Recenze: Bláznivá, zatracená láska

Vydáno: 14.09.2011 13:00 - David Laňka | foto: 2011 Warnerbros

Poslední dobou začalo pole romantických komedií připomínat děsivými vedry sežehnutou půdu, na níž už nemá šanci nic kloudného vzklíčit. Přestupný rok, Záměna, Bejvalek se nezbavíš... Zdálo se, že čekání na druhou Lásku nebeskou nebo alespoň druhou Lásku přes internet je beznadějné zabíjení času. Až doteď.

Bláznivá, zatracená láskaRecenzoval/a David Laňka dne 14.09.2011 13:00. Poslední dobou začalo pole romantických komedií připomínat děsivými vedry sežehnutou půdu, na níž už nemá šanci nic kloudného vzklíčit. Přestupný rok, Záměna, Bejvalek se nezbavíš... Zdálo se, že čekání na druhou Lásku nebeskou nebo alespoň druhou Lásku přes internet je beznadějné zabíjení času. Až doteď. Hodnocení: 4
Bláznivá, zatracená láska
Crazy, Stupid, Love.
Drama / Komedie / Romantický
USA, 2011 , 118 min.

Režie: Glenn Ficarra, John Requa
Scénář: Dan Fogelman
Kamera: Andrew Dunn
Hudba: Christophe Beck, Nick Urata
Herci: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Analeigh Tipton, Jonah Bobo, Joey King, Marisa Tomei, Beth Littleford, John Carroll Lynch, Kevin Bacon, Liza Lapira, Josh Groban, Mekia Cox, Julianna Guill

Česká premiéra: 15.09.2011

Hodnocení: 8/10
Bláznivá, zatracená láska hodnocení na Kinobox.cz: 74.95 %
Kdo viděl poslední film režisérského dua Glenn Ficarra - John Requa I Love You Phillip Morris, ten by nikdy neřekl, že tato dvojka, které nic cynického není cizí, může natočit romanci takového kalibru, že by se z toho i Richard Curtis posadil na zadek. Tím nechci tvrdit, že by "BZL" dosahovala curtisovských kvalit, ale rozhodně je tolik citu a humoru plná, aniž by sahala k explicitnímu citovému vydírání diváka, že má blíže k ostrovní než zaoceánské kinematografii. Což už je sama o sobě pochvala velikosti perníkového srdce.
Dokonce je tento film natolik poučen životem a z něj vyplývající, že každý, kdo má nějaký ten křížek života navíc, a každý, kdo si prošel vztahem delším než tři roky, bude mít při jeho sledování značnou výhodu (a ti s dětmi ještě o chlup větší). Dvacetiletý dorostenec bez závazků se totiž nikdy plně nevžije do situace čtyřicetiletého Cala (Steve Carell zde předvádí svého dalšího obyčejného hrdinu, které tak dokonale umí - např. Život podle Dana - a za kterého by si zasloužil přinejmenším nominaci na Zlatý globus), kterému se jednoho dne sesype dosavadní život jako domeček z karet a on najednou neví, co se životem.
Manželka ho podvedla, chce se rozvést a on se zničehonic ocitnul v moderním světě, před kterým byl dosud chráněn svou zdánlivě spokojenou rodinou a připadá si v něm - oprávněně - jako Tatiho hrdina pan Hulot ve velkoměstě. Zjišťuje, jak moc je na dnešní dobu přízemní, jak se v ní neorientuje, jak jí nestačí a že jí vlastně vůbec nerozumí a ona odmítá přijmout jeho, starosvětsky naladěného chlápka, který by rád žil podle pravidel, kterými ale jeho okolí opovrhuje a vnímá je jako "absolutně out".
A tak se Cal začne utápět ve sklence lihoviny, kde se mu ho zasteskne pohlednému třicátníkovi Jakobovi (pokud se po této roli Ryan Gosling nestane novým sexy idolem, tak nevím...), který ho začne zasvěcovat do tajů svobodného života. Naučí ho chovat se sebevědomě, balit ženy, užívat si. Jenže i když se z Cala ukáže být učenlivý žák, jeho srdce zůstává krasosmutně staromódní a navíc touží po té jediné, kterou kdy skutečně milovalo.
Cal však není jediný hrdina tohoto láskyplného filmového průvodce po složitostech mezilidských vztahů. Je tu ještě jeho žena Emily, která vedle Cala při vší té katalogové dokonalosti zatoužila po troše vzrušení, aniž by si však byla jistá, že je to to, co skutečně chce. A také je tu jejich třináctiletý syn, který se zamiloval do starší dívky, již to zase táhne ke Calovi.
Ne, Bláznivá, zatracená láska není dílo, které by nějak výrazněji zamíchalo dějinami romantického žánru, a popravdě se točí na spirále, po které už se několik tvůrců projelo. To, čím tato hořká komedie dokáže zaujmout, je ale již zmiňovaná pravdivost situací, ve kterých nám představuje své hrdiny.

Český trailer filmu Bláznivá, zatracená láska
Bláznivá, zatracená láska možná občas plýtvá slovy (především v závěrečné scéně před školou, jejíž emocionálnost možná až příliš tlačí na pilu) a možná by si Cal zasloužil o něco méně situací, ze kterých vyjde jako idiot (protože s ním cítíte už od prvního okamžiku), ale na druhou stranu tu jsou motivy (chtivá učitelka holdující alkoholu, rvačka otce, milence jeho dcery, milence jeho manželky a kamaráda), které se vám natrvalo vepíšou do paměti. Stejně jako celý film, který aspiruje na to, stát se Když Harry potkal Sally pro třetí tisíciletí.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY