Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Černobílý svět

Recenze: Černobílý svět

Vydáno: 20.01.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: DreamWorks Studios

Vynikající drama o předsudcích a rasismu do puntíku splňuje šablonu typicky oscarového filmu. Z řemeslného hlediska je zvládnuto bravurně a také herecky jde o naprostou extratřídu. Jedinou slabinou tak je nedotažený scénář.

Černobílý světRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 20.01.2012 13:00. Vynikající drama o předsudcích a rasismu do puntíku splňuje šablonu typicky oscarového filmu. Z řemeslného hlediska je zvládnuto bravurně a také herecky jde o naprostou extratřídu. Jedinou slabinou tak je nedotažený scénář. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rekapitulační období minulého roku je v plném proudu, a tuzemský divák tak může v různých anketách sledovat, které potenciálně oceněné filmy zhlédnout. V našich končinách to někdy bývá s jejich brzkou oficiální dostupností horší, situace se ale mění trošku k lepšímu. Kupříkladu v případě amerického dramatu Černobílý svět, které si zatím vysloužilo pět nominací na prestižní Zlatý glóbus.
To se odehrává v době, kdy v USA ještě vládl otevřený rasismus, a v jeho středu stojí mladá nadějná novinářka Skeeter (Emma Stone), která by se ale raději živila psaním knih. Tajně tak pracuje na románu, k němuž ji inspirují každodenní situace, jichž je svědkem. Píše o tom, jak zdejší paničky utiskují své černé služebné a zároveň jsou neupřímné samy k sobě a ohromně se přetvařují. Autorka si brzy získá důvěru utlačovaných služek a s pomocí jejich příběhů dává dohromady dílo, které by mělo být otevřené a šokující.
Černobílý svět přesně splňuje požadavky typicky oscarových dramat "s přesahem". Jeho stavba nepatří k nejjednodušším, tudíž je potřeba divákova spolupráce. Konkrétně zde jde o velké množství postav, v nichž je třeba se zorientovat, což pochopitelně zabere nějakou dobu. Logicky tak začátek vyžaduje zvýšenou pozornost a poměrně dost se táhne. To je trošku nepříjemné. Pak už ale vše zapadne do dobře známé šablony.
Režírující Tate Taylor (jehož poslední režijní počin je podle ohlasů otřesná komedie Pretty Ugly People z roku 2008), jenž je zároveň i autorem scénáře, moc dobře ví, že takovéto příběhy stojí a padají s hereckými výkony vybraných představitelů. A je znát, že volil opravdu pečlivě, neb snad celé obsazení předvádí perfektní výkony. Za zmínku rozhodně stojí titulní Emma Stone, která nemá oproti ostatním tolik prostoru, přesto ho využívá na maximum.
Stejně tak jsou výborné Viola Davis a hlavně Jessica Chastain, která je dost všestranná a naprosto uvěřitelně zvládne zahrát úplně cokoli. Její postava upjaté, afektované a nenáviděné paničky, která se z pocitu osamění začne sbližovat s černou služebnou, je dost lidská a ona zde zvládla s naprostou bravurou vystihnout všechny její nuance a polohy. Rozhodně není náhoda, že obě jmenované se za předvedené kreace dočkaly nominace na Zlatý glóbus.
Lze-li mít k nějaké herečce výhrady, je to Bryce Dallas Howard v úloze asi nejfanatičtější rasistky v celém městě. Její výkon určitě není extra špatný, jen je v kontextu s ostatními kolegyněmi někdy trošku znát, že je tzv. "nestíhá". Ve výsledku to znamená, že se čas od času uchýlí k nepříjemnému přehrávání na hranici komičnosti, které bohužel posouvá její charakter více do nesnesitelna a karikatury, což asi nebylo v původním tvůrčím plánu. Herecky ale jinak extratřída.
Problematičtější je pak posléze celý scénář. Jelikož se soustředí výhradně na ženské hrdinky, dochází tak k nešvaru podobných filmů, tj. že objevivší se muži jsou plošší a buď hodní, nebo v tomto případě zlí. Momentů, v nichž zásadnější roli hrají i muži, je tu ale naštěstí úplné minimum, takže se to tvůrcům dá odpustit. Horší už je to se záměrnou slzopudností a dojemností filmu. I když se Taylor snaží, co může, zejména s blížícím se koncem nedokáže zakrýt jisté citové vydírání a s tím související vykalkulovanost. S přibývajícím časem zkrátka tlačí na pilu až přespříliš a působí to kontraproduktivně. Taktéž závěrečná proměna a "zmoudření" některých postav jsou nastoleny dost povrchně a značně nepravděpodobně.
Je také škoda, že s charakteristikou hrdinek si Tate Taylor nedal o trošku více práce a některé z nich jsou pouze černobílé a postrádají pozitivní / negativní vlastnosti. Tím trošku devalvuje vyznění a apel celého snímku, nicméně se o tak zásadní problém nejedná.
Po většinu stopáže se ale tvůrci daří nenásilně zobrazit směšnost a rozporuplnost (bohužel nejen) tehdejšího rasismu. Bílým vůbec nevadilo, že černí se jim starají o domácnost a o děti, uklízí jim a vaří, když ale použijí stejnou koupelnu, je to průšvih a okamžitě se sepisují manifesty a petice. Sympatické je, že se nikdy neuchýlí k prostému odsouzení nebo ponouknutí diváka k tomu, co si má myslet. O to více vynikne suchý fakt, že předsudky devastují lidskou společnost.
Všechny slabiny vyvažuje přesné a citlivé režijní vedení, které je v drtivé části dvouapůlhodinové stopáže dost sebevědomé. Podobně umírněná je i kamera, práce s níž přesně zapadá do podobného dobového dramatu. Nevtíravá a příjemná hudba už jen dotváří precizní technickou stránku. Samozřejmostí jsou i stylizované kostýmy. Nebýt opravdu jen zdlouhavého úvodu a občasného přehrávání, nebylo by z režijního hlediska vlastně co kritizovat.
Český trailer filmu Černobílý svět
Černobílý svět rozhodně není tím nejlepším filmem o rasismu, jaký jste kdy viděli, a vlastně jen do puntíku dodržuje šablonu podobně laděných snímků. Dělá to ale tak dobře, že diváka zaujme a v některých momentech i strhne a ten mu pak rád odpustí slabší chvilky, jichž je tu možná trochu více, než se sluší. Z toho důvodu dávám tak vysoké hodnocení.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Vlasta Pufferová, 20.01.2013 18:47) Reagovat

    doporučuji, kniha skvělá, film snad bude taky... už se těším....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Argylle (29.09.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Poor Things (11.05.2023 18:02 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (28.04.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu