Festivalové ozvěny: 47. týden

Vydáno: 22.11.2011 19:00 - Jana Bébarová | foto: Mezipatra

Snímek Trigger kanadského tvůrce Bruce McDonalda o rockerkách z legendární kapely zvítězil na letošním ročníku queer filmového festivalu Mezipatra. O víkendu se chystá tradiční FamuFest a 14. Festival francouzského filmu láká na předpremiéry hned několika snímků.
MEZIPATRA
Minulý týden ve středu byl v Praze oficiálně ukončen 12. ročník queer filmového festivalu Mezipatra. Jako vítězný byl vybrán kanadský snímek Trigger o rockerkách z kultovní kapely, které se potkaly znovu po deseti letech. Porota film Bruce McDonalda ocenila pro "brilantní dialogy i výstižný portrét lidí ve středním věku".
Jak organizátoři uvedli, odborná porota byla nadšena ze silné soutěže a shodla se na tom, že bylo opravdu náročné vybrat z jedenácti soutěžních celovečerních filmů jediný vítězný. Proto se také po dlouhém rokování rozhodla udělit dvě čestná uznání, a to německému dramatu Sklizeň a britskému komornímu snímku Víkend, který si rovněž vysloužil diváckou cenu. "Diskuze byla moc příjemná, živá a bylo skutečně těžké vybrat jen tři filmy, protože jich bylo mnoho výjimečných," uvedl scenárista, producent a režisér Tom Kalin, který porotě předsedal.
Kalinovi, profesorovi filmu na newyorské Columbia University, který se rovněž profiluje jako videoumělec, aktivista v oblastech práv LGBT lidí a problematiky AIDS, byla jakožto výrazné osobnosti New Queer Cinema na Mezipatrech věnována speciální pocta. Festival uvedl jeho dva celovečerní filmy - Swoon a Divoká krása.
Podrobnosti o vítězných filmech najdete zde.
FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU
Poslední listopadový týden (24. - 30. listopadu) zavítá do osmi měst České republiky 14. ročník Festivalu francouzského filmu. Festival, jehož tématem letos bude láska v mnoha podobách, v předpremiéře uvede celkem devět snímků: melodrama Milovaní režiséra Christopha Honorého, ve kterém se po boku Miloše Formana představí Catherine Deneuve, pařížské drama z přelomu 19. a 20. století Nevěstinec od Bertranda Bonella, road movie Konec Roberta Mitchuma, milostné drama Láska a modřiny, rodinný snímek Knoflíková válka, Kaurismäkiho Le Havre, drama Lurdy Jessiky Hausner, grotesku Víla a akční film o teroristickém útoku Přepadení.
Zvláštní uvedení je věnováno dramatu o boji mladých rodičů za záchranu syna A válka je tady režisérky Valérie Donzelli, který sklízel úspěchy na festivalu v Torontu a jenž bude Francii zastupovat na oscarovém klání.
Dalších devět titulů vybraných českými filmovými kritiky bude soutěžit o cenu diváků. Nová sekce "Výběr Arte" představí pětici snímků vzniklých v koprodukci prestižní francouzské televize. "Večer krátkých filmů" slibuje jedinečný průřez současnou francouzskou krátkometrážní tvorbou včetně jednoho snímku Bertranda Bonella. Sekce "Filmové hity" se ohlédne za nejlepšími distribučními tituly tohoto roku.
Projekcemi snímků Věčný návrat a Orfeus Festival francouzského filmu rovněž připomene hereckou osobnost Jeana Maraise.
Více informací najdete na oficiálních stránkách akce.
FAMUFEST BEZTÍŽE 2011
Nadcházející víkend (25. - 27. 11.) bude rovněž patřit již tradičnímu FamuFestu. Největší novinkou letošního roku je zrušení klasické soutěže. "Jsme přesvědčeni, že princip soutěže není jedinou hybnou silou, která filmový materiál pohání vesmírem. Naše loď letí na Beztíži - to je stav, kdy člověka opouští tíže stereotypů, stav, kdy se loď sama pohání pouhou svou radostí z letu," říká kreativní ředitel FamuFestu Robin Kvapil.
Klasičtí porotci udělující ceny jsou tedy zrušeni. Místo nich budou po promítání filmů probíhat diskuze s tzv. arbitry z řad významných osobností z oblasti filmu a kultury, jejichž úkolem bude reflektovat zhlédnuté filmy, zaujmout k nim postoj a konfrontovat ho s přítomnými tvůrci; to vše za aktivní účasti a přispění diváků. Mezi těmito arbitry na FemuFestu zasednou režiséři Robert Sedláček, Julius Ševčík, hudebník a výtvarník Jaromír 99 (spoluautor komiksu Alois Nebel), skladatel a hudebník Jan P. Muchow, šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery, skladatel a malíř Vladimír Franz či herečka Petra Špalková.
Na FamuFestu Beztíže diváci budou moci zhlédnout 101 filmů ze všech kateder, přičemž promítat se bude od pátečního rána do nedělního večera. Denní vstupné činí 100 kč. Více informací najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY