Preview: Den zrady

Vydáno: 27.12.2011 17:00 - Kateřina Samková | foto: facebook tvůrce

S americkou prezidentskou kampaní vrcholí kromě boje o moc také ty nejhorší mezilidské intriky. Režisér se jim rozhodl podívat na zoubek a střihl si přitom jednoho ze dvou hlavních kandidátů na prezidenta.
Den zrady - v originálu Ides of March, tedy Březnové idy - svým názvem referuje k jedné z nejznámějších událostí v historii lidstva - vraždě Julia Caesara. Ida, z latinského slova Idus znamenajícího poloviční úsek, byla v římském kalendáři prostředním dnem měsíce a ta březnová připadala na jeho patnáctý den. V tento den byl ve starověkém Římě svátek věnovaný bohu Marsu a obvykle probíhala v metropoli velká přehlídka vojska. Čtyřicet čtyři let před naším letopočtem se tento den stal osudným císaři Juliu Caesarovi, který byl v Senátu ubodán konspirační skupinou politiků vedených Marcem Juniem Brutem a Gaiem Cassiem Longinusem.
Přestože od této události uběhlo již více než dvě tisíciletí a lidstvo se tváří, kam až kulturně dospělo a vyspělo, na politické scéně se toho moc nezměnilo, zejména co se týče zákulisních praktik, intrik, útoků a konspiračních skupin. Atentáty na vrcholné politiky nejsou ničím výjimečným a kdo nemá ve vysoké funkci ochranku, ten jako by nebyl. Útok ale nemusí být vždycky jen fyzický a najít dneska loajálního spolupracovníka, kterému by bylo možné bezmezně věřit, je úkol hodný Sherlocka Holmese.
Právě nekalými praktikami a zákulisními událostmi americké politické scény se nechal inspirovat George Clooney při psaní scénáře svého nejnovějšího režijního počinu. Se psaním mu pomáhali Grant Heslov, autor scénáře k Pravdivým lžím, se kterým Clooney spolupracoval již na filmu Dobrou noc a hodně štěstí, a Beau Willimon, jehož hra Farragut North z roku 2008 se stala předlohou příběhu.
Ten se odehrává během amerických prezidentských voleb, kdy mezi sebou soupeří guvernér Pennsylvanie Mike Morris a demokratický arkansaský senátor Ted Pullman. Stephen Meyers se stará jako mladší manažer kampaně o prvního kandidáta a jeho propagaci v Ohiu. Morrisova výhra by mu nezaručila prezidentskou nominaci ani náhodou, zatímco Pullmanova by se stala klíčovou pro jeho další postup do Bílého domu.
Tým senátora Pullmana se pokusí dostat Meyerse do svého týmu, ale nesetkává se s úspěchem, protože nezkažený naivní mladík plný ideálů věří v osobu Morrise jako symbol čestného a poctivého politika. Otázkou však zůstává, jestli nejde jen o pozlátko. Je opravdu Morris "pan čistý"? Dokázal by prodat post za příslib rozhodujícího nominačního hlasu? A jaká je vlastně jeho slabina?
Režisérovi a představiteli hlavní role Georgi Clooneymu se povedlo sehnat do svého filmu slušnou řádku hereckých hvězd. Těšit se proto můžeme na Ryana Goslinga, Philipa Seymoura Hoffmana, Paula Giamattiho, Marisu Tomei, Jeffreyho Wrighta a Evan Rachel Wood. Roli mladého manažera měl původně hrát Leonardo DiCaprio, který si to ale nakonec rozmyslel, nicméně zůstal alespoň jako výkonný producent za svou firmu Appian Way. Podobně byl nahrazen také Brad Pitt, kterého nakonec v roli hlavního manažera předvolební kampaně nahradil Philip Seymour Hoffman.
Den zrady se již v létě představil jako otevírací film šedesátého osmého mezinárodního filmového festivalu v Benátkách a také na festivalu Haifa a na přehlídce v Torontu. Původně plánovaná americká kinopremiéra v lednu 2012 byla několikrát posunována na dřívější datum, až se nakonec první diváci mohli přijít podívat do kin ve Státech již 7. října.

Kritici přijali Clooneyho politické drama s přiměřeným nadšením - na Rotten Tomatoes získal ze sto devadesáti kritik 85 % pozitivních hodnocení. Vypadá to tedy, že se máme opravdu na co těšit - v našich kinech se Den zrady objeví 9. února 2012.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY