Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dopis třem manželkám

Stroj času: Dopis třem manželkám

Vydáno: 01.12.2011 19:00 v sekci Recenze | Stroj času - Jana Bébarová | foto: Twentieth Century-Fox Film Corporation

Již v začátcích své kariéry ztvárnil Kirk Douglas několik vskutku pozoruhodných rolí v pozoruhodných snímcích. Jednou z nich byla postava sympatického středoškolského učitele v nesmrtelné konverzační komedii Josepha L. Mankiewicze.

Dopis třem manželkámRecenzoval/a Jana Bébarová dne 01.12.2011 19:00. Již v začátcích své kariéry ztvárnil Kirk Douglas několik vskutku pozoruhodných rolí v pozoruhodných snímcích. Jednou z nich byla postava sympatického středoškolského učitele v nesmrtelné konverzační komedii Josepha L. Mankiewicze. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Než se Kirk Douglas v roce 1949 díky roli ctižádostivého boxera v Robsonově Championovi stal vyhledávanou hollywoodskou hvězdou a definitivně se zaškatulkoval do rolí ambiciózních kariéristů, zaujal na začátku své kariéry v druhé polovině 40. let především účastí v esenciálních filmech noir.
Po boku Barbary Stanwyck debutoval jako její slabošský manžel-alkoholik v Podivné lásce Marty Iversové (více zde), načež na plátně ztvárnil protivníky svých v budoucnu největších hereckých rivalů - Roberta Mitchuma v Pryč od minulosti (více zde) a Burta Lancastera v I Walk Alone (více zde). Nepřehlédnutelnou položku v jeho filmografii pozdních 40. let rovněž představuje mistrovská konverzační komedie Dopis třem manželkám (1949), jeden z nejslavnějších a nejúspěšnějších filmů scenáristy a režiséra Josepha L. Mankiewicze.
Dopis třem manželkám znamenal pro Mankiewicze jeho první opravdu velký úspěch - vynesl mu první dva Oscary za scénář a režii (tato ocenění putovala do jeho rukou i následující rok za ještě úspěšnější snímek Vše o Evě) a značně tak posílil jeho pozici přední hollywoodské osobnosti.
Na začátku tohoto mistrovského díla stála povídka One Of Our Hearts, publikovaná v roce 1945 v oblíbeném dámském magazínu Cosmopolitan (scénář Vše o Evě taktéž vycházel ze zde publikované povídky), kterou její autor John Klempner o rok později rozšířil do podoby románu s názvem Letter To Five Wives. Jeho adaptaci dostala na starost Vera Caspary, známá autorka námětů řady snímků klasického Hollywoodu (např. Laura nebo The Blue Gardenia), a scénáře se ujal Mankiewicz, který jej nakonec i přes počáteční námitky Darryla F. Zanucka sám zrežíroval.
Tehdejší šéf studia Twentieth Century Fox totiž pro post režiséra původně zamýšlel Ernsta Lubitsche, ten však tou dobou již bojoval s podlomeným zdravím. Kvůli jednomu z řady infarktů, které prodělal, musel po osmi natáčecích dnech opustit svůj poslední projekt, romantickou komedii Dáma v hermelínu, jehož režii za něj převzal Otto Preminger. Zanuck tedy nakonec přistoupil na záložní plán - nechat režii na starost Mankiewiczovi.
Mankiewicz měl ostatně velmi blízko k Lubitschovým bravurním dialogům plným chytrých, pohotových odpovědí a sexuálních narážek, které na jeho sofistikovaných komediích tolik obdivoval. V kombinaci s nezaměnitelnými narativními strategiemi (mnohonásobné hledisko vyprávění, flashbacky a voiceover), kterými se Mankiewiczovy scénáře vyznačovaly, představovaly jeho nepřehlédnutelný trademark. Právě v Dopisu třem manželkám a Vše o Evě zmíněné techniky dovedl k absolutní dokonalosti.
Jak naznačuje název, zápletka snímku se odvíjí od dopisu, který třem manželkám-kamarádkám adresuje jejich nepříliš oblíbená známá Addie Ross. V den, kdy všechny tři ženy společně odjíždějí na piknik, jim Addie skrze řádky zmiňovaného dopisu oznamuje, že jim na jejich výletě nebude dělat společnost, protože navždy opouští město. S manželem jedné z nich.
Deborah (Jeanne Crain), Rita (Ann Sothern) i Lora May (Linda Darnell) mají oprávněný důvod k obavám. Atraktivní "ideální žena" Addie Ross totiž v životě jejich manželů zaujímá zvláštní místo a všechny tři ženy vždy měly proč na ni žárlit. Do doby, než se vrátí z pikniku domů, tedy skutečně mají o čem přemýšlet. Obzvlášť když se všichni tři manželé oné květnové soboty ráno chovali tak nezvykle podivně.
Skrze vzpomínky všech tří ženských protagonistek postupně poznáváme rodinná zázemí všech tří manželských párů – naivní venkovské dívky Deborah a sebevědomého podnikatele Brada, asertivní Rity, která se pokouší psát pro rozhlas, a intelektuálského středoškolského učitele George (Kirk Douglas) a nakonec i zlatokopky Lory May a movitého obchodníka Portera (Paul Douglas) – a vidíme, jakou překážku v milostných vztazích všech zúčastněných Addie Ross představuje.
Není to však jen promyšlená a nadmíru funkční struktura vyprávění, které Dopis třem manželkám vděčí za svou sofistikovanost, ale skutečnost, že pro příběh tolik určující postavu Addie Ross nikdy nespatříme. Už od samotného začátku, kdy na nás z prostoru mimo obraz promlouvá (hlas jí propůjčila Celeste Holm) a uštěpačně komentuje dialogy postav na plátně, si důmyslně buduje auru tajemnosti, která jí zůstane až do konce. Nekomunikativní narace nám totiž její identitu nikdy neodhalí a fakt, že filmové postavy ji z nám nepřístupného úhlu vidí (např. prostřednictvím zarámované fotografie v Porterově domě), kontinuálně dráždí naše divácká očekávání.
Stejně tak důvtipné je i závěrečné rozuzlení, které si divák s trochou fantazie nemusí vyložit jen tak jednoznačně a jež společně se vším výše jmenovaným činí Dopis třem manželkám nesmrtelným. Pokud bych začátečníkům v oblasti fanouškovství klasického Hollywoodu měla doporučit nějaký film, byl by to patrně on.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Liam Neeson je Marlowe (14.01.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Za horizontem: Blondýnka je nelichotivý portrét Hollywoodu (05.10.2022 13:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky (03.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Za horizontem: PTA vzpomíná na dětství v retro komedii Lékořicová Pizza (26.03.2022 12:30 v Recenze | Za horizontem)
- Stroj času: Kmotr slaví 50 (26.02.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Kleopatra utíká přes 110. ulici, volá divočinu a ocitá se na prahu války (07.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Macaulay Culkin (27.11.2021 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu