Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Alois Nebel

Preview: Alois Nebel

Vydáno: 24.08.2011 22:36 v sekci Radar | Preview - Linda Kováčová

Černobílá adaptace populárního komiksu - na české poměry docela dost neobvyklé dílko - se stačila stát kultem ještě dřív, než ji vůbec někdo v kině viděl. Pojďme společně poodhalit, kdo a nebo co to má na svědomí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kreslená románová trilogie z let 2003 až 2005 Alois Nebel (tvořená jednotlivými díly Bílý potok, Hlavní nádraží a Zlaté hory), která vzešla ze spolupráce spisovatele Jaroslava Rudiše s kreslířem známým pod uměleckým pseudonymem Jaromír 99 (pro hudební fanoušky známý zpěvák jesenické skupiny Priessnitz Jaromír Švejdík), na sebe strhla pozornost ihned v roce 2003, kdy vyšla její první část. V kruhu příznivců a fanoušků rychle získala nálepku kultu.
Přesto je v české kotlině docela zázrak, že filmová adaptace vůbec našla producenta, respektive že tvůrci na film získali dostatek finančních prostředků, aby mu mohli dát lákavou vizuální podobu. Díky ní film brzy získal přídomek "české Sin City" nebo "český Valčík s Bašírem". Příběh výpravčího Aloise Nebela (Miroslav Krobot) se odehrává v městečku Bílý Potok ztraceném kdesi v Jeseníkách na česko-polské hranici. Nebel je tichý samotář, celý život pracuje u dráhy stejně jako jeho příbuzní. Sbírá jízdní řády a občas v mlze vidí to, co jiní nevidí.
Filmová adaptace nás zavádí do roku 1989, kdy socialismu odbíjejí vskutku poslední minuty. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, ozvěny dění v Praze sem doléhají jen z velké dálky. Avšak přítomnost se na ztracené železniční stanici nekompromisně protíná s minulostí. Minulostí, která se jmenuje Sudety.
Poklidnou atmosféru ospalého zapadákova totiž naruší Němý (Karel Roden), muž, který sice nemluví, ale o to pečlivěji naslouchá. Ten se jednoho dne rozhodne překročit hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Nebela pak jeho halucinace přivedou do blázince a přijde i o místo výpravčího. Vydá se proto do Prahy hledat u dráhy jinou práci a na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Po čase se ovšem rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a dovedl do konce souboj s temnými stíny minulosti.
Díky použité animátorské technice, tzv. rotoskopii (v české kinematografii užité vůbec poprvé), mohl režisér Tomáš Luňák zůstat věrný výtvarnému stylu předlohy a plně tak převést na plátno sugestivní černobílé komiksové obrazy. Rotoskopie kombinuje hraný a kreslený film. Scéna se nejprve natočí v reálu s živými herci a poté se po jednotlivých filmových okénkách překresluje a animuje.
Tvůrci s touto technikou dosáhli maximální realističnosti obrazu. Mohli proto přesvědčivě vyprávět tajemný příběh Aloise Nebela, syrové depresivní železniční blues o tom, že dnešní svět je stále ovlivňovaný - ať už si to připustíme či nikoliv - tíhou naší minulosti.
Přitažlivost snímku (a konec konců i původního komiksu) však netkví jen v použité formě, ale především v obsahu. Téma vyprávění je nazíráno pohledem obyčejných lidí ze zapadákova, z okraje společnosti. Pro Tomáše Luňáka je snímek, který nakonec stál zhruba šedesát milionů korun, debutem na poli celovečerního filmu. Přitom již nyní s ním slaví významný úspěch - Alois Nebel bude totiž uveden v hlavním programu letošního ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách.
Český teaser filmu Alois Nebel
Film vznikl v česko-slovensko-německé koprodukci. Slavností česká předpremiéra je naplánovaná na 20. září 2011, v kinech jej pak v distribuci společnosti Aerofilms budeme moci zhlédnout od 29. září 2011.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aladin 8/10
Recenze: Aladin – podruhé do stejné (nadčasové) pouště Další z řady hraných remaků klasických kreslených filmů je víceméně přesnou adaptací původního příběhu. Přesto díky nápadité režii baví a je rozhodně na co se dívat. čtěte zde
Vydáno: 23.05.2019 09:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 21. týden
Kinopremiéry: Syn temnoty Aladin je zlo s lidskou tváří, co už je jednou nohou v base Komerčním hitem závěru května by v kinech měla být hraná verze disneyovky Aladin, o níž se postaral Guy Ritchie. Hodně pozornosti určitě vzbudí i drama Zlo s lidskou tváří, v němž si sériového vraha Teda Bundyho zahrál Zac... čtěte zde
Vydáno: 22.05.2019 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 20. Týden
Top 20 ČR: John Wick sesadil Avengery Třetí díl akční série John Wick ukončil kralování Avengers: Endgame, který se pomalu dotahuje k hranici 900 tisíc diváků. čtěte zde
Vydáno: 21.05.2019 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Hra o trůny S08E06 9/10
Hra o trůny S08E06: Železný trůn – ohlédnutí za osmou řadou i za seriálem Po devíti letech a osmi řadách je seriál Hra o trůny u konce a nezbývá než se ohlédnout za posledním dílem, poslední řadou i celým seriálem. TENTO ČLÁNEK NEOBSAHUJE SPOILERY K POSLEDNÍ EPIZODĚ. čtěte zde
Vydáno: 20.05.2019 15:30 v sekci Články | Televize
0
Box Office: 20. víkend
Box Office: John Wick stanul na špici Třetí díl Johna Wicka ukončil kralování Avengers, kteří překonali další rekord, když předhonili v domácích tržbách Cameronův Avatar. čtěte zde
Vydáno: 20.05.2019 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Avengers nikdy neodvrací zrak a cestují do pravěku (24.04.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Petr Václav chystá životopisné drama Il Boemo (01.04.2019 15:27 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Kde najít fantastická zvířata, tátovu volhu a památkáře? (22.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Šťastný Lazzaro objevil v kouzelném parku skleněný pokoj (13.03.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Jiří Mádl se scenáristicky a režijně zdokonaluje s filmem Na střeše (07.02.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Potomek Marie, královny skotské si na střeše žije svůj LEGO příběh (06.02.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Zlatý podraz připomíná úspěchy československých basketbalistů (24.10.2018 13:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Johnny English chystá nebezpečnou laskavost v podobě zlatého podrazu (24.10.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Kurt Cobain hledá hranice lásky a vstupuje do klubu poslední naděje (19.10.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Je Kubík hrdina ten pravý pro upgrade? (29.08.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Nepoučitelný a nepolíbený Ant-Man hledá štěstí (27.07.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: České drama Úsměvy smutných mužů káže o nebezpečnosti alkoholu (12.07.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hotel Transylvánie vysílá z mrakodrapu tísňové volání (11.07.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Animovaná Teheránská tabu ukazují pokrytectví v muslimské společnosti (14.06.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Nicholas Nickleby míří krotit důchodce do Chicaga (20.04.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Prezident Blaník má čtyřicítku na krku, přichází o iluze a je u konce s dechem (06.04.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Marie Stuartovna tráví dovolenou ve Vegas, kde nikdy není sama (16.03.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Letošní Ceny české filmové kritiky vyhlášeny, nejlepším filmem Špína (28.01.2018 20:25 v Novinky | Zprávy)
- Dabing Street nabírá na síle, sází na skvělé obsazení (27.01.2018 15:30 v Články | Televize)
- Nominace na Ceny české filmové kritiky za rok 2017 (02.01.2018 15:25 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   20/2019

Aladin
8/10

Další z řady hraných remaků klasických kreslených filmů je víceméně přesnou adaptací původního příběhu. Přesto díky nápadité režii baví a je rozhodně na co se dívat.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2019 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver