Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Stake Land

Za horizontem: Stake Land

Vydáno: 23.08.2011 16:22 v sekci Recenze | Za horizontem - Daniel Krásný | foto: IFC

Nízkorozpočtový horor Jima Micklea s upírským námětem Stake Land na jaře zaskočil fanoušky žánru i filmové kritiky. Je doopravdy tak dobrý, nebo spíše jen recykluje notoricky známé motivy?

Stake LandRecenzoval/a Daniel Krásný dne 23.08.2011 16:22. Nízkorozpočtový horor Jima Micklea s upírským námětem Stake Land na jaře zaskočil fanoušky žánru i filmové kritiky. Je doopravdy tak dobrý, nebo spíše jen recykluje notoricky známé motivy? Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Herec Nick Damici a režisér Jim Mickle jsou přátelé, kteří spolu rádi pečou nízkorozpočtové horory. V roce 2006 jejich Mulberry Street mnoho lidí nebralo vážně, byť se jednalo o celkem příjemný horor o lidech zmutovaných krysím jedem. O čtyři roky mladší Stake Land však už není jenom akční blbinou s okamžitým datem spotřeby, ale vcelku promyšleným hororem o konci světa, upírech a naději. Svět totiž postihl vir, který z lidí dělá silné krvelačné upíry, a podmínky pro život podlehly v souboji se zkázou.
Ještě před samotným nastíněním zápletky a vztahů mezi hrdiny si dovolím podotknout, že Stake Land není klasickým upírským hororem - mnohem více připomíná klasickou katastrofickou zombie podívanou. Upíři ve filmu nenosí černé pláště, nemají oční stíny a bílou kůži, ale jsou to obyčejné, krví zaneřáděné mrtvoly, které se od obyčejných zombie liší jen tím, že jsou nebezpečné v noci a na slunci shoří. Zapomeňte na česnek a kříže, stejně jako v Mulberry Street, kde krysí lidé byli taktéž jen zombie s velkými zuby, Stake Land je vlastně hororem o zombie, které vylézají za měsíčku.
Možná se ptáte, proč se v těchto aspektech tolik vrtám. Chci totiž poukázat na fakt, že snímek nemá svoji mytologii zvládnutou natolik, abych ji mohl aspoň na chvíli brát vážně. Což je každopádně škoda. Co se týče napětí, funguje totiž vše dokonale, ale pokud nevím, jak nemoc vznikla, co stačí pro její přenos či kde se přes den upíři schovávají, nemůžu brát všeobecnou paniku úplně doslova. Možná že kdyby upíři nevypadali jako obyčejné zombie z tuctového hororu, dalo by se hovořit o jakési originalitě. Výjimečných upírských hororů není nikdy dost a tento by se při odlišnějším pojetí nemrtvých mohl zařadit mezi ně.
Stake Land ale naštěstí v zásadě dobrým hororem je. Jedná se o putování lovce upírů / zombie Mistra a jeho mladého pomocníka Martina, kteří se vydávají skrze Ameriku na sever, kde by se měl nacházet jakýsi Nový ráj, mírumilovná oblast spravovaná vládou. Ano, originalitou se ve filmu nijak zvlášť nehýří. Příběhová linka je podobná Cestě, Já, legenda či dokonce Zombielandu a nejvíce připomíná dva roky starý film Carriers, kde byla podobná katastrofa vyprávěna podobně poeticky.
Scénář kombinuje akční a dramatickou linii. V té první dominuje především Mistr. Ten je klasickou postavou podobných příběhů, znající dokonale protivníka, taktik, silák a muž s neobyčejně přesnou muškou v jednom. Jeho nejsilnějším momentem je zapíchnutí kříže perfektním hodem do utíkajícího muže a na své dlouhé cestě procedí skrz zuby sotva pár slov.
Mladíku Martinovi upíři zabili rodiče a on si Mistrova umění váží. Tolik toho neumí, ale má rád ostatní lidi a je to samozřejmě citlivka. Tyto dvě cesty jsou až příliš okaté a v první polovině filmu mě to společně s nepřítomností jediného originálního prvku až rušilo. Druhá půlka je ale svým spádem a napětím na úplně jiné úrovni. Na postavy si konečně zvyknete, stejně jako na filmové zaměření a závěr, byť předvídatelný, mě velmi potěšil.
Jim Mickle je lepší režisér než scenárista a díky jeho umění tak z malého rozpočtu a vyčerpaného námětu vznikl velmi svižný a zábavný horor. V tvorbě atmosféry mu pomáhá hudba skladatele Jeffa Grace, který doposud nahrával doprovod jen k hororům pochybných kvalit. U obou těchto mužů bych si přál nějaký kariérní vzestup a myslím si, že z by nabídnuté šance dokázali oba zdatně vytěžit.
Představitel hlavní role Nick Damici, který je zároveň spoluautorem scénáře, sice nemá charisma Mortensena nebo Pinea, ale coby o kapku pohlednější variace na Mickeyho Rourkea film nijak nezabíjí. Záporák Michael Cerveris mohl dostat více prostoru, stejně jako Danielle Harris v roli těhotné Belle, jež podává jasně nejlepší herecký výkon z celé ústřední pětice.
Hovořit o hororu roku je v tomto případě trochu přehnané. Stake Land je spíše dobrou jednohubkou, na niž kvůli neoriginalitě a nevýrazným upírům zapomenete hned druhý den. Dobře natočené horory se spádem, napětím a melodickou hudbou však vítám, a kdyby každý nízkorozpočtový film měl kvality a vizuální zpracování jako tento, bylo by mezi filmovými kritiky a fanoušky hned veseleji.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Série Halloween od nejhoršího k nejlepšímu (31.10.2020 10:30 v Články | Publicistika)
- Boyd Bolbrook v thrilleru In the Shadow of the Moon (16.09.2019 18:42 v Novinky | Trailery)
- Stalloneův nový thriller našel režiséra (14.06.2016 09:49 v Novinky | Zprávy)
- Za horizontem: sugestivní thriller Cold in July (04.01.2015 12:10 v Recenze | Za horizontem)
- Stroj času: Poslední skaut (04.05.2013 12:00 v Recenze | Stroj času)
- Téma: Země bez lidí: Průvodce postapokalyptickými filmy (17.04.2013 17:30 v Články | Publicistika)
- Co nám nabídne letošní Fresh Film Fest? (22.08.2011 13:49 v Novinky | Zprávy)
- Festivalové ozvěny: 32. týden (11.08.2011 21:00 v Články | Festivaly)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu