Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 21. týden

Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu

Vydáno: 24.05.2023 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Disney

V poslední květnové sestavě premiér dominuje hraná verze disneyovky Malá mořská víla, která určitě má ty nejvyšší komerční ambice. O moc pozadu nebude chtít zůstat ani české historické drama Muž, který stál v cestě.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Malá mořská víla (The Little Mermaid) (Falcon)

Český plakát filmu Malá mořská víla / The Little Mermaid
© CSFD
Další původně animovaná disneyovka, která se dočkala hraného remaku, je ta, která vychází z předlohy Hanse Christiana Andersena. Distributor láká krom samotné známé látky na solidní obsazení, v němž tedy hlavní roli ztvárnila ne úplně známá Halle Bailey, vedle ní se ale objeví Javier BardemMelissa McCarthy nebo Jonah Hauer-King. Režie se chopil Rob Marshall, který ovšem v posledních letech upadl do průměru a točí spíše nezajímavé filmy, které neoslňují ani diváky. Ohlasy zatím dostupné nejsou, tak uvidíme, zda kdysi nadějný tvůrce překročil svůj stín a natočil nadprůměrný film a uspěje i v pokladnách kin. Premiéra týdne.

Synopse: Mořská panna Ariel (Halle Bailey) je nejmladší a nejsvéhlavější dcerou krále oceánů Tritona (Javier Bardem). Nyní touží poznat život na souši, proto vyplouvá na hladinu. Při jedné z výprav se zamiluje do prince Erica (Jonah Hauer-King), a i když mořské víly mají přísný zákaz styku s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře tak dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou (Melissa McCarthy), která jí umožní poznat život na souši, přitom ale tajně usiluje o její život a královskou korunu jejího otce.

Oficiální český trailer filmu Malá mořská víla / The Little Mermaid

EOS: Mary Cassatt - malba moderní ženy (Mary Cassatt: Painting the Modern Woman) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu EOS: Mary Cassatt - malba moderní ženy / Mary Cassatt: Painting the Modern Woman
© Kino Pilotů
V rámci nepravidelného cyklu Umění v kinech je možné ve vybraných kinosálech zhlédnout dokument o americké malířce, méně známé představitelce směru impresionismus, která ve své době pokrokově zobrazovala obyčejné ženy jako zvídavé. O režii se postarala Ali Ray, která snímek pojala naprosto klasicky, což znamená, že o osudu malířky vypráví různí kurátoři a umělci, kteří přibližují její zásadní význam pro tehdejší společnost i různá hnutí. Ohlasy pochopitelně neexistují, ti, kteří ale nějaký dokument z tohoto cyklu už viděli, určitě vědí co očekávat. Premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Mary Cassatt se proslavila malbou běžných životů žen ve svém okolí. Její dost radikální obrazy je ukazovaly jako intelektuální a zvídavé, což způsobilo naprostou revoluci v tom, jak byly ženy ve své době v umění vnímány. Vytvořila desítky obrazů a grafik matek s dětmi, sama se ale nikdy nevdala a děti neměla. Nakonec se připojila k impresionistům.

Český trailer filmu EOS: Mary Cassatt - malba moderní ženy / Mary Cassatt: Painting the Modern Woman

Saint Seiya: Rytíři zvěrokruhu - Počátek (Knights of the Zodiac) (Falcon)

Český plakát filmu Saint Seiya: Rytíři zvěrokruhu - Počátek / Knights of the Zodiac
© CSFD
V relativně krátké době míří do českých kin další snímek, který vychází z anime předlohy, což je sympatické, protože tento specifický subžánr u nás stále nemá tak silnou fanouškovskou základnu. Ta pochopitelně nemusí být dvakrát lákána, obyčejného diváka ale zaujme především obsazení, v němž se ze známých tváří objeví Famke JanssenMark DacascosNick Stahl a Sean Bean, hlavní roli ztvárnil Mackenyu. Režie se ujal málo známý Polák Tomasz Bagiński. Horší zprávou jsou ovšem zahraniční hodnocení, která jsou dost tristní a nedosahují ani průměrných hodnot, nejspíš se tedy něco hodně nepovedlo. Premiéra pro fanoušky.

Synopse: Svéhlavý pouliční teenager Seiya (Mackenyu) pátrá po své unesené sestře a mezitím tráví čas boji o peníze. Při jednom ze soubojů ale nevědomky využije svých mystických sil, o nichž zatím neměl ani tušení a ocitne se ve světě válčících svatých, ve světě prastarého magického výcviku a reinkarnované bohyně, která potřebuje jeho ochranu. Pokud má přežít a stát se právoplatným Rytířem zvěrokruhu, musí přijmout svůj osud a obětovat úplně vše.

Oficiální český trailer filmu Saint Seiya: Rytíři zvěrokruhu - Počátek / Knights of the Zodiac 

Roger Waters - This Is Not a Drill - Live from Prague (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu  / Roger Waters - This Is Not a Drill - Live from Prague
© Biograf Kotva
Ve čtvrtek 25. května vystoupí v pražské O2 areně zakladatel legendární skupiny Pink Floyd Roger Waters v rámci své první rozlučkové tour. Koncert bude zároveň vysílán do celého světa, takže ti, kteří nesehnali lístky, nemusí zoufat a mohou si ve svém městě najít kinosál, kde bude probíhat projekce. Těšit se pochopitelně můžou na ty největší hity jak slavné skupiny, tak umělce a jeden jeho nový hit. Jen škoda, že si hudebník dost svých příznivců rozhněval nepochopitelným postojem k ruské invazi na Ukrajině. Koncert kontroverzního muzikanta.

Synopse: V přímém přenosu z pražské O2 areny míří do kin po celém světě legendární Roger Waters, tvůrce největších hitů podobně legendární kapely Pink Floyd. Vystoupí v rámci svého prvního rozlučkového turné s názvem This Is Not a Drill, které představuje obžalobu korporátní dystopie. Na koncertu zazní dvacítka největších hitů a jedna žhavá novinka.

Oficiální trailer filmu Roger Waters - This Is Not a Drill - Live from Prague
 
Fando a Lis (Fando y Lis); Krtek (El topo); Svatá hora (La montaña sagrada) (Film Europe)

Český plakát filmu Fando a Lis / Fando y Lis
© CSFD
Primárně v pražském kině Edison (dá se ale předpokládat, že i v jiných klubových kinech po celé republice) budou k vidění první tři režijní a scénaristické počiny svérázného Alejandra Jodorowského, který v tuzemsku není moc známý. Spojuje je dost osobité pojetí, které je přiznaně experimentální a surrealistické, symbolické, je v nich hodně metafor a jejich výklady jsou rozličné a nejednoznačné. Kromě debutu se navíc v hlavních rolích objeví sám autor, žádné další extrémně slavné tváře tu nenajdete. Všechna tři díla jsou hodnocena vesměs slušně, platí ale u nich, že pokud nepřijmete tvůrcovu hru s divákem a jeho pojetí, se zlou se potážete a budete mít problém je vůbec zvládnout do konce. Snímky, na které se vyplatí zajít s následnou besedou.

Synopse Fanda a Lis: Fando (Sergio Kleiner) a jeho ochrnutá přítelkyně Lis (Diana Mariscal) společně putují vyprahlou postapokalyptickou pustinou a hledají bájné město Tar - místo, kde může člověk poznat pravou podstatu věčnosti a dosáhnout osvícení. Na své cestě ovšem potkávají mnoho zvláštních lidí a dostávají se do znepokojivých situací.

Oficiální český trailer filmu Fando a Lis / Fando y Lis

Synopse Krtka: Psanec El Topo (Alejandro Jodorowsky) vyzve na souboj nepřemožitelné Čtyři pány pouště kvůli lásce jedné ženy. Poráží je a dosahuje vyšší úrovně vědomí, jeho žena ho však zradí. El Topo tak začíná novou existenci jakožto svatý muž a ujímá se osvobození komunity vyděděnců.

Oficiální český trailer filmu Krtek / El topo

Synopse Svaté hory: Alchymista (Alejandro Jodorowsky) shromáždí skupinu lidí z různých společenských vrstev, kteří představují planety sluneční soustavy. Záměrem celé okultní skupiny je podrobit členy podivným mystickým obřadům a zbavit je pozemských trápení a následně se vydat na Lotosový ostrov. Tam vystoupí na Svatou horu, aby z ní vyhnali nesmrtelné bohy, kteří tajně vládnou vesmíru.

Oficiální český trailer filmu Svatá hora / La montaña sagrada

Muž, který stál v cestě (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Muž, který stál v cestě
© CSFD
Po dlouhých letech se konečně dočkalo realizace drama o komunistickém politikovi Františku Krieglovi, který jako jediný v srpnu 1968 nepodepsal dokument schvalující okupaci Československa. Ivan Fíla, který napsal stejnojmenný román, nakonec zůstal jen u scénáře a režii přenechal Petru Nikolaevovi, jehož filmografie je dost nevyrovnaná a nezbývá než doufat, že zrovna u tohoto tématu si vybere svou silnější chvilku. Klíčovou roli si zahrál Tomáš Töpfer, vedle kterého se objeví Zuzana MaureryAdrian Jastraban nebo Alois Švehlík. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, tak věřme, že minimálně uspokojivý výsledek bude, i když kolem něho panují spory ohledně autorských práv a nejsou vyloučeny ani žaloby.

Synopse: Lékař a politik František Kriegel (Tomáš Töpfer) byl jedním z čelních představitelů KSČ, kteří byli v noci na 21. srpna 1968 zatčeni a uneseni do Moskvy. Zároveň byl jediným československým politikem, který se i v zajetí pod hrozbou likvidace postavil Leonidu Brežněvovi (Oleksandr Ignatusha) a nepodepsal Moskevský protokol, který schvaloval okupaci Československa.

Zajímavost: Část filmu se natáčela na podzim 2021 v ukrajinské Buči.

Originální trailer filmu Muž, který stál v cestě

Cool Girl! (Donart Film)

Plakát filmu  / Cool Girl!
© CSFD
České komediální drama už na první pohled vypadá jako klasické tuzemské peklo, které vzniklo na objednávku několika sponzorů. Už ze synopse je víceméně jasné, jakým směrem se bude příběh ubírat, takže žádné překvapení asi nelze očekávat. Režie a scénář je dílem debutanta Jeremyho Tichého, který do hlavních rolí obsadil taktéž debutující influencerky Dominique Alagiu a Kristynu Kotianovou aka Kristal Shine, o něco zkušenější je Anna Šulcová, ve vedlejších úlohách se pak představí Kateřina BrožováFilip Blažek nebo Sabina Laurinová. Ohlasy zatím neexistují a asi se nedá očekávat, že po premiéře se to nějak zásadně změní. Premiéra, která je spíš výplní programů.

Synopse: Klavíristka Anet (Kristyna Kotianová), atletka Marta (Dominique Alagia) a tanečnice Tina (Anna Šulcová) pomalu přechází do světa dospělých. Mají své touhy a naděje, které jim ale brzdí rodinné problémy či milostné trable. Všechny se přihlásí do soutěže Cool Girl a doufají, že vítězství nasměruje jejich život na správnou cestu. Postupně ale zjišťují, že úplně nejdřív musí věřit samy sobě.

Zajímavost: Film vychází z knižní předlohy Leny Valentové, Češky žijící v New Yorku.

Oficiální trailer filmu Cool Girl!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Barbie byla filmem roku (09.12.2023 10:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Film Její tělo o pornoherečce Absolonové je příběhem o honbě za úspěchem (17.11.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Tlapková patrola vede (03.10.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Mission Impossible vede slabý víkend (18.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Otevřela sedmá Mission: Impossible (17.07.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Jones se udržel na špici (11.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Insidious triumfuje (10.07.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Indiana Jones vyhrál víkend (04.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Indiana Jones nenaplnil očekávání (03.07.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Spider-Man se vrací na trůn (26.06.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Pixar porazil DC (20.06.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu