Z natáčení: Saxana a lexikon kouzel

Vydáno: 27.08.2011 15:14 - Vratislav Šálek | foto: Film Europe

Na pokračování Dívky na koštěti bylo nakonec třeba počkat dlouhých čtyřicet let. Ale čekání je u konce - ambiciózní snímek Saxána a Lexikon kouzel vstoupí přesně v polovině září do českých kin. Co nás čeká?
Je to už čtyřicet let, co se v kinech objevila čarodějnice Saxana. Jelikož měla velký úspěch, její tvůrci okamžitě začali přemýšlet o pokračování. To se ale shodou okolností realizuje až po čtyřiceti letech. "Samozřejmě, že původní idea o pokračování se změnila hodně. Už jen to, že spousta herců už nežije, hodně psaní scénáře ovlivnilo. Ostatně zemřel i můj kolega a spoluscenárista prvního filmu Miloš Macourek," uvádí o filmu režisér a scenárista Václav Vorlíček.
Saxána a Lexikon kouzel, jak se bude film jmenovat, je hodně ambiciózní projekt, který využívá těch nejmodernějších technik k tomu, aby vytvořil co nejdůvěryhodnější pohádkové prostředí. Celých 85 procent děje se totiž odehrává v říši pohádek, což je pro všechny tvůrce velká výzva. Sám režisér uvedl, že pokročilá technologie mu umožnila věci, o kterých se mu před čtyřiceti lety ani nesnilo. Herci nemusí trávit dlouhé hodiny v maskérnách a ve scénáři se mohou objevit i zdánlivě nemožné scény.
Zatímco první film stál skromné čtyři miliony korun, u toho současného se prozatimní náklady vyšplhaly už k pětasedmdesáti milionům. Technická výroba je totiž hodně náročná a drahá. Dohlíží na ní Viktor Adamec, který se svým týmem pracuje na postprodukci a renderování snímku už od loňského listopadu. "Jelikož ve filmu se objeví 25 digitálních postav, až 15 digitálních prostředí a 650 trikových záběrů, pracuje na něm 40 lidí a zhruba desítka externistů. A jak se blíží datum odevzdání, trávíme tu dny i noci. Já sám spím v posledních dnech jen dvě hodiny denně," prozradil Adamec.
A výroba je opravdu náročná. Nad každým záběrem se tráví spoustu času, přichází množství úprav a také debat. Všechno musí vypadat absolutně věrohodně, aby nikdo nepoznal, že herci stojí před modrým pozadím. Sedět musí samozřejmě i postsynchrony animovaných postav, což je jedna z nejnáročnějších prací vůbec.
Jelikož Adamec se netají tím, že stereoskopické 3D filmy nemá příliš v lásce, Saxána a Lexikon kouzel bude v klasickém 2D formátu animovaném 3D animací. Co jsem měl možnost na novinářských dnech vidět, snímek se opravdu pokusí konkurovat zahraniční produkci. Tvůrci sami se ani netají tím, že by se s projektem chtěli dostat i za hranice, neboť pohádka je univerzální téma.
Jasné ale každopádně je, že film bude tuzemskou událostí podzimu, protože něco podobného v našich končinách ještě nebylo. Premiéra je naplánována na polovinu září.

Český teaser filmu Saxána a Lexikon kouzel


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • hm (chocobo, 27.08.2011 16:20) Reagovat

    mozna by se tvurci meli do te prace prestehovat a dalsi 2 roky nespat. protoze prozatimni uroven animovanych postav a efektu je naprosto odporna

  • ?! (blackholesun, 28.08.2011 12:25) Reagovat

    Rekl bych ze "skromne" 4 miliony korun pred ctyriceti lety (po inflaci, prevedeni kurzu atd.) se temer vyrovnaji dnesnim 75 milionum

  • Zase další (Pavel, 19.09.2011 12:42) Reagovat

    amatérské dílko, kterému někdo říká film. Ať si hrají, ale ČT na něčem takovém participovat neměla.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY