syntezátory spolu s namixovanou harmonikou a cimbálem tvoří něco dosud neslyšeného.
Hans Zimmer pojal celý soundtrack po svém, ale zároveň netradičně a ve filmu funguje na sto deset procent. Jakmile si však Hru stínů pustí člověk jen tak doma, zničehonic ztrácí album kompaktnost. Chybí mu cosi, co dvaapadesátiminutový soundtrack k jedničce vyšvihlo nad většinu ostatní Zimmerovy práce. Stejně jako celý film je druhé pokračování zbytečně překombinované, takže k obyčejnému poslechu spíš jen Sherlock Holmes OST, bez podtitulu.

Ukázka z natáčení soundtracku Sherlock Holmes: Games Of Shadows OST
Album: Hans Zimmer - Sherlock Holmes: The Game Of Shadows
Celkový čas: 57:27
Skladby: I See Everything // That Is My Curse (Shadows - Part 1) // Tick Tock (Shadows - Part 2) // Chess (Shadows - Part 3) // It's So Overt It's Covert // Romanian Wind // Did You Kill My Wife? // He's All Me Me Me // The Mycroft Suite // Nicolaus Esterhazy Sinfonia / Hungarian Radio Chorus / To The Opera! // Movie Screen Orchestra / Two Mules For Sister Sara // Ian Bostridge / Julius Drake / Die Forelle // Zu Viele Fuechse Fuer Euch Haensel // The Red Book // Moral Insanity // Memories of Sherlock // The End? // Romani Holiday (Antonius Remix)

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Černá komedie Invalida se současné česko-slovenské tvorbě dost vymyká (23.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Guy Ritchie nabírá početný ansámbl (03.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Guy Ritchie natočí Herkula (18.06.2022 10:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu