Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Avatar: The Way of Water

Recenze: Velkofilm Avatar: The Way of Water se podruhé noří do nádherného světa Pandory

Vydáno: 17.12.2022 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: WDW News Today

Objevování nových zákoutí planety Pandora je místy až éterickým a poetickým zážitkem, který přenáší diváky do jiného časoprostoru. Příběh o ochraně rodiny a hledání nového domova je jednoduchý, nechybí mu však emoce, napětí, ani skvělá akce.

Avatar: The Way of WaterRecenzoval/a Jan Varga dne 17.12.2022 10:30. Objevování nových zákoutí planety Pandora je místy až éterickým a poetickým zážitkem, který přenáší diváky do jiného časoprostoru. Příběh o ochraně rodiny a hledání nového domova je jednoduchý, nechybí mu však emoce, napětí, ani skvělá akce. Hodnocení: 4.5

Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2022 , 192 min.

Režie: James Cameron
Scénář: James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silver, Josh Friedman, Shane Salerno
Kamera: Russell Carpenter
Hudba: Simon Franglen
Herci: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Kate Winslet, Cliff Curtis, Joel Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Brendan Cowell, Jemaine Clement, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Bliss, Jack Champion

Česká premiéra: 15.12.2022

Distributor: Falcon

Avatar: The Way of Water hodnocení na Kinobox.cz: 81.90 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sam Worthington ve filmu Avatar: The Way of Water / Avatar: The Way of Water
© 20th Century Studios
Uvedení dlouho očekávaného pokračování veleúspěšného filmu Avatar z roku 2009 bylo původně plánované už na rok 2014. Datum premiéry se však kvůli náročnosti příprav a samotného natáčení, technologické složitosti a pracné post-produkce mnohokrát posouvalo. Druhý díl, který se natáčel souběžně s dílem třetím, tak přichází do kin třináct let poté, co se první Avatar stal velkolepou událostí a technicky přelomovým dílem. Nový snímek za svým předchůdcem v těchto ohledech nijak nezaostává. Předlouhé čekání se vyplatilo.

Od doby, kdy se bývalý lidský voják a nyní válečník s tělem avatara Jake (Sam Worthington) zamiloval do mimozemšťanky Neytiri (Zoe Saldana) a pomohl jejímu národu odrazit na planetě Pandora útoky dobyvačného lidstva, uběhlo zhruba patnáct let. Oba hrdinové spolu nyní mají čtyři děti, povětšinou dospívající, a z toho jedno adoptované. Lidstvo se však vrátilo a dál planetu pustoší. Spolu s ním se vrací i podlý plukovník Miles (Stephen Lang), jehož mysl byla po smrti jeho lidského těla přenesena do těla avatara. Ten má plán vypátrat Jakea a jeho rodinu a pomstít se mu za jeho zradu. Jake se proto rozhodne opustit se svou rodinou rodný kmen a ukrýt se v jednom z dalekých přímořských kmenů, který jim nepříliš ochotně poskytne azyl. Ani tam ale nemohou být v bezpečí navěky a navíc hrozí, že svou přítomností ohrozí i existenci jiných domorodých vesnic.
 

Sam Worthington ve filmu Avatar: The Way of Water / Avatar: The Way of Water
© 20th Century Studios
Příběh tentokrát sází především na témata rodinné pospolitosti, utužování vztahů a hledání společného domova i své role v rodinné struktuře. Do rodiny nových přímořských domorodců se přitom řadí i velryby, k nimž tyto postavy přistupují jako k duchovním bratrům a sestrám, s nimiž si vyprávějí příběhy, zpívají písně a navzájem si povídají o svých dětech. Zápletka, v níž je hlavním hrdinům na stopě nelítostný padouch, s nímž je potřeba si již jednou provždy vyřídit účty, je ale ještě o něco jednodušší a schematičtější než u prvního Avatara.

Jednoduchost však není nutně na škodu, jelikož děj je díky ní jasně srozumitelný pro všechny, a díky perfektní režii a vypravěčskému talentu režiséra a scenáristy Jamese Camerona příběhu rozhodně nechybí emoce, napětí ani patřičná dramatičnost. Každá scéna je důsledně podepřena osobnostmi jednotlivých postav a jejich motivacemi. S expozicemi si Cameron dává záležet a neváhá jim věnovat nadstandardní prostor, neboť čas věnovaný představení každého nového aspektu pokaždé bohatě zúročí.

 

Kate Winslet, Cliff Curtis ve filmu Avatar: The Way of Water / Avatar: The Way of Water
© 20th Century Studios
Problematická je spíš repetitivnost, do níž příběh kvůli několikerému opakování formule sestávající z únosu následovaného záchrannou akcí upadá s přibývajícími minutami čím dál častěji. Až příliš mnoho zvratů je soustavně vyvoláváno tím, že se postavy dětí zachovají nerozumně nebo že neuposlechnou příkazu rodičů a dostanou se tak do problémů. Někteří z nich jsou nepřáteli zajati tolikrát, že už se to v jejich případě neobejde bez nutnosti danou situaci ironicky okomentovat. Zatímco první Avatar působil svižněji, jelikož nebyl zaměřený na tolik postav a hrálo se v něm i o osud celého pečlivě budovaného přírodního biotopu jako takového, tak jeho pokračování má závratných 192 minut, které se na několika místech poněkud vlečou. Nejen kvůli výše řečenému, ale i kvůli tomu, že děj v řadě pasáží stojí na místě po přehnaně dlouhou dobu.


Na druhou stranu, příběh není to hlavní, co umocňuje film Avatar: The Way of Water na jeden z nejsilnějších zážitků v kině tohoto roku. Technologicky a vizuálně jde totiž o absolutní skvost, pro který se těžko hledá srovnání. Skoro celá druhá třetina filmu je věnována prozkoumávání podvodního světa Pandory, v němž se hrdinové filmu učí pohybovat a lovit. 3D je zejména díky těmto podvodním pasážím nejlepší za dlouhé roky (asi tak od Gravitace z roku 2013). Řada scén je nádherná, až dechberoucí. V kontextu filmů vytvářených pomocí počítačového CGI a využívajících technologii motion capture (kdy jsou herecké výkony včetně obličejové mimiky a všech pohybů digitálně zaznamenány a pak jsou vtisknuty počítačově generovaným postavám) je druhý Avatar doposud nejpozoruhodnějším a nejrealističtěji působícím počinem, jaký kdy vznikl. Technologicky jsou James Cameron a jeho tým znatelně napřed před jakoukoli konkurencí.

Kate Winslet ve filmu Avatar: The Way of Water / Avatar: The Way of Water
© 20th Century Studios
Mnoho desítek minut je věnováno čistě jen ponorům (doslova) do fikčního filmového světa, který nejenže je krásný, ale navíc působí po všech stránkách věrohodně. Řídí se jasnými pravidly, existují v něm fyzikální zákony (a je to vidět), jeho jednotlivé složky jsou vzájemně provázané a reagují na sebe. Stejně jako mnohé postavy se i diváci mohou kochat záběry na smyšlenou, vzhledově atraktivní a dosud neviděnou faunu a flóru. Objevovat po boku Jamese Camerona nová zákoutí Pandory, která funguje spolu se všemi svými obyvateli jako jeden velký komplexní organismus, je místy až éterickým a poetickým zážitkem, který uvnitř sálu přenáší diváky do jiného časoprostoru.


Cameron se coby známý puntičkář a perfekcionista stále jeví jako skvělý režisér s bujnou fantazií, jenž je svým filmovým světem fascinován a rád z něj ukáže co nejvíc, byť to je často za hranou ztráty tempa jinak plynulého a přímočarého vyprávění. Film nese jeho oblíbené prvky, od motivu vody přes fetiš na armádní techniku, roboty a exoskelety až po potápějící se lodě. K těm dojde v největší míře v závěrečné třetině, která je akčním vyvrcholením příběhu, nabízejícím hned několik přehledných, ladných, famózně nasnímaných a místy i řádně megalomanských akčních scén. Zachováno bylo i ekologické poselství kritizující ignorantský přístup k ekosystémům a k likvidaci druhů i plundrování přírodních zdrojů, zpřítomněné tentokrát mimo jiné nepříjemně působícími pasážemi s lovením velryb.

Sigourney Weaver ve filmu Avatar: The Way of Water / Avatar: The Way of Water
© 20th Century Studios
Film Avatar: The Way of Water je masivním velkofilmem, který si nejvíce vychutnáte na velkém plátně. V kině nejlépe vynikne i zvuk a hudba, jenž hojně využívá motivy z prvního Avatara. Jde o snímek epického rozměru (byť s nepříliš epickým, oproti jedničce spíše komorním příběhem, jehož jednotlivé části jsou nicméně realizovány brilantně) a s vynikajícím citem pro budování světa a postav, o nichž dává smysl točit další pokračování. Na třetí díl se naštěstí už nebude muset čekat tak strašně dlouho, premiéru má prozatím stanovenou na prosinec roku 2024.


P.S. Film je v některých multiplexech promítán kromě standardních 2D a 3D formátů i ve verzi se zvýšenou snímkovou frekvencí 48 snímků za sekundu (běžné je 24 snímků). Přesněji, jedná se o kombinaci přepínající mezi 48 snímky v dynamičtějších a akčnějších scénách a 24 snímky v pomalejších scénách. Tyto projekce jsou označeny v programech kin zkratkou HFR (High Frame Rate) a údajně jde o ideální způsob, jak film vidět, protože vyšší frekvence snímků umožňuje sledovat rychlé scény v plném potenciálu pohybu. Na výsledku je to znát podstatně. Nicméně tato varianta nemusí sedět každému – někomu třeba zážitek prohloubí, ale kdo si na zvýšenou plynulost záběrů nezvykne, tomu to může projekci i pokazit. Mě konkrétně vytrhávalo z prožitku to, jak na sebe ona náhle zvýšená plynulost pohybů postav i kamery pokaždé upozornila a ihned výrazně ubrala daným scénám na filmovosti. Tyto pasáže na mě totiž působily kvůli tomu mnohem uměleji a připomínaly spíše výňatky z nějaké moderní videohry.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Avatar: The Way of Water

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Ahoj, nějaký film s Avatarem!... (Miroslav88, 19.12.2022 12:00) Reagovat

    Ahoj, nějaký film s Avatarem!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Kontroverzní hraná Malá mořská víla si předpojaté odsudky nezaslouží (27.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Svéhlaví a emotivní Strážci Galaxie: Volume 3 zakončují osobitou trilogii (06.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bombastičtí Strážci Galaxie zkoumají život kotěte (03.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Super Mario je v klidu (02.05.2023 15:33 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Super Mario odrazil Smrtelné zlo (25.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Renfield propadl (18.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Super Mario skóroval (11.04.2023 14:09 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů v Česku zabodovala (04.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: John Wick porazil Prachaře (28.03.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)


PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe