DVD: Glimmer Man

Vydáno: 05.10.2010 18:00 - Eduard Spáčil | foto: Facebook tvůrce

Tajemný policajt s růžencem na krku, rituální vraždy, prášek z jeleního penisu a Casablanca. Steven Seagal a Keenen Ivory Wayans hláškují jako o život během pátrání po psychopatickém vrahovi.
Ve městě řádí masový vrah a svoje oběti věší na zeď s trnovými korunami na hlavě. Je tedy zjevné, že to bude pěkný pošuk. Detektiv Campbell (Keenen Ivory Wayans) dostává za parťáka přinejmenším podivně vypadajícího kolegu. Jack Cole (Seagal) má navíc tak záhadnou minulost, že o ní nikdo nic neví a snad ani vědět nechce. Jak zjistíme později, ve Vietnamu mu říkali glimmer man (světélkující muž), protože místní zahlédli jen záblesk světla, a pak už se poroučeli na pravdu boží. Prostě klasická seagalovská sebežroutská historka. Během pátrání dojde ke zvratu, když jednou z obětí je i Jackova bývalka a najdou se na ní jeho otisky prstů.
Rok 1996 byl v Seagalově kariéře bodem zlomu. Po největším úspěchu se snímkem Přepadení v Pacifiku z roku 1992 následoval nevydařený (i komerčně) pokus o režii v ekologické akčárně Aljaška v plamenech a po sázce na jistotu Přepadení 2: Temné území nastal čas pravdy. Zatímco v thrilleru Boeing 747 v ohrožení vletí do akce, aby hned zemřel (ano, pro mou generaci to byl šok srovnatelný se zamordováním Janet Leigh v Psychu), v Glimmer Manovi se pokusil uvolnit a posunout trochu svou polohu směrem ke komedii. Někteří říkají, že je to Seagalův Poslední skaut - to je hodně přehnané tvrzení, ale je to akční krimi, kde pátrá běloch s černochem, takže proč vlastně ne. Faktem zůstává, že v Americe film vydělal slabých 20 milionů (ještě méně než Aljaška), což představovalo jen polovinu rozpočtu. Seagalova hvězda začala prudce klesat. To nic nemění na tom, že je to film i dnes hodně zábavný a vlastně jeden z jeho nejlepších.
Seagal je v Glimmer Manovi k sežrání. Úplně by stačil jeho velmi divný styl oblékání (celý v černém a navrch nějaká extra nevkusná bunda) a růženec kolem krku, ale on se usmívá jak Buddha, věčně si si skládá ruce na své už výrazně se dmoucí břicho a suše cedí jednu hlášku za druhou. Neříkám, že je Steven můj oblíbený komik a nebo že jsou všechny jeho frky k smíchu, přesto působí skutečně uvolněně a nad věcí. Scéna, kdy prakticky srovná se zemí luxusní restauraci a při odchodu jen tak mimochodem zvedne zvonící telefon, do kterého po lišácké obhlídce škod zahlásí, že rezervace není možná, protože zde teď budou dva měsíce rekonstruovat, budiž příkladem. Wayans ho překvapivě dobře doplňuje a příjemně to mezi nimi jiskří.
Celé pátrání je samozřejmě jen záminkou k akčním scénám a vzájemnému popichování mezi dvěma parťáky a jako takové funguje. Akce si vůbec zaslouží pochvalu. Jakmile se Steven jednou rozjede, působí jako nezastavitelná lokomotiva drtící všechno před sebou. Zejména závěr je tak i díky režisérovi velmi dynamický a pořád ještě přehledný. Jen pro jistotu je Seagalovo aikido doplněno několika velmi efektními výbuchy.
Glimmer Man je tak sice pořád hlavně podívanou pro Seagalovy fanoušky, na druhou stranu každý milovník solidní old school akce oproštěný od nereálných požadavků nemůže být zklamán. Kdo je ještě k tomu fandou černobílých amerických klasik (opravdu netuším, nakolik se tyhle divácké podmnožiny prolínají, já s tím problém nemám), bude mu sympatická i poněkud podivná poklona jednomu z největších dojáků všech dob, Curtizově Casablance. Pro ostatní pak zbude ten sušený jelení penis.
O DVD můžu napsat úplně to stejné jako ke dříve recenzované seagalovštině Těžko ho zabít. Obraz není úplně dokonale ostrý ani kontrastní, ale to opravdu nevadí. Hlavní je formát 1.85:1 a možnost výběru mezi originálem a štěpničkovským dabingem. Potěší anglické titulky. Bez bonusů.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: Dolby Digital 5.1 (angličtina), Dolby Digital 2.0
Jazyky: angličtina, čeština
Titulky: anglické, české
Obraz: 1.85:1; 16:9


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY