Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pusher

Za horizontem: Pusher

Vydáno: 04.11.2011 17:30 v sekci Recenze | Za horizontem - Zbyněk Kubín | foto: Magnolia Pictures

Jméno režiséra Nicholase Windig Refna je dnes díky již téměř kultovnímu hypnotickému akčnímu artu Drive hodně slyšet. Talentovaný Dán však celovečerně debutoval zběsilou a roztěkanou sondou do života kodaňské drogové mafie.

DealerRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 04.11.2011 17:30. Jméno režiséra Nicholase Windig Refna je dnes díky již téměř kultovnímu hypnotickému akčnímu artu Drive hodně slyšet. Talentovaný Dán však celovečerně debutoval zběsilou a roztěkanou sondou do života kodaňské drogové mafie. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Drive sice zvedl velkou vlnu zájmu a udělal z Refna ostře sledovaného tvůrce, ale opravdu průlomovým dílem jeho kariéry byl už debut Pusher (u nás vyšel na levném DVD jako Dealer) z roku 1996. Snímek natočený za šest milionů dánských korun (přibližně jeden milion dolarů) se setkal s nevídaným úspěchem v domácím Dánsku a prodal se do dalších třiceti zemí světa a v letech 2004 se rozrostl na trilogii. Nastartoval kariéru nejen režisérovi, ale i trojici do té doby neznámých herců v hlavních rolích.
Pusher vznikl nejprve v roce 1992 jako pětiminutový kraťas pro přijímací zkoušku na prestižní britskou Národní filmovou a televizní školu. Refn však u komise s explicitně brutálním příběhem drogového dealera nepochodil a nebyl přijat. Tehdy dvaadvacetiletý mladík čerpající inspiraci ze Scorseseho Špinavých ulic se rozhodl snímek natáhnout na celovečerní stopáž, obsadit kamarády a zafinancovat z vlastní kapsy.
Nakonec se díky producentovi Henriku Danstrupovi, který v původním krátkém filmu rozpoznal příležitost, podařilo získat dostatek financí pro natáčení na výrazně profesionálnější úrovni. Ovšem pod vedením mladého režiséra bez zkušeností a filmového vzdělání, což produkci v mnoha ohledech zkomplikovalo.
Režisérova nejistota způsobila, že dva týdny před startem natáčení se snímek ocitl bez představitele hlavní role (kterou pak v hodině dvanácté přijal a skvěle zvládl objev Kim Bodnia), neboť až tehdy si Refn uvědomil, že původně obsazený herec se na danou úlohu nehodí a neodpovídá režisérově vizi. Také bylo nutno s pomocí scenáristy Jense Dahla upravit původní mělký, více odlehčený, na úderných dialozích založený tarantinovský scénář. Ten jej zdramatizoval, prohloubil postavy a obohatil děj o zásadní prvek rozkládající se psychiky člověka pod tlakem.
Tím je Frank (Bodnia), filmový fanoušek, hajzl a pouliční drogový dealer, taková malá ryba ve velkém rybníku. A my se podíváme na jeden nepříliš vydařený týden jeho života. Ze začátku by mu mnohý mohl závidět, Frank tráví většinu času se svým dobrým, ale značně vypatlaným kámošem Tonnym (Mads Mikkelsen), společně brázdí ulice, dealují, vedou oplzlé řeči a snadno vydělané prachy po nocích propaří a proděvkaří. Ale idylka netrvá dlouho.
Jeden nevydařený velký kšeft znamená heroin na dně řeky, noc v base a dvousettisícový dluh u srbského distributora a velkého kápa Mila (Zlatko Buric). A ten chce svoje peníze zpět. Kamarádi od Franka dávají ruce pryč a on si s hrůzou uvědomuje, že v boji o jeho kejhák mu nikdo nepomůže, neboť pro "přátele" nemá větší cenu než i jen útlý štos bankovek. Spirála se roztáčí, události nabírají rychlý spád, nic se nedaří jak má, přibývají mrtvoly a Frankův čas na zaplacení dluhu, a tím pádem i záchranu života se krátí. Zoufalá situace volá po zoufalých činech...
Jestli nezkušený Refn během natáčení občas tápal, na výsledku to není znát. Sebejistý snímek se bez zaváhání valí dopředu a nabírá na intenzitě stejně, jako se zvyšuje Frankova zoufalost. Atmosféra špinavých kodaňských ulic si nezadá s těmi newyorskými, bezprostřední ruční kamera lepící se hercům doslova na špičku nosu dělá z diváka přímého účastníka příběhu a roztřesený podexponovaný zrnitý obraz přesně odpovídá nuzným poměrům, jaké snímá.
Herci vedlejších rolí, u nichž se v řadě případů jednalo o přinejlepším místní ochotníky, mnohdy pouliční sběr, podávají nečekaně autentické výkony, ale hlavní trojice Kim Bodnia, Mads Mikkelsen a Zlatko Buric celému snímku vyloženě vévodí. Režisér se scénáristou jim navíc kromě uvěřitelné prokreslenosti vlepili do úst uvěřitelné, vtipné, mnohdy citování hodné dialogy.
Nepříliš přesvědčivě působí akorát série několika "vtipných“ rozhovorů mezi Frankem a Tonnym z prvních scén snímku, které sice poctivě nastiňují jejich vzájemný vztah, ale vyznívají marnou snahou o napodobení cool burgerovo-majonézových přestřelek Julese a Vincenta v Pulp Fiction a chybí jim náležitá pointa i údernost.
Hlavní síla Pushera tkví pak především v tom, jak nestranně, realisticky, bez příkras až téměř dokumentárně sonduje život drogového dealera. Není to drsňácká komedie, není to akční řežba, není to depresivní drama křečovitě se snažící vyvolat lítost nebo zhnusení, ani nechce za každou cenu šokovat otevřeností. Jen se týden zuby nehty drží v patách jednoho, jakoby náhodou vybraného kriminálníka a servíruje nám vše, co se mu zrovna děje. Ať už si musí Frank vyslechnout nudný recept na tradiční jugoslávský pokrm, zahláškovat na téma močení při sexu, nebo se zděšením pozorovat, jak si jeho dlužník namísto zaplacení vystřelí mozek z hlavy. Zkrátka život pouličního překupníka bez cenzury čehokoliv.
Za vynikající první částí nikterak nezaostávají druhý a třetí díl, které režíroval v té době již výrazně zkušenější Refn a jež se točí kolem postav Tonnyho (Pusher II) a Mila (Pusher III). Ačkoliv vznikly ihned po sobě a čistě z komerčních důvodů, neboť se režisér po neúspěchu kriminálního dramatu Fear X ocitl na hranici osobního bankrotu, společně tvoří fascinující komplexní pohled na kodaňskou drogovou scénu, která rozhodně stojí za trochu shánění.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Finální trailer: Indiana Jones a nástroj osudu (08.04.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Víly z Inisherinu se ocitají v zajetí dealerovy mysli (25.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Indiana Jones a volání osudu (02.12.2022 07:57 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Kodaňský kovboj (24.11.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství slepě tápou ve vlastním scénáři (08.04.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata střeží Brumbálova tajemství a bojují se ztracenými iluzemi (06.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství mají nový trailer (28.02.2022 17:02 v Novinky | Trailery)
- Johnny Depp bude Ludvík XV. (22.01.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ježíš Nazaretský prožívá ledové peklo a plánuje mrazivou pomstu (24.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- První trailer: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (13.12.2021 18:30 v Novinky | Trailery)
- Premiéra pátého Indiana Jonese je posunuta o rok (19.10.2021 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Třetí Fantastická zvířata získala název (22.09.2021 18:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Rupert Grint (Ron Weasley, série Harry Potter filmů) (24.07.2021 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu