Stroj času: Monty Pythonův smysl života ukazuje absurditu života (a smrti)

Vydáno: 22.04.2023 09:30 - Václav Limberk | foto: Universal

Před čtyřiceti lety měl premiéru Monty Pythonův smysl života, poslední celovečerní snímek legendární britské humoristické skupiny Monty Python.

Monty Pythonův smysl životaRecenzoval/a Václav Limberk dne 22.04.2023 09:30. Před čtyřiceti lety měl premiéru Monty Pythonův smysl života, poslední celovečerní snímek legendární britské humoristické skupiny Monty Python. Hodnocení: 5
Nelze mluvit o filmu Monty Pythonův smysl života, aniž bychom se nejdříve nepodívali ještě trochu dále do historie. Monty Python (Pythoni) byla britská humoristická skupina vzniklá v roce 1969. Jmenovitě v ní byli tito pánové: John CleeseEric IdleTerry JonesGraham ChapmanMichael Palin a americký imigrant a animátor Terry Gilliam. Ti se zapsali do análů televizní zábavy čtyřdílnou sérií skečů Monty Pythonův létající cirkus, která se vysílala v letech 1969 až 1974 a po roce 1989 se tento cyklus vysílal i v naší české televizi, díky čemuž je i u nás tato skupina dobře známá.

Fotografie z filmu Monty Pythonův smysl života / The Meaning of Life
© Universal
Poté, co skončilo jejich televizní tažení, pustili se do filmu. Natočili dva, oba dnes již rovněž legendární celovečerní snímky. V roce 1975 to byl Monty Python a Svatý Grál a o čtyři roky později Život Briana. O další  čtyři roky později se všichni členové Pythonů sešli potřetí, aby vydali své poslední svědectví. Svědectví, které bylo o životě, smyslu života, smrti a absurditě všeho lidského bytí. A vrátili se přitom opět k formě skečů, kterými se proslavili ve svých počátcích.

Film režírovaný Terry Jonesem má zajímavou strukturu. Předchází mu pátnáctiminutový kraťas nazvaný The Crimson Permanent Assurance, který je dílem Terryho Gilliama. Tento krátký snímek se nese v duchu Gilliamovy celovečerní druhotiny Zloději času a lze v něm už spatřit i poetiku jeho dalšího snímku, Brazil, který realizoval o dva roky později. Mělo jít původně o animovanou sekvenci, ale Gilliam, už unavený animátorskou prací, si vydobyl na skupině právo natočit ho jako hraný kraťas. 

Fotografie z filmu Monty Pythonův smysl života / The Meaning of Life
© Universal
Poté následuje jakýsi prolog, v němž nás Pythoni v podobě mluvících akvarijních ryb uvádějí do samotného hlavního filmu. Ještě před ním se během úvodní typicky pythonovské animované sekvence dočkáme prvního hudebního čísla v podobě písně The Meaning of Life zpívané Ericem Idlem. Film je rozdělen na sedm částí a několik různých kapitol: Zázrak stvoření, Třetí svět, Výchova a vzdělání, Život je boj, Prostředek filmu, Střední věk, Transplantace živě proložena Idleovou Galaxy Song. Poté na scénu vtrhne ihned uťatý předfilm ze začátku. Pak přichází kapitola Léta podzimu uvozená Idleovou Penis Song, v níž dominuje zvratkový skeč s panem Creosotem, na který se podle vlastních slov z roku 2004 nevydržel dívat dokonce ani Quentin Tarantino.

Následuje Idleovo krátké intermezzo s nejdříve milým a poté vulgárním číšníkem a pak už je poslední kapitola nazvaná Smrt, po níž následuje hudební číslo Christmas in Heaven zpívané Chapmanem, v němž se sejdou všichni filmoví protagonisté z celého filmu. Pak přichází Konec filmu, kdy poslední slovo má televizní hlasatelka v podání Palina, která lakonicky sumarizuje onen kýžený smysl života: "Není to nic zvláštního. Buďte na sebe hodní. Nejezte tučné. Občas si něco přečtěte a trochu se projděte. Snažte se žít v klidu a míru s lidmi všech národů a vyznání.

Terry Jones ve filmu Monty Pythonův smysl života / The Meaning of Life
© Universal
Jak je vidět z výše napsaného, Pythoni si na svém posledním filmu dali opravdu záležet a i díky nebývalému počtu hudebních čísel a výstupů, z nichž asi nejpamátnější je Every Sperm is Sacred v kapitole Třetí svět. Jednotlivé kapitoly a skeče jsou skvěle vymyšlené i zahrané, včetně toho afrického s tygrem, jehož absence pointy je nahrazena vstupem komentátora, který nám oznámí, že se nacházíme uprostřed filmu. Každá kapitola, každý skeč funguje skvěle sám o sobě, stejně jako celý film, který nemá hluchá ani slabá místa.  

Monty Pythonův smysl života měl nejdříve premiéru ve Spojených státech amerických 31. března 1983, 23. června pak byl uveden ve Velké Británi. U nás se uvedení dočkal až po roce 1989 v české televizi. Film se skromným rozpočtem 9 milionů dolarů utržil celosvětově necelých 43 milionů a na festivalu v Cannes obdržel Velkou cenu poroty. Cenu BAFTA za nejlepší píseň Every Sperm is Sacred Pythoni bohužel nedostali.

Fotografie z filmu Monty Pythonův smysl života / The Meaning of Life
© Universal
"Smysl života" je skutečně mistrovským dílem, které sumarizuje pythonovskou poetiku absurdna a je jakýmsi jejich "Best offkem", výběrem toho nejlepšího, co kdy udělali. Je jejich závětí a zároveň posledním setkáním všech původních členů. První z Pythonů, který odešel, byl Graham Chapman, který zemřel na rakovinu v roce 1989 v pouhých 48 letech. Zbývajích pět členů se pak několikrát sešlo v rámci jednorázových reunionů a setkání. V roce 2020 pak zemřel ve věku 77 let Terry Jones. Asi nejúspěšnějším členem Pythonů je Terry Gilliam, který už v době natáčení Smyslu života byl samostatným režisérem a své nejlepší kousky natočil až po konci existence skupiny.

Extended Preview z filmu Monty Pythonův smysl života


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY