TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích

Vydáno: 09.12.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: MojTV

Vánoce se kvapem blíží, což ovlivňuje i aktuální televizní výběr, protože se v něm znovu objevuje několik tematických snímků, které ale nejsou až tak výrazné. Tipem týdne je rozhodně svérázný životopis Já, Tonya.
Pravda je jen slovo (The Trials of Cate McCall) (pátek 9. 12., Nova Lady, 20.15 - 22.05 / neděle 11. 12., 18.20 - 20.15)

Plakát filmu Pravda je jen slovo / The Trials of Cate McCall
© IMDb
Skoro dekádu staré drama je u nás prakticky neznámé a oficiální cestou nejde sehnat. A ono to není až tak zvláštní, protože režisérka a scenáristka Karen Moncrieff natočila naprosto standardní soudní žánrovku, která nikoho nepřekvapí. Soustředila se v něm především na solidní atmosféru a stále atraktivní námět, který je nicméně plný klišé a zoufale předvídatelný. Naštěstí ale vyměřila střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejdůležitější a i nastolené pomalejší tempo se díky tomu bez problémů dá vydržet. V hlavní roli se objeví solidní a poměrně umírněná Kate Beckinsale, které sekundují třeba Nick NolteJames Cromwell nebo Mark Pellegrino. Jen škoda zhola zbytečné a kýčovité linie s osobním životem hlavní hrdinky, která jen rozptyluje pozornost. Nevýrazný a méně známý tip.

Zajímavost: Ve své domovině měl snímek televizní premiéru 5. dubna 2014.

Oficiální trailer filmu Pravda je jen slovo / The Trials of Cate McCall
Dillinger (Dillinger) (pátek 9. 12., ČT2, 22.45 - 00.30)

Plakát filmu Dillinger / Dillinger
© CSFD
Kriminální drama z první poloviny sedmdesátých let u nás také nepatří k těm nejslavnějším, což je svým způsobem škoda. Režijně s ním tehdy debutoval scenárista John Milius a už tehdy ukázal, že jeho síla bude v přímočarosti a promyšlené akci. Ta je totiž velmi nápaditá, má potřebný náboj a adrenalin, především je ale poměrně násilná, svižně natočená a nápaditá. Výborná je i dobová atmosféra meziválečné Ameriky, za zmínku pak nepochybně stojí i jednotlivá lupičská přepadení, která jsou zachycena skoro dokumentárně. Když tedy dojde na příběh, není moc o co se opřít, protože ten nikoho nepřekvapí, je dost černobílý a klišovitý a ani postavy nejsou úplně sympatické a hledat si k nim cestu je divácky obtížné. Hodně toho ale zachraňuje obsazení, v němž dostala důvěru ne úplně hvězdná jména, ale rozhodně povědomé tváře, mezi nimiž nechybí Warren OatesBen JohnsonHarry Dean StantonMichelle Phillips nebo Cloris Leachman. Další zapomenutá záležitost.

Zajímavost: J. Edgar Hoover proti výrobě filmu silně protestoval a tlačil na tvůrce, aby byla FBI vyobrazena v lepším světle.

Oficiální trailer filmu Dillinger / Dillinger
Dennis - postrach okolí (Dennis the Menace) (sobota 10. 12., Nova Cinema, 12.25 - 14.20 / pondělí 12. 12., 10.50 - 12.45)

Plakát filmu Dennis - postrach okolí / Dennis the Menace
© IMDb
Komedie z první poloviny devadesátých let je jedním z mála případů, kdy se převedení původně animovaného dobrodružství do hrané podoby relativně vydařilo a neudělalo své předloze ostudu. Režírující Nick Castle v ní naštěstí neměl přehnané ambice, ale vsadil na nekompaktní příběh plný více, či méně vtipných epizod, odlehčenou atmosféru, z níž je znát potřebný nadhled, a svižné tempo. Výhodou je i to, že humor je natolik vyvážený, že pobaví jak děti, tak dospělé a není příliš prvoplánový a infantilní. Samozřejmostí je i střídmá stopáž, v níž vskutku není prostor na zásadní vatu. Trumfem je ovšem obsazení, v jehož hlavní roli se objevil výborný a neotravný Mason Gamble, jehož hlavním protihráčem je výtečný Walter Matthau, nezapomenutelnou a extrémně zábavnou roličku si tu střihl i Christopher Lloyd, dále se objeví třeba Joan Plowright nebo Lea Thompson. Nenáročný tip pro celou rodinu, který ukrátí víkendové odpoledne.

Zajímavost: Gamble byl vybrán z více než dvaceti tisíc dětí.

Oficiální trailer filmu Dennis - postrach okolí / Dennis the Menace
Jízda na tygru (A cavallo della tigre) (sobota 10. 12., ČT2, 13.30 - 15.20)

Plakát filmu Jízda na tygru / A cavallo della tigre
© IMDb
Italská komedie z raných šedesátých let je nejen v našich končinách úplně neznámá a oficiální cestou se shání velmi těžko. Režisér a spoluscenárista Luigi Comencini v ní vsadil na značně odlehčenou a bezstarostnou atmosféru, předvídatelný a nijak originální příběh, který ale oživuje tím, že jeho protagonistou je nespolehlivý vypravěč, který je notorickým lhářem, čímž se pochopitelně tvůrce oprošťuje od různých logických nesmyslů a nedůvěryhodných zvratů. Většinu stopáže sice tvoří dialogy, ty jsou ale natolik zábavné a svižné, že to absolutně nevadí. V titulních rolích se objeví výborní a sehraní Nino ManfrediMario Adorf a Gian Maria Volontè. O to větší je škoda, že v závěru se snímek mění na syrovou satiru, z níž se vytrácí jemná ironie a vládu přebírá melodramatický patos. Raritní záležitost. 

Zajímavost: V Československé televizi byl snímek vysílán poprvé 21. července 1968.

Ukázka z filmu Jízda na tygru / A cavallo della tigre
Cesta na tajuplný ostrov 2 (Journey 2: The Mysterious Island) (sobota 10. 12., Nova, 17.30 - 19.30 / neděle 11. 12., 01.25 - 03.05 / úterý 13. 12., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / středa 14. 12., 15.30 - 17.20)

Plakát filmu Cesta na tajuplný ostrov 2 / Journey 2: The Mysterious Island
© Facebook tvůrce
Dekádu stará dobrodružná komedie je typickým hollywoodským výplachem, který si na nic nehraje a je poměrně zábavný. Režírující Brad Peyton v ní toho moc neřešil a spolehl se jen a pouze na atrakce v podobě extrémního množství digitálních triků, různých bizarních momentů a exotického prostředí, v němž je možné opravdu cokoliv. Příběh nemá smysl řešit, protože ten postrádá elementární logiku a slouží jen jako záminka k různým epizodám, které jsou divné a ještě divnější a spoléhají pouze na značně infantilní humor a záměrně přestřelenou atmosféru, z níž je znát obrovský nadhled. Zajímavé je i obsazení, které táhne dopředu výborný Dwayne Johnson, kterému sekunduje především Michael Caine, což je pro diváky extrémně zábavný a svým způsobem neuvěřitelný zážitek. Opravdu škoda, že oněch digitálních efektů je přehnaně moc a jsou skoro v každé scéně. Ideální záležitost na víkendový podvečer.

Zajímavost: Snímek velmi volně vychází z knižní předlohy Julese Verna, na jehož další romány v ději několikrát odkazuje.

Oficiální trailer filmu Cesta na tajuplný ostrov 2 / Journey 2: The Mysterious Island
Pět přání k Vánocům (Write Before Christmas) (sobota 10. 12., Nova Lady, 20.15 - 22.00 / pondělí 12. 12., Nova Cinema, 09.05 - 10.50 / úterý 13. 12., Nova Lady, 11.45 - 13.30 / středa 14. 12., 01.40 - 03.05)

Plakát filmu Pět přání k Vánocům / Write Before Christmas
© IMDb
Tři roky stará televizní romance je další z dlouhé řady děl z produkce stanice Hallmark, naštěstí ale patří k těm lepším. Režírující Pat Williams se v ní snaží vyhýbat kýčovitosti, což se mu poměrně daří a místo toho spoléhá na solidní a relativně snesitelnou sváteční atmosféru. Příběh je pochopitelně tuctový, plný klišé a evidentně i kompilátem mnoha slavných a podobných hollywoodských žánrovek, z nichž si půjčuje několik motivů. Romantická linie nicméně funguje solidně a není extrémně přeslazená. Příjemným oživením je i fakt, že divák sleduje osudy více postav než jen těch dvou ústředních, i proto se ona předvídatelnost a kýčovitost utlumí. Pozitivem budiž i střídmá a hodně skromná stopáž. Ústřední role si zahráli obstojní Torrey DeVitto a Chad Michael Murray, mezi nimiž probíhá potřebná chemie. Nenáročný tip spíše pro ženské publikum.  

Zajímavost: Jelikož DeVitto hraje od šesti let na housle, byla poměrně nadšená z toho, že ve filmu si vyzkouší hru na cello.

Televizní spot filmu Pět přání k Vánocům / Write Before Christmas
Láska v malé Itálii (Little Italy) (neděle 11. 12., Prima Max, 15.05 - 17.25 / pondělí 12. 12., 13.10 - 15.20)

Plakát filmu Láska v malé Itálii / Little Italy
© IMDb
Taktéž čtyři roky stará romantická komedie patří k těm, které se zdejším končinám zcela vyhýbají a jejich existenci zaznamenal málokdo. Režírující Donald Petrie se v ní nějak extra nesnažil něčím vyčnívat a spolehl se jen a pouze na klasická žánrová klišé, tuctový a otřepaný příběh, který přítomností italských rodin a zápletkou odkazuje na Romea a Julii, což je asi tím nejvýraznějším a nejzábavnějším na celém počinu. Atmosféra nicméně skvěle funguje, dialogy jsou dobře napsané a odsýpají, tempo je potřebně svižné a stopáž relativně střídmá, i když asi mohla být o něco kratší. Titulní role si zahráli Emma Roberts a Hayden Christensen, kteří sice hrají o něco mladší postavy, než by bylo třeba, pořád ale mezi nimi probíhá výborná chemie a jejich společné scény jsou naprostým vrcholem snímku. Zapomenutelný a snadno přehlédnutelný tip, po němž nejspíše dostanete chuť na pizzu.

Zajímavost: Svou poslední roli ve filmu ztvárnil Danny Aiello.

Oficiální trailer filmu Láska v malé Itálii / Little Italy
Trable o Vánocích (Love the Coopers) (neděle 11. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / pondělí 12. 12., 15.10 - 17.25 / čtvrtek 15. 12., 13.30 - 15.45)

Český plakát filmu Trable o Vánocích / Love the Coopers
© Facebook tvůrce
Před sedmi lety se vánoční snímek objevil i v našich kinech, žádný oslnivý výsledek v nich ale nezaznamenal. A svým způsobem je to škoda, protože režírující Jessie Nelson v něm nenatočila další vánoční pohodovou "juchandu", ale snažila se být realistická a trochu nostalgická. Příběh tedy není úplně veselý a bezstarostný a zachycuje i běžné vánoční trable několika lidí, které jsou zcela všední a někdy melancholické a smutné. Sváteční atmosféra tedy funguje a má dost daleko k tradičnímu kýči, i když samotný závěr k němu bohužel směřuje a až moc se spoléhá na magickou moc nejkrásnějších svátků roku. O to větší je škoda, že množství postav je přece jen až moc velké a jejich jednotlivé osudy nedokázala autorka lépe prodat, protože vesměs působí nezajímavě a nenápaditě. Kromě několika dobře napsaných a vypointovaných momentů tak drží snímek nad vodou fantastické obsazení, v němž se sešli mimo jiné Diane KeatonJohn GoodmanEd HelmsTimothée ChalametAmanda SeyfriedMarisa Tomei nebo Alan Arkin. Nedotažený počin se slušným potenciálem. 

Zajímavost: Vypravěčem filmu je Steve Martin, kterého ale kvůli dabingu český divák neuslyší.

Český trailer filmu Trable o Vánocích / Love the Coopers
Dvanáct rozhněvaných mužů (12 Angry Men) (pondělí 11. 12., ČT art, 21.35 - 23.30)

Plakát filmu Dvanáct rozhněvaných mužů / 12 Angry Men
© IMDb
Čtyřicet let po původní verzi legendárního soudního dramatu vznikl jeho opět televizní remake, o jehož režii se postaral zkušený William Friedkin. Ten změnil de facto jen to, že točil v barvě, jinak vše zůstalo skoro stejné, aktualizací prošlo pouze několik tehdy současných popkulturních obsahů a v rámci korektnosti se objevilo i několik "nevětšinových" postav. V tomto případě to ale vůbec nevadí, protože příběh má sílu sám o sobě, morální dilema v něm obsažené je pořád dost atraktivní a strhující, klaustrofobní atmosféra jedné místnosti je výtečná a navíc tvůrce je natolik velkým jménem, že dovede zaujmout i ty, kteří znají originál. Klíč k úspěchu pochopitelně spočíval v obsazení, v němž se sešli Jack LemmonCourtney B. VanceOssie DavisGeorge C. ScottArmin Mueller-StahlJames Gandolfini nebo Dorian Harewood. Fantastický remake, který u nás ale zdaleka není tak známý.

Zajímavost: Snímek byl natočen za deset dní.

Originální trailer filmu Dvanáct rozhněvaných mužů / 12 Angry Men
Já, Tonya (I, Tonya) (čtvrtek 15. 12., ČT art, 20.15 - 22.10)

Český plakát filmu Já, Tonya / I, Tonya
© Facebook tvůrce
Životopisné drama není úplně standardní a je pojato trochu jinak než většina podobných. Režírující Craig Gillespie si v něm byl dobře vědom, že s postavami, které jsou zlé, hloupé a zakomplexované, se divákovi těžko ztotožňuje, proto ho celé pojal jako jakýsi pseudodokument, v němž výpovědi hlavních aktérů střídá s rekonstrukcí všech událostí. Tím se mu podařilo dosáhnout hodně osobitého černého humoru a hodně temné atmosféry, kterou jen umocňuje, že vše vychází ze skutečných událostí. Výsledkem pak je dost mrazivá podívaná o tom, co všechno je jedinec schopen obětovat chvilce úspěchu a slávy. Hlavními devízami snímku jsou výborné krasobruslařské scény, především ale fantastické obsazení, jemuž dominují oscarová Allison Janney a na stejnou cenu nominovaná Margot Robbie. Nic z toho ale úplně nezakryje to, že výsledku chybí svižnější tempo, občas hodně drhne a stopáž je malinko přetažená. Pravděpodobně tip týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Janney se v mládí skutečně chtěla stát profesionální krasobruslařkou, kvůli vážnému zranění kolene ale musela skončit.

Český trailer filmu Já, Tonya / I, Tonya


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY