Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nekonečný příběh 1,2,3

Téma: Nekonečný příběh - vzestup a pád

Vydáno: 05.03.2023 10:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: BBC

První Nekonečný příběh, od jehož natočení brzy uplyne čtyřicet let, patří mezi nejlepší fantasy pohádky všech dob. Druhý se změnil v podprůměrnou popcornovou hloupost a třetí se stal jedním z nejhorších filmů vůbec.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Barret Oliver ve filmu Nekonečný Příběh / The NeverEnding Story
© Warner Bros.
Všechno začalo v roce 1979, kdy německý spisovatel Michael Ende napsal knihu Die undendliche Geschichte (Nekonečný příběh). O pět let později se pak německý režisér Wolfgang Petersen, který uspěl se svým válečným dramatem Ponorka, rozhodl převést Nekonečný Příběh na plátna kin. Na scénáři filmu s ním dokonce spolupracoval sám autor předlohy Ende, který byl zpočátku nadšený tím, že se jeho knihy zmocnili filmaři. Nakonec se ale podle něj film natolik vzdálil od ducha jeho knihy, že se s filmaři soudil a nechal odstranit své jméno z titulků filmu. To ale předbíháme.

Petersenův film adaptoval pouze první polovinu knihy, kdy se malý chlapec Bastien (Barret Oliver), šikanovaný staršími spolužáky, žijící jen se svým otcem - vdovcem (Gerald McRaney), neustále zaměstnaným prací, uchýlí s ukradenou knihou na půdu školy, kde začíná čtením prožívat příběh ze světa fiktivní Fantazie, kterou začíná pohlcovat nicota - synonymum absence lidské fantazie. Dětská císařovna (Tami Stronach) potřebuje lék, který se jí snaží sehnat statečný lovec z prérií Atrej (Noah Hathaway). Bastien čím dál více začíná chápat, že je nejen čtenářem knihy, ale i jejím hrdinou a tím jediným, který dokáže Fantazii zachránit. 

Noah Hathaway ve filmu Nekonečný Příběh / The NeverEnding Story
© Warner Bros.
Nekonečný příběh byl natočen s tehdy maximálními možnými finančními prostředky, šlo s náklady 60 milionů západoněmeckých marek (asi 26 milionů dolarů) o nejdražší německý film vůbec. Natočený byl ale v koprodukci s USA a v anglickém jazyce, aby měl šanci uspět i na americkém trhu. Velkou zásluhu na tom, že je opravdu jedinečným zážitkem, má kromě Petersena a vhodně vybraných dětských herců také hudební skladatel Klaus Doldinger, který složil opravdu monumentální a krásnou hudbu, která významně napomáhá působivému výsledku. Autorem hudby titulní písně je nicméně Giorgio Moroder a nazpíval ji anglický zpěvák Limahl. Výborné je také na svou dobu triková stránka.

Hlavní ale bylo to, že byl opravdu krásným a působivým snímkem, který ovlivnil celou jednu generaci těch, kteří měli to štěstí, že film mohli v dětství v kinech vidět. U nás se před rokem 1989 film promítal s kongeniálním českým dabingem, v němž například létajícího psa Falka mluvil skvělý Eduard Cupák. Celkově šlo o snímek sršící jak skvělými vizuálními nápady, tak i značně temnou atmosférou a jednalo se o povznášející a jedinečný filmový zážitek. Film slavil také výrazný komerční úspěch, celosvětově vydělal 100 milionů dolarů. I když se to nemohlo rovnat hitům jako byly Star Wars, pořád to lze považovat za úspěch, zvlášť když nešlo o čistě americký titul.
Hodnocení: 10/10 
Trailer filmu Nekonečný příběh 


Jonathan Brandis ve filmu Nekonečný příběh 2 / The Neverending Story II: The Next Chapter
© IMDb
I když Nekonečný příběh, jak bylo napsáno výše, adaptoval jen půlku knihy, nepůsobí polovičatě a nedořečeně, ale jako ucelený, komplexní příběh. Bohužel producent Dieter Geissler, který chtěl původně z Endeho knihy udělat trilogii, se rozhodl, že natočí pokračování a tak po šesti letech vznikl film Nekonečný příběh 2. Co na celém tomto snímku zaráží nejvíc, je fakt, že nejde vůbec o pokračování, v ničem na původní film nenavazuje, ale jde o jakýsi jeho remake či reboot, který ale nemá s původním filmem vůbec nic společného.

Používá jen hlavní postavu Bastiena (Jonathan Brandis), který znovu ukradne knihu z antikvariátu pana Coreandera (hrál ho Thomas Hill z jedničky, jediný herec z původního filmu), a znovu slyší volání dětské císařovny (Alexandra Johnes). Bastien, který je zhruba stejně starý jako v prvním filmu, žije stále se svým otcem (John Wesley Shipp). Tentokrát se rovnou octne ve Fantazii a znovu se setkává s Atrejem (Kenny Morrison) a Falkem. Jeho hlavním průvodcem je tu ale opeřenec Nimbly (Martin Umbach), který slouží zlé čarodějce Xayide (Clarissa Burt). Bastien, jemuž v životě chybí matka, začne pomalu podléhat jejímu vlivu a odcizuje se Atrejovi. Navíc začíná díky každému přání, které mu splní kouzelný amulet Orin, ztrácet vlastní vzpomínky. 

Jonathan Brandis, Alexandra Johnes ve filmu Nekonečný příběh 2 / The Neverending Story II: The Next Chapter
© IMDb
Nekonečný příběh 2, který realizoval nedávno zesnulý Australan George T. Miller, je v ničem nepodobný originálu. Veškerá poetika a kouzlo původního filmu se ztratilo a dvojka je jen trapným a nesourodým slepencem, v němž nic nedává smysl a o osudy hlavních postav se vůbec nestaráte. Navíc zde ani nefunguje nostalgie spojená s prvním filmem a velice úpadková je i hudební složka filmu, která je zcela podprůměrná (jejím autorem je Robert Folk). Chybí zde také silná ústřední skladba, jaká byla v originálním filmu.

Ve výsledku je tak Nekonečný příběh 2 zcela zbytečný film, který nepřidává nic zajímavého k tomu původnímu a působí spíše jako jakýsi televizní, hodně laciný dětský film, snažící se pouze vytěžit něco z proslulosti prvního dílu.  
Hodnocení: 4/10 
Trailer filmu Nekonečný příběh 2


Jason James Richter, Melody Kay ve filmu Nekonečný příběh 3 / The NeverEnding Story III
© Fdb.cz
Poslední hřebíček do rakve odkazu NP pak zasadil o čtyři roky později Peter MacDonald, který natočil závěrečný díl trilogie Nekonečný příběh 3. Ten už pak neměl s Endeho knihou zhola nic společného a použil jen základní postavy knihy. Bastien (Jason James Richter) se musí ve škole potýkat s partou výrostků, které vede Slip (Jack Black). Znovu se mu dostane do rukou Nekonečný příběh, a jdou po něm i výrostci. Jen ještě dodejme, že zde má Bastien nevlastní sestru Nicole (Melody Kay). 

Třetí Nekonečný příběh je už pouze ubohý paskvil, který je přesně šitý na míru těm nejhloupějším divákům. Tvůrci filmu v něm značně přestřelili a míra jeho nevkusu je  nesnesitelná. O nějaké poetice už tu nelze mluvit ani s nadsázkou. Je to ten typ filmu, který je tak špatný, že je prostě jen špatný a nelze mít ani radost z toho, jak je nepodařený. Jeho sledování je pouhým utrpením. Je s podivem, že něco tak hrozného vůbec mohlo vzniknout. Tímto kouskem dosáhl Nekonečný příběh pomyslného dna. Netřeba dodávat, že šlo o naprostý propadák, který kritika jednohlasně sepsula. 
Hodnocení: 0/10
Trailer filmu Nekonečný příběh 3

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • , (thornhill, 05.03.2023 17:15) Reagovat

    Nechápem prečo je v Československu Nekonečný príbeh taký kult, priemerná fantasy

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel George T. Miller (19.02.2023 19:55 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Těžce zamilovaný Taras Bulba touží po moci a prochází kouzelným parkem (21.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- První trailer: Super Mario Bros. ve filmu (07.10.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Wolfgang Petersen (17.08.2022 07:15 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Top Gun - dokonalý prototyp popcornového filmu (29.05.2022 14:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Zprávař milující Kočičí tanec není žádný anděl (04.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)


PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe