Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Alois Nebel

Preview: Alois Nebel

Vydáno: 24.08.2011 22:36 v sekci Radar | Preview - Linda Kováčová | foto: Aerofilms

Černobílá adaptace populárního komiksu - na české poměry docela dost neobvyklé dílko - se stačila stát kultem ještě dřív, než ji vůbec někdo v kině viděl. Pojďme společně poodhalit, kdo a nebo co to má na svědomí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kreslená románová trilogie z let 2003 až 2005 Alois Nebel (tvořená jednotlivými díly Bílý potok, Hlavní nádraží a Zlaté hory), která vzešla ze spolupráce spisovatele Jaroslava Rudiše s kreslířem známým pod uměleckým pseudonymem Jaromír 99 (pro hudební fanoušky známý zpěvák jesenické skupiny Priessnitz Jaromír Švejdík), na sebe strhla pozornost ihned v roce 2003, kdy vyšla její první část. V kruhu příznivců a fanoušků rychle získala nálepku kultu.
Přesto je v české kotlině docela zázrak, že filmová adaptace vůbec našla producenta, respektive že tvůrci na film získali dostatek finančních prostředků, aby mu mohli dát lákavou vizuální podobu. Díky ní film brzy získal přídomek "české Sin City" nebo "český Valčík s Bašírem". Příběh výpravčího Aloise Nebela (Miroslav Krobot) se odehrává v městečku Bílý Potok ztraceném kdesi v Jeseníkách na česko-polské hranici. Nebel je tichý samotář, celý život pracuje u dráhy stejně jako jeho příbuzní. Sbírá jízdní řády a občas v mlze vidí to, co jiní nevidí.
Filmová adaptace nás zavádí do roku 1989, kdy socialismu odbíjejí vskutku poslední minuty. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, ozvěny dění v Praze sem doléhají jen z velké dálky. Avšak přítomnost se na ztracené železniční stanici nekompromisně protíná s minulostí. Minulostí, která se jmenuje Sudety.
Poklidnou atmosféru ospalého zapadákova totiž naruší Němý (Karel Roden), muž, který sice nemluví, ale o to pečlivěji naslouchá. Ten se jednoho dne rozhodne překročit hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Nebela pak jeho halucinace přivedou do blázince a přijde i o místo výpravčího. Vydá se proto do Prahy hledat u dráhy jinou práci a na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Po čase se ovšem rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a dovedl do konce souboj s temnými stíny minulosti.
Díky použité animátorské technice, tzv. rotoskopii (v české kinematografii užité vůbec poprvé), mohl režisér Tomáš Luňák zůstat věrný výtvarnému stylu předlohy a plně tak převést na plátno sugestivní černobílé komiksové obrazy. Rotoskopie kombinuje hraný a kreslený film. Scéna se nejprve natočí v reálu s živými herci a poté se po jednotlivých filmových okénkách překresluje a animuje.
Tvůrci s touto technikou dosáhli maximální realističnosti obrazu. Mohli proto přesvědčivě vyprávět tajemný příběh Aloise Nebela, syrové depresivní železniční blues o tom, že dnešní svět je stále ovlivňovaný - ať už si to připustíme či nikoliv - tíhou naší minulosti.
Přitažlivost snímku (a konec konců i původního komiksu) však netkví jen v použité formě, ale především v obsahu. Téma vyprávění je nazíráno pohledem obyčejných lidí ze zapadákova, z okraje společnosti. Pro Tomáše Luňáka je snímek, který nakonec stál zhruba šedesát milionů korun, debutem na poli celovečerního filmu. Přitom již nyní s ním slaví významný úspěch - Alois Nebel bude totiž uveden v hlavním programu letošního ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách.
Český teaser filmu Alois Nebel
Film vznikl v česko-slovensko-německé koprodukci. Slavností česká předpremiéra je naplánovaná na 20. září 2011, v kinech jej pak v distribuci společnosti Aerofilms budeme moci zhlédnout od 29. září 2011.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 33. týden
Kinopremiéry: Lola pořádá v Palm Springs casting na lásku Polovina srpna je v kinech ve znamení údajně příjemné letní indie komedie Palm Springs. Na první místa žebříčků návštěvnosti ale bude útočit především pochybně vypadající tuzemská komedie Casting na lásku. čtěte zde
Vydáno: 12.08.2020 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Palm Springs 8/10
Recenze: Letní komedie Palm Springs si pohrává s časovou smyčkou Nejvtipnější komedie tohoto léta je založená na časové smyčce, jejímž nedobrovolným rukojmím je pohodář Nyles (Andy Samberg), jenž dělá doprovod své přítelkyni na svatbě její nejlepší kamarádky. čtěte zde
Vydáno: 11.08.2020 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Top 20 ČR: 32. týden
Top 20 ČR: Trollové odsunuli Havla Animovaná novinka Trollové: Světové turné odsunula z prvního místo domácí snímek Havel. Návštěvnost kin zůstává v době koronaviru stále podprůměrná. čtěte zde
Vydáno: 10.08.2020 14:13 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Alan Parker
Téma: Všechny filmy Alana Parkera seřazené od nejhoršího k nejlepšímu V tomto článku si připomeneme čtrnáct celovečerních snímků britského režiséra Alana Parkera, které si seřadíme od nejhoršího k nejlepšímu či spíše od dobrého k tomu nejskvělejšímu. čtěte zde
Vydáno: 08.08.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 7. 8. 2020 - 13. 8. 2020
TV tipy: Jedinečný Baťa prožívá léto v Provence a hledá zlatý kruh Unylá letní nabídka v televizích pokračuje a ani v tomto týdnu nenabídnou programy nic tak zásadního, kvůli čemu by stálo za to sahat po ovladači. Jedinou výjimkou mezi příjemnými žánrovkami je premiéra druhého Kingsmana. čtěte zde
Vydáno: 07.08.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rapeři z Comptonu prožívají nejlepší léta svého života třicet minut po půlnoci (08.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Stíhači Red Tails nahánějí neznámého vojáka, který nese kulku pro generála (20.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Král Artuš se ocitá za zrcadlem, kde hledá purpurový vrch (14.02.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Vlastníci dělá ze schůze společenství vlastníků bytů dialogové peklo (21.11.2019 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: První zrádce nemá slitování s vlastníky ledového království (20.11.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dánská dívka Lucy žije sedm životů a je královnou ročníku (01.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: České drama Národní třída dělá z frustrovaného rváče cool postavu (02.10.2019 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Parazit Joker je narušitel systému (02.10.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Princ Krasoň Jiří Suchý prožívá deštivý den v New Yorku (25.09.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hodinářův učeň je důstojnou českou pohádkou s lákavým obsazením (17.08.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hodinářův učeň se tenkrát ocitl v Hollywoodu (14.08.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Batman a Superman hrají čáru a tvoří zbrusu Nový zákon (09.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Vojtěch Dyk bude Myslivečkem ve filmu Petra Václava (01.08.2019 07:12 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Takový normální vozíčkář Kick-Ass se ocitá ve videodromu, kde prožívá lásku z Khon Kaen (12.07.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Spalovač mrtvol Pavarotti je kořistí devadesátek (10.07.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: X-Meni tráví poslední večery na Zemi a řeší psí poslání (05.06.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Avengers nikdy neodvrací zrak a cestují do pravěku (24.04.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Petr Václav chystá životopisné drama Il Boemo (01.04.2019 15:27 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Kde najít fantastická zvířata, tátovu volhu a památkáře? (22.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Šťastný Lazzaro objevil v kouzelném parku skleněný pokoj (13.03.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   32/2020

Palm Springs
8/10

Nejvtipnější komedie tohoto léta je založená na časové smyčce, jejímž nedobrovolným rukojmím je pohodář Nyles (Andy Samberg), jenž dělá doprovod své přítelkyni na svatbě její nejlepší kamarádky.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver