Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Velké nic

Recenze: Velké nic jako obraz českého pojetí pandemie

Vydáno: 16.03.2023 13:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Stream

Pandemie covidu je (snad) definitivně za námi a my můžeme s hořkým úsměvem hodnotit, co jsme se v jejím průběhu dozvěděli o lidstvu samotném. Jednou z prvních vlaštovek, která se o něco podobného pokouší, je dokument Víta Klusáka

Velké nicRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 16.03.2023 13:30. Pandemie covidu je (snad) definitivně za námi a my můžeme s hořkým úsměvem hodnotit, co jsme se v jejím průběhu dozvěděli o lidstvu samotném. Jednou z prvních vlaštovek, která se o něco podobného pokouší, je dokument Víta Klusáka Hodnocení: 3

Velké nic

Velké nic
dokument
Česká republika, 2023 , 103 min.

Režie: Vít Klusák, Marika Pecháčková
Kamera: Vít Klusák, Adam Kruliš
Herci: Karel Vachek

Česká premiéra: 16.03.2023

Distributor: Aerofilms

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Přesně před třemi roky se svět totálně změnil, protože naplno propukla pandemie nemoci covid-19, která de facto zastavila život a drtivou většinu obyvatel planety izolovala v jejich obydlích. Vlády byly nuceny reagovat rychle a různými, někdy až absurdními opatřeními se snažily šíření nemoci zpomalit a ochránit zdravotnický systém před kolapsem. Symbolem celého období se staly roušky, které všichni víceméně povinně nosili a v první fázi si je dokonce i sami šili. 

Fotografie z filmu  / Velké nic
© Aerofilms
Česká republika v úplně raném období zareagovala velmi dobře a drsnými nařízeními se vyhoupla na čelní místa těch nejlepších zemí na světě a počet mrtvých byl dlouho velmi nízký. S postupujícím časem, únavou lidí a bezradností systému se ale situace zcela otočila a naopak jsme se ocitli na čele zemí, které situaci nezvládly a bohužel i počet zemřelých byl extrémně vysoký. Společnost pochopitelně nahromaděnou frustraci musela někde upouštět a vzniklo dost radikálních skupin a názorů, které začaly pronikat do médií a z už tak chaotické situace udělaly stav zcela nepřehledný.

Celé toto období monitoroval provokativní dokumentarista Vít Klusák, jemuž s režií (dle svých slov většinou na dálku, protože byla na chatě s dětmi) pomáhala jeho životní partnerka Marika Pecháčková. A oba se rozhodli udělat dva kroky, které jsou vysoce pozitivní a výsledku jedině pomáhají. Jednak zvolili originální černobílý formát s vysokým kontrastem šedé barvy, který všemu dodává hodně specifické až autentické kouzlo, a druhak nechali úplně stranou jakoukoli politiku a věnovali se jen a pouze dopadu pandemického stavu na běžné obyvatelstvo.

Fotografie z filmu  / Velké nic
© Aerofilms
Jednoznačně nejsilnější jsou ve chvílích, kdy beze slov zabírají až apokalypticky prázdné ulice Prahy, v nichž jediný život představovali poletující holubi a žebrající jedinci, které dokonale ilustrují tehdejší dění a samy o sobě jsou hodně působivé, protože takhle metropoli viděla drtivá většina národa poprvé v životě. Snímek zcela záměrně nedrží pohromadě a je směsicí různě absurdních momentů, kterým bychom nevěřili, pokud bychom je nezažili.

Aby se tvůrci ale měli alespoň čeho chytit, jakýmsi pojítkem mezi jednotlivými záběry jsou tři výraznější postavy, které pochází z diametrálně odlišného prostředí a každá z nich nastalou situaci vnímá zcela jinak. U jednoho z prvních pacientů s covidem, který zachovává relativně klid a touží jen po tom vrátit se z nemocnice domů ke své ženě a na svou zahrádku, a u operní pěvkyně, která byla nucena si jít vydělávat za pokladnu supermarketu, kde trpí celodenním poslechem generického českého popu, jde ještě o vesměs laskavé a mnohdy tragikomické zpovědi, které mají racionální základ, a i když s některými názory nemusíte souhlasit, vycházejí z nějaké osobní zkušenosti.

Fotografie z filmu  / Velké nic
© Aerofilms
Třetí hrdinkou je ovšem později pravomocně odsouzená dezinformátorka Jana Peterková, u níž už jde o reálně děsivé názory, kterým evidentně sama věří a dokáže o nich přesvědčit nemálo lidí a sama je ukázkou toho, kam až může dospět posedlost různými bizarními konspiračními teoriemi. Tvůrcům se ale podařilo dostat do její absolutní blízkosti, takže má divák i chvíli možnost sledovat ji jako úplně normální partnerku a matku, do níž by nikdo neřekl, co všechno je schopna vypustit do veřejného prostoru.

Snímek postupně graduje do závěru, v němž se prostříhávají záběry z operního představení v konečně částečně naplněných divadlech s rozsáhlými demonstracemi, na nichž je vidět nahromaděná agresivita lidí, která nemá jít jak ven a čeká jen na první záminku ke konfliktu s policií, který pochopitelně přijde. Právě v těchto chvílích se sledování mění v mrazivou podívanou o snadné manipulovatelnosti davem a touze některých osobností na sebe za každou cenu upozornit (zdravíme Václava Klause).

Fotografie z filmu  / Velké nic
© Aerofilms
Klusák tentokráte nepotřebuje své postavy zesměšňovat, protože to úplně nejde. U prvních dvou k tomu totiž není důvod a konspirátoři se zesměšní sami svými postoji, názory i chováním. Je možné, že některé situace byly tak trochu zaranžované (nejblíž k tomu má asi krátká sekvence na nudistické pláži, která je ale prý stoprocentně reálná), v tomto případě to ale nevadí a asi ani nemá smysl o tom nějak přemýšlet.

Výsledek sám o sobě asi mohl být o něco výraznější a s postupující stopáží mu chybí časové zařazení, protože o pár let později bude těžké se orientovat, zda sledujeme první vlnu nákazy, druhou vlnu nákazy, nebo nějakou další. V zásadě to ale problém není, protože tvůrci asi ani takovou ambici neměli a chtěli jen zachytit momentální společenskou náladu a dát prostor různým pohledům na jednu pandemii, která nás navždy změnila. A to se jim do značné míry podařilo.

Originální trailer filmu Velké nic

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Jak Bůh hledal Karla a duši v zemi nomádů (02.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Nabarvené ptáče pozoruje tajemnou záři nad Pacifikem, poznává tvář vody a nakonec se ocitá v síti (05.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Čeští filmoví kritici rozhodli! Nejlepším filmem roku 2020 je Krajina ve stínu. (07.02.2021 21:23 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy roku 2020 podle filmserveru (06.01.2021 07:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Dokument V síti prospěšně šíří osvětu o komunikaci dětí na internetu (26.02.2020 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Volání divočiny v roce 1917 končí v síti (26.02.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Vzniká dokumentární film o zneužívání dětí V síti (03.05.2019 09:28 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Daliborek nafotil zvětšeninu imigranta Samby a má z toho pocit viny (05.01.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Válka o planetu opic skončí podle oklamaného Daliborka pěkně blbě (12.07.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Dokument Svět podle Daliborka je víc o psychologii než o nacismu (10.07.2017 13:04 v Recenze | Premiéry)
- Pedofil, Rom, Facebook a m*dat: Dělníci bulváru v traileru (27.03.2014 13:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Druhý Hobit, osamělý Redford a zbytek světa (12.12.2013 10:41 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Dobrý řidič Smetana přikresluje politikům tykadla (11.12.2013 13:56 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Vánoční filmy prostě táhnou (10.12.2013 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Festivalové ozvěny: 11. týden (13.03.2013 07:00 v Články | Festivaly)
- Nominace na Ceny české filmové kritiky 2011 (20.12.2011 08:38 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu