Box office: Kina zaznamenala tradičně bídný konec léta

Vydáno: 29.08.2011 07:16 - Zbyněk Kubín | foto: DreamWorks Studios

Ani další vlně slabých a nevýrazných novinek se nepodařilo z čela žebříčku sesadit úspěšné drama Proti pravidlům. K vedení mu přitom stačily nejnižší tržby za letošní rok. Po blockbusterových žních přichází období sucha.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Konec letní sezóny je na spadnutí a do kina se najednou nikomu moc nechce. Vědí to i producenti, kteří na konec srpna a začátek září s radostí nasazují nepovedené a nezajímavé snímky bez ambicí. Mohou jedině dobře překvapit. Tento týden se ale žádné překvapení nekonalo.
Disneyovské drama Proti pravidlům i nadále vládne žebříčku návštěvnosti severoamerických kin. Při svém třetím víkendu v oběhu si připsalo slušných (nebudeme-li hledět na to, že se jedná o první příčku) 14,3 milionů dolarů, při parádním propadu o necelých 30 procent. Společenský doják za 25 milionů už tedy nastřádal skvělých 96 milionů.
Druhou příčku si urvala první z novinek tohoto týdne, nejnovější "originální" akce z pera a kapsy Luca Bessona režírovaná "talentovaným" Olivierem Megatonem. Tentokrát nese název Colombiana a Zoe Saldana se v ní jako elitní nájemný zabiják mstí šmejdům, kteří mají na svědomí její rodiče.
Podle trailerů i recenzí (průměrná známka 5 z 10) se nekoná žádné překvapení a kdysi opěvovaný Luc Besson vyplivl ze své fabriky další nezáživnou tuctovou žánrovku pro nejméně náročné (Bez soucitu, Kurýr 3, Wasabi, Taxi 4). A diváci to ocenili mizernými 10,3 miliony dolarů, což je čtvrtina rozpočtu. Teď už to může zachránit jen Evropa.
Bronzová medaile patří hororové novince z produkce Guillerma del Tora s názvem Nebojte se tmy. Projekt za 25 milionů jich během prvního víkendu v kinech vydělal jen necelých devět. To je pro horor, který je jako žánr více než ostatní závislý na premiérových tržbách, hodně slabý výsledek. Nepomáhají ani vlažné kritiky a divácké ohlasy (průměr vychází na 6 z 10) a především námět. Ten vypráví o rodince, jež se přestěhuje do starého, hodně strašidelného domu a postupně odhaluje, že se v jeho prostorách kdysi odehrálo něco hrozného, a do toho duchové a... bla bla. Napadne někoho méně originální zápletka hororu?
Čtvrtou příčku uhájila sci-fi Zrození planety opic, jež si po propadu o 46 procent připsala 8,7 milionů dolarů, což znamená, že ze Severní Ameriky prozatím disponuje skvělou sumou 148 milionů. Riskantní restart slavné frančízy se nakonec stává jedním z velkých letošních hitů. Pátá je poslední novinka týdne, přisprostlá a přihlouplá komedie s Paulem Ruddem v hlavní roli - Our Idiot Brother. Snímek za pouhých 5 milionů dolarů jich během prvního víkendu nastřádal ještě o téměř dva více, tudíž s návratností produkčních nákladů problémy mít nebude. Otázkou zůstává, kolik Weinsteini vrazili do marketingu. Tak jako tak jde o zklamání, podobně jako u předchozích novinek. Hodnocení kritiků je lehce nadprůměrné.
Šestá příčka patří mizerně přijaté čtyřrozměrné slátanině Spy Kids 4D: Stroj času, která si oproti minulému týdnu pohoršila o 51 procent na 5,7 a celkově 21,7 milionů dolarů. Následují neúnavní Šmoulové, kteří již mají v kapse 126 milionů jen z domácího trhu, megapropadák Barbar Conan, který to za deset dní dotáhl na neuvěřitelně ostudných 16,5 milionů dolarů celkově, další tvrdě poražený horor Noc hrůzy (ten má po druhém víkendu na kontě 14 milionů) a první desítku opět uzavírá povedená, ale nepříliš úspěšná romantická komedie Bláznivá, zatracená láska.
Za týden přijde další vlna tuctových, lépe řečeno děsivých novinek, kterých je třeba se zbavit. Těšit se můžeme na “home-video“ horor Apollo 18, thriller Dluh a teenage žraločí masakr Noc žraloka 3D.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 26.08.2011
  1. Proti pravidlům 14,3 mil.
  2. Colombiana 10,3 mil. (novinka)
  3. Nebojte se tmy 8,7 mil. (novinka)
  4. Zrození planety opic 8,7 mil.
  5. Our Idiot Brother 8,6 mil. (novinka)
  6. Spy Kids 4D: Stroj času 5,7 mil.
  7. Šmoulové 4,8 mil.
  8. Barbar Conan 3,1 mil.
  9. Noc hrůzy 3,0 mil.
  10. Bláznivá, zatracená láska 2,9 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY