Recenze: Vstupenka do ráje je jen nablýskanější verzí devadesátkových romantických komedií

Vydáno: 31.10.2022 12:30 - Lukáš Frank | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Už nějakou chvíli brázdí kina po celém světě romantická komedie s Julií Roberts a Georgem Clooneym Vstupenka do ráje. Budete se i vy při sledování tohoto filmu cítit jako v ráji? Možná jen na chvíli.

Ticket to ParadiseRecenzoval/a Lukáš Frank dne 31.10.2022 12:30. Už nějakou chvíli brázdí kina po celém světě romantická komedie s Julií Roberts a Georgem Clooneym Vstupenka do ráje. Budete se i vy při sledování tohoto filmu cítit jako v ráji? Možná jen na chvíli. Hodnocení: 2.5
Ticket to Paradise
Ticket to Paradise
Komedie / Romantický
United States, 2022 , 104 min.

Režie: Ol Parker
Scénář: Ol Parker, Daniel Pipski
Kamera: Ole Bratt Birkeland
Hudba: Lorne Balfe
Herci: George Clooney, Sean Lynch, Julia Roberts, Arielle Carver-O'Neill, Ling Hsueh Tang, Billie Lourd, Kaitlyn Dever, Charles Allen, Maxime Bouttier, Francis McMahon, Genevieve Lemon, Romy Poulier, Lucas Bravo, Dorian Djoudi, Ilma Nurfauziah

Česká premiéra: 15.09.2022

Hodnocení: 5/10

Distributor: CinemArt


Ticket to Paradise hodnocení na Kinobox.cz: 63.34 %
V dnešní době je Vstupenka do ráje jakýmsi zjevením mezi filmy, které jsou distribuovány do kin. V posledních letech bychom našli opravdu jen málo snímků podobných tomuto, takové filmy jsou posílány rovnou na streamovací služby, protože se u nich prostě dobře žehlí, vaří, skládá nábytek nebo zapomíná na starosti všedních dní. Nemyslete si ale, že jde o nějaký neobvyklý, neotřelý zážitek, který korunuje originální zápletka. Vůbec!

Kaitlyn Dever, Billie Lourd, Maxime Bouttier ve filmu Vstupenka do ráje / Ticket to Paradise
© Universal
Sledujeme příběh, který v jistých obměnách dominoval stříbrnému plátnu před čtvrtstoletím (a vlastně ještě dříve) a vynesl tak hlavně herečku Julii Roberts mezi hvězdy první velikosti. Pretty Woman, Svatba mého nejlepšího přítele, Nevěsta na útěku, Notting Hill. Clooneyho tehdy milovaly divačky po celém světě v seriálu Pohotovost, a tak se na přelomu století objevil v několika diváckých hitech (Dannyho parťáci), které jeho statut hollywoodské hvězdy potvrdily (a možná i trošku pošramotily – myslím, že nejen Clooney by raději na snímek Batman a Robin nejraději zapomněl, ač je na něj ve Vstupence do ráje odkaz).

Debutový scénář Daniela Pipskiho se ani nesnaží přijít s něčím novým a šablonovitě za sebe sází jednu situaci za druhou. Mladá a krásná Lily (Kaitlyn Dever) úspěšně dokončí právnickou fakultu, odpromuje a se svou nejlepší kamarádkou Wren (Billie Lourd) se vydává na trip na Bali, kde poznává domorodce Gedeho (Maxime Bouttier), prodejce mořských řas, s kterým se během několika týdnů zasnoubí. Na scénu tak přichází Georgia (Julia Roberts) a David (George Clooney), rodiče Lily, kteří spolu posledních dvacet let příliš nevycházeli a spojují se spolu, aby zabránili nerozvážnému kroku vlastní dcery. Sami podobnou chybu už jednou udělali.

George Clooney, Julia Roberts ve filmu Vstupenka do ráje / Ticket to Paradise
© Universal
Režisér Ol Parker využil své zkušenosti ze svého předchozího filmu Mamma Mia! Here We Go Again a dechberoucím způsobem (za pomoci kameramana Oleho Bratta Birkelanda) snímá do detailu všechny krásy tropického ráje, a to i přesto, že zmiňované indonéské Bali hrály australské lokace, konkrétně Queensland. Bambusové domky na pláži, tyrkysově modrá voda a bílý písek dává divákům tip na tu nejlepší dovolenou. Za zmínku také stojí povedeně zobrazené kulturní tradice obyvatel Bali, a to jak před svatebním obřadem, tak při něm. Samotná Gedeova práce, pěstování a distribuce mořských řas, patří k tomu zajímavějšímu, méně obvyklému a nevídanějšímu, co film nabízí.

Streamovací služba Netflix je zaplavena obrovským množstvím často podprůměrných romantických komedií, které fungují na podobném principu jako Vstupenka do ráje, a přesto za tímto snímkem zaostávají. Jde hlavně o obrovské charisma obou představitelů hlavních rolí. Julia Roberts jako by nezestárla. Její osobitý úsměv dá vzpomenout na dobu její největší slávy a její projev je tak přirozený, že jí uvěříte každou větu, kterou jí scénář předepisuje. 

Georgi Clooneymu byste stěží tipovali, že už má po šedesátce. Stejně jako Roberts, i on neztratil nic ze svého charismatu a je tak jejím vyrovnaným soupeřem při vzájemných šarvátkách. Jejich společné scény patří k tomu nejlepšímu, co film divákům nabízí. Ostatní postavy jsou víceméně sympatické, ale stojí v pozadí těchto dvou osobností. Plusem je určitě to, že nikdo zbytečně nepřehrává a nepitvoří se jen proto, aby byla některá ze scén „ještě zábavnější“. Větší prostor by možná zasloužila Billie Lourd, které komediální talent nechybí, a ač má za sebou spousty rolí, tak na tu svoji ikonickou stále čeká.

George Clooney, Julia Roberts ve filmu Vstupenka do ráje / Ticket to Paradise
© The Streamable
Zpočátku má film spád, a to hlavně díky několika povedeným hláškám, které sice asi nezlidoví jako „Svině klouzavý.“ z Pretty Woman, a ani nevyvolají dlouhé a hlasité záchvaty smíchu, ale pobaví. Posupně se ale vytrácí a nahrazuje je zbytečné rozebírání rodinných hodnot, vytahování starých křivd, patos a snímek směřuje k naprosto očekávatelnému finále, které jsme viděli už tisíckrát. Romantická duše možná zapláče, ale u většiny diváků se spíše objeví myšlenka: „Už zase?!“

Vstupenka do ráje má jedno velké plus. Vlastně dvě. Julii Roberts a George Clooneyho. Bez nich by šlo o další netflixovou slaďárnu, na kterou při závěrečných svatebních zvonech zapomenete. Jejich charisma a herecký talent je to, co táhne film kupředu. Snímek ale nepřinese vůbec nic nového, jen nechá zavzpomínat na dobu, kdy romantické komedie tohoto typu vládly kinům a do kapes distributorů sypaly obrovské sumy peněz. Koho bude nudit příběh, ať se zaměří na kránou přírodu. Kdo z vás po zhlédnutí filmu už koukal na letenky na Bali? Nebo spíš do Austrálie?

Český trailer filmu Vstupenka do ráje


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY