Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Alois Nebel

Preview: Alois Nebel

Vydáno: 24.08.2011 22:36 v sekci Radar | Preview - Linda Kováčová | foto: Aerofilms

Černobílá adaptace populárního komiksu - na české poměry docela dost neobvyklé dílko - se stačila stát kultem ještě dřív, než ji vůbec někdo v kině viděl. Pojďme společně poodhalit, kdo a nebo co to má na svědomí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kreslená románová trilogie z let 2003 až 2005 Alois Nebel (tvořená jednotlivými díly Bílý potok, Hlavní nádraží a Zlaté hory), která vzešla ze spolupráce spisovatele Jaroslava Rudiše s kreslířem známým pod uměleckým pseudonymem Jaromír 99 (pro hudební fanoušky známý zpěvák jesenické skupiny Priessnitz Jaromír Švejdík), na sebe strhla pozornost ihned v roce 2003, kdy vyšla její první část. V kruhu příznivců a fanoušků rychle získala nálepku kultu.
Přesto je v české kotlině docela zázrak, že filmová adaptace vůbec našla producenta, respektive že tvůrci na film získali dostatek finančních prostředků, aby mu mohli dát lákavou vizuální podobu. Díky ní film brzy získal přídomek "české Sin City" nebo "český Valčík s Bašírem". Příběh výpravčího Aloise Nebela (Miroslav Krobot) se odehrává v městečku Bílý Potok ztraceném kdesi v Jeseníkách na česko-polské hranici. Nebel je tichý samotář, celý život pracuje u dráhy stejně jako jeho příbuzní. Sbírá jízdní řády a občas v mlze vidí to, co jiní nevidí.
Filmová adaptace nás zavádí do roku 1989, kdy socialismu odbíjejí vskutku poslední minuty. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, ozvěny dění v Praze sem doléhají jen z velké dálky. Avšak přítomnost se na ztracené železniční stanici nekompromisně protíná s minulostí. Minulostí, která se jmenuje Sudety.
Poklidnou atmosféru ospalého zapadákova totiž naruší Němý (Karel Roden), muž, který sice nemluví, ale o to pečlivěji naslouchá. Ten se jednoho dne rozhodne překročit hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Nebela pak jeho halucinace přivedou do blázince a přijde i o místo výpravčího. Vydá se proto do Prahy hledat u dráhy jinou práci a na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Po čase se ovšem rozhodne vrátit zpátky do hor, aby se znovu setkal s Němým a dovedl do konce souboj s temnými stíny minulosti.
Díky použité animátorské technice, tzv. rotoskopii (v české kinematografii užité vůbec poprvé), mohl režisér Tomáš Luňák zůstat věrný výtvarnému stylu předlohy a plně tak převést na plátno sugestivní černobílé komiksové obrazy. Rotoskopie kombinuje hraný a kreslený film. Scéna se nejprve natočí v reálu s živými herci a poté se po jednotlivých filmových okénkách překresluje a animuje.
Tvůrci s touto technikou dosáhli maximální realističnosti obrazu. Mohli proto přesvědčivě vyprávět tajemný příběh Aloise Nebela, syrové depresivní železniční blues o tom, že dnešní svět je stále ovlivňovaný - ať už si to připustíme či nikoliv - tíhou naší minulosti.
Přitažlivost snímku (a konec konců i původního komiksu) však netkví jen v použité formě, ale především v obsahu. Téma vyprávění je nazíráno pohledem obyčejných lidí ze zapadákova, z okraje společnosti. Pro Tomáše Luňáka je snímek, který nakonec stál zhruba šedesát milionů korun, debutem na poli celovečerního filmu. Přitom již nyní s ním slaví významný úspěch - Alois Nebel bude totiž uveden v hlavním programu letošního ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách.
Český teaser filmu Alois Nebel
Film vznikl v česko-slovensko-německé koprodukci. Slavností česká předpremiéra je naplánovaná na 20. září 2011, v kinech jej pak v distribuci společnosti Aerofilms budeme moci zhlédnout od 29. září 2011.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Bluray recenze: Joker 9/10
Bluray recenze: Joker Snímek Joker, jenž je nekompromisní, uhrančivou a mimořádně působivou anti-komiksovou a anti-hrdinskou psychologickou sondou do duše šílence, vychází na nosičích DVD, Blu-Ray a UHD BD. čtěte zde
Vydáno: 27.03.2020 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray
0
TV tipy: 27. 3. 2020 - 2. 4. 2020
TV tipy: Piráti z Karibiku rychle a zběsile plánují Salazarovu pomstu Největšími lákadly na přelomu března a dubna jsou televizní premiéry dvou velkých komerčních trháků. Tím prvním je sedmý díl automobilové ságy Rychle a zběsile, druhým pak zatím poslední pokračování Pirátů z Karibiku.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Koronavirus: seznam posunutých premiér
Koronavirus: seznam posunutých premiér UPDATE: Kvůli epidemii koronaviru jsou odkládány premiéry tuzemských i zahraničních filmů. Zde přinášíme přehled již odsunutých premiér. Nově jsou posunuty například premiéry filmů Krotitelé duchů: Odkaz a Morbius.... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2020 09:18 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 20. 3. 2020 - 26. 3. 2020
TV tipy: Stíhači Red Tails nahánějí neznámého vojáka, který nese kulku pro generála V nadcházejícím týdnu si můžete dlouhé chvíle zkrátit v televizi u několika méně známých, avšak zajímavých žánrovek. Premiérového uvedení se ale dočkají třeba i válečná dramata Stíhači Red Tails a Neznámý voják. ... čtěte zde
Vydáno: 20.03.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
4
Blu-ray recenze: Anna 6/10
Blu-ray recenze: Špionážní thriller Anna na bonusy zanevřel Film Anna režiséra a scenáristy Luca Bessona vychází jak na DVD, tak na Blu-Ray, ale bohužel zcela bez bonusů. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2020 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Král Artuš se ocitá za zrcadlem, kde hledá purpurový vrch (14.02.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Vlastníci dělá ze schůze společenství vlastníků bytů dialogové peklo (21.11.2019 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: První zrádce nemá slitování s vlastníky ledového království (20.11.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dánská dívka Lucy žije sedm životů a je královnou ročníku (01.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: České drama Národní třída dělá z frustrovaného rváče cool postavu (02.10.2019 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Parazit Joker je narušitel systému (02.10.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Princ Krasoň Jiří Suchý prožívá deštivý den v New Yorku (25.09.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hodinářův učeň je důstojnou českou pohádkou s lákavým obsazením (17.08.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hodinářův učeň se tenkrát ocitl v Hollywoodu (14.08.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Batman a Superman hrají čáru a tvoří zbrusu Nový zákon (09.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Vojtěch Dyk bude Myslivečkem ve filmu Petra Václava (01.08.2019 07:12 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Takový normální vozíčkář Kick-Ass se ocitá ve videodromu, kde prožívá lásku z Khon Kaen (12.07.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Spalovač mrtvol Pavarotti je kořistí devadesátek (10.07.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: X-Meni tráví poslední večery na Zemi a řeší psí poslání (05.06.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Avengers nikdy neodvrací zrak a cestují do pravěku (24.04.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Petr Václav chystá životopisné drama Il Boemo (01.04.2019 15:27 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Kde najít fantastická zvířata, tátovu volhu a památkáře? (22.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Šťastný Lazzaro objevil v kouzelném parku skleněný pokoj (13.03.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Jiří Mádl se scenáristicky a režijně zdokonaluje s filmem Na střeše (07.02.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Potomek Marie, královny skotské si na střeše žije svůj LEGO příběh (06.02.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2020

Neviditelný
7/10

Hororový psychologický thriller s Elisabeth Moss v hlavní roli ženy, která se snaží uprchnout ze vztahu se svým psychopatickým partnerem, dokáže napínat a děsit i bez nadpřirozených strašáků.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver