TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi

Vydáno: 28.10.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na přelomu října a listopadu je největším televizním lákadlem uvedení spin-offu série Rychle a zběsile Hobbs a Shaw. Vedle něj se objeví třeba i dvě zapomenuté hollywoodské klasiky nebo jedna z novějších adaptací Pinocchia.
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw) (pátek 28. 10., Nova, 20.20 - 22.55 / neděle 30. 10., Nova Action, 20.30 - 23.00 / úterý 1. 11., Nova Cinema, 20.00 - 22.40)

Český plakát filmu Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw / Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
© Facebook tvůrce
Spin-off oblíbené automobilové ságy vznikl před třemi lety a jeho největší výhodou je, že si vůbec na nic nehraje. Režírující David Leitch v něm divákům nabídl poctivý letní blockbuster moderní doby, o němž nemá smysl jakkoli hluboce přemýšlet. To tedy znamená, že příběh nedává smysl, nedrží u sebe a je jen shlukem různě dlouhých epizodek, které jsou pouze pojítkem mezi našlapanou, velkolepou a adrenalinovou akcí, která je pochopitelně z větší části digitální, s čímž se ale počítá a naštěstí je na ní znát štědrý rozpočet, takže velké množství pixelů na ní není tolik znát. Funguje tu i chlapská chemie a vzájemné špičkování dvou hlavních hrdinů, kteří jsou charismatičtí a zábavní. Zahráli si je spolehliví Dwayne Johnson a Jason Statham, kteří v nich notně odkazují i na své vlastní kariéry, dále se pak objeví Idris ElbaVanessa Kirby nebo Helen Mirren. Škoda jen přehnané délky a zbytečně protahovaného konce. Výplachový tip na sváteční večer a jeden z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.   

Zajímavost: Johnson podle postavy Hobbse pojmenoval svého psa.

Oficiální český trailer filmu Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw / Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
Pluj tiše, pluj hluboko (Run Silent, Run Deep) (sobota 29. 10., ČT2, 13.45 - 15.20)

Plakát filmu Pluj tiše, pluj hluboko / Run Silent Run Deep
© IMDb
Válečné drama s lehce noirovým nádechem z konce padesátých let patří dodnes k tomu nejlepšímu, co v subžánru tzv. ponorkových filmů vzniklo, o to je větší škoda, že u nás tak známé není. Režírující Robert Wise v něm vsadil především na hutnou a klaustrofobní atmosféru a poměrně zajímavý, i když trochu předvídatelný příběh o střetu dvou autorit. Z dnešního pohledu pak překvapí velmi dobrá triková stránka, která až na úplné výjimky není nechtěně směšná, a opravdu nádherná černobílá kamera, která působí skoro až dokumentárně, čímž jen prohlubuje dojem relativní autenticity. V titulních rolích se sešli výborní Clark Gable a Burt Lancaster, kterým více než zdatně sekundují Jack WardenBrad Dexter nebo Don Rickles. To, že náhled na tehdy nedávné válečné události je trochu jednostranný, se vzhledem k době vzniku dá pochopit. Opomíjený, ale velmi dobrý tip.

Zajímavost: Speciální efekty zahrnovaly i použití miniatur, které byly ve své době považovány za nejmodernější.

Oficiální trailer filmu Pluj tiše, pluj hluboko / Run Silent, Run Deep
Legenda o Zorrovi (The Legend of Zorro) (sobota 29. 10., Nova, 15.05 - 17.40 / neděle 30. 10., Nova Lady, 17.50 - 20.15 / pondělí 31. 10., Nova Cinema, 17.30 - 20.00 / středa 2. 11., 10.30 - 13.00)

Plakát filmu Legenda o Zorrovi / The Legend of Zorro
© Amblin
Pokračování úspěšného dobrodružného snímku vzniklo v polovině nového milénia a na zahraničních databázích je hodnoceno o dost lépe než na těch zdejších, ačkoli ani tam nepřekročí hranice lehkého nadprůměru. Režírující Martin Campbell v něm pochopitelně chtěl nabídnout všeho víc, podařilo se mu to ale tak napůl. Akce je sice velkolepá, svižná a až na výjimku vlakové honičky není viditelně digitální, není jí tu ale tolik, kolik by divák očekával. Poměrně velkou část lehce přetažené stopáže totiž tvoří dialogy, které ale nejsou moc zábavné a jdou ruku v ruce s absolutně nezajímavou a hloupou zápletkou, která vrší klišé na klišé a rádoby překvapivé zvraty v ní vůbec nefungují a vzhledem k částečně politické linii působí nechtěně směšně. Alespoň, že tvůrce se nebere moc vážně a celou dobu je znát nadhled, který ale všechno nezachrání. V hlavních rolích se vrátili spolehliví Antonio Banderas a Catherine Zeta-Jones, které doplňují třeba Rufus SewellPedro Armendáriz Jr. nebo Michael Emerson, pro všechny ale platí, že nemají moc co hrát. Trochu infantilní tip na víkendové odpoledne. 

Zajímavost: Zorrova hřebce si ve filmu "zahrálo" jedenáct různých koní.

Originální trailer filmu Legenda o Zorrovi / The Legend of Zorro
Elser (Elser) (sobota 29. 10., ČT2, 22.00 - 23.55)

Plakát filmu Elser / Elser
© CSFD
Sedm let staré německé životopisné drama je v našich končinách absolutně neznámé, což je v tomto případě veliká škoda. Režírující Oliver Hirschbiegel v něm vychází ze skutečných událostí, které mohly radikálně změnit historii a de facto ukončit druhou světovou válku krátce po jejím začátku. Spolehl se i na absolutní historickou až dokumentární věrnost, výbornou dobovou atmosféru, z níž je znát celkové společenské pnutí a opravdu pečlivé uvádění souvislostí, které byly pro pochopení akce naprosto klíčové, navíc vyvrací několik obecně rozšířených konspiračních teorií. Místo samotné akce se zaměřil na psychologickou stránku, takže tempo je spíše pozvolnější a nikterak strhující, napětí je ale natolik šponované, že utahanost částečně kompenzuje, stopáž je navíc velmi střídmá. Titulní roli ztvárnil výtečný Christian Friedel, jemuž přihrává spousta méně známých tváří, které jen násobí pocit jakési autenticity. Pokud by to bylo filmařsky odvážnější, dojmy by byly asi o něco lepší.

Zajímavost: Samotná historická událost je zachycena věrně, nicméně detaily z Elserova soukromého života jsou z větší části fabulace.

Originální trailer filmu Elser / Elser
Cesta dlouhým dnem do noci (Long Day’s Journey Into Night) (neděle 30. 10., ČT art, 21.40 - 00.25)

Plakát filmu Cesta dlouhým dnem do noci / Long Day's Journey Into Night
© IMDb
Psychologické drama z počátku šedesátých let je v tuzemsku známé naprosto minimálně a oficiální cestou se nedá sehnat. Režírující Sidney Lumet v něm opět prokázal, že dokáže na plátno převést divadelní předlohu skoro bezchybně a připraví pro diváky jedinečný zážitek. V tomto případě se pustil do hry Eugena O'Neilla, a jak už se dá domyslet, stěžejní pro něj byly výborně napsané dialogy a atraktivní vztahová zápletka, které absolutně nevadí, že se odehrává během jediného dne, protože pnutí mezi jednotlivými členy rodiny je zachyceno tak, že se divák velmi rychle orientuje. Krom toho se spolehl i na dost hutnou atmosféru, která je v kombinaci s komorním prostředím skoro klaustrofobní a je využita na naprosté maximum, jen je třeba počítat s tím, že nejde o úplně lehkou podívanou, protože tematika je hodně těžká. Samozřejmostí je brilantní obsazení, jemuž kraluje na Oscara nominovaná Katharine Hepburn, za níž moc nezaostávají ani Ralph RichardsonJason RobardsDean Stockwell a Jeanne Barr. Jedinou vadou na kráse budiž monstrózní délka atakující tří hodiny, kvůli níž je sledování náročnější, než by asi bylo vhodné. Raritní tip, který ale vyžaduje trochu tolerance. 

Zajímavost: Snímek byl natočen až po třech týdnech zkoušení.

Originální trailer filmu Cesta dlouhým dnem do noci / Long Day’s Journey Into Night
Polibek před smrtí (A Kiss Before Dying) (pondělí 31. 10., Nova Cinema, 21.35 - 23.25 / středa 2. 11., 00.55 - 02.45)

Plakát filmu Polibek před smrtí / A Kiss Before Dying
© IMDb
Kriminální thriller z raných devadesátých let je na zahraničních databázích hodnocen relativně solidně, u nás zas tolik známý není, což je dáno tím, že byl oprávněně zastíněn mnoha podobnými a lepšími žánrovkami. Režisér a scenárista James Dearden v něm vycházel z literární předlohy Iry Levina a zaujme především na začátku, který je nekompromisní, krvavý a láká na další sledování. Postupem času ale kvalita upadá, snímek postrádá výraznější moment a příběh se sice snaží být překvapivý a nečekaný, dělá to ale na úkor logiky a uvěřitelnosti, což dojmy dost sráží, navíc moc nefunguje ani napětí, které je spíše stopové. Někde na lehkém nadprůměru tak počin drží poměrně hutná atmosféra, svižné tempo a výborný Matt Dillon v titulní roli, vedle něhož se objevili třeba Max von SydowJames Russo nebo Diane Ladd, škoda ovšem, že hlavní ženskou dvojroli získala nevýrazná a značně prkenná Sean Young, jejíž postavy - dvojčata tak nejsou úplně sympatické. Žánrová jednohubka, u níž je důležité snížit očekávání.

Zajímavost: Původní román byl do češtiny přeložen pod názvem Polib mne a zemřeš.

Originální trailer filmu Polibek před smrtí / A Kiss Before Dying
Tváří v tvář smrti (At Close Range) (úterý 1. 11., ČT2, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Tváří v tvář smrti / At Close Range
© Facebook tvůrce
Pod alternativním českým názvem Na dosah najdete v programu v našich vodách opět velmi málo známé kriminální drama z druhé poloviny osmdesátých let. Režírující James Foley v něm dostal k dispozici atraktivní příběh vycházející ze skutečných událostí, s nímž si ale nedokázal úplně poradit a zbytečně balancuje na hraně několika žánrů. Kriminální linie tedy funguje báječně, má parádní a temnou atmosféru, je poměrně napínavá a svou zápletkou docela originální, tvůrci ji ale "ředí" trochu irelevantní romantickou linií, která je naprosto tuctová, nenápaditá a celý děj jen zpomaluje. A je to opravdu škoda, protože závěr je velmi dobrý a napětí šponuje dost umně. Rozpačité momenty částečně kompenzují výborná, i když pro někoho těžko snesitelná hudba Patricka Leonarda, hodně zajímavá vizuální stránka a zejména hra světel a stínů, a báječné obsazení, v němž excelují titulní Sean Penn a Christopher Walken, vedle nichž nechybí třeba Mary Stuart MastersonEileen Ryan nebo David Strathairn. Další opomíjená záležitost.

Zajímavost: Penn kvůli roli přibral dvacet kilo.

Originální trailer filmu Tváří v tvář smrti / At Close Range
Pinocchio (Pinocchio) (středa 2. 11., Prima Max, 08.55 - 11.25)

Český plakát filmu Pinocchio / Pinocchio
© Bohemia MP
Skoro přesně před dvěma lety se i v tuzemských kinech objevila nová verze slavného příběhu Carla Collodiho. Režijně a scenáristicky se jí chopil Matteo Garrone, u něhož je sympatické, že zůstal věrný předloze a pojal ji trochu dospěleji a temněji, což znamená, že atmosféra není úplně veselá a poměrně značnou úlohu přikládá i poetickému vykreslení chudého italského venkova. Jinak ale látku nedokázal úplně uchopit, protože jakési morální poselství se minulo účinkem, samotný příběh není tak nosný, jak by si zasloužil a ani postavy nejsou tak zajímavé a vesměs se mění jen v epizodní charaktery nebo jisté karikatury. Stopáž je navíc značně přetažená a tempo není úplně nejsvižnější, takže se to celé někdy hodně táhne. Vizuálně ale tvůrce neselhává, protože vše vypadá báječně a osobitě, z toho, že hlavní postava je loutka, je udělána přednost a masky a kostýmy se dokonce dočkaly i nominace na Oscara. V hlavní roli se objeví spolehlivý a umírněný Roberto Benigni, samotného Pinocchia si pak zahrál Federico Ielapi. Trochu temnější podání klasiky, o němž se více dozvíte z naší recenze.   

Zajímavost: Do role Geppetta byl zvažován Toni Servillo.

Český trailer filmu Pinocchio / Pinocchio
Colette: Příběh vášně (Colette) (čtvrtek 3. 11., Nova Cinema, 20.00 - 22.15)

Český plakát filmu Colette: Příběh vášně / Colette
© Facebook tvůrce
Čtyři roky starému dramatu nejvíce ubližuje český podtitul, protože vášeň z něj není cítit absolutně vůbec. Režisér a spoluscenárista Wash Westmoreland v něm vypráví příběh relativně známé spisovatelky, ale vrací se k období, kdy ještě slavná úplně nebyla, což asi v tomto případě nebyla úplně dobrá volba. Sám nic vyloženě špatně nedělá, ale až trestuhodně promrhal potenciál, který skrývaly jednak pařížské prostředí a druhak vztahové preference hlavní hrdinky, které byly na svou dobu netradiční a provokativní, tady jsou ale zachyceny překvapivě krotce a nezajímavě. Dobová atmosféra, kostýmy, výprava, kamera i hudba jsou ale jinak velmi dobré, širší veřejnosti se navíc představí osoba umělkyně, která v našich končinách asi tak úplně proslavená není. Titulní roli ztvárnila Keira Knightley, která tradičně některým imponuje a jiným značně vadí, vedle ní se pak objevili třeba Fiona ShawDominic West nebo Robert Pugh. Další z tipů, o němž se detaily dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Celosvětovou premiéru si film odbyl na festivalu v Sundance.

Český trailer filmu Colette: Příběh vášně / Colette
Frem (čtvrtek 3. 11., ČT art, 23.10 - 00.20)

Plakát filmu  / Frem
© Česká televize
Česko-slovenský dokument je hodně experimentální a vyžaduje diváckou připravenost a toleranci. Režisérka a kameramanka Viera Čákanyová v něm pozornost publika testuje na maximum a dovádí do krajnosti, protože po extrémně zajímavé první třetině zvolní a začíná na sebe vršit záměrně nesouvisející záběry, které umožňují různorodou interpretaci, mají hodně specifickou atmosféru, jsou extrémně dlouhé a natočené dronem, který se různě otáčí. Vše je doprovázeno kakofonickým zvukem, který je tvořen ruznými ruchy, šumy a dýcháním. jakýkoliv komentář tu pochopitelně chybí a vše je jen a jen o pocitech. Filozofický tip, který by vzhledem k náročnosti zasloužil o něco lepší vysílací čas.

Zajímavost: Natáčení probíhalo na ostrově Krále Jiřího, který je součástí Jižních Shetlandů.

Originální trailer filmu Frem


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY