TV tipy: Těžce zamilovaný Taras Bulba touží po moci a prochází kouzelným parkem

Vydáno: 21.10.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani na konci října nemůže divák v programech televizí očekávat žádné zásadní premiéry. Tím nejatraktivnějším je opět zařazení několika jen minimálně známých počinů, které mnohdy nejde sehnat žádnou oficiální cestou.
Husí kůže (Goosebumps) (pátek 21. 10., Nova Cinema, 18.10 - 20.00 / sobota 22. 10., 11.15 - 13.10 / pondělí 24. 10., 06.20 - 08.15)

Český plakát filmu Husí kůže / Goosebumps
© Facebook tvůrce
Dobrodružná komedie je typicky hollywoodským pokusem o dětskou zábavu, která by měla bavit i teenagery. Režírující Rob Letterman v ní vychází z předlohy v zámoří populárního spisovatele R.L. Stinea, který je také hlavním hrdinou, a zaujme především v úvodu, který je poměrně vtipný, svižný a nápaditý. Postupem času ale tempo trochu upadá a slibně rozehraný příběh se mění ve sled různě zajímavých epizod, které jsou po většinu relativně střídmé stopáže jen přehlídkou více, či méně zdařilých digitálních efektů. Pozornost tak udržují solidní akce, některé dobře napsané a vypointované dialogové výměny a pár jednotlivých momentů, které se pokouší o lehce hororové napětí. V titulní roli se objeví spolehlivý Jack Black, kterého doplňují sympatičtí a naštěstí neotravní a velmi dobře vybraní dětští herci. Rodinná zábava na páteční podvečer, o níž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Samotný Stine se na scénáři sice nepodílel, ale vymohl si právo přečíst si ho a vznést případné podněty a úpravy.

Český trailer filmu Husí kůže / Goosebumps
Těžce zamilován (Shallow Hal) (sobota 22. 10., Prima Max, 15.25 - 17.50 / neděle 23. 10., 12.25 - 14.50 / čtvrtek 27. 10., 13.20 - 15.40)

Plakát filmu Těžce zamilován / Shallow Hal
© Pinterest
Více než dvě dekády stará komedie má lepší hodnocení na zahraničních databázích než na těch zdejších a důvod je v tomto případě zcela jasný. O režii a částečně o scénář se totiž postarala sourozenecká dvojice Bobby Farrelly a Peter Farrelly, které se musí nechat, že vycházela ze zajímavého námětu a tradiční koncept romantických komedií trochu postavila na hlavu. Problém je v tom, že se snažila poukázat na povrchnost lidských vztahů, zároveň je ale sama dost povrchní a i vnitřní krásu, kterou adoruje, pojímá podobně povrchně. Snímek tak nad vodou drží několik opravdu povedených vtipů, na které ale připadá hned několik trapných, prvoplánových a bohužel i fekálních, a některé vydařené a dobře zrealizované scény, které zaujmou po vizuální stránce. Hlavní role si zahráli Jack Black a Gwyneth Paltrow, mezi nimiž probíhá potřebná chemie a jejich fyzický kontrast je zcela přesný. Jen škoda, že to celé není chytřejší a laskavější. Při nižších očekáváních solidní oddechovka. 

Zajímavost: Black musel kvůli roli paradoxně o trochu zhubnout.

Originální trailer filmu Těžce zamilován / Shallow Hal
Taras Bulba (Taras Bulba) (sobota 22. 10., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Taras Bulba / Taras Bulba
© IMDb
Dobrodružný snímek z počátku šedesátých let u nás není tolik známý a do vysílání se moc nezařazuje. Režírující J. Lee Thompson v něm do hollywoodské podoby převedl stejnojmennou novelu Nikolaje Vasiljeviče Gogola a udělal to poněkud zvláštně. Předlohu totiž osekal na minimum, spoustu důležitých motivů z ní vypustil a soustředil se jen a pouze na vztah otce a syna, proto ty, kteří ji znají, úplně neuspokojí. Právě ti pak budou nejvíce postrádat hlubší motivaci postav a žehrat na trochu povrchní pojetí. Výprava a kostýmy jsou ale na svou dobu tradičně velkolepé a přesně splňují tehdejší představy USA o vizuální podobě ruských bojovníků, což může někomu připadat nechtěně směšné. Širokoúhlý formát je nicméně využitý na maximum a zejména kamera Josepha MacDonalda je opulentní a nádherně zabírá exotické lokace, vše ještě dotváří výborná a na Oscara nominovaná hudba Franze Waxmana. Taktéž akce je potřebně velkolepá, jen jí není tolik. V ústředních rolích se sešli Yul Brynner a Tony Curtis, kteří jsou výborní, i když někdy musí pronášet zbytečně patetické repliky. Méně známý tip. 

Zajímavost: Po skončení natáčení se Curtis s teprve sedmnáctiletou Christine Kaufmann, která hrála hlavní ženskou roli, oženil.

Originální trailer filmu Taras Bulba / Taras Bulba
Kouzelný park (Wonder Park) (sobota 22. 10., Televize Seznam, 20.15 - 21.55 / úterý 25. 10., 12.00 - 13.50)

Český plakát filmu Kouzelný park / Wonder Park
© Facebook tvůrce
Před dvěma lety se americko-španělský animák objevil i v našich kinech, kde díru do světa úplně neudělal, protože nemá moc nač lákat. Režírující debutant Dylan Brown se v něm sympaticky nesnaží konkurovat větším studiím, ale natočil přímočarou, předvídatelnou a lehce klišovitou podívanou, která sice nepřekvapí, rozhodně ale svůj účel splní. O příběhu tedy nemá smysl moc mluvit, protože ten je naprosto generický a nenápaditý, naštěstí má ale svižné tempo, nenudí a poměrně v něm funguje i humor, i když ten je malinko infantilní a naštěstí i závěrečné poselství a snaha o dojímání jsou poměrně decentní. Hodně toho zachraňuje vizuální pojetí, které je krásně barevné a propracované, jen u něj malinko mrzí, že vzhledem k tomu, že je celé vyfantazírované hlavní hrdinkou, svůj potenciál nevyužívá a drží se zbytečně při zemi. Potěší i velmi střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejnutnější. Nenápadný tip, o němž se rozepisuje i naše recenze.

Zajímavost: Práce na projektu trvala pět let.

Oficiální český trailer filmu Kouzelný park / Wonder Park
Čerkasy (Cherkasy) (sobota 22. 10., ČT art, 22.15 - 23.45)

Plakát filmu Čerkasy / Cherkasy
© CSFD
Tři roky starý ukrajinský válečný snímek není nejen u nás moc známý, v době probíhajícího válečného konfliktu je ale více než aktuální. Debutující režisér a scenárista Tymur Yashchenko v něm vychází ze skutečných událostí z roku 2014 a snaží se být co nejvíce autentický. To se mu daří celkovým minimalismem a důrazem na hutnou až klaustrofobní atmosféru. Pomáhá si i záměrným tvůrčím odstupem a jakýmsi chladem, který je znát z každé scény a jen prohlubuje onu strohost vyprávění hodně zajímavého příběhu. Potěší i to, že se vyhýbá jakémukoli hrdinskému patosu, ale vše zobrazuje reálně a ukazuje, že i vojáci jsou lidé, kteří chybují a mají strach. Až lehce dokumentární dojem umocňuje obsazení neznámými tvářemi, které je velmi dobré. Je možná škoda, že tvůrce o klíčovém konfliktu moc neprozrazuje a vyžaduje jeho předchozí znalost, což by ale v současné situaci neměl být takový problém. Neznámý tip.   

Zajímavost: Sám autor pochází z Čerkasy ve centru Ukrajiny.

Originální trailer filmu Čerkasy / Cherkasy
Těžký život dobrodruha (neděle 23. 10., ČT1, 06.25 - 07.50)

Plakát filmu  / Těžký život dobrodruha
© Terryhoponozky
Protektorátní kriminální komedie je vůbec jednou z prvních u nás, která používá parodické prvky. Režírující Martin Frič si v ní utahuje z klišé tehdy populárních šestákových románů a spoléhá se především na hodně zajímavou, ačkoli v závěru už překombinovanou zápletku, která je naprosto seriózní, ale je rámována motivem, který se nebere moc vážně a je z něj znát velký nadhled. Nevyhýbá se tak ani několika poměrně zábavným momentům a opírá se o tajemnou až noirovou atmosféru, v níž ale na diváka neustále pomrkává, mnohé asi překvapí i na svou dobu dost svižné tempo, v němž není moc prostoru na přemýšlení o několika nelogičnostech, navíc tu zazní i slavné songy Sám já chodívám rád Každý musí někdy něco mít. Hlavní roli si zahrál výborný a svým způsobem roztomilý Ladislav Pešek, kterému dělají společnost především Otomar KorbelářJaroslav Marvan a Adina Mandlová. Jen škoda až příliš moralizujícího konce. Tip, který by zasloužil lepší vysílací čas.

Zajímavost: Podle Korbeláře bylo natáčení plné improvizací, které prý režisér z většiny akceptoval.

Ukázka z filmu Těžký život dobrodruha
Greta - osamělá žena (Greta) (neděle 23. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / čtvrtek 27. 10., 00.50 - 02.45)

Plakát filmu Greta - osamělá žena / Greta
© Facebook tvůrce
Největší bolístkou čtyři roky starého thrilleru je fakt, že působí jako o minimálně dvacet let starší, což mnohé diváky odradí. Režisér a spoluscenárista Neil Jordan v něm spoléhá především na velmi dobře napsaný scénář, v němž sice logika občas absentuje a celkově příběh nepůsobí úplně věrhodně, a o němž je nejlepší dopředu nevědět vůbec nic. Zaujme i vizuální stránkou, která je hodně osobitá a zakrývá většinu příběhových nedostatků. Atmosféra, která postupem času houstne, funguje výborně a v závěru je v kombinaci s bravurní prací s napětím až nesnesitelná, celé to navíc má střídmou stopáž a je to natočeno natolik svižně, že většinu výtek si divák uvědomí až zpětně. Titulní roli fenomenálně ztvárnila Isabelle Huppert, které sekunduje především Chloë Grace Moretz, dále se pak objeví ještě třeba Maika MonroeColm Feore nebo Stephen Rea. Zamrzí jen chvíle, které jsou zřejmě nezáměrně komediální a rozptylují pozornost. Zajímavá žánrovka na konec týdne.   

Zajímavost: Scény v restauraci se natáčely v průběhu týdne v různých prostojích. Na konci týdne už byl zápach ryby na place takový, že účastníci museli odcházet dříve.

Oficiální trailer filmu Greta - osamělá žena / Greta
Nebe (neděle 23. 10., ČT2, 23.20 - 00.35)

Plakát filmu  / Nebe
© Aktuálně
Tuzemský dokument je symbolickým vykříčníkem za dlouholetým pobytem Tomáše Etzlera v Číně, kde pracoval jako reportér. Společně s Adélou Špaljovou se podílel na režii a na scénáři a dal vzniknout fascinujícímu dílu, které nahlíží do fungování obrovské země a zároveň ukazuje krutost každého totalitního režimu. Tvůrce ho vypráví na pozadí příběhu osamělého katolického sirotčince, který se snaží žít podle Bible a zároveň moc neprovokovat vládnoucí režim. Po filmařské stránce jde o naprostý standard, výpovědní hodnota je ale extrémně silná, protože spousta záběrů je točena beze slov a působí jen a pouze obrazem. Komentář autora pak jen dovysvětluje některé věci a objevuje se v nezbytně nutných chvílích. Samotný závěr pak rezonuje hodně dlouho a donutí k přemýšlení a možná i k nějakému přehodnocení tuzemské situace. A vůbec nevadí, že snímek je přece jen o trošku delší, než by měl být. Neveselý portrét na nedělně-pondělní noc.

Zajímavost: Film vznikal osm let a ze samotného sirotčince štáb přivezl asi deset hodin materiálu.

Originální trailer filmu Nebe
Touha po moci (Serena) (úterý 25. 10., Prima Max, 02.20 - 04.45)

Plakát filmu Touha po moci / Serena
© Facebook tvůrce
Osm let staré romantické drama doplácí na to, že jde o adaptaci románu Rona Rashe. Režírující Susanne Bier v něm dělá, co se dá, ale nedokáže zakrýt, že předloha není převedena nejlépe, protože je dost zkrácená, motivace postav se smrskly na minimum, navíc Serena, která dala knize a filmu v originále název, je jen vedlejší postavou. Sice to dokáže částečně zachránit výborným vizuálem, který využívá i tuzemské lokace, svižným tempem, poměrně solidní výpravou a velmi dobrou dobovou atmosférou, zakrýt ony nedostatky ale úplně nedokáže. Celé je to totiž zoufale povrchní, neatraktivní, rutinní a klišovité. Dojem o něco zlepšuje hvězdné obsazení, v němž se v hlavních rolích sešli Bradley Cooper a Jennifer Lawrence, mezi nimiž naštěstí probíhá potřebná chemie, ty pak doplnili třeba Toby JonesRhys Ifans nebo Sean Harris. Tip s promarněným potenciálem.

Zajímavost: Osmdesát procent štábu tvořili Češi.

Oficiální trailer filmu Touha po moci / Serena
Koumáci (Crackers) (úterý 25. 10., ČT2, 20.00 - 21.35)

Plakát filmu Koumáci / Crackers
© Pinterest
Dobrodružná komedie z první poloviny osmdesátých let je dost nenápadná a dnes už poměrně zapomenutá. A ono se není co divit, protože jde o nijak výraznou žánrovku, která je tak trochu poplatná své době. Režírující Louis Malle v ní toho moc neřešil a místo konzistentního příběhu se soustředil na sled různých epizodek, které jsou vesměs vtipné a jízlivě ironické. Stopáž je příjemně střídmá a není v ní prostor na hluchá místa, skvěle funguje i dobová atmosféra, nechybí ani svižné tempo. Největším lákadlem zůstává hvězdné obsazení, v němž hlavní role sehráli typově naprosto přesní Donald SutherlandSean Penn a Wallace Shawn, k nimž se přidali ještě třeba Larry RileyChristine Baranski nebo Charlayne Woodard. Jen to celé zkrátka mohlo být výraznější a nápaditější.

Zajímavost: Jde o remake italského filmu Zmýlená neplatí z roku 1958.

Originální trailer filmu Koumáci / Crackers


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY