TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz

Vydáno: 28.04.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Česká televize

Přelom dubna a května je v televizích poměrně slabý a nepřichází s žádnou zásadní premiérou. Dramaturgové naopak zvolili spoustu zapomenutých a neznámých filmů, mezi kterými je tentokráte hodně dokumentů.
Hrabě Monte Christo (Le comte de Monte-Cristo) (pátek 28. 4., ČT2, 20.00 - 21.45 a sobota 29. 4., 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Hrabě Monte Christo / Le comte de Monte-Cristo
© IMDb
Francouzsko-italská adaptace klasického románu Alexandra Dumase staršího vznikla v první polovině padesátých let a ze všech je v tuzemsku známá asi nejméně a tak často se nevysílá. Dáno je to nejspíše rozmáchlostí a rozdělením na dvě části, které v celkové stopáži přesahují tři hodiny. Režírující Robert Vernay v ní zůstal románové předloze zcela věrný a zadaptoval ji takřka doslova. To tedy znamená, že rozhodně nikam nespěchá a spoléhá na pomalé tempo, v němž rozehrává známou zápletku a soustředí se při tom na výbornou dobovou atmosféru a na velmi solidní výpravu a kostýmy. Může si dovolit i zachytit propracovanou psychologii postav a soustředit se na objasnění jejich motivací. Hlavní roli ztvárnil výtečný Jean Marais, který všechny ostatní zastiňuje a snímek si víceméně krade pro sebe. Zásadním problémem pak je ona smrtící stopáž, která se zabývá zbytečnými detaily, je rozvláčná a potřebovala by viditelně prokrátit. Vzhledem k tomu, že tuzemská televize nezařadila oba díly hned za sebou, ale je mezi nimi denní pauza, je možné, že tímto tento nedostatek eliminovala. Absolutní klasika v zapomenuté podobě.

Zajímavost: Jedná se o vůbec první barevnou adaptaci slavného díla.

Ukázka z filmu není dostupná.

Tad Stones a tajemství krále Midase (Tadeo Jones 2: El secreto del Rey Midas) (pátek 28. 4., Nova Cinema, 20.00 - 21.30 / sobota 29. 4., 15.05 - 16.35 / neděle 30. 4., 12.10 - 13.30)

Plakát filmu Tad Stones a tajemství krále Midase / Tadeo Jones 2: El secreto del Rey Midas
© FilmAffinity
Šest let starý španělský animák se do tuzemské distribuce vůbec nedostal a dosud se nedá sehnat oficiální cestou. Režírující Enrique Gato, jemuž pomohl debutující David Alonso, v něm tedy není nijak zásadně originální a nechává se inspirovat mnoha slavnými hollywoodskými dobrodružnými žánrovkami, ve výsledku to ale tolik nevadí. Tempo je dostatečně svižné a pořád se v něm něco děje, takže divák nemá moc prostoru přemýšlet o tom, že příběh je sledem různých epizod, nedává moc smysl a nedisponuje úplně sympatickými postavami. Na druhou stranu spoléhá na hodně solidní humor, který spočívá především ve vtipných hláškách a částečné parodii na slavné filmy. Své specifické kouzlo má i jednoduchá a nedokonalá animace, která má k zámořské podobě hodně daleko, dokáže z toho ovšem udělat svou přednost. Jen škoda, že to je celé tak naivní a klišovité, že odrostlejší diváci, na které tvůrci cílí, se budou občas nudit. Nenáročná zábava pro celou rodinu na konec pracovního týdne.  

Zajímavost: Jméno hrdinovy matky není po celou dobu prozrazeno.

Oficiální trailer filmu Tad Stones a tajemství krále Midase / Tadeo Jones 2: El secreto del Rey Midas

Stingl - Malý velký Okima (sobota 29. 4., ČT2, 10.20 - 11.55 / úterý 2. 5., 10.10 - 11.40)

Plakát filmu  / Stingl - Malý velký Okima
© Falcon
Dva roky starý dokument představuje život a dílo asi nejznámějšího československého cestovatele. Režisér a spoluscenárista Steve L. Lichtag v něm tedy z filmařského hlediska ničím nepřekvapí, protože svůj počin postavil klasicky na mluvících hlavách, archivních záběrech a výpovědích samotného hlavního hrdiny. Snímek pak oživuje účastí tří osudových žen, které zásadně ovlivnily život sledovaného a do lehké rutiny přinášejí novou dynamiku. Hlavní devízou jsou pochopitelně exotické záběry a až neuvěřitelné osudy etnografa, které jsou místy strhující a natolik absurdní, že se jim úplně nechce uvěřit. Pozitivem budiž i to, že tvůrce se nebojí trochu kritičtějšího pohledu a neváhá poukázat na problematický osobní život, který cestovateli ničila jeho dlouhá odloučení a svérázná povaha. Hodně solidní a důstojná, ale neoriginální pocta legendě.

Zajímavost: Jeho cestopisy udělaly z Miloslava Stingla nejvydávanějšího českého spisovatele všech dob.

Oficiální trailer filmu Stingl - Malý velký Okima

Kamenolom Boží (sobota 29. 4., ČT2, 12.25 - 13.55)

Plakát filmu  / Kamenolom Boží
© CSFD
Tuzemský dokument z první poloviny nového milénia není příliš známý, ačkoli se svého času objevil i v kinech. Režisér a scenárista Břetislav Rychlík v něm zavede diváky do severních Čech, kde je následkem totalitního režimu zdevastovaná krajina, o níž se vede celospolečenský boj a nikdo moc neví co s tím. V klasickém žánrovém modelu sleduje autor sedm místních obyvatel, kteří se k problematice vyjadřují. Malým problémem ovšem je, že někteří působí trochu nadbytečně, protože spíše než o přírodních a životních podmínkách mluví o sobě a strhávají na sebe zbytečnou pozornost, jiní protagonisté jsou naopak věcní a zcela přesní. Výsledku pomáhají i samotné lokace, které mají specifické kouzlo i přes značné zničení. Autor naštěstí všemu dodal dynamický a svěží střih, který zapříčiňuje svižné tempo a v závěru zkonfrontoval všechny účastníky, čímž šikovně uzavřel jejich výpovědi. Jen škoda, že nezvolil trochu novátorský a hravější přístup. Další dokumentární tip. 

Zajímavost: Tvůrce sledoval aktéry přesně rok.

Originální trailer filmu Kamenolom Boží

Anatomie zrady (sobota 29. 4., ČT2, 21.35 - 23.00 a neděle 30. 4., 21.35 - 23.00)

Plakát filmu  / Anatomie zrady
© CSFD
Tři roky staré české televizní životopisné drama asi mělo větší ambice, než bylo schopno naplnit. Režírující Biser Arichtev možná nejdříve zamýšlel natočit ho jako hraný dokument, protože často spoléhá na dokumentární pasáže, které jsou ale vloženy poměrně nešťastně a v kombinaci s klasickou hranou podobou nepůsobí úplně důvěryhodně. Dobová atmosféra i výprava jsou nicméně hodně solidní a taktéž tempo je poměrně svižné, což potěší, protože celková stopáž atakuje tři hodiny. Také obsazení je velmi slušné a Marián Labuda ml. v hlavní roli je velmi dobrý, na výkonu mu ovšem ubírá předabování, které je hodně poznat, toho pak doplňují třeba Viktor PreissJiří VyorálekVladimír Polívka nebo Ondřej Vetchý. Dojem nicméně kazí samotný scénář, který i přes značnou rozmáchlost nedokáže odhalit motivaci hlavní postavy a je dost povrchní a některé významné historické události odbude během pár minut. Nedotažená televizní záležitost se slušným potenciálem.  

Zajímavost: Na projektu se pracovalo více než čtyři roky.

Ukázka z filmu Anatomie zrady
 
Zlatý podraz (úterý 2. 5., ČT1, 21.30 - 23.19)

Plakát filmu  / Zlatý podraz
© Facebook tvůrce
Česko-slovenské sportovní drama mělo značný potenciál, který ale do značné míry promarnilo. Režírující Radim Špaček v něm pracoval se skutečnou událostí, o níž toho ani fanoušek basketbalu moc neví, takže měl značné možnosti. Problém je ovšem v samotném příběhu, který funguje jen v momentech, kdy se hraje basketbal, protože zápasy jsou dynamické, mají svižné tempo a svým způsobem jsou i napínavé. Jakmile se ale přesune mimo palubovku, není tak zajímavý, protože romantická linie je poměrně mdlá a politická zápletka pouze naznačená a ne úplně vysvětlená. Dobová atmosféra je nicméně velmi dobrá a vydařilo se i obsazení, v němž dostali důvěru primárně neznámé tváře, vynikají mezi nimi ovšem Alena Mihulová, na Českého lva nominovaný Jan HartlFilip Březina a Ondřej Malý. Výborná a hodně netradiční a na tuzemské poměry odvážná je hudba, která snímku dodává zvláštní kouzlo. Jejím vrcholem pak je povedený remix státní hymny, který představuje i méně známou druhou sloku. Nevýrazný tip, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Kožené míče si tvůrci nechali ušít až v Kyrgyzstánu.

Originální trailer filmu Zlatý podraz

Robert Vano - Příběh člověka (úterý 2. 5., ČT art, 22.00 - 23.25 / čtvrtek 4. 5., 23.45 - 01.05)

Plakát filmu  / Robert Vano - Příběh člověka
© CSFD
Pět let starý tuzemský dokument není příliš známý a do programů televize se moc nedostává. Režisér a spoluscenárista Adolf Zika v něm představuje světoznámého fotografa, jehož život byl jako na houpačce a on sám si prošel snad vším, s čím umělci bývají spojováni. Zvolil ovšem zvláštní formu, kdy dokument nekomentuje sám sledovaný, ale někdo jiný, což v tomto případě dojmy trochu devalvuje. Výsledek kvůli tomu působí zbytečně bulvárně a doslovně, protože mnohé věci, o nichž se mluví, jsou zároveň vidět. Toto je znatelné zejména v první polovině, která pokulhává a působí zdlouhavě. A i když se to v té druhé razantně zlepší, je to škoda, protože jinak je tempo dost strhující, výpovědní hodnota poměrně silná a mnoho umělcových fotografií je působivých samo o sobě. Taktéž stopáž je střídmá a zachycuje přesně to, co má. Navíc pronáší sledovaný dost osvědčených životních mouder, které v jeho podání mají svůj význam a působí odžitě a autenticky. Neznámý portrét legendy. 

Zajímavost: Kritizovaným vypravěčem je Filip Jančík.

Originální trailer filmu Robert Vano - Příběh člověka

Churchill (Churchill) (úterý 2. 5., Nova Cinema, 22.35 - 00.35 / čtvrtek 4. 5., 02.20 - 05.15)

Plakát filmu Churchill / Churchill
© FilmAffinity
Britské životopisné drama v tuzemsku není nijak moc známé a oficiální cestou se nedá sehnat. Důvodem může být to, že jde o naprosto standardní biografii, která je poměrně skromná a nedokáže svůj potenciál plně využít. Režírující Jonathan Teplitzky v ní rozhodně zaujme krásnou kamerou Davida Higgse, která dělá naprosté maximum a některé obrazy jsou vskutku nádherné. Jinak ale dostal k dispozici trochu předvídatelný a ne úplně zajímavý scénář, který ze slavného politika dělá nesympatickou postavu, která trochu postrádá charisma a paradoxně vyzdvihuje jeho záporné stránky, což bude pro některé diváky problém. Tvůrce se nevyvaroval ani zbytečného hollywoodského patosu, který působí hodně lacině a v kombinaci s utahaným tempem zážitek dost kazí. Nad vodou tak snímek po většinu krátké stopáže drží obsazení, v němž titulní roli zahrál výborný Brian Cox, jemuž sekundují třeba Miranda RichardsonJohn Slattery nebo James Purefoy. Tip spíše pro velké fanoušky životopisů. 

Zajímavost: Cigarety, které ve filmu hlavní hrdina kouří, byly ve skutečnosti elektronické, neboť Skotsko má dost striktní protikuřácká pravidla, která se dotýkají i filmařů.

Oficiální trailer filmu Churchill / Churchill

Bílý palác (White Palace) (úterý 2. 5., ČT2, 22.55 - 00.35)

Plakát filmu Bílý palác / White Palace
© FilmAffinity
Ani romantické drama z raných devadesátých let v našich vodách není moc známé. Režírující Luis Mandoki v něm adaptoval stejnojmenný román Glenna Savana a poněkud klišovitou romanci ozvláštnil tím, že v ní jde o vztah starší ženy a mladšího muže. Jinak ale vychází z klasické žánrové šablony, která nikoho nepřekvapí a je poměrně předvídatelná. Divácky atraktivní tak jsou především zcela přesná dobová atmosféra, velmi dobře zvládnuté milostné a chvílemi až decentně erotické scény, svižné tempo a hodně solidní hudební doprovod. V hlavních rolích se sešli Susan Sarandon a James Spader, mezi nimiž probíhá hodně zvláštní chemie, díky které je ale jejich vztah uvěřitelný, dále se pak objeví třeba Jason Alexander nebo Kathy Bates. Slušná, avšak nevýrazná a rychle zapomenutelná romantika.

Zajímavost: Režii filmu odmítl Martin Scorsese.

Originální trailer filmu Bílý palác / White Palace

Malovaný děti (čtvrtek 4. 5., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu  / Malovaný děti
© CSFD
Dvě dekády staré české televizní drama je dnes už absolutně zapadlé a jeho připomenutí je skoro zázrakem. Režírující Viktor Polesný v něm spolehl na patřičnou dobovou atmosféru a v rámci možností také na hodně solidní výpravu a kostýmy, překvapivě nadprůměrná a výrazná je kamera, která podmínek malé obrazovky využívá až přes maximum. Stopáž je příjemně střídmá, takže je čas jen na to nejnutnější, což je v kombinaci s pomalejším tempem naprosto ideální. V titulních rolích se sešli spolehliví Matěj Hádek a Aňa Geislerová, kterým sekundují třeba Igor BarešJan HrušínskýPavel Zedníček nebo Josef Dvořák, nejvýraznějším je ovšem vynikající Jiří Schmitzer, který zastiňuje úplně všechny. Škoda jen, že samotný příběh je trochu nedotažený a ne úplně zajímavý. Raritní záležitost.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Jiřího Šotoly.

Ukázka z filmu není dostupná.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY