Soundtrack: Mechanik zabiják

Vydáno: 26.07.2011 10:41 - Alžběta Fridrichová | foto: CBS Films

Mechanik zabiják vás, řekněme si to na rovinu, neomráčí fantastickou podívanou, ani neunudí k smrti. Je učebnicovým příkladem toho, jak spolu film a soundtrack kráčí ruku v ruce. Simone West rozpracoval a Mark Isham dovedl k dokonalosti cosi, co vám v paměti nejspíš neuvízne. Ale není to ztráta času.
Mark Isham - The Mechanic OSTAmerický trumpetista a skladatel Mark Isham je řekněme takovým méně známým Hansem Zimmerem (alespoň pro veřejnost). Skládá už bezmála třicet let a soundtracky pod jeho rukama vznikají jako na běžícím pásu. Lze v takovém tempu dosáhnout toho, že se nebude věčně opakovat?
Hans Zimmer s tím má problém, to všichni víme, nicméně nelze mu upřít fakt, že skládat umí. Existuje spousta dalších skladatelů, kterým se daří zůstávat i nadále relativně originální. Isham se řadí spíše do první kategorie, ale kdo by se divil, když má na kontě tak dlouhatánskou řadu filmů? Navíc - někdo tomu říká vykrádání sebe sama, někdo pro změnu rukopis.
Soundtrack vyšel hned ve svou verzích. Assassin’s Edition je rozdělená pouze na šest tracků, které dohromady tvoří přes padesát minut, druhou, kompletní verzi Complete Collector’s Edition autoři rozsekali na devětadvacet skladeb a její stopáž se vyšplhala až na hodinu jedenáct.
Isham pojal celý soundtrack v opravdu vážném duchu, takže nečekejte žádné něžné melodie ani velkolepá témata spojující celý orchestr v jeden impozantní nástroj. Ne, Isham si vystačil jen s několika nástroji. Každý akční a pořádně dramatický snímek si žádá smyčcový podtext, k němuž originálně připojil elektrickou kytaru. Tu použil nejen v otvíráku Barranquilla, který je jednou z nejzdařilejších skladeb na albu, ale i ve většině ostatních - Liquor Fairy, Anger, And A Place To Put It, Vaughn Setup Pt. 2 nebo Bayou. Napětí se stupňuje s trackem Drowning a postupně se ve vlnách prolíná v celé délce soundtracku.
Mark Isham se nebojí ani elektroniky, která mnohdy nečekaně zasáhne v klasicky znějícím momentu smyčcového koncertu. Nic z celé té dramatičnosti by ale nefungovalo bez fantastických perkusí, které často dominují takovým způsobem, že všechno ostatní přestanete vnímat. Zcela ale vynechává klavír, který se stal jedním z hlavních vyjadřovacích prostředků Ishamova předchůdce Jerryho Fieldinga, jehož soundtrack není nepodobný hudbě z epizod Columba, nicméně se na rozdíl od Ishama nebojí gradací a nezůstává tolik při zemi.
Rozebírat jednotlivé vesměs dvouminutové tracky nemá v tomto případě vůbec význam, protože by to stálo hodně opakování. Právě takový totiž soundtrack k filmu Mechanik zabiják je - nepřiměřeně dlouhý a repetitivní. To však rozhodně neznamená, že se na něm nenajdou i dobré skladby. Jednou, dvakrát je album opravdu zajímavé na poslech, jen velice brzy to začne nudit. Neuškodilo by zkrátit stopáž na půlku, aby se posluchač nestačil nabažit, případně je lepší volbou alespoň Assassin’s Edition.


The Mechanic OST - The Mechanic
Album: Mark Isham - The Mechanic OST
Celkový čas: 01:11:36
Skladby: Barranquilla // Drowning // Bayou // Liquor Fairy // Coffee Shop To Bar // I Want A Meeting // Poisoned The Well // Amat Victoria Curam // Looking Back // Carjack // I Wanna Know What You Know // Up Close // Up Close (Alternate Version) // Chihuahuas And Boys // Don’t Get In His Car // Anger, And A Place To Put It // An Outside Individual // I’m Not A Reverend (Vaughn Setup Pt. 1) // Vaughn Setup Pt. 2 // Vaughn Hit Pt. 1 // They’re In The Wall (Vaughn Hit Pt. 2) // They Played You So Easily // Left Side Cushion // Fingers, Wrist, Elbow? // Save The Fuel, I’m Coming For You // Gun Sting // Vengeance Is The Mission // The Mechanic // Original 1m1 (Bonus Track).


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY