Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Le père Noël est une ordure

Za horizontem: Ježíšek je neřád

Vydáno: 02.12.2011 22:05 v sekci Recenze | Za horizontem - Leoš Medřický | foto: Trinacra Films

Každý národ má nějaký tradiční vánoční film. Z maskota francouzských Vánoc by se české Popelce nejspíše rozsypaly oříšky a splašil Jurášek. Christian Clavier, Thierry Lhermitte a Gérard Jugnot natočili s pozdějším režisérem Návštěvníků divokou černou komedii o tom, že Vánoce jsou peklo.

Le père Noël est une ordureRecenzoval/a Leoš Medřický dne 02.12.2011 22:05. Každý národ má nějaký tradiční vánoční film. Z maskota francouzských Vánoc by se české Popelce nejspíše rozsypaly oříšky a splašil Jurášek. Christian Clavier, Thierry Lhermitte a Gérard Jugnot natočili s pozdějším režisérem Návštěvníků divokou černou komedii o tom, že Vánoce jsou peklo. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kdybyste se na veselohru, jejíž název pro účely článku přeložím jako Ježíšek je neřád, zeptali vzorku náhodně oslovených Francouzů, stěží byste natrefili na někoho, kdo o ní jakživ neslyšel. Raritou by se stal i respondent, který ji viděl jen jednou. Podobně jako film Život je krásný, i mladší francouzský snímek kdysi prošuměl kiny bez většího zájmu a za svůj nynější status hýčkané vánoční klasiky vděčí každoročním televizním reprízám. Tím také veškerá podobnost s Caprovým melodramatem končí, neboť Ježíšek je neřád demaskuje svátky klidu a pokoje jako nervy drásající období přetvářky a skrývané úzkosti ze samoty. A ano, vážně je to komedie, nejbláznivější široko daleko.
Chcete-li znát strašlivou pravdu o Vánocích, vězte, že statistiky je evidují jako období nejbohatší na takzvané bilanční sebevraždy. Čím agresivnější tlak na povinnost veselit se s bližními je vyvíjen na lidi, kteří jsou sami jako kůl v plotě nebo vědí, že jejich bližní jsou agresivní psychopati, tím silnější frustrace v nich vyvolává. O prvním případě ví své osamělý transvestita, který si říká Káťa (Christian Clavier), o druhém by mohla barvitě vyprávět Josette (Marie-Anne Chazel), ordinérní a nebezpečně těhotná obyvatelka rozpadajícího se přívěsu u pařížské dálnice. Oba na Štědrý večer vytočí číslo francouzské obdoby samaritánů a žádají pomoc.
Zaměstnanci linky důvěry jsou ale také jenom lidé. Madam Musquin (Josiane Balasko) má co dělat, aby si před kolegy udržela vyrovnanou fasádu přísné nadřízené a nezhroutila se při pomyšlení na štědrovečerní večeři s rodinou své sestry, která ji jistě podrobí další kritické konfrontaci s vlastním staropanenstvím. Zajíkavá Therese (Anémone) mezi utěšováním klientů a humanitární pomocí malomocným (pro něž plete rukavice se třemi prsty) nesměle pošilhává po ženatém kolegovi Pierrovi (Thierry Lhermitte) a tiše doufá, že odchod šéfové jim konečně dá příležitost se sblížit.
Jenže všechno, co se může pokazit, se pokazí. Pierre i Therese pod vlivem vánočního sentimentu poruší základní pravidlo linky důvěry - souhlasí, aby se Josette a Káťa zastavili osobně. Madam Musquin uvízne ve výtahu a je třeba ji vyprostit. Neodbytný bulharský soused Preskovič (Bruno Moynot) přináší nechutné kulinářské výtvory z darů své země, které samaritáni nemají odvahu odmítnout. Káťa dělá oči na Pierra a Josettin psychopatický druh Felix v kostýmu Santy Clause (Gérard Jugnot) jim všem mává před očima revolverem. Až příliš Štědrý večer se stane kolektivní zkouškou sebeovládání a to by v tom byl čert, aby neskončil nějakou tou vraždou.
Pokud jste viděli libovolnou komedii s Christianem Clavierem z posledních dvaceti let a nepřešel vás humor, přijměte mé gratulace. Patříte-li navíc k menšině, kterou zlákal i poslední, deset let starý opus Jeana-Marie Poiré jménem Maurice to zařídí, hluboce smekám, protože máte větší odvahu než já. Oba pánové dosáhli vrcholu kariéry v roce 1993, kdy společně uvedli do kin bláznivou fantasy komedii Návštěvníci. Bilance čtrnácti milionů diváků jen ve Francii a popularita filmu sahající daleko za evropské hranice určily další směr, kudy se ubírat - jejich následující filmy tápavě zkoušely, jak blízko masám se lze přiblížit a nepřijít přitom o dobrou pověst. Hranici možného nakonec příznačně vytyčil americký remake Návštěvníci: Cesta do Ameriky, za který se pan režisér dodnes stydí a k další spolupráci s Christianem Clavierem se už deset let neodhodlal.
Ve světle znalosti jejich pozdější práce mi tedy můžete a nemusíte věřit, že v 80. letech Clavier a Poiré psali a točili inteligentní, nápadité komedie (mimo jiné válečnou klasiku Děda se dal na odboj nebo satiru na východní blok Takhle to děláme v Moskvě) a že Ježíšek je neřád je z nich nejlepší. Z velké části jistě i zásluhou divadelní předlohy, kterou o několik let dříve společně napsali a mnohokrát sehráli všichni jmenovaní herci s výjimkou Anémone, toho času sdružení v komediální formaci Le Splendid. Poiré ale pro látku udělal mnohem více, než že ji pouze zaznamenal na celuloid. Skvěle si poradil s jednotou času a místa, která už svázala ruce i nohy nejednomu přepisu divadelní hry, nebál se text rabiátsky seškrtat na svižných 82 minut a z každého herce vytáhl to nejlepší, co jeho talent nabízel.
Jediná věc, která by si zasloužila dotáhnout do konce, je příběh madam Musquin. Tato postava děj přibližně v polovině opustí, a jak dopadla její rodinná večeře, se můžeme pouze domýšlet. I kvůli její představitelce Josiane Balasko je to škoda. Christian Clavier se navzdory ženskému přestrojení nedopouští pištivé dikce ani gestických berliček, jak ztvárnit homosexuála, Thierry Lhermitte a Anémone sehráli přesvědčivě zápas svých postav mezi snahou zachovat si profesionální altruismus a vnitřní xenofobií, homofobií a sobeckými zájmy. Na hraně únosnosti se pohybují jen Gérard Jugnot a Clavierova tehdejší choť Marie-Anne Chazel jako párek ukřičených pobudů Felix a Josette. Pořád ale jde o odůvodněnou stylizaci v tradicích comedie de l´arte.
Je to paradox, ale nic nezvyšuje hodnotu francouzských komedií více než umanuté natáčení hloupějších amerických remaků. Osud horší než smrt na sebe vzal v roce 1994 podobu Nory Ephron, ženy s pozoruhodným nadáním přetvářet osobitá filmová díla v líbivé tovární produkty. Mezi úspěšným (a nutno dodat, že přiznaným) vytěžováním McCareyho Nezapomenutelné lásky (Samotář v Seattlu) a romantickou reimaginací Lubitschovy satiry Obchod na rohu (Láska přes internet) stačila paní režisérka podrobit vivisekci i francouzského Ježíška. U publika ale tentokrát neuspěla.
Remake Blázni a poloblázni se Stevem Martinem v Lhermitteově roli se nejistě potácí mezi snahou zachovat černý humor předlohy a přehodit mu přes ramena rodinně-romantický kabát podle střihu, jaký vyhovuje vkusu skalních příznivců paní režisérky. Výsledek ve skutečnosti nepatří k jejím nejhorším kusům, v porovnání s originálem jde ale pořád o kvalitativní propad o dvě třídy. Film i přes zajímavé kreace ve vedlejších rolích (zejména Lieva Schreibera jako nešťastného transvestity a Madeline Kahn v roli Josiane Balasko) skončil finančním fiaskem a jeho úloha v dějinách zůstává omezena na dokazování vousatého pořekadla, že když dva dělají totéž, není to totéž. Vive La France!
Blázni a poloblázni se nicméně pravidelně objevují na našich obrazovkách, zatímco francouzský Neřád se do české distribuce dodnes neprostřílel. Napišme si o něj Ježíškovi, třeba se letos dočkáme.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Egypťan Sinuhet vyšel na denní světlo a začal dělat chyby (03.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích (09.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Gnomeo a Julie a muž mimo zákon prožívají dobrý časy (15.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tři tygři a Maverick ví kulový a ocitají se na pokraji nervového zhroucení (25.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Co komu udělali na Mulholland Drive, když prší slzy? (18.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Avengers vzpomínají na hudbu a je jich mnohem víc než dvanáct do tuctu (03.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Johanka z Arku, kapitán Bombarďák a Godzilla poznávají továrnu na sny (09.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu