Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Reportáž: 46. ročník MFF Karlovy Vary

Reportáž: 46. ročník MFF Karlovy Vary

Vydáno: 13.07.2011 13:00 v sekci Články | Festivaly - Linda Kováčová | foto: Linda Ondrušková / filmserver.cz

Slavnostní vyhlášení vítězů před několika dny završilo letošní 46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Pojďme se za ním ještě jednou ohlédnout v naší velké závěrečné reportáži.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Karlovarský mezinárodní filmový festival, který patří k tzv. "áčkovým" festivalům akreditovaným mezinárodní asociací FIAPF, se již tradičně konal na začátku letních prázdnin (tentokrát od 1. do 9. července) a celkem letos přilákal více než dvanáct tisíc návštěvníků. I díky tomu se v podstatě jedná o největší akci svého druhu v České republice.
Jedné důležité změny se akce dočkala již ve své přípravné fázi. Dlouholetou uměleckou ředitelku festivalu a spoluzakladatelku obnovené polistopadové přehlídky Evu Zaoralovou vystřídal na této pozici Karel Och. Eva Zaoralová přesto své dítě tak úplně neopustila. Na tvorbě festivalového programu se podílela coby umělecká poradkyně.
A jak letošní ročník vypadal? Které známé hvězdy jej navštívili a koho z českých celebrit mohli diváci na kolonádě potkat? Na které zajímavé filmy se můžeme těšit i v běžné distribuci?
Festivalový program byl po celých devět dní pořádně nabitý. Skalní fanoušci samozřejmě přijeli hlavně kvůli filmům, ale ochuzeni nebyli ani ti z diváků, kteří si od tmavých kinosálů chtěli odpočinout u bohatého doprovodného programu. Ten tvořily hudební koncerty, filmová výstava v Galerii umění, master classes s herci a režiséry, doprovodný program České televize, stánky se zábavným programem a soutěžemi partnerů a sponzorů festivalu a samozřejmě nezbytné večerní parties.
Uvedeno bylo na festivalu celkem 199 filmů, z toho 165 hraných (151 celovečerních a 14 krátkých) a 34 dokumentárních (26 celovečerních a 8 krátkých). Většině z uvedených filmů byly věnovány dvě až tři projekce, přičemž se celkem uskutečnilo 413 filmových představení. Svůj význam má pro organizátory i množství uskutečněných premiér. Světovou premiéru mělo letos na festivalu 21 snímků, v mezinárodní premiéře bylo uvedeno 25 filmů a 16 filmů se dočkalo alespoň premiéry evropské.
Pestré bylo i složení filmového menu. Kromě čtyř soutěžních sekcí (Hlavní soutěž, Na východ od Západu, Soutěž dokumentárních filmů a Fórum nezávislých) letošní ročník přinesl i oblíbené sekce Horizonty, Jiný pohled, České filmy či například Půlnoční filmy.
Sekce Dny kritiků Variety zůstala zachována, ale změnil se její název - na Deset evropských režisérů očima Variety. Pocty (výběrové retrospektivní přehlídky) byly letos věnovány americkému režisérovi Samu Fullerovi a Kanaďanovi Denisovi Villeneuvovi. Z národních kinematografií se pak organizátoři zaměřili na řecký film.
Přibyla také nová sekce Návraty k pramenům věnovaná restaurovaným či jinak zajímavým klenotům filmových archívů. Kromě sekcí, které tradičně přitahují největší zájem, nechyběly ani sekce vedlejší, jež často dokážou přinést závan čerstvého větru do festivalových plachet. K takovým sekcím patřím třeba Hudební odysea zaměřená na filmy pro uši nebo dvě vedlejší sekce věnované krátkým filmům.
K filmovým vrcholům festivalu patřilo uvedení restaurované Markéty Lazarové, zcela právem označované za nejvýznamnější film československé kinematografie. Ke starým klenotům, jejichž lesk nezkalil zub času, patřila i Kazanova osobní zpověď Ameriko, Ameriko či zvláštní uvedení svérázné komedie Zdeňka Podskalského Světáci.
Zaujaly rovněž filmy ze sekce Horizonty, například Habemus Papam o papežských strastech za zdmi Vatikánu, snímky ověnčené vavříny z Cannes Strom života, Kluk na kole a Le Havre či novinky slavných tvůrců jako Kůže, kterou nosím Pedra Almódovara, Pina Wima Wenderse a Turínský kůň Bély Tarra.
Z nových českých či slovenských filmů vody pořádně rozčeřil Šulíkův Cigán a Nickyho rodina, doku-drama Matěje Mináče o Nicholasovi Wintonovi, diváky svoji silnou výpovědí dojalo natolik, že se mu kromě Divácké ceny deníku Právo dostalo i přidané projekce v nově zrekonstruovaném letním kině.
Jiné filmy si naopak vysloužili ostudu a opovržení festivalového publika. K těm nejhorším podle ohlasů patřily například snímky Devět múz, Erotic Man, Laurentie a dokonce i soutěžní Potomek knížat.
V běžné kinodistribuci se nicméně můžeme těšit na Janu Eyrovou, která festival v podvečer prvního dne zahajovala, britskou novinku Richarda Ayoada (jinak Mosse z The IT Crowd) Jmenuji se Oliver Tate, hořkou komedii Win Win s Paulem Giamattim či allenovku Půlnoc v Paříži.
K největším hvězdám festivalu patřila Judi Dench, která si přijela pro Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, John Malkovich, jenž s sebou namísto filmů přivezl svoji pánskou módní kolekci, a David Morse, jehož porota ocenila Křišťálovým glóbem za herecký výkon ve filmu Spoluautor.
Velké přízni fanoušků se těšili i herci Burt Young, John Turturro a Jerzy Stuhr, režiséři Cary Fukunaga, Jan Hřebejk a Kim Ki-duk a samozřejmě Kusturicův dvorní hudební skladatel Goran Bregović - jeden z letošních laureátů Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary.
Na červeném koberci samozřejmě nechyběli ani všelijaké české celebrity. Kromě stálic, které k festivalu prostě patří (filmové úvody a golf bez Marka Ebena?!), tak mohl šťastný kolemjdoucí potkat třeba Terezu Voříškovou, Vojtu Kotka, Pavla Lišku či Taťánu Kuchařovou.
Obrázek o lázeňském festivalovém pozlátku si můžete nejlépe udělat z naší fotogalerie. Ať už jste ve Varech byli, či nikoli, lehkou ochutnávku letošního ročníku přináší tradiční ozvěny Šary Vary v pražských klubových kinech Aero a Světozor.
Letním festivalům (a nejen těm filmovým) zdar a zase příště! Ve Varech od 29. června do 7. července 2012.
Na našem blogu si můžete přečíst také Karlovarské dojmy Martina Bubrína.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Burt Young (19.10.2023 09:25 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Šťastná náhoda (29.07.2023 16:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Soňa Červená (07.05.2023 10:24 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu