Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Vánoční koleda

Blu-ray: Vánoční koleda

Vydáno: 08.09.2011 13:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: ImageMovers Digital LLC

Je libo trochu té pravé vánoční atmosféry a pohody v zapařeném letním počasí? Pokud se vám nechce čekat až na Štědrý den, stačí sáhnout po filmu Roberta Zemeckise, kde napravuje své neduhy po nepříliš vydařené jízdě Polárním expresem.

Vánoční koledaRecenzoval/a Martin Bubrín dne 08.09.2011 13:00. Je libo trochu té pravé vánoční atmosféry a pohody v zapařeném letním počasí? Pokud se vám nechce čekat až na Štědrý den, stačí sáhnout po filmu Roberta Zemeckise, kde napravuje své neduhy po nepříliš vydařené jízdě Polárním expresem. Hodnocení: 3.5

Vánoční koleda

A Christmas Carol
Drama / Fantazie / Rodinný / Animovaný
USA, 2009 , 96 min.

Režie: Robert Zemeckis
Scénář: Charles Dickens, Robert Zemeckis
Kamera: Robert Presley
Hudba: Alan Silvestri
Herci: Jim Carrey, Steve Valentine, Daryl Sabara, Sage Ryan, Amber Gainey Meade, Ryan Ochoa, Bobbi Page, Ron Bottitta, Sammi Hanratty, Julian Holloway, Gary Oldman, Colin Firth, Cary Elwes, Robin Wright, Bob Hoskins

Česká premiéra: 24.11.2010

Vydavatel: Magic Box

Vánoční koleda hodnocení na Kinobox.cz: 70.93 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Robert Zemeckis, tvůrce klasik jako Návrat do budoucnosti, Falešná hra s králíkem Rogerem nebo Forrest Gump, je v posledních letech očarován technikou motion capture, která převádí výkony herců do digitální podoby. Ve zkratce řečeno - z filmu vznikne animák. Tak to možná vypadalo po Polárním expresu, kdy se spolu s Tomem Hanksem rozhodl, že všem dětem na světě přiblíží, kdo to vlastně byl ten hodný dědula s červenou čepicí jménem Santa Claus. Barvičky jako z omalovánky, světýlka a "tintítka" na každém rohu však nedokázaly spasit tuctovou zábavu, která navíc na to, co se o ní rozhlašovalo (revoluce ve 3D animaci), vypadala pořád hůře než leckteré kousky od Pixaru nebo Dreamworks.
O něco lépe to dopadlo v případě Beowulfa, který se v animované podobě snažil oživit starou anglosaskou báseň. Vznikla z toho epičtější, zábavnější, ale pořád trochu umělá podívaná, jejíž kvality ani zdaleka nedosahovaly úrovně theatrical trailerů jakékoliv lepší videohry. A když všichni Zemeckisovi vyčítali odklon od hraných filmů, režisér se nevzdal a do známé technologie se ponořil i potřetí, ale snad naposledy. Vánoční koleda je totiž krásný vánoční film s nezaměnitelnou atmosférou, kterému ale podráží nohy jedna věc - je zbytečně animovaný.
Přepis klasické pohádky Charlese Dickense se přinejmenším na papíře povedl na jedničku. Máme tu zlého, opovržlivého a lakomého Ebenezera Vydřigroše, který nesnáší "svátky klidu" a vše okolo nich. Jenže jednoho večera jej navštíví tři duchové Vánoc, kteří ho vezmou na cestu, na níž pozná, jak hrozně se celý život choval, a odkryjí mu pravou podstatu těchto jedinečných svátků plných lásky a radosti.
V takto jednoduchém, ale o to silnějším příběhu Zemeckis stále ukazuje, že dokáže poutavě vyprávět a zbytečně se nezastavovat na místě. I když je námět snímku relativně epizodický (úvod, tři části s duchy, konec), daří se mu vytvořit zajímavé i dojemné scény, které rozhodně nepůsobí navoněnou kýčovitostí předchozího výletu na Severní pól. Ba co víc, celková atmosféra filmu je hodně různorodá a už kvůli ní vyvstává otázka, pro koho je výsledný film vlastně určen.
Na jednu stranu tady jde vlastně o jednoduchou báchorku o nápravě zlého člověka, která se nese v čistě pohádkovém duchu. Ebenezera navštěvují duchové, kteří s ním lítají mezi ulicemi a prskají oheň (hlavně aby vynikl 3D efekt), a nástrahy osudu jej nechávají pořád někde padat a bouchat se do hlavy. Na druhou stranu zde máme velmi ponurou vizuální stránku, kterou občas prosvítí maximálně několik vánočních světýlek, atmosferické scény, u kterých si menší diváci nejspíše nadělají do gatí, a mnohdy strašidelně naanimované postavy, které by rozhodně ve "filmech pro celou rodinu" neměly co dělat.
Malým divákům tak zrovna lahodit nebude, když se na obrazovce bude promenádovat smrtka s kosou, to si raději pustí disneyovku Na vlásku se srandovním koníkem a chameleonem. Dospělí diváci se zas budou nudit u zbytečných scén určených primárně pro děti a občas jim bude zážitek znepříjemňovat škaredá animace, které si jejich děti nevšimnou.
Zemeckis opravdu sliboval revoluční hit s performance capture technologií (ta mimo pohyb zaznamenává i větší detaily jako mimiku tváře či pohyb prstů), ale výsledek jeho počítačové animace více vypadá jako průměrná, pět let stará videohra než hodný názvu "hollywoodský blockbuster pro celou rodinu" (s tím přišel až James Cameron, že). Animace opravdu neskutečně ubírá na působivosti některých scén - například návštěva ducha zesnulého přítele má sice výbornou atmosféru s podmanivou hudbou, ale nezvládnutá animace postavy jakýkoliv lepší zážitek kazí. A tak je to s více částmi filmu (další příklad za všechny - pasáž s duchem budoucích Vánoc), které vypadají na to, kolik do nich bylo narváno peněz, značně podfinancovaně.
I přes tento obrovský nedostatek dokáže Vánoční koleda solidně zapůsobit a šanci nudit se u ní nemáte. Na to překypuje až příliš nakažlivou vánoční atmosférou, výbornými hereckými výkony (hlavně Jim Carrey v asi osmi rolích, dále také Gary Oldman nebo Colin Firth) a především fenomenálním orchestrálním soundtrackem Alana Silvestriho, díky němuž si možná výsledný film pustíte znovu o Vánocích. A pak znovu.
Škoda jen že se režisér nevykašlal na zbytečnou animaci, která kazí zážitek z tohoto výborného "svátečního" filmu. Kdo ví, kdyby byla Vánoční koleda opravdu hraná, třeba by se jednalo o novou klasiku. Ale to se už (asi) nikdy nedozvíme.
OBRAZ A ZVUK:
Obraz je ve vysokém rozlišení perfektně ostrý a barevný, ale bohužel odhaluje přílišné nedostatky animace. Zatímco zasněžené exteriéry a převážně velké celky na "bílý" Londýn vypadají famózně, intimnější záběry na postavy, popřípadě jejich mimiku, ukazují nedotaženost celé technologie. Zatímco u hlavního hrdiny si tvůrci dali záležet, aby se mu při dialozích hýbal každý sval na obličeji, ostatní mají dokonale "vyžehlenou" tvář, která jenom hýbe očima a ústy. V porovnání s Ebenezerem vypadají všichni další jakoby bez života. Skřípe to také v akčnějších pasážích (například honička s temným kočárem), kde by nižší kvalita neduhy zakryla, ve full HD to však mnohdy vypadá jako z animovaného menu na DVD.
Se zvukem ani nemá cenu mrhat řádky. Jako vždy je bezchybný, vyladěný a neobsahuje nic, co by tam tvůrci sami nechtěli. Nejlépe vaše domácí kino vynikne při burácejících chorálech Silvestriho hudby. Originál v angličtině je v DTS-HD Master Audio 5.1, český dabing, který klasicky utlumuje ruchy, je v Dolby Digital 5.1.
BONUSY:
Největší část bonusové výbavy zabírá asi patnáctiminutový film o filmu Jak zfilmovat Dickense: Převyprávění povídky. To je tradiční "poplácávání po zádech" režiséra, tvůrců a herců a zasvěcení do světa motion capture technologie, kterým vás provede nevtipná Jacquie Barnbrook. V krátkých dvou minutách se také můžete podívat na plac s dětskou herečkou Sammi Hanratty, jež vám ukáže, co všechno obnáší její pracovní den. Samozřejmostí jsou také smazané scény, kterých je dohromady šest a zabírají okolo devíti minut. Nic zásadního se v nich nedozvíte a navíc jsou ještě nedodělané.
Naprosto bizarním bonusem je také jakýsi interaktivní vánoční kalendář, v němž si můžete postupně otevírat okénka až do 24. prosince. Čokoládu ale nedostanete. Povinností na "disneyáckých" DVD a Blu-ray jsou také reklamní sneak peeky na zábavní park, videohry a direct-to-DVD filmy nebo pětiminutové video, které se vám snaží vnutit koupi 3D televize a 3D Blu-ray přehrávače. Balení totiž obsahuje i druhý disk, na kterém je také 3D verze filmu a navíc bonus Vydřigrošova divoká jízda. Ten ale přehrajete jen v tom případě, pokud obě výše zmíněné položky vlastníte. Veškeré bonusy jsou opatřeny českými titulkami.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: Dolby Digital 5.1 čeština, Dolby Digital 5.1 DTS-HD MA angličtina, Dolby Digital 5.1 slovenština, Dolby Digital 5.1 maďarština
Titulky: české, slovenské, anglické, maďarské, hebrejské, řecké, rumunské, srbské, chorvatské, slovinské
Obraz: 16:9, 2,40:1

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel producent Rockyho a komedií Eddieho Murphyho (04.01.2023 10:15 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Spirited (03.11.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Robert Zemeckis natočí Here (28.09.2022 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Pinocchio Roberta Zemeckise má nový trailer (25.08.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Pinocchio má první trailer (31.05.2022 16:52 v Novinky | Trailery)
- Box office: Ježek Sonic převálcoval Ambulanci (11.04.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Morbius, Ježek Sonic, Olga a Cyrano jsou známí neznámí (30.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ježek Sonic 2 spíduje v novém traileru (14.03.2022 15:01 v Novinky | Trailery)
- Ježek Sonic 2 má první trailer (10.12.2021 08:00 v Novinky | Trailery)
- Druhý Ježek Sonic dorazí za rok (10.02.2021 18:57 v Novinky | Trailery)
- Téma: Jim Carrey desetkrát jinak (17.01.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: série Predátor řazena od nejhoršího k nejlepšímu (28.11.2020 13:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu