Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Twilight sága: Rozbřesk - 1. část

Recenze: Twilight sága: Rozbřesk - 1. část

Vydáno: 25.11.2011 08:56 v sekci Recenze | Premiéry - Jana Bébarová | foto: Bontonfilm

Má mě rád / nemá mě rád? Edward, nebo Jacob? Tyto otázky už se díkybohu v předchozích třech dílech vyřešily. Pořád ale ve vzduchu visí jedna: Promění mě / nepromění mě? A hlavně - kdy?

Twilight Saga: Rozbřesk - 1. částRecenzoval/a Jana Bébarová dne 25.11.2011 08:56. Má mě rád / nemá mě rád? Edward, nebo Jacob? Tyto otázky už se díkybohu v předchozích třech dílech vyřešily. Pořád ale ve vzduchu visí jedna: Promění mě / nepromění mě? A hlavně - kdy? Hodnocení: 2

Twilight Saga: Rozbřesk - 1. část

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
Drama / Romantický / Fantazie / Dobrodružný
USA, 2011 , 117 min.

Režie: Bill Condon
Scénář: Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer
Kamera: Guillermo Navarro
Hudba: Carter Burwell
Herci: Taylor Lautner, Gil Birmingham, Billy Burke, Sarah Clarke, Ty Olsson, Kristen Stewart, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Kellan Lutz, Nikki Reed, Robert Pattinson, Christian Sloan, James Pizzinato

Česká premiéra: 17.11.2011

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O špatných filmech se vždycky dobře píše, je totiž mnohem snadnější kritizovat než chválit. Navážet se ovšem do něčeho, co je masově zbožňováno a považováno za nedotknutelné, je tak trochu sebevražedný pokus. Proto bych své spílání nad zatím posledním dílem Twilight ságy v pudu sebezáchovy ráda začala touto větou: Stmívání je fajn. Vážně.
Vždy jsem oceňovala, co Catherine Hardwicke pro knižní blábol rádobyspisovatelky Stephenie Meyer udělala. Natočit adaptaci, která je lepší než její literární předloha, se každému nepodaří. Hardwicke to však na startovní pozici měla asi nejjednodušší. Zatímco první kniha Meyer ještě jakžtakž fungovala, další pokračování byla čirým plácáním. Ovšem zatraceně dobře výdělečným plácáním. A tak další režiséři (Chris Weitz, David Slade a naposledy Bill Condon) byli postaveni před nesplnitelný úkol. S tak špatnou látkou totiž nesvede nic sebezkušenější tvůrce.
Obzvlášť když je nucen natočit dvouhodinový film, ve kterém se vlastně téměř nic neděje. Bella řekne svatební "ano", ztratí věneček, načež se jí v břiše usadí dravý, krvelačný upír, kterého pak s námahou (ale přece) porodí. A pak umře. Stručný nástin děje? Kdeže. Takto vypadá barvité vylíčení celého děje.
Mohla bych se tu jako řada mých kolegů nechápavě pozastavovat nad tím, jak první díl Rozbřesku vévodí návštěvnosti kin a kolik peněz náctiletí po celém světě nechali v jejich pokladnách za první víkend. Bylo by to však ode mě nesmírně pokrytecké, sama totiž každoročně jeho producentům a tvůrcům přispívám na luxusní živobytí. A vlastně ani nevím proč – nejspíše jen ze setrvačnosti a prosté touhy se pobavit. No a taky proto, že mám ráda Kristen Stewart.
Na obranu (a v rámci udobřování si) skalních fanoušků Twilightu však musím poznamenat, že čtvrté pokračování přineslo změnu k lepšímu. Sice nepatrnou, ale přece. Nesnesitelný pocit trapnosti, který u Nového měsíce a Zatmění z plátna přímo sál, se tvůrcům protentokrát vcelku podařilo udržet v mezích snesitelnosti. Při pohledu na počínání zaláskovaného upíra, vlkodlaka a obyčejné holky od vedle tentokrát nemusíte studem odvracet zrak, stačí se jen pohodlně usadit a mezi záběry se prospat. Anebo donekonečna obdivovat neschopnost Stephenie Meyer (potažmo scenáristky Melissy Rosenberg) vystavět příběh.
Děravou logiku jejího vyprávění už snad museli odhalit i ti nejnepozornější z nepozorných (a všichni, kteří prošli sexuální výchovou). Schopnosti upírů Meyer oslabuje / zesiluje podle toho, jak se jí to zrovna hodí. Alice teď zrovna - náhodou - nevidí Bellinu budoucnost, Edward teď zrovna - náhodou - nedokáže říct, co si myslí, a - náhodou - se mu obnoví krevní oběh, aby mohl mít erekci (a pohlavní styk a mohl zplodit dítě).
Podle stejného (ne)pravidla řídí i návrat konkrétních postav do děje, kupříkladu upírského klanu z Itálie v závěrečných titulcích, motivace nemotivace. Z tohoto ekonomicky výhodného důvodu flexibilně umožňujícího nekonečné nastavování příběhu se obávám, že na pokračování Twilight ságy budu do kina chodit ještě se svými pravnoučaty.
Nebýt Kristen Stewart, které by v budoucnu někdo mohl nabídnout roli anorektičky či feťačky (protože i pohled ztrápené vyzábliny zvládá dokonale), nebylo by vskutku na co se dívat. Zbylé herecké osazenstvo totiž v rámci svého řemesla jen předvádí totální neumětelství, které jde ruku v ruce s plochostí jimi ztvárňovaných postav. Jednoduše: i kdyby se snažili sebevíce, stejně nemají co hrát. Věřím, že Robert Pattinson vedle své partnerky musí pociťovat jisté komplexy. A stejně tak jsem přesvědčena, že si po Stmívání musel znepřátelit někoho z maskérů, protože s každým dalším dílem je jeho maska ošklivější a v očích jeho fanynek ho nutně musí deglamorizovat.
Obdobně jako Edward se karikaturami sebe samých stávají i všichni ostatní upíři, jejichž důležitost v příběhu postupně mizí do ztracena. Nejinak na tom jsou i jejich protivníci vlkodlaci, jejichž funkce se omezuje jen na občasné zavrčení. Scéna vyhrocené diskuze mezi CGI vlky je vskutku over the top. S ohledem na nízký průměrný věk diváků Twilight ságy je přehnaná i brutalita řady scén – zbídačený vzhled těhotné Belly může citlivějším dětským povahám snadno způsobit psychickou újmu stejně jako pohled na krvavé scény porodu a deromantizující upírské sání této tělesné tekutiny.
Český trailer filmu Twilight Saga: Rozbřesk - 1. část
Možná je to znamení, že ratingový systém již opravdu pozbyl svého smyslu. Přestože se totiž u Rozbřesku spekulovalo o věkové hranici přístupnosti od osmnácti let, nakonec na něj mohou již dvanáctiletí. Ale co, hlavně že producenti mohou těžit vstupné i z peněženek čtenářů Mateřídoušky.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Trefa do černého (Anna, 26.11.2011 23:24) Reagovat

    Takhle výstižnou recenzi jsem ještě nečetla. Dodala bych jen ke scénám s Belliným porodem, větší nechutnost jsem ve filmu už dlouho neviděla. Řekla bych, že mám psychickou újmu a to i přesto, že už jsem za hranicí plnoletosti. Ale tak, proč ne, hlavně, že to vydělává.

  • Hehe (Pan Katastrofa, 28.11.2011 09:40) Reagovat

    Palec nahoru, dostala mě pasáž s Edwardovou erekcí, věc nad kterou jsem strávil hodiny diskuzemi s Twilight fandy :D

  • Příliš kritiky (Katka, 28.11.2011 10:43) Reagovat

    Porod je natočený přesně tak, jak má být. V knize je tato scéna vykreslena ještě mnohem brutálněji, což filmaři samozřejmě nemohli přesně dodržet, protože takových lidí, co by jim z té (pro mne nijak extrémně) hrozné scény, bylo špatně, by bylo o mnoho více.

    Naopak si myslím, že oproti předešlým dílům, které byly natočeny, je Rozbřesk ztvárněn velmi pěkně, příliš neodbočuje od knihy, sem tam se mihne nějaký ten vtip, romantiky je tam tak akorát a závěrečná akční půl hodinka je plná napětí a trochu drsnějšího přístupu, než bychom možná čekali. A filmu to rozhodně prospívá.

    Osobně jsem spokojená a jsem zvědavá, jak bude tato sága zakončena na filmovém plátně.

    Poznámka pro autorku recenze: Pokud byste si pozorně přečetla knihu, věděla byste, proč Alice neviděla Bellinu budoucnost... ;-)

    • Re: Příliš kritiky (zinet, 04.12.2011 16:35) Reagovat

      To mě také na téhle recenzi zarazilo...v první části autorka recenze striktně odsuzuje knižní předlohu s naprostou jistotou...ale pak se zmíní o tom, že Alice nevidí Bellinu budoucnost...proč ji nevidí je pro toho, kdo knihu i méně pozorně četl, naprosto jasné...

  • Všeho s mírou (Martty, 30.11.2011 18:22) Reagovat

    Na recenze, které jsou v poměru kritika:chvála asi 9:1 jsem zvyklý. První věc která mi tady vadí a vadí mi asi nejvíc, je názor na knižní předlohy. Já jsem četl všechny díly více než jednou a právě to, co se jim tady asi nejvíc vytýká se mě nejvíce líbilo. Mayerová napsala příběh, kde jsou upíři v úplně jiném světle. Nemusejí pít lidskou krev, mohou chodit na sluneční světlo a nespí v rakvích. Nevadí jim česnek ani svěcená voda ba naopak - jsou i celkem pobožní. Kdyby jste četla knihy, věděla by jste proč Alice nemohla vidět budoucnost Belly a proč měl Edward erekci. Že je film zaměřený na náctileté - no samozřejmě, jsou v tom peníze a kdo jiný by za to utrácel. Nicméně když jsem byl na premiéře, nebyli to zdaleka náctiletí, kdo tvořil hlavní skupinu návštěvníků. Ale dost k tomu. Já v této recenzi postrádám hlavně jednu věc a to je objektivnost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy (20.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Robert Pattinson ve filmu Mickey 17 (06.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Guillermo del Toro uvádí Cabinet of Curiosities (16.08.2022 15:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Gnomeo a Julie a muž mimo zákon prožívají dobrý časy (15.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harley Quinn je doma a poslední úkryt hledá ve vlčí boudě (27.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Crimes of the Future (07.05.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Strážce je první člověk, který se stal vládcem vesmíru (29.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Robert Pattinson se vrátí jako Batman (27.04.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Crimes of the Future (14.04.2022 17:40 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu