Preview: Muži v naději

Vydáno: 03.08.2011 22:26 - Kateřina Samková | foto: Falcon

"Ženská má mít pocit, že o chlapa musí bojovat, musí se snažit, aby si ho udržela. A hlavně, ženská se nesmí nudit!" S tímto sloganem přichází po Ženách v pokušení režisér Jiří Vejdělek s další komedií spíše pro ženy.
Čeká nás variace na Ženy v pokušení, právem velmi úspěšný hit loňského jara, ve kterém excelovala Eliška Balzerová? Jiří Vejdělek přichází s dalším autorským filmem řešícím s nadhledem a vtipem trable vztahů obyčejných i neobyčejných lidí. Přestože název odkazuje spíše na mužskou část publika, pravděpodobným cílovým divákem bude opět česká žena, která se ráda zasměje nemotornému Jiřímu Macháčkovi a vzdychne nad charismatickým Bolkem Polívkou.
Rudolf, kterého hraje právě Polívka, je volnomyšlenkář a razí heslo, že nevěra by měla být základem šťastného manželství. Ženská se podle něj nesmí nudit a on, čerstvý šedesátník, se zuby nehty snaží svoji teorii dnes a denně splňovat. Jeho vynalézavost nezná mezí, ale trápí ho skomírající vztah jeho dcery Alice s hodným, ale naivním Ondřejem. Ten svědomitě plní všechny povinnosti, které mu jeho milovaná žena zadá, a přes to všechno nevidí, že se jeho Alice nudí. Samozřejmě je tu ale tchán Rudolf, který z nadhledu všechny problémy prokoukne a jako správný taťka Ondřejovi začne dávat nejednu prověřenou radu, jak by měl vylepšit a okořenit svoje manželství.
Tak trochu ňouma Ondřej se zaplete do románku se Šarlotou, kterou si zahrála maďarská herečka Éva Vica Kerekes, stoupne mu sebevědomí a opravdu jeho život i vztah začnou nabírat svěží a příznivý vítr. Otázkou zůstává, jak dlouho tuto vzestupnou tendenci dokáže udržet, než se něco provalí. Režisér Vejdělek to hezky shrnul do jedné věty: "Zjednodušeně řečeno, Muži v naději pojednávají o nevěře a jejím blahodárném vlivu na manželství a veškeré ostatní milostné vztahy."
„Vztah mezi hlavními hrdiny není vyloženě rozklížený, ale prochází oním nebezpečným obdobím, kdy se jakoby nic neděje, ale uvnitř už to bublá. A když ženě přeteče sklenice a ten chlap si to včas neuvědomí, může být zle. V tomto případě je to tchán Bolek Polívka, kdo upozorňuje: 'Bacha, sklenice se naplňuje, žena se ti začíná nudit.' A když se žena nudí, je to špatné. Pak ovšem může taková dobře provedená nevěra pomoci více než deset terapeutů,“ dodává scenárista a režisér.
Jiří Vejdělek už dvakrát ukázal, že dokáže celkem umně natočit film, nad kterým budou diváci jásat a kritika nebude nadávat. Jeho první celovečerní počin byl kasovní trhák Účastníci zájezdu podle románu Michala Viewegha, který se rovnou stal divácky nejúspěšnějším filmem v roce 2006. Kritice se pak zavděčil zejména tragikomedií Václav, za kterou získal několik nominací na Českého lva a Ivan Trojan s Janem Budařem si za své herecké výkony skleněnou sošku i odnesli. Na většině svých počinů se Vejdělek podílel i scenáristicky a stejně jako u Žen v pokušení je i u Mužů v naději jediným autorem scénáře a také jeho spoluproducentem.
Postava Jiřího Macháčka se snaží ve filmu se ženou rozjet podnikání – otevřít si restauraci. Ondřej výborně vaří a jeho představitel mu to tiše závidí. „Rád bych uměl vařit tak jako moje postava,“ přiznává s nadhledem. „Realita je jiná. Zatímco třeba pan režisér se zřejmě s vařečkou již narodil a vaří rád, já patrně s vařečkou jednou zemřu. Jsem schopen dát talíř s pokrmem do mikrovlnky nebo nádobí již prázdné do myčky. Tím to ale končí.“
Kromě již zmíněného pánského osazenstva a maďarské milenky se můžeme těšit na Simonu Stašovou v roli ženy Bolka Polívky, která bere manželství s velkým nadhledem a díky tomu jim to i po dlouhých letech perfektně klape. Manželku Jiřího Macháčka si zahrála Petra Hřebíčková, která se zatím objevovala zejména v televizních seriálech, ale vidět jsme ji mohli v Menzelově Obsluhoval jsem anglického krále a v Hřebejkově Kawasakiho růži.

Český trailer filmu Muži v naději
Hollywoodsky vyhlížející plakát a velmi povedený trailer už můžeme několik týdnů vídat všude kolem nás, na samotný film se budeme moci v našich kinech podívat od 25. srpna.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY