Festivalové ozvěny: 32. týden

Vydáno: 11.08.2011 21:00 - Jana Bébarová | foto: Fresh Film Fest

Za dva týdny Prahu ovládnou studentské a debutové snímky ze všech koutů světa. Osmý ročník Fresh Film Festu svých návštěvníkům během pěti dnů konání představí na sto dvacet projektů, z nichž některé již prošly uznávanými světovými festivaly.
Za čtrnáct dní vypukne v Praze osmý ročník uznávaného festivalu zaměřeného na debutovou a studentskou tvorbu Fresh Film Fest. Od středy 24. do neděle 28. srpna bude odpromítáno sto dvacet snímků, z nichž si řada odbyla projekce na prestižních festivalech jako Cannes, Berlinale nebo Sundance. Podle slov ředitele festivalu Martina Pošty je kritérium výběru na Fresh Film Festu uvedených snímků především "progresivnost, neotřelost a novátorství".
Soutěžní program
Filmy do soutěžních sekcí organizátoři vybírali z téměř patnácti set přihlášených. Do mezinárodní soutěže prvních a druhých celovečerních filmů Fresh Generation se nakonec probojovalo šest snímků, mezi nimi v Sundance uvedené americké nezávislé projekty Jess + Moss v režii Clay Jetera a Bellflower od Evana Glodella, dále sci-fi drama s prvky thrilleru Transfer chorvatsko-německého režiséra Damira Lukačeviće, mexický snímek Nežádoucí účinky / Reacciones adversas režiséra Davida Michana, fantaskní Sráč / Gandu kalkatského tvůrce Kaushika Mukherjee (alias Q) a drsná filmová výpověď Tilt bulharského režiséra Viktora Chouchkova.
V mezinárodní studentské soutěži Konfrontace bude uvedeno patnáct snímků studentů filmových škol z Austrálie, Estonska, Francie, Chorvatska, Izraele, Kuby, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Rumunska, Ruska, USA a Velké Británie. V mezinárodní soutěži animovaných a experimentálních studentských filmů Theatre Optique bude promítáno šestnáct filmů, z toho dva z České republiky - na studentského Oscara nominovaný Graffitiger režiséra Libora Pixy a Life is a Bitch Michaely Hoffové. Vedle nich budou mít v soutěži zastoupení Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Izrael, Německo, Nizozemsko, Polsko a Velké Británie. V české studentské soutěži příznačně nazvané Fresh Czech bude o vítězství usilovat deset studentských projektů z českých filmových škol.
Poroty
V porotách jednotlivých soutěžních sekcí Fresh Film Festu usednou známé osobnosti jak z České republiky, tak ze zahraničí. O vítězi Fresh Generation bude rozhodovat uznávaný maďarský režisér, scenárista, scénograf a skladatel Benedek Fliegauf, jehož nejnovější snímek Lůno bude do českých kin uveden příští týden, dále oceňovaný filmový kritik, člen programového týmu festivalu v Cannes a dramaturg rotterdamského festivalu Francouz Stéphane Arnoux a jeho kolega z Rotterdamu, ruský filmový kritik Evgeny Gusyatinskiy. V porotě sekce Konfrontace bude rumunská scenáristka Ana Agopian, portugalský hudební skladatel a režisér Paulo Furtado a český režisér a scenárista Robert Sedláček.
Filmy sekce Theatre Optique bude posuzovat český výtvarník a tvůrce počítačových her jako Samorost, Samorost2, Questionaut nebo Machinarium Jakub Dvorský (na festivalu mj. představí právě nové projekty studia Amanita Design), který dal tvář Svěrákovu Kukymu, dále polská performerka, autorka videoinstalací, sochařka a fotografka Katarzyna Kozyra či estonský producent animovaných a dokumentárních filmů Ülo Pikkov. O vítězi české soutěžní sekce studentských filmů Fresh Czech rozhodne spisovatel a režisér Pavel Göbl, spisovatelka Petra Hůlová a spisovatel, básník, hudebník a herec Tobiáš Jirous.
Nesoutěžní filmy
Mimo soutěž Fresh Film Fest uvede snímek Blue Valentine Dereka Cianfrance (recenze zde), který festival oficiálně zahájí, dále například fiktivní dokument Upíři / Vampires belgického režiséra Vincenta Lannoo, který humorně reflektuje v současnosti populární fenomén upírských filmů, atmosférický americký horor Stake Land nezávislého filmaře Jima Mickleho či osobitě stylizovaný epos Poll německého režiséra estonského původu Chrise Krause, jenž volně vychází ze života a díla německé básnířky Ody Schaefer.
Zvláštní místo v programu bude mít i šestidílný televizní komediální seriál Police Squad! autorské trojice Zucker, Abrahams, Zucker, který předcházel sérii filmů Bláznivá střela. Závěr festivalu bude patřit snímku Rare Exports Inc. finského režiséra reklam a videoklipů Jalmari Helandera.
Lekce filmu podle Petra Marka
Již tradiční sekce Lekce bude letos patřit "moravskému Godardovi" Petrovi Markovi. Jeho dva poslední snímky Nebýt dnešní a Nic proti ničemu, který si oficiální premiéru odbude v první půlce října, budou doplněny filmy, které ho nejvíce ovlivnily.
Jako ochutnávku chystaného festivalu mohou jeho návštěvními vnímat tzv. filmovou procházku Fresh Film Walk, která se uskuteční dnes ve čtvrtek 11. srpna na náplavce pod Rašínovým nábřežím a při níž mohou zdarma zhlédnout některé z krátkých snímků.
Více informací naleznete na oficiálních webových stránkách festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY