Festivalové ozvěny: 34. týden

Vydáno: 24.08.2011 15:49 - Jana Bébarová | foto: Cinematik

Poslední srpnový víkend bude patřit Filmovému festivalu Litoměřice a první polovinu září zase obohatí populární slovenský filmový festival Cinematik. A na co se můžeme v Litoměřicích a Piešťanech těšit?
FILMOVÝ FESTIVAL LITOMĚŘICE
Během nadcházejícího, posledního srpnového víkendu (26. - 28. 8.) se v Litoměřicích uskuteční jedenáctý ročník již tradiční filmové přehlídky, tentokrát s podtitulem "S chutí".
Litoměřický festival od pátečního odpoledne svým návštěvníkům nabídne například lyrický dokument rakouského režiséra Nikolause Geyrhaltera s názvem Chléb náš vezdejší na téma současného zemědělského průmyslu, poměrně radikální americký dokument o výživě a zdraví Food Matters, kritiku fast foodů Super Size Me Morgana Spurlocka či slovenský dokument Petera Kerekese Jak se vaří dějiny.
Festival současně uvede české klasiky Martina Friče, a to alkoholovou studii Dnes naposled a Hej, rup! s Jiřím Voskovcem a Janem Werichem, nebo Limonádového Joea Oldřicha Lipského, Formanova Černého Petra či Rychmanovy Starce na chmelu.
Ferreriho světová klasika Velká žranice se dále objeví vedle kanadské indie komedie Hank a Mike Matthiewa Klincka, jejíž projekce bude doplněna krátkým dokumentem Jana Špáty Pře o vepře. Krátký dokumentární snímek Tisíc let střízlivosti Heleny Třeštíkové zase doprovodí projekci francouzského dramatu Bludička Louise Malleho.
Těšit se rovněž můžete na oceňovaný celovečerní debut Škyt a zároveň i třetí film Taxidermia svérázného maďarského režiséra Györgyho Pálfiho, Chuť melounů tchajwanského režiséra Tsai Ming-lianga, severskou komedii Povídky z kuchyně, japonské snímky Ohně na planinách a Tampopo, Jarmuschoovy Kafe a cigára nebo americkou akční sci-fi komedii Útok vraždících rajčat. V rámci slavnostního zahájení bude promítán studentským Oscarem ocenění Ropáci Jana Svěráka a animák Václava Bedřicha Velká sýrová loupež.
Doprovodný program kromě jiného nabídne Dramaturgickou dílnu pro pokročilé scenáristy či Scenáristickou dílnu pro ty začínající, přednášky filmového publicisty Kamila Fily o filmové kritice a estetice 3D v souvislosti s filmem TRON: Legacy 3D, Animační dílnu a nejmladším návštěvníkům třeba Malou školu vaření.
Více informací o programu litoměřického festivalu naleznete zde.

CINEMATIK
Začátek zářijového měsíce bude ve znamení populárního slovenského filmového festivalu Cinematik. Ten se v lázeňském městečku Piešťany uskuteční od pátku 9. září do čtvrtku 15. již pošesté.
Uvedením soutěže domácích celovečerních dokumentárních filmů piešťanský festival stejně jako loni poukáže na vlnu slovenských dokumentaristů, která je v současnosti na vzestupu. V Cinematik.doc bude o cenu Film Europe Award a finanční odměnu usilovat celkem osm snímků, mezi nimi Chránené územie Adama Hanuljaka o třítýdenním americkém turné Divadla z pasáže, hraný dokument Petra Dimitrova Čas Grimás o životě významného sochaře Franzea Xavera Messerschmidta, Celý svet je úzky most Dušana Hudeca o životě Jossiho Steinera, který po válce emigroval do Izraele, aby se po letech vrátil do Košic a stal se "rabínem z lidu".
V soutěži bude dále promítán dokument o baby boom generaci Generácia na prelome režisérky Yvonne Vavrové, nový cestopis Pavola Barabáše Trou de Fer – Železná diera a již oceněné dokumenty Nesvatbov Eriky Hníkové, Mináčova Nickyho rodina či portrét architekta Ladislava Hedeca Zmenil tvár Šanghaja režiséra Ladislava Kaboša.
Evropské filmy vzniklé v letech 2010 a 2011 do hlavní soutěžní sekce nazvané Meeting Point Europe opět vybrali mladí filmoví kritici z různých zemí Evropy. Na základě jejich hlasování byl do soutěže vybrán již oceněný Turínský kůň Bély Tarra, Polanskiho The Ghost Writer či oscarové drama Lepší svět dánské režisérky Susanne Bier. Kromě nich Meeting Point Europe uvede i britské komorní drama Další rok, černou komedii Čtyři lvi nebo Carlose Oliviera Assayase. Chybět nebude ani zástupce rumunské nové vlny Když chci, tak písknu Florina Serbana.
Podrobné informace o programu sledujte na webových stránkách festivalu.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY