Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 45. týden

Kinopremiéry: Black Panther je obětí Michaela Kocába

Vydáno: 09.11.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Marvel

Jasným tahákem následujících týdnů v kinech bude pokračování úspěšné marvelovky Black Panther s podtitulem Wakanda nechť žije. Konkurenci totiž prakticky nemá, protože spolu s ním startují filmy klubovější, případně dokumenty.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Black Panther: Wakanda nechť žije (Black Panther: Wakanda Forever) (Falcon)

Český plakát filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
© CSFD
Pokračování úspěšně marvelovky je poměrně očekávanou záležitostí a asi nemá smysl k ní cokoliv dlouze psát. Na předchozí výdělky se pokusí znovu navázat režisér a scenárista Ryan Coogler, který se především musel vyrovnávat se smrtí hlavní hvězdy. Nakonec se rozhodl, že ji nebude nahrazovat, ale ústředního hrdinu udělá z někoho jiného a úmrtí zakomponuje i do scénáře. V titulních rolích se tak objeví Lupita Nyong'oAngela BassettMartin Freeman nebo Letitia Wright. Ohlasy zatím neexistují, dá se ale čekat, že v zámoří bude snímek dost adorován i navštěvován. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Zprávy o smrti krále T’Chally se velmi rychle rozšířily, čehož využily světové mocnosti, které chtějí převzít vládu nad Wakandou. O ochranu národa tak musí bojovat královna Ramonda (Angela Bassett), Shuri (Letitia Wright), M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Jekesai Gurira) a Dora Milaje (Shiquita James). Obyvatelé Wakandy se snaží přijmout svou další kapitolu, jejich hrdinové se ale musí spojit a s pomocí Nakii (Lupita Nyong'o) a Everetta Rosse (Martin Freeman) vytvořit pro jejich království nový svět.

Oficiální český teaser trailer filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
Svatý pavouk (Holy Spider) (Film Europe)

Český plakát filmu Svatý pavouk / Holy Spider
© Film Europe
Filmů o sériových vrazích už jsme v kinech viděli spousty, o těch íránských ale rozhodně ne. Režisér a scenárista Ali Abbasi se jednomu z nich ve svém počinu věnuje a už jen tato skutečnost je lákává a je asi tím jediným, na co by tuzemský divák mohl slyšet. Obsazení je pochopitelně neznámé a ani za kamerou není žádné hvězdné jméno. Potěšující ale je, že ohlasy jsou relativně spokojené a náročný divák, který si do klubového kina najde cestu, by neměl být výrazně zklamaný.

Synopse: V íránském Mašhadu po nocích řádí sériový vrah, který láká oběti do svých sítí. Zabíjí prostitutky, protože mu připadají nečisté. Zatímco policie zločiny ignoruje, novinářka z Teheránu Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) bloudí temnými čtvrtěmi svatého města a hledá pravdu.

Zajímavost: V průběhu premiéry v Cannes někteří diváci odcházeli kvůli intenzivnímu zobrazení sexuálního násilí.

Český trailer filmu Svatý pavouk / Holy Spider
Kvík (Knor) (AČFK)

Český plakát filmu Kvík / Knor
© ACFK
S evropskými animáky se v tuzemských kinech divák také moc nesetkává, v tomto týdnu ale má jedinečnou možnost vidět nizozemsko-belgický snímek, který sice dle synopse nevypadá bůhvíjak originálně, mohl by být ale poměrně zábavný. Opět u něj ale platí, že na první dobrou nejde na nic lákat, protože režisérkou je debutantka Mascha Halberstad a ani v původním hlasovém obsazení, které samozřejmě zdejší publikum nebude kvůli nezbytnému dabingu moc zajímat, nemluví žádné slavnější jméno. Ohlasy jsou docela solidní, takže z tohoto pohledu by mohlo jít o příjemnou alternativu hollywoodským žánrovkám.

Synopse: Devítiletá Babs zjistí, že ten starý pán, který se s velkým kufrem znenadání objevil u nich doma, je dědeček, o kterém nikdy neslyšela. K narozeninám jí navíc dovezl malé roztomilé prasátko Kvíka. To je přece jenom pořád čuník a děvče si ho může nechat jen pod podmínkou, že absolvuje výcvik s dalšími domácími mazlíčky. Vycvičit Kvíka ale není vůbec snadné, Babs se ale snaží a je moc šťastná. Pak ale Kvík zmizí i s dědou. Dokáže je děvčátko najít?

Český trailer filmu Kvík / Knor
Rybáření a rybářské rozprávění (Ribanje i ribarsko prigovaranje) (Balkanfilm)

Plakát filmu Rybáření a rybářské rozprávění / Ribanje i ribarsko prigovaranje
© CSFD
Po delší době má český náročný divák možnost vidět ukázku z balkánské kinematografie, v tomto případě z Chorvatska. Debutující režisér a scenárista Milan Trenc v ní publikum zavádí do 16. století, což samo o sobě je hodně atraktivní. Jedinou známější tváří v obsazení je titulní Rade Serbedzija, ohlasů je ovšem naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi nějak zásadně řídit. Návštěva kina je tak především o touze experimentovat a o momentálním rozpoložení.

Synopse: Šlechtic a básník Petar Hektorovic (Rade Serbedzija) trpí různými neduhy, které přišly se stářím a léto tráví na ostrově Hvar. Z dlouhého nicnedělání i neustálé péče, které se mu dostává od služebnictva, je unaven, proto se rozhodne, že vypluje s dvěma rybáři na moře. Při rybaření se mu rázem začnou vybavovat vzpomínky na mládí a bouřlivé události, jichž byl svědkem i účastníkem a také na jeho tragickou mladickou lásku.

Originální trailer filmu Rybaření a rybářské rozprávění / Ribanje i ribarsko prigovaranje
Dreaming Walls (Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel) (Artcam Films)

Český plakát filmu Dreaming Walls / Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel
© Artcam
Newyorský hotel Chelsea býval v šedesátých let velkým pojmem a scházely se v něm ty největší osobnosti undergroundu své doby. Koprodukční dokument prozradí, co se s ním v pozdějších letech stalo a jak vlastně vypadá dnes, kdy doba jeho slávy dávno skončila a přežívá v něm jen několik podivných existencí. Režie a scénář je dílem debutujícího dua Amélie van Elmbt a Maya Duverdier, které samozřejmě spoléhá na sílu tématu a zřejmě i atmosféru onoho místa. Ohlasů a komentářů je znovu naprosté minimum, tudíž nemá cenu se o nich jakkoli zmiňovat.

Synopse: Legendární newyorský hotel Chelsea byl svého času útočištěm nejslavnějších undergroundových umělců své doby. Dnes už z něj ale zůstal jen umírající duch, jehož udržují při životě současní obyvatelé hotelu. Svérázné postavičky roztodivných nájemníků, kteří odmítli hotel opustit v průběhu desetileté rekonstrukce do podoby fádního trendového místa. Jen díky nim zůstal Chelsea hotel zachovaný jako svébytný organismus, v němž stále přežívají sny, ačkoli jeho zdi už trochu páchnou.

Český trailer filmu Dreaming Walls / Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel
Láska to nebyla (Ahava Zot Lo Hayta) (Film Europe)

Český plakát filmu Láska to nebyla / Ahava Zot Lo Hayta
© Film Europe
Izraelsko-rakouský dokument vypadá ze synopse dost zajímavě až neuvěřitelně. I v tomto případě se dá říct, že tematika je to jediné, na co bude divák slyšet, to ale vůbec nevadí, protože podobné příběhy je potřeba vyprávět pořád a pořád dokola. Režisérkou a scenáristkou je málo známá Maya Sarfaty. Ohlasy sice neexistují, ty ale nejsou ale tak důležité, protože silný námět převálcuje všechno.

Synopse: Helena Citron se jako mladá dívka dostala do Osvětimi, kde velmi brzy našla zcela nepravděpodobnou útěchu u důstojníka SS Franze Wunsche, který se do ní bezhlavě zamiloval. Pokud by je chytili, oba by byli popraveni, přesto riskovali vše a v zakázaném vztahu pokračovali až do konce války a osvobození tábora. O třicet let později dostane Helena dopis od Wunschovy manželky, v němž ji žádá, aby mu oplatila laskavost a svědčila v jeho prospěch. Dokáže ale muži, který tolik životů zničil, ovšem ten její zachránil, pomoci?

Oficiální trailer filmu Láska to nebyla / Ahava Zot Lo Hayta
EOS: Dánsky sběratel - Delacroix až Gauguin (Exhibition on Screen: The Danish Collector - Delacroix to Gauguin) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu EOS: Dánsky sběratel - Delacroix až Gauguin / Exhibition on Screen: The Dannish Collector - Delacroix to Gauguin
© Mat
Jak už název britského dokumentu napovídá, v centru jeho dění je dánský podnikatel, který ve svém letním sídle nashromáždil obrovskou sbírku děl impresionistických malířů. Jak už to v dílech zkušeného režiséra Davida Bickerstaffa bývá, snímek bude nejspíše procházkou po onom sídle a dle synopse by asi měl být i náhledem do významné kapitoly světového malířství, která byla doceněna až zpětně. Ohlasy neeexistují, ale s tím se tak nějak počítá. Premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Dlouhá léta zůstávalo umění impresionistů bez zájmu veřejnosti a umělci jako Monet, Degas nebo Renoir byli znevažováni a pobývali v chudobě. Pak se ale objevila nová vlna sběratelů, mezi nimiž začal boj o jakákoliv díla těchto nových a radikálních umělců. Jedním z nich byl i vizionářský dánský podnikatel Wilhelm Hansen, který ve svém letním sídle Ordrupgaard na předměstí Kodaně shromáždil pozoruhodnou sbírku umění.

Český trailer filmu EOS: Dánský sběratel - Delacroix až Gauguin / Exhibition on Screen: The Danish Collector - Delacroix to Gauguin
Munch - láska, duchové a upíří ženy (Munch: Love, Ghosts and Lady Vampires) (Aerofilms)

Český plakát filmu Munch - láska, duchové a upíří ženy / Munch: Love, Ghosts and Lady Vampires
© rikrek
V (ne)pravidelném cyklu Umění v kině je možné tentokráte vidět dánský dokument, který blíže představí život a dílo Edvarda Muncha, na kterého se s výjimkou jediného slavného obrazu zcela zapomnělo. Režisérka a spoluscenáristka Michele Mally v něm diváky zavede do umělcova muzea v Oslu, kde je více než 28 000 uměleckých děl, zároveň by měl odhalit něco z jeho inspirace i samotných kořenů jeho tvorby. I tady platí, že komentáře a ohlasy neexistují, to ale nikoho nepřekvapí. Další premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Edvard Munch je asi nejméně známým slavným malířem. Jeho expresionistické dílo Výkřik se stalo symbolem naší soudobé úzkosti, zbytek jeho tvorby ovšem skončil v propadlišti dějin. O nápravu se pokouší nově otevřené muzeum v norském Oslu, které je navrženo tak, aby obsáhlo veškeré dědictví, které umělec svému městu zanechal - 28 000 uměleckých děl včetně skic, obrazů, zápisníků, fotografií i jeho experimentů s filmem.

Český trailer filmu Munch - láska, duchové a upíří ženy / Munch: Love, Ghosts and Lady Vampires
Oběť (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Oběť
© Bontonfilm
Slovensko-česko-německé drama se alespoň podle synopse zdá, že divákům nepůjde úplně na ruku, ale bude otevírat závažná témata. Tomu napovídá i jméno celovečerního debutanta Michala Blaška, který za sebou má bohatou seriálovou průpravu (především chválené Případy 1. oddělení), z níž bude nepochybně těžit. Sympatické je i obsazení, v němž se neobjeví až takové hvězdy a nejslavnějšími jmény jsou asi Alena Mihulová a Igor Chmela. Ohlasů sice není moc, ale jsou opatrně spokojené, takže to vypadá, že v krátké době tu máme další tuzemský počin, který se snaží vymykat ze současného mainstreamu.

Synopse: Irina je svobodná matka původem z Ukrajiny žijící na českém maloměstě. Pro svého syna Igora by udělala cokoli. Platí mu tréninky gymnastiky, pomáhá mu se školou a už řadu let se pro oba snaží získat české občanství. Když odjede na Ukrajinu, aby si nechala prodloužit víza, zůstává Igor v Čechách sám. Brzy ji ale zastihne tragická zpráva, protože Igora někdo surově zbil, leží v umělém spánku a čeká na operaci. Hlavním podezřelým ze zdánlivě bezdůvodného útoku jsou místní Romové, což Igor po probuzení potvrdí. Nebylo to ale celé trochu jinak?

Originální trailer filmu Oběť
Michael Kocáb - rocker versus politik (CinemArt)

Plakát filmu  / Michael Kocáb - rocker versus politik
© Cinemax
Český dokument je portrétem významného člověka, který existuje jako rocker a skladatel, zároveň se ale angažuje ve veřejném životě, což si tak trochu z podstaty rockové hudby protiřečí. O režii a scénář se postarala velezkušená Olga Sommerová, která má pro podobné medailony cit a dle několika ohlasů se zdá, že i v tomto případě splnila svůj účel a vyloženě naštvaní budou jen odpůrci Michaela Kocába, kterých je jistě také dost, ti by ale měli z logiky věci snímek ignorovat. Portrét legendy.

Synopse: Michael Kocáb se nachází ve stavu jakési životní harmonie a už se vyrovnal s minulostí, přítomností a hledí do budoucnosti, což potvrzují i členové jeho rodiny. Zároveň ale sám celý život bojuje se zdánlivě nesmiřitelnými osobními polohami rockového hudebníka a umělce, který stále intenzivně tvoří a žije, a politika, který nekompromisně prosazuje svobodu, lidská práva a demokracii a stává se tím paradoxně součástí establishmentu, proti kterému se každý poctivý rocker musí vymezovat.

Oficiální trailer filmu Michael Kocáb - rocker versus politik

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Vermeera děsí v temných oknech přízraky v Benátkách (13.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Čestného Oscara získá Angela Bassett a Mel Brooks (27.06.2023 13:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Soňa Červená (07.05.2023 10:24 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)


PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe