Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Děti Nagana

Recenze: Děti Nagana jsou příjemným nostalgickým počinem pro celou rodinu

Vydáno: 22.02.2023 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: YouTube

Pětadvacet let od triumfu českých hokejistů v Naganu se režisér a scenárista Dan Pánek vrací v čase, aby zavzpomínal na (nejen) své dětství, které bylo touto událostí po určitou dobu ovlivněno. Jak se mu to podařilo?

Děti NaganaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 22.02.2023 12:30. Pětadvacet let od triumfu českých hokejistů v Naganu se režisér a scenárista Dan Pánek vrací v čase, aby zavzpomínal na (nejen) své dětství, které bylo touto událostí po určitou dobu ovlivněno. Jak se mu to podařilo? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V únoru 1998 proběhly zimní olympijské hry v japonském Naganu, jejichž hokejový turnaj byl specifický tím, že se na něj poprvé v historii sjely ty největší hvězdy NHL, která byla kvůli němu na pár týdnů přerušena. Tehdy ovšem nikdo nepočítal s tím, že zlaté medaile si odvezou Češi, kteří ani zdaleka nepatřili k favoritům, povedlo se jim ale zcela unikátně zbláznit celý národ, který nepokrytě fandil, scházel se na náměstích a po návratu vítěze vítal jako regulérní idoly a novodobé hrdiny.

Fotografie z filmu  / Děti Nagana
© CineStar
Zkušenosti z tohoto šílenství zužitkoval režisér a scenárista Dan Pánek, který byl v době konání školou povinné dítě a natočil částečně autobiografický snímek, v němž se hlavní hrdina Dominik zamiluje do hokeje a stejně jako jeho jmenovec Hašek chce jít do branky. Po krátkých peripetiích se mu podaří dát dohromady tým, jenž si začne říkat Šavle a rád by vyzval místní bandu, která je ale mnohem starší a zkušenější. Brzy ale zjistí, že by potřeboval trenéra, který by jim poradil se základy hry a navíc se dozví, že jeho dědeček byl kdysi relativně úspěšným brankářem.

Nutno upozornit, že ačkoli se snímek jmenuje Děti Nagana, celý Turnaj století, jak se hokejovému turnaji tehdy přezdívalo, tu hraje velmi podružnou roli, odehrává se na pozadí děje a důležitý je vlastně jen pro dobový rámec a celkovou atmosféru. Ta funguje až na výjimky výborně a kulisy, kostýmy i jednotlivé dialogy dětských hrdinů připomenou devadesátá léta, jak si je pamatují právě ti, kteří tehdy chodili do školy a jejich největší starostí bylo mít dobré vysvědčení, slušné kamarády a volnočasové vyžití.

Fotografie z filmu  / Děti Nagana
© CSFD
A ačkoli snímek je primárně o tom, jak se jeden
kluk snaží uplatnit v jedné fázi svého života a uspět v maloměstě tím, že bude úspěšný v hokeji (byť v tom, který se hraje na hřišti a s tenisákem), velmi překvapivě působí i v rovině různých vztahů, které jsou paradoxně možná tím nejzajímavějším, co Pánek může nabídnout. Stačí mu pár momentů k tomu, aby vykreslil nefunkční rodinu a ani nepotřebuje moc dialogů k tomu, aby bylo všem jasné, že vysvědčení bez samých jedniček bude průšvih. Je až s podivem, jak přirozeně a nenuceně zachycuje neveselou realitu, která v mnoha rodinách existuje a probublává na povrch a jedním z útěků před ní je právě onen hokej a naděje, že by mohl být cestou k lepším zítřkům.

Nic by to nebylo platné, pokud by se autorovi nepodařilo obsazení. A v tomto směru prokázal až neuvěřitelný instinkt, protože kompletní dětský casting je naprosto perfektní, žádný z hrdinů není otravný, každý má svou pevnou, byť pochopitelně nijak složitou charakteristiku, především ale mezi všemi kamarády a později spoluhráči probíhá potřebná chemie a jsou naprosto přirození. Něco podobného je vskutku v českém a navíc dětském filmu unikátní a těžko říct, kdy naposledy to bylo k vidění, nicméně nečekejte žádný výrazný budoucí talent.

Hynek Čermák ve filmu  / Děti Nagana
© Dům kultury Ostrov
Pozitivem budiž, že i dospělí herci byli vybráni velmi dobře a zejména Hynek Čermák jakožto trenér amatér svým charismatem zcela vyniká a byl zcela jednoznačnou sázkou na jistotu, ani ostatní to nijak nekazí, ačkoli už nemají tolik prostoru, jedinou výjimkou je snad jen Klára Issová jakožto milující maminka, která musí lásku dělit mezi syna a nového partnera.

Překvapivě dobré jsou i hokejové zápasy, kterým nechybí určité napětí, jsou svižně sestříhané a režisér se nevyhýbá ani netradičním záběrům zpoza brankářské helmy, které je jen oživují a staví do trochu jiné perspektivy. Vrcholem pak je závěrečné klání, do jehož úplného finále je nastříhán původní komentář z naganského semifinále s Kanadou, a jakkoliv to může vyznít pateticky a lacině, je to fantasticky působivé a místy až dojemné. K tomu se po celý snímek přidává nenucený a jemný humor, který vychází ze situací a rozhodně není prvoplánový.

Fotografie z filmu  / Děti Nagana
© CSFD
Od příběhu samotného pochopitelně nelze očekávat žádné zázraky a všechny minizápletky jsou vesměs předvídatelné (některé navíc nedořešené) a nevyhýbají se otřepaným klišé a nikoho ničím nepřekvapí. V tomto případě to ale tolik nevadí, protože Pánek umí vše prodat tak, že to do sebe bez problémů zapadne a ani toho nejzhýčkanějšího diváka to nikterak neurazí ani neunudí. Asi bychom mohli vyčíst zcela zbytečné a na sílu tlačené cameo Dominika Haška, trochu lacině využitý hudební doprovod složený z dobových hitů (nejzářnějším příkladem budiž hitovka od skupiny Kabát Šaman v momentě, kdy dětský tým najde svého trenéra) a přece jen až moc očekávaný průběh, rozhodně to ale není nic, co by mělo celkově pozitivní dojmy pokazit.

Děti Nagana možná jsou trochu nenápadný počin a nemají takovou propagaci jako jiné české komedie, o to víc jsou ale velkým překvapením a asi nejlepším možným způsobem navazují na tuzemskou tradici příjemných dětských filmů, které ocení i dospělí, kteří se vrátí do pubertálních let a před svými potomky se nebudou cítit hloupě, když budou lehce dojati.

Oficiální trailer filmu Děti Nagana

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Indiana Jones vyhrál víkend (04.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 20 ČR: Spider-Man jde do čela (06.06.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Super Mario odrazil Smrtelné zlo (25.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Renfield propadl (18.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Super Mario skóroval (11.04.2023 14:09 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů v Česku zabodovala (04.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: John Wick porazil Prachaře (28.03.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Bastardi složili Shazama (21.03.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Ghostface na Kocoura nestačil (14.03.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Ostrov je znovu první (07.03.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Ant-Man zůstal první (28.02.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)


PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe