Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Vyměřený čas

Preview: Vyměřený čas

Vydáno: 05.10.2011 08:30 v sekci Radar | Preview - Kateřina Samková | foto: Regency

Kdo by nechtěl být věčně mladý a žít ve světě, kde nikomu není víc jak pětadvacet? Svět, ve kterém se podařilo vědcům zastavit tikání lidských biologických hodin, má ale jednu vadu na kráse - přelidnění, se kterým je třeba tvrdě bojovat.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ocitáme se v těžko-říct-jak-moc-vzdálené budoucnosti, kdy se vědcům podařilo eliminovat gen stárnutí - to se zastavuje o pětadvacátých narozeninách a na vaší ruce se objeví zelená digitální čísla, která neúprosně ubývají a říkají, kolik času na světě vám ještě zbývá. Lidstvo se rozhodlo bránit se přelidnění tím, že místo peněz se bude platit časem. Do vínku ho dostane každý přesně rok a záleží jen na něm, jak s ním dokáže naložit. Čas je samozřejmě možné si i koupit, takže ten, kdo je bohatý, může žít věčně, chudí samozřejmě umírají.
Není divu, že zločinnost vzkvétá (přeci jen, tady jde o kejhák a ne jen o balík peněz), a bez poskvrny samozřejmě není ani samotný vládnoucí systém. Pokud se vám náhodou nějakým způsobem podaří získat větší množství času, stáváte se podezřelým. Přesně to se přihodilo Willovi, který se (náhodou?) ocitl u sebevraždy boháče, kterému zbývalo do konce života ještě přes sto let a který Willovi svůj zbývající čas věnoval. Nakonec se tak z něj stává psanec - jdou po něm zkorumpovaní detektivové známí jako "hlídači času" v čele s pětasedmdesátiletým Fortisem.
V hlavní roli se můžeme těšit na stále populárnějšího Justina Timberlaka, kterého po přečtení scénáře prý nejvíce zaujaly postavy: "Miluju příběh mého hrdiny Willa a to, jak díky polehčujícím okolnostem dokáže skončit se Sylvií," popisuje herec (a bývalý? zpěvák) svoje alter ego. "Považuji to za svoji první opravdu hlavní roli ve filmu - já jsem první i jednou z posledních tváří, kterou na plátně uvidíte. Nebylo to pro mě těžké jen fyzicky, ale i psychicky, byl to pro mě velký mezník. Stal jsem se taky pravděpodobně nejnadšenější osobou na place, protože miluju tenhle příběh a tuhle postavu, líbí se mi ta idea obyčejného muže, který pod neobyčejnými okolnostmi musí udělat něco velmi složitého a nebezpečného.“
A kdo za tím vlastně stojí z druhé strany kamery? Sedmačtyřicetiletý, původem novozélandský režisér a scenárista Andrew Niccol prorazil v roce 1997 svým prvním celovečerním filmem Gattaca. Ve své prvotině, ke které sám napsal i scénář, představil jednoduchý, ale inteligentní příběh z blízké budoucnosti, přimíchal do toho několik etických otázek a natočil tak stylovou podívanou vřele přijatou kritikou, ale o něco hůře publikem.
Kasovním trhákem se stala až o rok starší, v jeho produkci a podle jeho scénáře (za který byl dokonce nominován na Oscara) natočená The Truman Show. Se smíšenými pocity diváků i kritiky byl přijat Niccolův druhý režijní počin S1m0ne a podobně dopadl i jeho - podle mě velmi povedený - poslední film Obchodník se smrtí, kterému ale nikdo nemůže objektivně upřít vytříbený styl a výborný scénář.
Dá se tedy říct, že Niccol je tvůrcem, který dokáže napsat výborný scénář a natočit stylový žánrový zážitek, který ale ne každému sedne. Ve vědeckofantastickém žánru se cítí jako ryba ve vodě, takže námět Vyměřeného času by mu měl stoprocentně vyhovovat. "Natočil jsem v první řadě akční thriller,“ popisuje režisér žánr. "Spousta lidí na to půjde právě proto, aby viděli automobilové honičky a Amandu Seyfried, jak umí mířit lidem pistolí do obličeje (a že jí to šlo báječně). Další část lidí ale přijde kvůli myšlenkám, protože film vypráví o naší touze zůstat navždy mladí. I když neumíme vypnout gen stárnutí, všiml jsem si, že děláme extrémní věci pro to, abychom zůstali mladí."
Justin Timberlake nešetří chválou na spolupráci s režisérem a jeho vizionářství: "Nerad bych Andrewa přivedl do rozpaků, ale on má tajemnou schopnost vzít nějakou jednoduchou podstatu věci, jako třeba to základní, co máme, a vytvořit z toho obrovsky vzrušující jízdu. A ve stejnou chvíli tohle může být obrazem toho, kde bychom jako lidstvo mohli - nebo nemuseli - být právě teď, nebo kam bychom mohli brzy mířit."
Námět se zdá být originální, v dnešní době není snadné přijít s něčím, co ještě nikoho nenapadlo. A přesto, nebo možná právě proto, má film již před uvedením na krku jednu žalobu - 15. září ji podle listu Hollywood Reporter podali právníci spisovatele Harlana Ellisona s tím, že děj je založen na Ellisonovu oceňovaném krátkém příběhu "Repent, Harlequin!" z roku 1965. Žaloba požaduje rovnou soudní zakázání vydání filmu.
K aféře je třeba podotknout, že tento spisovatel je známý svými kontroverzními eskapádami a toto není zdaleka jeho první útok v historii - zkoušel to například s Terminátorem Jamese Camerona, který ho tenkrát nazval "parazitem, který mu může políbit *****." Předchází ho pověst hádavého člověka a nakonec i on sám sebe v jedné vlastní knize nazval "pravděpodobně nejsvárlivější osobou na Zemi."
Český trailer filmu Vyměřený čas
Na to, jak dopadne Willův útěch před strážci času a kolik hodin, dnů a roků mu nakonec zbude, se můžete v našich kinech podívat od 3. listopadu 2011.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sázka na zlato se chystá do kin (04.04.2023 09:00 v Novinky)
- Zlatý glóbus 2023: Vítězné jsou snímky Fabelmanovi a Víly z Inisherinu (11.01.2023 05:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích (09.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Richard Pryor hledá Elizabeth, aby se za osm dnů dostal na Měsíc a zpět (10.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž jménem Ove ví, že poslouchat Bohemian Rhapsody je sázkou na nejistotu (28.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2021: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli (03.04.2021 13:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Co jsme viděli, co jsme slyšeli (02.04.2021 10:59 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Raubíř Ralf se v domě ztracených duší objevil na špatné straně, kde prožil zoufalství a získal naději (02.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2021: nominace na nejlepší americké filmy roku vyhlášeny (15.03.2021 14:06 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Stážisti na planetě opic potkávají babu na zabití (12.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus 2021: přehled nominací (03.02.2021 15:34 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (20.01.2021 10:10 v Články | Publicistika)
- Téma: Jim Carrey desetkrát jinak (17.01.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- V lednu na streamovacích službách: festivalová dramata a nový Timberlake (31.12.2020 07:30 v Radar)
- V prosinci na streamovacích službách: Nový Fincher nebo Meryl Streep (06.12.2020 10:30 v Radar)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu