Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 16. 12. 2022 - 22. 12. 2022

TV tipy: Grinch pořádá hon na pačlověky a chce splnit tři přání pro Popelku

Vydáno: 16.12.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Vánoce už jsou za dveřmi a letošní televizní nabídka neukrývá tolik premiér, ale spoléhá na léty osvědčené taháky. Nejvýraznějším tipem tak je asi animovaná verze slavného Grinche, uveden ovšem bude i norský remake české Popelky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pomsta Černého korzára (Il corsaro nero) (pátek 16. 12., ČT2, 21.45 - 23.25 / pondělí 19. 12., 10.45 - 12.20)

Český plakát filmu Pomsta Černého korzára / Il corsaro nero
© CSFD
Italsko-francouzská dobrodružná komedie z raných sedmdesátých let se snaží vézt na vlně podobných a slavnějších žánrovek, skoro ve všem za nimi ale zaostává. Způsobeno je to především tím, že režisér a scenárista Lorenzo Gicca Palli neměl tak štědrý rozpočet a musel se spolehnout spíše na komorní podmínky, což je na výsledku znát. Akční scény tak nejsou tak velkolepé, triky jsou poměrně viditelné a ani kostýmy nejsou úplně opulentní a vypadají až podezřele obyčejně. To se snaží kompenzovat větším množstvím dialogů, které sice někdy jsou vtipné a dobře vypointované, většinou ale ne úplně zajímavé a je jich přece jenom až moc. Stopáž je naštěstí dost střídmá, dobová atmosféra funguje, je znát značná nadsázka a tempo je relativně svižné, takže se divák nudí jen minimálně. Nad vodou tak snímek udržuje obsazení, v němž hraje prim výborný Terence Hill, jemuž sekundují třeba Silvia MontiDiana Lorys nebo Fernando BilbaoBud Spencer, na něhož šikovně láká plakát, se objeví jen na chvíli, navíc není svému obvyklému kolegovi partnerem, ale protihráčem. Zapomenutý tip.

Zajímavost: Ve snímku je použita technologie tzv. Stock footage, což znamená, že některé scény, které jsou v něm zobrazeny, jsou úplně stejné jako v jiných filmech.

Originální trailer filmu Pomsta Černého korzára / Il corsaro nero
Návrat tří mušketýrů (The Return of the Musketeers) (sobota 17. 12., Prima Max, 11.00 - 13.15)

Plakát filmu Návrat tří mušketýrů / The Return of the Musketeers
© IMDb
Na konci osmdesátých let se režisér Richard Lester vrátil ke svému slavnému dobrodružnému snímku podle románu Alexandra Dumase staršího a pokusil se na něj navázat. To se mu povedlo jen částečně, protože dobová atmosféra je poměrně zdařilá, šermířské scény solidní, avšak rutinní a dialogy docela zábavné. Jenže jako celek snímek moc nefunguje a mění se jen ve sled různých epizod, které jsou někdy vtipné, jindy na hranici trapnosti a chybí jim určité kouzlo. Akce je navíc zbytečně přestřelená, což někdy působí kontraproduktivně a rozhodně není tak efektivní, jak asi tvůrce zamýšlel. Na úrovni lehkého nadprůměru tak výsledek udržuje hvězdné obsazení, v němž se sešli Michael YorkOliver ReedFrank FinlayC. Thomas HowellGeraldine ChaplinChristopher LeeRichard ChamberlainPhilippe Noiret nebo Kim Cattrall. Trochu rozpačitý tip.

Zajímavost: V průběhu natáčení spadl z koně Roy Kinnear, na následky zranění posléze zemřel.

Originální trailer filmu Návrat tří mušketýrů / The Return of the Musketeers
Grinch (The Grinch) (sobota 17. 12., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / neděle 18. 12., 16.10 - 17.55 / úterý 20. 12., 12.00 - 13.50)

Český plakát filmu Grinch / The Grinch
© Facebook tvůrce
Čtyři roky starý animák je další verzí v zámoří extrémně slavné literární předlohy Dr. Seusse. Režírující Yarrow Cheney, jemuž vypomohl debutant Scott Mosier, ji tedy uzpůsobil více dětskému divákovi, což znamená, že atmosféra je o něco konvenčnější, určité satirické a temnější prvky zmizely a samotný titulní hrdina je vesměs roztomilý a jeho počáteční nenávist k Vánocům není tak zásadní. Tvůrcům se naštěstí podařilo vyvážit chvíle humorné s těmi dojemnými, aniž by se komukoli podbízeli a zásadně tlačili na emoční pilu, čímž si získají i dospělé publikum. Animace je pochopitelně vysoce kvalitní a téměř dokonalá, tempo je tradičně svižné a stopáž střídmá, takže v ní není prostor na příběhovou vatu. Jen ten soundtrack možná mohl být trochu umírněnější a ne tak moderní. Tip pro celou rodinu, o němž se více dočtete v naší recenzi.    

Zajímavost: Vypravěče měl v originále namluvit Brad Dourif, nakonec ho nahradil Pharrell Williams.

Oficiální český trailer filmu Grinch / The Grinch
Nejkrásnější den (Der geilste Tag) (sobota 17. 12., Nova Cinema, 21.50 - 00.15)

Český plakát filmu Nejkrásnější den / Der geilste Tag
© Facebook tvůrce
Před šesti lety se německé komediální drama objevilo i v tuzemských kinech, kde jsou podobné snímky našich sousedů poměrně populární. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Florian David Fitz v něm tedy nepředvádí nic originálního a spíše si půjčuje jednotlivé fragmenty z podobných žánrovek, nicméně se mu je povedlo pospojovat tak, že vesměs fungují. Spolehl se na silné téma těžké nemoci, které naštěstí zachytil poměrně citlivě a zároveň s nadhledem. Humor relativně funguje, není moc podbízivý a ve svém vyznění je příběh docela optimistický a snad nikdy se tvůrce neuchýlí k úplným prvoplánovostem a trapnostem. Krom samotného autora se objeví i výborný Matthias Schweighöfer, s nímž mu funguje výborná kamarádská chemie a jejich špičkování je zábavné. Jen škoda nevydařené pointy, která je trestuhodně promarněná a nenápaditá, a také lehce přetažené stopáže. Malinko oddechový tip.

Zajímavost: V Německu měl snímek premiéru 25. února 2016.

Český trailer filmu Nejkrásnější den / Der geilste Tag
Hon na pačlověky (Hunt for the Wilderpeople) (sobota 17. 12., ČT art, 22.35 - 00.20)

Plakát filmu Hon na pačlověky / Hunt for the Wilderpeople
© Kino Lucerna
Novozélandské dobrodružné drama je posledním "domácím" počinem režiséra a scenáristy Taiky Waititiho, po němž zamířil do Hollywoodu. A lze v něm najít všechny atributy, proč se do továrny na sny posunul. Nebojí se hodně osobité stylizace, která může někoho postupem času až otravovat, protože je opravdu dost svérázná a je jí hodně, k tomu přidává i smysl pro absurdní humor, který byl v té době ještě neokoukaný a plnil svůj účel, v tomto případě se navíc opírá i o nádherné novozélandské lokace, značné popkulturní odkazy a důležitý dějový motiv původního maorského obyvatelstva. Ze sympatického, avšak vesměs neznámého obsazení vyčnívají výborný Sam Neill a malý Julian Dennison. Ocenit se musí i naprosto fantastické obrazové montáže, krásná kamera a celková surrealistická atmosféra. Až na extrémně přehnaný závěr výborná podívaná. 

Zajímavost: Sám režisér se objevil v menší roli faráře.

Oficiální trailer filmu Hon na pačlověky / Hunt for the Wilderpeople
Bolest a sláva (Dolor y gloria) (pondělí 19. 12., ČT art, 21.45 - 23.40)

Český plakát filmu Bolest a sláva / Dolor y gloria
© Facebook tvůrce
Španělsko-francouzské drama patří k těm, které tvůrci točí spíše pro sebe a své zaryté fanoušky. Režisér a scenárista Pedro Almodóvar v něm vychází částečně ze svého vlastního života, na který vzpomíná a ukazuje, jak u něj vznikla láska k filmu a filmařině. Překvapivě je u toho poměrně umírněný a své typické "divnosti" vůbec nevyužívá a místo nich spoléhá na hodně civilní, osobní a niterné zachycení všech emocí. Jelikož zvolil hodně pomalé tempo, je snímek někdy na hranici snesitelnosti, protože se v něm leckdy nic moc neděje a prim hrají dlouhé záběry kamery, které jsou sice vesměs nádherné, ale mnohdy úmorné a tak trochu samoúčelné. O něco zajímavější pak jsou retrospektivní momenty, protože scény ze současnosti jsou fádní a ne úplně nápadité. Titulní roli ztvárnil vynikající a na Oscara nominovaný Antonio Banderas, chybět nesmí ani autorova múza Penélope Cruz. Jen to celé mohlo mít kratší stopáž a nemuselo být tak emočně chladné. Tip pro milovníky španělského tvůrce.

Zajímavost: Natáčení probíhalo od dubna do února.

Český trailer filmu Bolest a sláva / Dolor y gloria
Tři přání pro Popelku (Tre nøtter til Askepott) (úterý 20. 12., Nova, 20.20 - 22.10)

Český plakát filmu Tři přání pro Popelku / Tre nøtter til Askepott
© Blesk
Skoro přesně před rokem měla premiéru norská verze legendární a oblíbené tuzemské pohádky, která se aktuálně dočkala televizního uvedení. Nízké hodnocení je v tomto případě třeba brát s nadhledem, protože zdejší divák na svou klasiku a takřka kult nenechá sáhnout, i proto jsou dojmy leckdy silně neobjektivní. Debutující režisérka Cecilie A. Mosli v ní tedy nepřichází s ničím originálním a drží se původního příběhu, který adaptuje skoro doslovně, jen některé odkazy aktualizovala a přizpůsobila modernímu publiku. To povětšinou znamená, že z pohádkové atmosféry přechází k fantasy prvkům, které užívá decentně a citlivě. Někoho asi překvapí, že humoru tu moc není a vše je poměrně vážné, to by ale tolik vadit nemělo, navíc zůstala zachycena jakási "feministická" linie. Body navíc přidává nádherná krajina, jejíž záběry jsou samy o sobě kouzelné. Astrid S je v titulní roli velmi dobrá, ačkoli možná trochu starší, než by bylo potřeba a ani zbytek obsazení není nijak rušivý. Nebýt to nová verze takřka národního pokladu, hodnocení by nepochybně bylo o mnoho lepší.

Zajímavost: Astrid S trvalo měsíc, než roli přijala, protože její management byl přesvědčen, že snímek bude mít negativní vliv na její hudební kariéru.

Český trailer filmu Tři přání pro Popelku
Bažanti jedou do Španělska (Les Charlots font l’Espagne) (úterý 20. 12., ČT2, 23.00 - 00.30 / středa 21. 12., 17.00 - 18.25)

Plakát filmu Bažanti jedou do Španělska / Les Charlots font l’Espagne
© IMDb
Francouzsko-španělská komedie z počátku sedmdesátých let je nejen v našich končinách známá jen velmi málo a patří k tomu slabšímu, co v poměrně slavné sáze vzniklo. Dáno to může být tím, že režie a scénáře se chopil Jean Girault, který se sérií zkušenosti neměl a ústřední čtveřici ve složení Jean-Guy FechnerGérard FilipelliGérard Rinaldi a Jean Sarrus dal až příliš prostoru na improvizaci. Výsledkem tak byla nepřetržitá série gagů a vtipů, která není konzistentní a nedrží moc u sebe, chvílemi je vtipná, chvílemi ale zoufale nenápaditá, místy až trapná. Oproti předchozím a většině následujících dílů je navíc humor trochu jiný a snaží se více o konverzace než o situačnost. Titulní představitelé jsou ale spolehliví, pohodová atmosféra prosluněného Španělska funguje báječně, tempo je dostatečně svižné a stopáž natolik střídmá, že hluchých míst je tu naprosté minimum. Nevýrazný a ne úplně známý tip, který ocení především fanoušci komediální série. 

Zajímavost: V kontextu celé ságy jde o třetí díl.

Televizní spot filmu Bažanti jedou do Španělska / Les Charlots font l’Espagne
Tajemství staré bambitky (středa 21. 12., ČT1, 20.10 - 21.40)

Plakát filmu  / Tajemství staré bambitky
© kfilmu
Jedenáct let stará tuzemská pohádka byla svého času dost nenápadná a vznikla přímo pro televizi, postupem času se ale zařadila k tomu nejlepšímu, co v tomto specifickém (vánočním) subžánru v poslední dekádě vzniklo. Způsobeno to bude asi tím, že režírující Ivo Macharáček se nepokoušel o nějaké inovativnosti, ale natočil přímočarou žánrovku, která není originální, půjčuje si spousty motivů z dalších žánrovek, má svižné tempo, střídmou stopáž a omezených možností dokáže naplno využít. Místo toho, aby se soustředil na kostýmy, nějaké digitální triky a co nejvíc postav, totiž předvídatelný a klasický klišovitý příběh oživuje jakousi velmi lehce satirickou rovinou a odkazy na tehdejší (vzhledem k zakonzervovanosti zdejšího prostředí i na dnešní) politickou situaci, které jsou poměrně vtipné a nejsou nikterak podsunovány. V titulní roli se objevil překvapivě dobrý Tomáš Klus, který napsal i několik snesitelných songů, takže by neměl vadit ani svým zarytým odpůrcům, dále se pak objeví třeba Ondřej VetchýKamila JanovičováPetr ŠtěpánekJiří Lábus nebo Miroslav Vladyka. Tip, který naladí na blížící se Štědrý večer.  

Zajímavost: Snímek se natáčel na hradě Bítov, zámku Lemberk, v Kouřimi a přerovském skanzenu.

Ukázka z filmu Tajemství staré bambitky
Machr na 30 dní (30 jours max) (čtvrtek 22. 12., Nova Cinema, 21.35 - 23.25)

Český plakát filmu Machr na 30 dní / 30 jours max
© Kino 99
Na konci loňského listopadu se v tuzemských kinech objevila francouzská komedie, které přece jen menší obrazovka bude sedět o něco lépe. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Tarek Boudali v ní natočil přesně tu žánrovku, kterou zdejší diváci milují a i přes nižší úroveň ji dokáží ocenit. O příběhu nemá smysl moc přemýšlet, protože ten je jen sledem různých epizod, které jsou záminkou pro více, či méně vtipné / trapné scény, které nemají moc zábrany a někdy se zdá, že v nich byl zpracován každý tvůrčí nápad. Tempo je naštěstí natolik svižné a stopáž krátká, že divákovi vše dojde až zpětně a při troše tolerance a nižších očekáváních se i pobaví. Krom hlavní hvězdy nechybí ani spolehlivý Philippe Lacheau, který s ní už tvoří sehranou dvojici. Oddechový a nenáročný tip. 

Zajímavost: Kromě Francie se natáčelo i v Las Vegas. 

Český trailer filmu Machr na 30 dní / 30 jours max

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Víkendoví rebelové přišli v noci (01.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Ferrari (24.10.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Ferrari (30.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu