Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bigger Than Life

Stroj času: Bigger Than Life

Vydáno: 18.08.2011 20:57 v sekci Recenze | Stroj času - Leoš Medřický | foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Nejdříve si ho oblíbíte, později ho začnete nenávidět. James Mason pod vlivem zázračné drogy dominuje alegorickému dramatu Nicholase Raye, které je i v sytých barvách Technicoloru temné až běda. Seznamte se s Americkou krásou 50. let.

Silnější než životRecenzoval/a Leoš Medřický dne 18.08.2011 20:57. Nejdříve si ho oblíbíte, později ho začnete nenávidět. James Mason pod vlivem zázračné drogy dominuje alegorickému dramatu Nicholase Raye, které je i v sytých barvách Technicoloru temné až běda. Seznamte se s Americkou krásou 50. let. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Společným jmenovatelem všech čtyř filmů Nicholase Raye, které si v srpnu připomínáme u příležitosti stého výročí režisérova narození, je antihrdina. Humphrey Bogart v dramatu Na opuštěném místě, Farley Granger v noiru Žijí v noci i James Dean v Rebelovi bez příčiny jsou různými druhy černých ovcí, někdy neschopných a jindy neochotných naplňovat očekávání svého stáda. Hrdina filmu Bigger Than Life do tohoto defilé odrodilců zdánlivě nepatří. Je to ctihodný středostavovský občan, který se proti ničemu nebouří, nic neskrývá ani před ničím neutíká a pokorně hraje s kartami, jaké mu život rozdal. Alespoň do chvíle, kdy se dozví, že mu zbývá rok života.
Eda Averyho (James Mason) zná každý soused jako obětavého otce a manžela a každý rodič jako trpělivého učitele svých dětí. Spolu s manželkou Lou (Barbara Rush) a desetiletým synem Richiem (Christopher Olsen) tvoří Averyovi právě tak vzornou a usměvavou rodinku, jaké se objevovaly v dobových reklamách na ovesné vločky. Nikdo ale netuší, že laskavý pan učitel trpí čím dál horšími bolestmi a po sérii nepříjemných lékařských vyšetření si vyslechne zdrcující ortel. Trpí vzácnou chorobou, která je pro většinu pacientů fatální, a vratkou naději na vyléčení mu nabízí jedině aplikace dosud málo známé, zázračné drogy jménem kortizon.
Nejistý účinek terapie Averymu nepřipadá tak strašlivý jako jistá smrt do roka a do dne, a s riskantní léčbou proto souhlasí. Droga splní léčebný účel, ale potvrdí také varovné zkazky lékařů o vedlejších účincích a vybere si svou daň na Edově psychice - jeho celoživotní pokora je náhle ta tam a znovuzrozený učitel žádá od života více, než dosud dostal. Už nechce oplácet slabomyslným sousedům jejich strojené úsměvy, snášet čekání na laxní prodavačky v obchodech, ani podstupovat žádné další kompromisy. Na svou ženu i syna náhle klade krutě vysoké nároky, rodiče jeho žáků se od něj na třídní schůzce dozvědí, že "dětství je vrozená nemoc", kterou se nyní chystá radikálně léčit, a s pocitem, že teprve kortizon mu otevřel oči a ukázal jeho skrytý potenciál, Ed sám sebe vnímá jako intelektuálně a morálně nadřazeného jedince, vyvoleného spasit své přízemní okolí i proti jeho vůli.
Námětem pro film Bigger Than Life se stala dvaadvacetistránková reportáž Ten Feet Tall publikovaná v magazínu The New Yorker. Její autor Burton Roueche seznamoval čtenáře s klady a zápory kortizonu, nově objeveného hormonu, který se začal s kontroverzními výsledky uplatňovat v medicíně. Rizika jinak účinného analgetika Roueche dokládal konkrétním případem spořádaného muže z amerického předměstí, jehož droga změnila v agresivního megalomana.
Byl to pravděpodobně James Mason, kdo v tématu vycítil dramatický potenciál a inicioval vznik filmu. Britský herec, známý americkému publiku té doby hlavně jako zatrpklý alkoholik z muzikálu Zrodila se hvězda a paranoidní kapitán Nemo z čerstvé adaptace verneovky 20 000 mil pod mořem, se tentokrát ujal také produkce filmu, podílel se na jeho scénáři a přirozeně hrál hlavní roli. Režisér Nicholas Ray nepodlehl svodům natočit film jako jímavé melodrama a posunul příběh směrem k provokativní polemice s poslušně usedlým maloměstským životem, kterou úspěšně načal o rok starším filmem Rebel bez příčiny. Násilně šťastný konec (horečnatě dopisovaný v den natáčení tak, aby se cenzor nažral a film zůstal celý) na tomto vyznění nedokázal nic změnit.
Zatímco předloha na skutečný případ nahlíží z medicínského hlediska, film ho použil jako záminku k nastolení obecnějšího společenského tématu. Kortizonu je v něm přisouzena funkce jakéhosi akcelerátoru hrdinovy dlouhodobé frustrace, úzkosti z navenek šťastného, a přesto tak neuspokojivého života v uniformitě typicky amerického předměstí. Edova nespokojenost v něm tiká jako časovaná bomba a kortizon je roznětkou nevyhnutelné detonace. Znepokojivý podtext filmu a nemožnost svést všechno hrdinovo jednání na vliv drogy jsou pravděpodobnými příčinami jeho dobového neúspěchu.
Výhodou Rebela bez příčiny, který se dotýkal stejných témat, byl mladý hrdina, s nímž se snadno identifikovali jeho vrstevníci. Na rozdíl od svých rodičů nemuseli zpytovat svědomí, protože rozhodnutí, zda se stát či nestát součástí establishmentu, leželo daleko před nimi. Snadno přijali film jako formu generační výpovědi a cestou vzájemného doporučování "podvratně protirodičovského" filmu se postarali o jeho úspěch. Bigger Than Life zacílil na starší diváky. Na lidi, kteří už učinili nezbytná rozhodnutí, co se svým životem, nastoupili do pomyslného vlaku a nechtějí si připouštět pochybnosti, zda jedou správným směrem. Ed Avery takové pochybnosti má a publikum jim v roce 1956 zřejmě nebylo ochotno naslouchat. O ztotožnění s mužem, který ve zvláště děsivé scéně zvažuje potrestat domnělý prohřešek svého syna smrtí, přirozeně nemůže být ani řeč.
V době svého uvedení tedy film nezpůsobil žádnou senzaci v pozitivním ani negativním smyslu. Zatímco v Evropě se mu dostalo příznivého kritického přijetí, na domácí půdě nebyl výrazněji reflektován a publikum ho zkrátka ignorovalo. James Mason viděl chybu v použití CinemaScopu, širokoúhlého barevného formátu, od něhož obecenstvo očekávalo spektakulárnější typ filmu; ale pravděpodobnější příčinou selhání je samotné téma. Jako řada jiných vynikajících filmů před ním i po něm, minul se i Bigger Than Life se svou dobou.
Film, o němž se s obdivem vyjadřují tak respektované osobnosti jako Martin Scorsese (ve svém dokumentu A Personal Journey With Martin Scorsese Through American Movies) nebo Jean-Luc Godard (který Bigger Than Life zařadil do svého osobního žebříčku deseti nejlepších amerických filmů všech dob), nicméně stojí za vidění a s výjimkou nepřesvědčivého konce pozoruhodně odolává stárnutí. Znovuobjevován je až nyní, více než půl století po svém vzniku. Nikdy totiž nevyšel na VHS, v televizi byl uváděn zřídka a na DVD a Blu-Ray nosiče se poprvé dostal teprve na konci loňského roku. Doufejme, že bude časem uveden i v české distribuci.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Scorsese chystá dalšího Ježíše (30.05.2023 07:45 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Killers of the Flower Moon (19.05.2023 08:32 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Krvavý poledník natočí John Hillcoat (01.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu