Preview: Hugo a jeho velký objev

Vydáno: 23.11.2011 12:00 - Petra Janků | foto: Bontonfilm

Světový bestseller spisovatele a ilustrátora Briana Selznica se dočkal filmové podoby. Hugo a jeho velký objev je v 3D, není ani animovaný, ani "k popukání" a vypráví o jednom velkém dobrodružství malého chlapce. Bude umět Martin Scorsese pobavit děti?
Děti poznají dobrou knížku. Neustálé stěžování dospělých, že děti nečtou, je trochu nespravedlivé, protože ne že by děti nechtěly číst, ale ony kolikrát ani nemají co. Brian Selznic u nich uspěl. Ať už to je kvůli příběhu o záhadné figurce, nebo kvůli dokonalému výtvarnému zpracování knihy, Velký objev Huga Cabreta si zamilovaly děti v mnoha zemích, i u nás. Není proto překvapivé, že se toho lidé od filmu chytli a Huga se rozhodli zfilmovat. Po internetu koluje drb, že snímek měl být uveden v kinech už v roce 2010 a režie se měl ujmout Chris Wedge (Doba ledová). Nakonec do kin přichází až nyní, a to pod režijní taktovkou Martin Scorseseho.
Martin Scorsese je jedním z nejvýznamnějších poválečných amerických režisérů vůbec. Za svou kariéru natočil desítky filmů, většina z nich se nějakým způsobem dotýká mafiánů, násilí, organizovaného zločinu a lidí, kteří trpí nějakou podivnou sociopatickou poruchou. Scorsese točí filmy, které v sobě mají nějakou dramatickou zápletku. Martin Scorsese NIKDY netočil rodinné filmy. A taky nikdy netočil v 3D.
Sám Scorsese o snímku říká: "Je to dobrodružství... všechny postavy jsou nějak propojeny. Hugo je něco, na co jsem se hodně těšil, už dlouho jsem chtěl dělat film ve 3D. Příběh je velmi emocionální a vtipný." Film je v 3D přímo natočený (tedy žádné trapné převody do 3D až posléze). Jestli však 3D zrovna tento snímek potřeboval, to se teprve uvidí.
Hugo a jeho velký objev vypráví o chlapci, jehož otec, nadšený hodinář (Jude Law), objeví mechanickou figurku, které k rozpohybování chybí klíč ve tvaru srdce. Hugův otec pak náhle zmizí (zemře?), a Hugo musí ke svému strýci, jehož prací je natahování velkých hodin na pařížském vlakovém nádraží. Hugův strýc avšak také někam zmizí, a Hugo tak musí hodiny natáčet sám. Navíc je přesvědčený, že figurka, kterou mu ukázal jeho otec, pro něj má nějaký vzkaz, a snaží se ji proto zprovoznit. Potká dívku (Chloë Moretz, ta drsná holka z Kick-Ass), která klíč ve tvaru srdce má. Proč zrovna ona? A co to mechanický robot kreslí? A kdo je ten záhadný pán (Ben Kingsley), který má na nádraží hračkářství?
Trailer nám toho více neřekne, pravda je, že by ani neměl. Pro zachování atmosféry a příjemného napětí je nutné, aby se člověk vyhnul jakýmkoliv dalším informacím o příběhu. Trailer také dává velký prostor komisaři, který pravděpodobně obstará několik "funny" momentů. Zajímavé je, že ho ztvárnil herec Sacha Baron Cohen, kterého český divák zná jako Borata. V menších rolích se ve filmu objeví např. Frances de la Tour (Olympa Maxime z Harryho Pottera), Christopher Lee nebo Helen McCrory.
Hugo a jeho velký objev jde do kin vyzbrojen vedením skvělého režiséra, hudbou stvořenou zkušeným Howardem Shorem, skvělým hereckým obsazením, a to i v dětských rolích, a hlavně úžasnou, magickou předlohou. Podstatné je i to, že je publikem za velkou louží (měl zde premiéru už v listopadu, my si musíme počkat) zatím hodnocen velmi vysoko a kritikové pějí samou chválu.

Český trailer filmu Hugo a jeho velký objev
Hugo a jeho velký objev by mohl být (bez jakéhokoliv ironického nádechu) opravdovou zábavou pro celou rodinu. Ať už s ratolestmi nebo bez nich můžete Huga v českých kinech vidět od 2. února 2012.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY