Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Turínský kůň

Recenze: Turínský kůň

Vydáno: 19.09.2011 22:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Asociace českých filmových klubů

Těžce artový a depresivní film o úpadku civilizace je posledním dílem uznávaného maďarského režiséra Bély Tarra. Jeho sledování je extrémně náročné a určitě ne pro každého. I díky své precizní formální stránce však rozhodně zaujme.

Turínský kůňRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 19.09.2011 22:00. Těžce artový a depresivní film o úpadku civilizace je posledním dílem uznávaného maďarského režiséra Bély Tarra. Jeho sledování je extrémně náročné a určitě ne pro každého. I díky své precizní formální stránce však rozhodně zaujme. Hodnocení: 4

Turínský kůň

A Torinói ló
Drama
USA, 2011 , 146 min.

Režie: Béla Tarr, Agnes Hranitzky
Scénář: László Krasznahorkai, Béla Tarr
Kamera: Fred Kelemen
Hudba: Mihály Vig
Herci: János Derzsi, Erika Bók, Mihály Kormos, Ricsi

Česká premiéra: 27.09.2011

Turínský kůň hodnocení na Kinobox.cz: 74.14 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Maďarský režisér Béla Tarr před časem prohlásil, že Turínský kůň bude jeho poslední film. Už prý svým divákům řekl vše podstatné a tímto opusem magnum se chce rozloučit s vrtkavým světem kinematografie. Veškeré zábrany tak padají a on se pouští do rozsáhlé meditace o konci civilizace, lidské osamělosti a světu jako takovém.
Ve snímku vychází z události, která se měla odehrát 3. ledna 1899. Tehdy vyšel z domu v Turíně slavný filozof Friedrich Nietzsche a spatřil vozku, který se trápil se svým koněm. Ač se snažil sebevíce, nepoddajné zvíře ho ne a ne poslechnout, tudíž se uchýlil k nejméně populárnímu kroku - použití biče. Myslitel se na scénu nemohl dívat a ukončil ji tím, že vyskočil na povoz a koně objal. Jeho majitel poté vzal Nietzscheho k sobě domů a nechal ho dva dny tiše ležet na kanapi. Po této době vyřkl filozof klíčovou myšlenku: Matko, jsem hlupák!
Jak už název napovídá, Tarr se ve svém posledním díle zabývá tím, co se ve skutečnosti stalo zvířeti, které změnilo Nietzschemu život. Na scénu tak uvádí otce (zřejmě po mrtvici, neboť polovinu těla neovládá) a dceru žijící v opuštěné usedlosti stereotypním životem. Obživu jim zajišťuje právě onen kůň a vozík.
Patříte-li mezi diváky, kteří považují film spíše než za zábavu za umění a rádi hledají skryté významy, je Turínský kůň přesně pro vás. Během dvou a půl hodiny se totiž nic zásadního nestane. Po většinu doby sledujete monotónní život dvou lidí, jenž sestává snad ze tří činností, které se skoro vůbec nemění. Muž a žena jen vstávají, oblékají se, dojdou pro vodu, nakrmí koně, najedí se a jdou zase spát. Tento harmonogram je narušen pouze třikrát. Chvíle, které ze stereotypu vytrhnou, však trvají ani ne dvacet minut.
Vše je podřízeno přesné a promyšlené kompozici, ve které se na plátně v pomalém tempu střídají mnohdy fascinující výjevy. Měl-li bych Tarrův styl k něčemu připodobnit, volil bych asi vzdáleně podobný přístup Terrence Malicka. Stejně jako on dovede jeho maďarský kolega pět minut bez jediného střihu zabírat jedoucího koně zasněženou krajinou nebo oblékajícího se člověka.
Klíčová je pro vyznění filmu vynikající černobílá kamera Freda Kelemena, která si hraje s každým snímkem a přeměňuje ho ve výtvarné dílo. Poletující listí a dující vítr, v němž se postavy pohybují, vytvářejí neuchopitelnou atmosféru deprese, samoty a odcizení, z níž vám nebude dobře po těle. Přidáte-li k tomu i stále se opakující tklivý hudební motiv, máte tu těžce ponurý film, ve kterém chybí jakákoli naděje.
Svou roli tu hraje i fyziognomie postav. Nepříliš pohledná dcera v podání Eriky Bók je záměrně nenalíčená, nepřitažlivá a smířená se svým bezvýchodným osudem. Stejně tak otec, kterého hraje János Derzsi, je postižen zřejmě mozkovou příhodou, tudíž šilhá a vypadá dost zanedbaně. I značně nekulturní styl jeho jedení má pevný význam.
Z celého snímku je cítit, jak je jeho tvůrce zklamán vším, co lidstvo v posledních letech pošlapalo. Minimum dialogů, jimiž film disponuje, odkazuje na Bibli a různá poselství v ní skrytá. Tarr se nijak netají deziluzí z moderní doby, která nemá pevný bod a smysluplné hodnoty. S nadsázkou se dá říci, že lidem ukazuje vztyčený prostředník a stydí se za to, kam se svět posunul.
Je pravda, že filozofování je až moc a dvouapůlhodinová délka je smrtící. Zejména ke konci už jedete na volnoběh a jste vůči všem sdělením apatičtí. A není ani vyloučeno, že i těm nejnáročnějším divákům bude obyčejnost života dvou lidí, v níž je největší krása a síla celého filmu, v poslední třičtvrtěhodině lézt ukrutně na nervy.
Český trailer filmu Turínský kůň
Z celého textu je jasné, že Turínský kůň je těžký a hodně náročný art. Pokud se vám ale chce přemýšlet a nejste spokojeni s tím, kam se svět řítí, najděte si ho a podívejte se na něj. I když vám z něj asi nebude nejlépe, z hlavy ho rozhodně jen tak nedostanete. A o to tvůrcům šlo především.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festivalové ozvěny: Praha ve víru mladého filmu, Ostrava v zajetí kamery (19.09.2014 17:48 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: Oscarový Michel Gondry míří do Hradiště (29.05.2014 17:27 v Články | Festivaly)
- Rozhovor - Michal Samir, Matěj Chlupáček: Hany, řízený chaos (1/2) (18.04.2014 18:00 v Články | Publicistika)
- Festivalové ozvěny: 24. týden (12.06.2012 19:00 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 15. týden (10.04.2012 07:23 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 3. týden (17.01.2012 19:00 v Články | Festivaly)
- ČSFD zveřejnila nejlepší filmy roku 2011 (02.01.2012 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: 39. týden (29.09.2011 09:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Festivalové ozvěny: 36. týden (06.09.2011 20:00 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 34. týden (24.08.2011 15:49 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 31. týden (02.08.2011 23:00 v Články | Festivaly)
- Top 10: Rumunská kinematografie na LFŠ 2011 (23.07.2011 18:30 v Články | Žebříčky)
- Festivalové ozvěny: 29. týden (20.07.2011 21:00 v Články | Festivaly)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu