Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Black Panther: Wakanda nechť žije

Recenze: Film Black Panther: Wakanda nechť žije reaguje na úmrtí hlavního hrdiny

Vydáno: 14.11.2022 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Flicks

Království Wakanda je ve filmu ohrožováno světovými mocnostmi i novým podmořským národem. Snímek rozšiřuje mytologii superhrdinského světa Marvelu, představuje nové postavy a připravuje živnou půdu pro další díly.

Black Panther: Wakanda nechť žijeRecenzoval/a Jan Varga dne 14.11.2022 12:30. Království Wakanda je ve filmu ohrožováno světovými mocnostmi i novým podmořským národem. Snímek rozšiřuje mytologii superhrdinského světa Marvelu, představuje nové postavy a připravuje živnou půdu pro další díly. Hodnocení: 3.5

Black Panther: Wakanda nechť žije

Black Panther: Wakanda Forever
Drama / Thriller / Sci-Fi / Fantazie
United States, 2022 , 161 min.

Režie: Ryan Coogler
Scénář: Ryan Coogler, Joe Robert Cole, Ryan Coogler
Kamera: Autumn Durald
Hudba: Ludwig Göransson
Herci: Letitia Wright, Lupita Nyong'o, Danai Jekesai Gurira, Winston Duke, Angela Bassett, Tenoch Huerta, Martin Freeman, Dominique Thorne, Florence Kasumba, Michaela Coel, Alex Livinalli, Mabel Cadena, Isaach De Bankolé, Danny Sapani, Dorothy Steel

Česká premiéra: 10.11.2022

Distributor: Falcon

Black Panther: Wakanda nechť žije hodnocení na Kinobox.cz: 60.35 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
© Marvel
Pokračování filmu Black Panther z roku 2018 se ve svém úvodu nese v duchu truchlení. V roce 2020 totiž zemřel herec Chadwick Boseman, představitel hlavní role válečníka TChally alias superhrdiny Black Panthera, jenž byl nadlidským ochráncem dlouhá léta skrytého afrického království Wakandy a jeho lidu. Tato postava zemřela spolu s ním, s čímž se musí v novém filmu vyrovnat nejen královna a TChallova matka Ramonda (Angela Bassett) spolu s jeho sestrou, princeznou Shuri (Letitia Wright), ale i znenadání zranitelná Wakanda jako taková.

Ta se totiž od doby, co dala světu vědět o své existenci, technologické vyspělosti a nerostném bohatství stala potenciálním terčem pro hladové mocnosti, toužící po přístupu k jejím vzácným surovinám a efektivním zbraním. Snaha velmocí opatřit si tyto zdroje odjinud zároveň ohrozí jiný doposud neznámý (tentokrát podmořský) národ, jenž se stane následně hrozbou pro Wakandu i pro zbytek světa.

Fotografie z filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
© Falcon
Po vzoru svého předchůdce vyniká i film Black Panther: Wakanda nechť žije osobitými tematickými a vizuálními motivy reflektujícími domorodé kořeny a kulturní tradice, které vycházejí z historie afrického umění, oblékání a folkloru. K nim se nyní ovšem přidávají i obdobné motivy a ornamenty převzaté z kultury mayských kmenů žijících v oblastech Střední Ameriky.

Přesně tam má totiž svou historii výše zmíněný podmořský národ, což dokládá zejména vzhled oblečení a doplňků jeho válečníků. Velí mu král Namor (Tenoch Huerta), vladař obdařený nadpřirozenými schopnostmi a dlouhověkostí, zpodobněný jako létající polobůh s křidélky u kotníků, z něhož se vyklube charismatický záporák, pro nějž je prioritou ochrana vlastního lidu. Pojítkem mezi oběma kulturami je mimo jiné i historická zkušenost s útlakem kolonizátorů, kterou snímek do příběhu nezapomněl zakomponovat.
 

Tenoch Huerta ve filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
© Marvel
Nicméně navzdory podobnostem mezi Wakandou a podmořským mayským národem, který za ní se svými bojovými možnostmi nijak nezaostává, je těžištěm příběhu konflikt mezi nimi. Ten se projevuje nejen v akčních sekvencích, ať už jde o předvedení ničivé síly ve scéně invaze nebo o finální bitevní střet dvou stejně schopných armád, které tvoří dvojici akčních vrcholů celého filmu, ale i v ideologicky rozporných hovorech mezi vedoucími představiteli obou soupeřících stran. Na rozdíl od mnoha jiných superhrdinských filmů si však zde kladní hrdinové nekladou za cíl nevyhnutelnou likvidaci protivníka, nýbrž snahu o uzavření příměří a vzájemné spolupráce.

Zároveň ale trochu zamrzí banalita toho, na čem je onen konflikt vystaven – hraje se totiž především o osud jedné okrajové postavy, kvůli jejímuž přežití Wakanda neváhá podstoupit značné hmotné škody i ztráty na civilním obyvatelstvu, aby se pak v závěru vše vyřešilo způsobem, který by všem těm třaskavým potyčkám zabránil, kdyby k němu došlo hned na počátku.

Danai Jekesai Gurira ve filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
© Marvel
Smyslem celého příběhu snímku Black Panther: Wakanda nechť žije v kontextu marvelovského univerza je tudíž v první řadě představit nové postavy, s nimiž se patrně budeme shledávat v nadcházejících filmech zasazených do téhož světa, a rozšířit přitom celou superhrdinskou mytologii o další prvky. Kromě nově příchozích (v čele s Namorem a mladou, až zázračně talentovanou vynálezkyní Riri v podání Dominique Thorne) ale film pracuje i se stávajícími postavami, z nichž některým dává větší prostor než minule a některé přivádí nazpět dokonce trochu nadbytečně.

Kupříkladu vedlejší postava agenta CIA (Martin Freeman) se sice otírá o možnost obohatit film o žánr politického thrilleru, ve výsledku jde ale spíš jen o málo využitou slepou uličku, což tím pádem činí jeho účast veskrze postradatelnou. Stejně tak by se snímek obešel i bez dalších vedlejších postav, na něž se zdá být kladen důraz víceméně pro nic za nic, jelikož do příběhu filmu přispějí jen minimálně, pokud vůbec.

 

Fotografie z filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
© Falcon
Celý příběh filmu tak slouží zejména jako katalyzátor pro několikanásobnou expozici, východisko pro jiné navazující příběhy, jichž se dočkáme v budoucnu. Nejde však říct, že by tento příběh neobstál i sám o sobě – dramaticky je vystavěn sice jednoduše, leč komplexně napsané postavy a jejich netriviální dialogy i silně prožívané emoce mu dodávají hloubku a vážnost. Režisér Ryan Coogler, který natočil předchozího Black Panthera a boxerské drama Creed, pojímá film seriózně až do té míry, že i zdařilá akce v něm navzdory povrchní efektnosti vyznívá tragicky a posmutněle, jelikož v zásadě zobrazuje zbytečné válečné násilí, jemuž se dalo vyhnout.

Tím spíš se pak ale do filmu už nehodí sporadické humorné vsuvky, které se hlásí o slovo hlavně v jeho první polovině. Co se naopak Cooglerovi daří, je práce s motivem truchlení nad ztrátou bližních, stejně jako elegantní začlenění dvou ztišených pietních okamžiků, které dohromady skládají dojemnou a nijak přehnaně vtíravou minutu ticha za Chadwicka Bosemana.

Tenoch Huerta ve filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
© Marvel
V řadě ohledů film Black Panther: Wakanda nechť žije čerpá ze svého předchůdce, v mnohém jej však i překonává. Jeho technické stránce nelze nic vytknout, stejně tak ani hercům a především herečkám, a navzdory přehnaně štědré stopáži (161 minut) snímek zvládá upoutat a konzistentně bavit od začátku do konce. Nepředstavuje sice v žádném ohledu nic revolučního a do značné míry slouží jen jako pojítko starého s novým a jako živná půda pro nadcházející další pokračování, zároveň je ale solidně zpracovaným žánrovým příspěvkem, který se řadí k tomu lepšímu, co přinesla čtvrtá (veskrze dost slabá) fáze Marvelu. Ta byla ostatně celá převážně překlenovací a uvozovací, jelikož seznamovala diváky s novými možnostmi, postavami a světy, takže symbolicky dává smysl, že ji zakončuje právě tento film.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Black Panther: Wakanda nechť žije

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Čestného Oscara získá Angela Bassett a Mel Brooks (27.06.2023 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2023: filmem roku je Všechno, všude, najednou (13.03.2023 04:40 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2023: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2023 15:00 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Avatar válí dál (23.01.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Avatar se drží první (16.01.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Zlatý glóbus 2023: Vítězné jsou snímky Fabelmanovi a Víly z Inisherinu (11.01.2023 05:30 v Články | Publicistika)
- Box office: filmem roku 2022 je Avatar: The Way of Water (09.01.2023 12:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: M3GAN má výborný start (09.01.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Avatar válcuje kina (03.01.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Avatar nepolevuje (02.01.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Kocour v botách na Avatar nestačil (27.12.2022 14:15 v Komentáře | Top 20 ČR)


PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe