Festivalové ozvěny: 31. týden

Vydáno: 02.08.2011 23:00 - Jana Bébarová | foto: Michel Hafner / IMDb

Aki Kaurismäki byl společně s Emirem Kusturicou nejočekávanějším hostem Letní filmové školy. Zatímco druhému jmenovanému v Uherském Hradišti patřil předchozí víkend, jeho finský kolega ovládl se svým pověstným černým humorem ten právě skončený.
Aki Kaurismäki hvězdou Letní filmové školy
Během uplynulého víkendu v Uherském Hradišti vyvrcholila 37. Letní filmová škola, jejíž závěr zcela patřil uznávanému finskému režisérovi, scenáristovi a producentovi Akimu Kaurismäkimu. Ten se divákům poprvé představil na dvacetiminutové diskuzi po páteční projekci svých filmů Stíny v ráji a Drž si šátek, Tatjano.
Pozornosti médií nepříliš holdující Fin diváky v zaplněném kině Hvězda bavil svými úsečnými odpověďmi protkanými neodmyslitelným černým humorem a notnou dávkou ironie. Nejinak tomu bylo i o hodinu později na tiskové konferenci (její přepis naleznete více zde), kde se až nebývale rozpovídal o svém vztahu k filmovým festivalům, procesu natáčení filmů ale i o divadelních adaptacích svých filmů.
Během sobotního odpoledne se Kaurismäkiho fanoušci mohli se svým oblíbeným režisérem osobně setkat při autogramiádě jemu věnovanému sborníku Aki Kaurismäki: Světla soumraku, kterou při příležitosti kompletní retrospektivy jeho režijního díla (včetně novinky Le Havre) na LFŠ vydala Asociace českých filmových klubů ve spolupráci s nakladatelstvím Casablanca.
Sborník editovaný filmovou publicistkou Kamilou Boháčkovou je po loňské publikaci o Bélu Tarrovi druhým svazkem z edice Iniciály, která má za cíl iniciovat myšlení o tvorbě předních tvůrců současného světového filmu, kteří na Filmovku zavítají.

"This is electronic cigarette and nobody will die. Except me."
Po usilovném podepisování se zástupům filmových nadšenců se Kaurismäki uchýlil do (opět zaplněného) sálu Hvězdy, kde se s ním pokoušel o jeho tvorbě diskutovat moderátor Pavel Sladký. Plánovaná devadesátiminutová Lekce filmu podle Akiho Kaurismäkiho se proměnila v hodinu trvající, víceméně jednostranný, a tím pádem bezkoncepční dialog moderátora s nepříliš výřečným režisérem, který se během (často) jednoslovných odpovědí snažil polovinu času zprovoznit alespoň jednu ze svých pověstných elektronických cigaret.
V anglickém jazyce probíhající "konverzace" navíc trpěla Kaurismäkiho tichým a místy až nesrozumitelným huhláním, které ve velkém sálu kina nebylo dobře slyšet i navzdory tomu, že mluvil do mikrofonu. Stejně tak neslyšné byly pro většinu diváků závěrečné otázky z publika.
Rozpaky z "Lekce filmu" ovšem zahnalo slavnostní zakončení, respektive jeho závěrečná část (děkovačky sponzorům jsou vždy a všude nutným zlem), při níž finský tvůrce z rukou programového ředitele Letní filmové školy Jana Jílka převzal Výroční cenu AČFK za "celoživotní inspirační přínos světové filmové tvorbě, uhrančivou a melancholickou poctu finské duši a němým filmům, hrdinům, rock'n'rollu a zašlým časům". Rozverně naladěný Kaurismäki pak k překvapení přítomných diváků zapěl úryvek z finské lidové písně, který při následném úvodu svého filmu Le Havre zopakoval v simultánním českém překladu Bětky Šáchové.
V neděli pak Letní filmová škola zdárně dospěla ke svému konci projekcí Kaurismäkiho snímku Smlouva s vrahem v letním kině ve Smetanových sadech, kterou do české distribuce loni v rámci Projektu 100 uvedla právě Asociace českých filmových klubů. Kaurismäkiho novinka Le Havre se do českých kin dostane až začátkem ledna příštího roku díky společnosti CinemArt.

Pár čísel na závěr
Právě skončená Filmovka se může pochlubit celkovým počtem 5 707 akreditovaných účastníků (rekordním od roku 2007) a více něž pěti sty přítomnými hosty. Přízni diváků se těšily i hudební koncerty, které měl letos dramaturgicky na starost Václav Havelka z Please the Trees. Navštívilo je více než 4 000 lidí, z toho přibližně polovina z řad akreditovaných.
"Z Uherského Hradiště nejsem schopen odjet. Zajistěte mi prosím ubytování na celý rok, chci být hostem LFŠ 2012," vzkázal s humorem sobě vlastním Aki Kaurismäki.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY