Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pan Smith přichází

Stroj času: Pan Smith přichází

Vydáno: 01.09.2011 20:00 v sekci Recenze | Stroj času - Natálie Bergerová | foto: Columbia Pictures Corporation

Otevřete oči, přichází. Jimmy Stewart v roli poctivého senátora se pod taktovkou idealisty Franka Capry pokusí vymést Augiášův chlév amerického Senátu. Má dost velké vidle na tento politický hnůj?

Pan Smith přicházíRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 01.09.2011 20:00. Otevřete oči, přichází. Jimmy Stewart v roli poctivého senátora se pod taktovkou idealisty Franka Capry pokusí vymést Augiášův chlév amerického Senátu. Má dost velké vidle na tento politický hnůj? Hodnocení: 0

Pan Smith přichází

Mr. Smith Goes to Washington
Drama / Komedie
USA, 1939 , 129 min.

Režie: Frank Capra
Scénář: Sidney Buchman, Lewis R. Foster, Myles Connolly
Kamera: Joseph Walker
Hudba: Dimitri Tiomkin
Herci: Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Guy Kibbee, Eugene Pallette, Beulah Bondi, H. B. Warner, Harry Carey, Astrid Allwyn, Ruth Donnelly, Grant Mitchell, Porter Hall, Pierre Watkin, Charles Lane

Česká premiéra: 17.10.1939

Distributor: Columbia Pictures

Pan Smith přichází hodnocení na Kinobox.cz: 81.35 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Frank Capra, sicilský rodák z nuzných poměrů, se životem musel těžce protloukat. Už odmalička pracoval a nakonec jako úspěšný oscarový režisér dosáhl svého amerického snu. Na své skromné začátky ale nikdy nezapomněl, a všechny jeho filmy nezapřou silný sociální akcent. Majstrštyky jako Stalo se jedné noci, Úžasná událost nebo Pan Smith přichází jsou dodnes třpytivou klasikou v pokladnici klasického hollywoodského filmu. I když někteří kritici odsuzují jeho idealistické vize jako přespříliš naivní, kazatelské či utopické, se zjednodušeným levicovým viděním dobra a zla, nikdo z nich nezpochybňuje Caprovu brilantní režii, práci s mizanscénou a vedení herců, kteří pod jeho taktovkou podávali životní výkony.
"Můj otec říkával, že prohrané bitvy jsou ty jediné, za které stojí bojovat." - Jefferson Smith
Pan Smith přichází z roku 1939, volné zpracování novely Gentleman z Montany od Lewise R. Fostera, je jakýmsi ideovým pokračováním předchozího Caprova filmu Úžasná událost, o jehož remake se před několika lety vcelku úspěšně pokusil Adam Sandler. Znovu se objevuje premisa "venkovský prosťáček dělá díru do velkého světa", ačkoliv tentokrát jde o politickou pevnost.
Když je mladý idealista, skautský vůdce Jefferson Smith (James Stewart), po úmrtí senátora zvolen v doplňovacích volbách za vesnický stát do amerického Senátu, aby zaplnil místo, dostane se se svou poctivostí do podivného soukolí stranické mašinerie. Senátor Paine, průmyslový magnát Taylor a další zkorumpovaní politici jsou spojenci v tažení za schválením nového zákona, kterým jim umožní jejich špinavé praktiky pozvednout na další úroveň. Mladý poctivý prosťáček, který ve Washingtonu tak trochu hraje roli bezelstného hocha od Bobří řeky, odhaluje s pomocí své sekretářky korupci mnoha politiků, a stává se proto velice obávaným bojovníkem proti mocným.
Jeho triumf nad předsedou strany, guvernérem a senátorem vrcholí jeho třiadvacetihodinovou řečí (tzv. filibusterem) v Senátu, v níž pranýřuje machinace, odhaluje zaneřáděný chlév americké politiky a obrací se na obyčejné voliče. Po Smithově boku je pouze jeho protřelá asistentka (Jean Arthur), kterou už nikdo nezná jejím křestním jménem, ale mezi hochy, co spolu mluví, se jí prostě říká Saunders. Do prosťáčka se zcela proti svému typu zamiluje a spolu s ním se pokusí Senát obrátit vzhůru nohama. Ať to stojí, co to stojí.
A teď šest schodů do klasického nebe aneb proč se s panem Smithem vydat na tažení do Washingtonu:
1. Lidumilný humanismus
Je třeba přiznat, že se Caprův humanismus často zvrhává do kazatelské mravoučnosti. Jeho politické vidění světa je po výtce zjednodušené a jeho kritika demokracie vyplývá i z toho, že ji nevnímá jako tvrdý denní chleba, o který je nutno znovu bojovat, ale jako nedostižný platónský ideál, vůči němuž je každá realita špinavá. Jeho znechucení nad všepronikající korupcí je z filmu zřetelně cítit, stejně jako pohrdání, které má pro politické matadory a jejich kompromisní dohody. Nicméně způsob, jakým publikum dokáže strhnout k velkým činům a slovům, je fascinující. Dramatické zvraty, břitké dialogy a především odzbrojující víra v čisté ideály, to je účinná cesta k srdci diváka. Ne nadarmo se říká, že nejvíce nebezpeční lidé jsou idealisté. Obzvláště ti, kteří to umějí s kamerou. Jak ostatně varuje anglický spisovatel Aldous Huxley: "Idealismus je často jen noblesní tóga, do níž politici zavinují své mocenské choutky."
2. Na západní frontě neklid aneb kontroverze
Během promítání filmu v Senátu jeden z politiků, shodou okolností montanský senátor sedící na místě vedle režiséra, znechuceně odešel. Film s jasnou demokratickou a idealistickou orientací byl zcela pochopitelně zakázán v nacistickém Německu, fašistické Itálii i v autoritářském režimu ve Španělsku. Traduje se, že v okupované Francii jej majitelé kin do doby zákazu pouštěli prakticky non-stop po dobu třiceti dnů. Ale poselství filmu bylo černou můrou nejen pro zlotřilé diktátory. Dokonce i Joseph Kennedy, otec JFK a toho času americký velvyslanec v Británii, byl znepokojen, jak bude demokratická Amerika, symbol dobra a pokroku, působit na své evropské spojence, a obával se, že film značně poškodí americkou prestiž v Evropě. Dokonce v tomto smyslu napsal dopis režiséru Caprovi a šéfovi studia Columbia Harrymu Cohnovi. Proti filmu a spojení s ním se ohradili američtí skauti, takže Frank Capra musel vymyslet fiktivní jméno organizace, a také nikde ve filmu není zmínka o republikánech či demokratech nebo o státu, ze kterého pocházeli senátor Smith a senátor Paine. Po kontrolních projekcích se také měnil původně mnohem delší závěr filmu.
3. Z hereckého Olympu: Jimmy Stewart a Jean Arthur
James Stewart, jeden ze "svaté trojice" amerického herectví spolu s Grantem a Bogartem, přišel k této životní roli, jak už to tak v Hollywoodu bývá, jako slepý k houslím. Původně se totiž jednalo o závdavek pro známého herce Ralpha Bellamyho a jakési volné pokračování k panu Deedsovi. Nakonec však roli obsadil Stewart a byla to mimořádně šťastná trefa.
Nad jeho heroickým výkonem plným státnických, "lincolnovských" projevů a bravurního herectví na pokraji nervového kolapsu zůstává rozum stát. Ani překrásná blondýnka Jean Arthur se nenechala zahanbit a navzdory osobní animozitě se Stewartem se jim podařilo utvořit jednu z nezapomenutelných dvojic stříbrného plátna. Zajímavostí je, že krásnou Jean zabírali vždy pouze z levé strany, která byla považována za její lepší. Stewart měl očividně dobré obě...
4. Pirátství jménem filibuster
Filibuster (neboli řečnický maraton vedoucí k zablokování návrhu zákona) je oblíbenou taktikou nejen amerických zákonodárců. Někteří mluví k věci, jiní zpívají, čtou z Bible nebo předčítají rodinné recepty na koprovou omáčku. Senátor Smith je ale naopak vzorem všech řečníků, protože v duchu "slovo je silnější než meč" bojuje za svou čest, za americké voliče a prostý lid, za lepší politiku a ideály a naděje, kterých se nehodlá vzdát. Než aby přijal svůj nespravedlivý osud, udatně bojuje neuvěřitelných 23 hodin u řečnického pultíku. Navzdory výtkám komentátorů a politiků, že by filibuster nemohl trvat takovou neslýchanou dobu, tento fiktivní filibusterový rekord byl realitou dokonce překonán, a to v roce 1957 jistým vytrvalým senátorem jménem Strom Thurmond, který ve snaze znemožnit přijetí zákona o občanských právech žvanil plných 24 hodin a 18 minut. Na rozdíl od Jimmyho Stewarta ale své publikum neoblomil.
5. Styl made in Capra
"Film je jeden ze tří univerzálních jazyků, vedle matematiky a hudby." - Frank Capra
Navzdory jistému sentimentalismu a romantismu, které ideově podbarvují každý Caprův počin, je jeho styl obdivuhodně čistý a efektivní. V práci s kamerou, scénou i dramaturgií prokazoval originalitu i obrovskou preciznost. Např. scénu s filibusterem točil na šest různých kamer ze šesti různých úhlů. Používal experty na filmové montáže, jako byl Slavko Vorkapić, který je autorem kompilační mizanscény s americkými symboly. Politické fantazie pana Smithe jsou zakotveny v neobyčejně silné a autentické realitě. Velikost jeho režijního umu je v detailech, např. typické ve scéně, kdy Smith mluví s dcerou senátora a jeho zjevnou nervozitu zrcadlí jen gesto s kloboukem. Frank Capra byl skutečným velmistrem, co se týče využití možností filmového média. Poslední čtvrtina pana Smithe působí, jakoby film trpěl závratí, vertigo efektem. To umocňuje drásavou atmosféru a dramatický finiš. Knedlík v krku, slzy v očích a srdce na dlani.
6. Naděje v době deprese
Frank Capra, humanista až na půdu a idealista až za hrob, načrtl v panu Smithovi onen americký ideál self-made mana, který poctivou prací a srdcem na dlani tvoří tolik potřebnou sůl země. Zároveň však nemilosrdnou (a leckdy i nespravedlivou) kritikou uchvátil publikum tím, že rezonoval stesky obyčejného amerického člověka na tu velkou politickou mašinerii, pozvedává duch jedince, který se cítí bezmocný a jaksi odříznutý od reálného vlivu na politické elity. Jakoby jim až tento film dal hlas a odvahu jej užít pro dobro věci, změnit svět. Jeho poctivec ztělesňuje čisté svědomí národa a ve vznosných patriotických projevech a skutcích se zrcadlí Caprova naděje, že mirkodušínovské typy existují a je jen na nás, abychom jejich andělskému hlasu naslouchali a nechali se jím vést.
Frank Capra později přiznal, že dostal mnoho dopisů, v nichž divák přiznával, že po zhlédnutí pana Smithe se vydal na politickou dráhu. Říká se, že tento národní poklad by měl být povinnou biblí každého politika i voliče, který to se svým hlasem myslí vážně. A to je důkazem, že ztracené bitvy stojí za to nevzdávat.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Robert Downey Jr. bude mít Vertigo (24.03.2023 10:40 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: režiséři s nejvíce Oscary (30.01.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Čarodějnice bojuje s kickboxerem a nosí masku rudé smrti (21.02.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vykolejená Veronika chystá s mladým Frankensteinem mistrovský plán (31.01.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Městem chodí odvážná Vaiana, která prožívá tvrdou očistu (13.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: V La La Landu je život krásný, protože se tam chodí po strništi bos (28.12.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Stárnoucí stážista prochází na letišti zkouškou cti (11.05.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dalajláma pátrá na ulici Cloverfield 10 po nejhledanějším muži a páskách z Nagana (23.03.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lumpové, gangsteři a Dolores Claiborneová v Trainspottingu (03.03.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Festivalové ozvěny: Noir Film Festival (10.08.2016 17:00 v Články | Festivaly)
- Blu-ray recenze: Most špiónů - neklasická budoucí klasika (16.06.2016 11:53 v Recenze | Blu-ray)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu