Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Věc: Počátek

Recenze: Věc: Počátek

Vydáno: 06.12.2011 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Překvapivě docela zdařilý skoro remake legendárního hororu nedělá svému předobrazu ostudu a hlavně v první polovině funguje poměrně dobře. Pak sice začnou vyplouvat na povrch jeho nedostatky, celkový dojem je ale spíše příjemný.

Věc: PočátekRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 06.12.2011 13:00. Překvapivě docela zdařilý skoro remake legendárního hororu nedělá svému předobrazu ostudu a hlavně v první polovině funguje poměrně dobře. Pak sice začnou vyplouvat na povrch jeho nedostatky, celkový dojem je ale spíše příjemný. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hororový snímek Věc režiséra Johna Carpentera z roku 1982 patří k nejvýraznějším zástupcům svého žánru. Sešlo se v něm takřka úplně všechno - charismatičtí herci, perfektní atmosféra, solidní psychologie postav i velmi dobré triky, které obstojí i v dnešní době. Když bylo ohlášeno, že vzniká nová verze legendárního filmu, nejeden fanoušek se oprávněně začal bát, jak celý výsledek dopadne. Pro všechny z vás mám dobrou zprávu - není to vůbec tak špatné.
Spekulovat o tom, zda je Věc: Počátek opravdu remakem nebo sequelem, případně jen další verzí románové předlohy, nemá moc cenu. Odpovědi bychom se stejně nedobrali, neboť je to asi od každého něco. Málokdo navíc ví o existenci snímku z roku 1951 The Thing From Another World, který taktéž vychází z knižního předobrazu. Každopádně příběh nové Věci časově předchází slavnějšímu filmu z roku 1982, zároveň v něm ale najdeme spousty citací i přímých odkazů na něj, takže to skutečně může být bráno také jako částečná pocta.
Jak už asi ti, kteří vědí, o čem je řeč, pochopili, hrdiny Počátku jsou norští a američtí výzkumníci, kteří přijíždějí na antarktickou základnu, kde se objevilo cosi tajemného. Nikdo neví, co to je, ale brzy se ukáže, že je to extrémně nebezpečné a onen neznámý materiál dokonce dokáže s největší pravděpodobností kopírovat buňky jakéhokoli živočicha, a tím pádem získat jeho podobu. Všichni členové uzavřené skupiny jsou tak vystaveni paranoidnímu stavu, v němž absolutně netuší, komu ještě mohou věřit, a koho naopak by se raději měli zbavit. Do jejich čela se trošku proti své vůli postaví mladá paleontoložka Kate Lloydová, která si jako jedna z mála ještě dokázala uchovat jakž takž zdravý rozum. Jenže přesvědčit partu drsných chlapů o své pravdě a logice je takřka nemožné.
Debutující režisér Matthijs van Heijningen Jr. příjemně překvapuje zejména v první polovině filmu. Daří se mu vytvářet poměrně hutnou atmosféru, k čemuž ale více než z poloviny napomáhá výborně zvolená lokace, která skutečně budí dojem naprosté opuštěnosti polárníků a v kombinaci s všudypřítomnou sněhovou pokrývkou originálu absolutně žádnou ostudu nedělá. Potom už do značné míry záleží na tom, jak moc máte Carpenterovo dílo v paměti.
Jestliže si ho před projekcí připomenete, připravte se na to, že klasické lekačky na vás příliš fungovat nebudou, protože budete tak nějak tušit, kdy přijdou. Nelze ale zamlčet skutečnost, že tak jedna dvě jsou opravdu zdařilé. I nastavené tempo se udrží po celou dobu (mluvím stále o první půlce) a celé je to tak nějak svěží. Minuty ubíhají a vy zjišťujete, že se poměrně dobře bavíte.
S přibývajícím časem se ale kupí dost problémů. Scénář není úplně nejlepší a postavy jsou špatně napsané a bohužel i obsazené. Ne, že by zvolení herci hráli špatně, ale zkrátka jim chybí charisma a hlavně představitelé norské části posádky jsou strašně zaměnitelní. V hlavě tak utkví vlastně jen titulní Mary Elizabeth Winstead, která v rámci možností vytěžuje z role maximum, a polohu "hrdinky z donucení" jí bez problému uvěříte. To, že ani trochu nedosahuje síly postavy Kurta Russella z originálu, je věc jiná, ale to asi ani nikdo příliš neočekával. Také doprovodná hudba není tak výrazná a v porovnání s "původní" prohrává na celé čáře. Ono ale porazit někoho takového, jako je Ennio Morricone, asi ani nejde.
Logika se tu taky moc neřeší, což ale naštěstí zas tolik nevadí, i když asi ve dvou momentech je to do očí bijící. I tohle ale k hororům tak nějak patří. Co tu ale chybí určitě, je nějaká zapamatovatelná scéna. Když se v původním filmu podrobovali už značně nervózní polárníci krevní zkoušce, napětí by se dalo krájet a při jejím vyvrcholení to hrklo v nejednom divákovi. Van Heijningen Jr. se sympaticky snaží tento moment variovat (místo krve se však kontrolují zuby), ten ale postrádá jakékoli napětí nebo překvapení a pocit z něho za chvíli vyšumí.
Efekty, kterých je tu na můj vkus až zbytečně moc (i když i to se dá říct o originálu), jsou obstojné, leč je na nich vidět příliš digitální původ a troufnu si tvrdit, že v původním filmu vypadaly věrohodněji. Přesto ale nejsou tolik rušivé, jen místy působí dost samoúčelně a až prvoplánově. Jakoby tvůrci místo atmosféry chtěli šokovat spíše po trikové stránce.
Osobně mě ale nejvíce mrzel fakt, že v úplném závěru se rezignuje na všechno, co se vybudovalo, a z filmu se stane pouhý slasher, kdy se přeživší členové bez jakéhokoli vyššího smyslu nahánějí s "věcí." Chápu, že neznalému divákovi to nejspíše tolik vadit nebude, fanoušci předlohy by s tím ale mohli mít problém. Ti mohou na druhou stranu hledat nejrůznější odkazy na ni a bavit se některými takřka doslovnými citacemi. Vrcholem všeho je pak krásné provázání obou filmů při závěrečných titulcích.
Celkově vzato není Věc: Počátek tak špatný film, jakým se po svém ohlášení zdál. Svému předobrazu rozhodně ostudu nedělá a jeho zaryté fanoušky nemůže ani v nejmenším nijak zásadně urazit. A to je vlastně konec konců pochvala, ne?

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Výborný film (Radek, 10.12.2011 14:21) Reagovat

    Když jsem šel do kina docela jsem byl skeptický, ale remake se fakt povedl. Je výborný. Vůbec nechápu takovou chladnou reakci od kritiky i na csfd atd. Dlouho jsem neviděl tak povedený sci-fi/horor. Ale souhlasím s posledním odstavcem, který je bohužel trochu pravdivý...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Harley Quinn je doma a poslední úkryt hledá ve vlčí boudě (27.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Horory, pohádky, sci-fi! Září bude na streamovacích službách pestrobarevné jako podzimní listí. (09.09.2021 07:30 v Radar)
- Mary Elizabeth Winstead je Kate (04.08.2021 19:00 v Novinky | Trailery)
- Neil Marshall se chystá do Doupěte (04.11.2020 17:40 v Novinky | Zprávy)
- Věc se dočká nového remaku (25.08.2020 17:01 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Wilford Brimley (02.08.2020 09:28 v Novinky | Zprávy)
- Odešla ikona filmové hudby (06.07.2020 10:08 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Nejslavnější horory let 2010-2019 (02.05.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Super mazlíčci a modelář sledují podivuhodnou proměnu Harley Quinn (05.02.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn): nový trailer (09.01.2020 17:39 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Nejslavnější horory 80. let (16.11.2019 11:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Blíženec pořádá pražské orgie, na nichž chytá stehlíka (09.10.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu