Za horizontem: The Star Wars Holiday Special

Vydáno: 31.12.2011 17:47 - Eduard Spáčil | foto: facebook tvůrce

Jaká je největší noční můra George Lucase? Je to snad Jar Jar Binks? Kačer Howard? Ani náhodou! První místo (aspoň upřímně doufám) zabírá nechvalně proslulý televizní Star Wars speciál. Dojatý Han Solo, zpívající princezna Leia a Chewbaccova famílie slavící Den života. A to není to nejhorší...

The Star Wars Holiday SpecialRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 31.12.2011 17:47. Jaká je největší noční můra George Lucase? Je to snad Jar Jar Binks? Kačer Howard? Ani náhodou! První místo (aspoň upřímně doufám) zabírá nechvalně proslulý televizní Star Wars speciál. Dojatý Han Solo, zpívající princezna Leia a Chewbaccova famílie slavící Den života. A to není to nejhorší... Hodnocení: 0.5
The Star Wars Holiday Special
The Star Wars Holiday Special
Sci-Fi / Rodinný / Muzikál / Dobrodružný
USA, 1978 , 97 min.

Režie: David Acomba
Scénář: Pat Proft, Leonard Ripps, Bruce Vilanch, Rod Warren, Mitzie Welch
Kamera: John B. Field
Herci: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, Peter Mayhew, James Earl Jones, Bea Arthur, Art Carney, Diahann Carroll, Marty Balin, Craig Chaquico, David Freiberg, Paul Kantner, Harvey Korman, Mickey Morton


Hodnocení: 1/10
The Star Wars Holiday Special hodnocení na Kinobox.cz: 22.75 %
První, resp. čtvrtý - však víte, jak to myslím - díl Star Wars ságy měl premiéru v květnu 1977. Stal se celosvětovým megahitem. O rok později se již intenzivně pracovalo na pokračování, ale bylo potřeba udržovat novou značku v kurzu. Kohosi napadlo (kdo přesně to byl, se neví a nikdo se k tomu dnes nehlásí), že televizní speciál by mohl být to pravé ořechové.
17. listopadu 1978 byl v Americe (na stanici CBS) poprvé a naposledy odvysílán The Star Wars Holiday Special, poté byl uveden ještě v několika zemích. Od té doby tato dvouhodinová show oficiálně nikdy nevyšla ani na VHS, DVD či jiném médiu. Jenže lidé už tehdy měli svoje videa a dnes internet, a tak bude zachována i pro budoucí generace.
Traduje se, že George Lucas, známý to přepisovač historie, prohlásil, že by nejraději každou dochovanou kopii našel a zničil ("Dejte mi kladivo a čas", nebo tak něco). A jestli Lucas nechce vydělat na něčem se značkou SW, co hůř, nechce, aby to nikdo viděl, dokážete si představit, co to asi znamená. A troufám si říct, že i tak toto dílko zdaleka překoná vaše očekávání.
Zápletka je zhruba následující: Chewbacca s Hanem Solo se snaží vrátit na Chewieho rodnou hroudu, planetu Kashyyyk, aby oslavil Life Day (Den života), spolu se svou rodinou, přáteli a dalšími Wookiees. Chewieho rodinu tvoří manželka Malla, synek Lumpy a otec Itchy. Objeví se samozřejmě i Luke a princezna Leia. Chewie s Hanem jsou pronásledováni stíhačkami Impéria a hrozí, že oslavu nestihnou. Ale toho bohdá nebude, aby to Han Solo dopustil.
Chlupáči doma (obzvlášť mamka se synkem) jsou z toho nešťastní a navíc mají sami trable s vojáky. Nakonec ale všechno dobře dopadne a všichni se sejdou u Stromu života. A princezna Leia jim do toho zapěje za doprovodu Williamsovy notoricky známé melodie. Aby toho nebylo málo, protože dějově je to celé opravdu velmi prosté, show je vyšperkována velmi nesourodými varietně-hudebními čísly (herečka a zpěvačka Diahann Carroll - viz dále, rocková kapela Jefferson Starship či herečka a zpěvačka Bea Arthur ve weilovském výstupu v kantýně) a trapasí tu i Art Carney. Což ještě pořád zdaleka nevystihuje stav věcí.
Celý průšvih je výsledkem toho, co se stane, když věcem necháte volný průběh. Lucas pracoval tou dobou kromě páté epizody i na spoustě jiných věcí, a tak celý jeho vklad spočíval v tom, že strávil den s dvojicí najatých scenáristů - jedním z nich byl mimochodem Pat Proft, relativně známý spolupracovník komediálního tria ZAZ (David Zucker, Jim Abrahams, Jerry Zucker), a vysvětlil jim svoji vizi.
On už samotný nápad soustředit se na Wookiees nebyl nejšťastnější. Chlupaté příšery, které místo mluvení otřesně skučí, nejsou zrovna nejvděčnější zdroj zábavy. Lucasova představa sladkého a sentimentálního svátečního filmu navíc v procesu výroby, kdy se měnili scenáristé i režiséři, zmutovala v monstrum připomínající nám pamětníkům Televarieté ve vesmíru Star Wars. Rádoby vtipné nebo dojímavé výstupy přerušované písničkami či tancem. Prostě televizní SW estráda za milion dolarů.
Jediné, co fanoušci víceméně přijali, byl animovaný kraťas, kde se poprvé objeví postava nájemného lovce jménem Boba Fett. Tento segment je také součástí letos vydané Blu-ray edice SW. Je těžko vybírat to skutečně nejotřesnější v takové konkurenci WTF momentů. První zkouškou divácké odvahy jsou pasáže s rodinou chlupáčů - mamka připravuje mňamku z banthy podle neuvěřitelného televizního kurzu čtyřruké kuchařky, malý Lumpy si hraje se stíhačkou nebo pouští něco jako virtuální balet a děda slintá u porna - opravdu!
Stejně tristní je i pohled na originální Star Wars obsazení - herci nejspíše podepsali nějakou nešťastnou smlouvu zavazující je zúčastnit se i této legrace (a v té době bylo pro filmové herce natáčení v televizi bráno jako potupa) - Harrison Ford je odsouzen k sentimentálním výlevům bez špetky typické ironie, Mark Hamill vypadá při prvním výstupu opravdu velmi divně nalíčený (vysvětlení se podařilo najít na internetu - několik týdnů před natáčením měl málem smrtelnou nehodu a byl po plastické operaci), zatímco Carrie Fisher deklamuje a pěje s jistotou obecní ochotnické hvězdy - mimochodem zpívání si prý herečka vynutila, jak tvrdí zlé jazyky, procházela prý totiž svým Joni Mitchell-obdobím.
Pokud nemáte dostatek alkoholu či jiných stimulantů, a přesto chcete celý speciál přežít, doporučuji sehnat si verzi s audiokomentářem RiffTrax, kdy vám celé dílko - včetně dobových reklam - docela zábavně glosují bývalí tvůrci kultovní série Mystery Science Theater 3000. Celý film můžete vidět i zde.

Výsledný speciál je opravdu neskutečně bizarní slepenec, který může potěšit snad jen opravdu zarputilé fanoušky, kterým stačí ke štěstí fakt, že "jsou to přece Star Wars". I těch je pořád nejspíše dost, jak jsem se přesvědčil na internetu. Pokud máte ale Star Wars aspoň trochu rádi (byť nejste žádní fanatici), stejně speciál MUSÍTE vidět. Jestli máte rádi ukrutně špatné filmy, tak taky. Jinak samozřejmě nohy na ramena nebo aspoň dálkové ovládání do ruky a pusťte si rychle něco aspoň trochu příčetného.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY