Festivalové ozvěny: 35. týden

Vydáno: 30.08.2011 21:41 - Jana Bébarová | foto: Aerofilms

Zatímco během uplynulého víkendu skončil v pořadí již osmý ročník pražského Fresh Film Festu, ve středu v Benátkách vypukne slavný festival, jehož soutěžní sekce je nabitá novinkami celosvětově uznávaných tvůrců.
FRESH FILM FEST
V neděli 28. srpna v Praze vyvrcholil osmý ročník Fresh Film Festu, který navštívilo téměř sedm tisíc lidí. Festival zaměřený na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu byl oficiálně zakončen vyhlašováním vítězů v soutěžních kategoriích a projekcí fantaskní, až lehce hororové dobrodružné komedie Rare Exports: A Christmas Tale, která je celovečerním debutem finského režiséra Jalmari Helandera.
V mezinárodní soutěži prvních a druhých celovečerních filmů Fresh Generation shledala porota v čele s maďarským režisérem Benedekem Fliegaufem jako nejlepší americký poetický snímek Jess + Moss režiséra Claye Jetera, líčící prostřednictvím nechronologických obrazů prázdninové zážitky malého chlapce a jeho dospívající sestřenice. Snímek, který byl natočen na desítky odlišných filmových materiálů různého stáří s odlišnými vizuálními vlastnostmi, porotu zaujal "vytříbenou rekonstrukcí lidské paměti a výjimečnou atmosféru vytvořenou emotivními a poetickými obrazy".
Ze stejné sekce porota rovněž vyzdvihla romanci Bellflower Evana Glodella (který ve snímku ztvárnil jednu z ústředních rolí) "pro jeho kreativní energii a odvahu, se kterou přesahuje filmové konvence".
Z mezinárodní soutěže hraných a dokumentárních studentských filmů s názvem Konfrontace vzešel vítězně estonský dokumentární snímek Jáma o netypické rodině z Kyjeva, která bojuje proti nedodržování majetkových zákonů, od českého režiséra Jiřího Stejskala. "V souvislosti s tímto filmem bychom rádi parafrázovali Milana Kunderu, který říká: Dobrý příběh umožňuje divákovi dívat se na svět a smát se i nejvážnějším věcem jako Bůh," vyslovila se porota vedená rumunskou scenáristkou Anou Agopian.
Za "vynikající scénář, který poukazuje na hlubokou znalost lidské povahy", a za fakt, že "dosahuje maximálního účinku na minimálním prostoru a pouze s jedním hercem", trojice porotců, mezi nimiž usedl i Robert Sedláček, ocenila v téže kategorii Zvláštním uznáním i krátký německý snímek Long Distance Call původem polského režiséra Grzegorze Muskaly.
Theatre Optique, mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů, vyhrál německý snímek Wanderend Haus voll Vogelwasser. Porotu této soutěže nadchnul "srdečný a osobní přístup, vynikající zvuk a osobitá umělecká stránka". Speciální cenu v rámci této sekce si díky "jedinečnému a svěžímu stylu a humoru" odnesl film Life Is A Bitch české režisérky Michaely Hoffové. Českou studentskou soutěž Fresh Czech ovládly Příznaky Tomasze Wińskiho.
MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V BENÁTKÁCH
Poslední srpnový den bude v Benátkách zahájen jeden z nejvýznamnějších světových filmových festivalů. 68. ročník prestižní akce potrvá až do soboty 10. září.
V hlavní mezinárodní soutěži Venezia 68 bude ve světové premiéře promítáno dvaadvacet hraných snímků. Mezi nimi například novinky filmových veteránů Davida Cronenberga (A Dangerous Method), Abela Ferrary (4:44 Last Day On Earth), Romana Polanskiho (Carnage), Philippa Garrela (Un été brûlant), Williama Friedkina (Killer Joe), Alexandera Sokurova (Faust) či Todda Solondze (Dark Horse).
Vedle nich bude o Zlatého lva soutěžit i snímek Alps talentovaného Řeka Yorgose Lanthimose, jehož předchozí režijní počin Špičák byl vedle řady festivalových ocenění (kromě jiného zvítězil v canneské sekci Un Certain Regard) nominován na Oscara v sekci Nejlepší cizojazyčný snímek roku. Z novinek nadějných tvůrců jmenujme i Shame britského tvůrce Stevea McQueena, Poulet aux prunes dvojice Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda, která je podepsána pod úspěšným Persepolis, Himizu japonského režiséra Sion Sona či kriminální drama Texas Killing Fields Britky Ami Canaan Mann.
Do hlavní soutěže je zařazen i zahajovací snímek benátského festivalu The Ides Of March George Clooneyho.
Mimo soutěž bude v Benátkách mj. promítán očekávaný český snímek Alois Nebel Tomáše Luňáka, druhý režijní počin Madonny W.E. a stejně tak druhý film Ala Pacina coby režiséra Wilde Salome, který je reinterpretací slavné hry Oscara Wildea. Nesoutěžně bude rovněž promítána i novinka Stevena Soderbergha, 3D akční thriller Nákaza, který bude v českých kinech uveden v druhé polovině října.
Více informací o benátském festivalu naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY